Наистина ли я/го обичаш? 29


Знаете ли коя е мерната единица за Любов? Ще ви изненадам с отговора си…

Но може и малко да ми се разсърдите. Защото, ако погледнете на собствените си действия  и любови – от ъгъла, за който ще ви разкажа след малко – може и да не сте много доволни от видяното.

Даже  е възможно леко да се подразните и да обвините мен за грозната картинка… (Другият лесен изход е да определите всичко в тази публикация за пълни глупости – просто защото ако е така, няма да ви се налага да се променяте).

Каквито и да са рисковете, тази шътокуа ще я има. С надеждата, че все за някой ще е полезна…

Защото в нея става дума за две изключително важни неща. Първото от които се нарича Любов.

Всеки човек обича нещо и някого. (Това важи дори за тези, които най-много обичат да мразят). Бием се в гърдите, че обичаме децата си, половинката си, родителите, приятелите, работата, любимия отбор… и още десетки и стотици други неща. Но нека да пресметнем дали това отговаря на истината или само се заблуждаваме!

Точно така – да пресметнем! Ако ви се вижда странно, че любовта може да се пресметне, сега е момента да ви разкрия и кое е второто важно нещо в днешната ни шътокуа: Времето.

Сега вече е лесно да сглобите пъзела на това, което се опитвам да ви убедя:

ЛЮБОВТА СЕ ИЗМЕРВА С ВРЕМЕ!

И то не просто време, което някак си е отминало. Примерно: „Обичам я, защото сме заедно от 12 години!“.

Тц. Това са празни приказки! Думи на вятъра…

Любовта ни – към някого или нещо – се измерва с времето, което сме отделили на този човек или занимание. Времето, през което вниманието ни е било посветено изцяло на този човек (а не просто сме седели до него на дивана и сме гледали заедно филм по телевизията) или времето, погълнато изцяло в нещо, на което сме се посветили…

А сега да направим все пак сметките:

 • ОБИЧАМ ли половинката си? Колко ВРЕМЕ й посветих днес? Повече ли от времето за смешни реклами в YouTube?
 • ОБИЧАМ ли децата си? Днес колко ВРЕМЕ бяхме заедно? Дали не прекарах доста повече часове с непознати във Facebook?
 • ОБИЧАМ ли работата си? Дали й отделих днес достатъчно ВРЕМЕ, за да науча нещо ново и да стана още по-добър професионалист? Или я карах пак „по течението“ – колкото да мине работния ден?

Казах ви, че картинката може и да не ви хареса…

Но тези сметки не са окончателни! Денят още не е свършил, а и утре Вселената ще ви даде щедър кредит от още цели 24 часа ВРЕМЕ ЗА ЛЮБОВ.

Ако не сте доволни от сегашната си самооценка на това за какво „харчите“ времето си – още не е късно да я преосмислите и да подарите минутите си на хора и неща, които наистина го заслужават!

Забравете за „убиването“ на времето – с глупости и безсмислени занимания! Времето не умира. За разлика от хората…

Никой не знае със сигурност колко още време има. Но със сигурност – дори да живеем 100 години – пак ще се оплакваме, че времето не ни стига.

Затова – използвайте времето си мъдро! За нещата, които НАИСТИНА обичате…

Почти всички останали около вас ще се опитват да откраднат от времето ви – за техните си цели. Не им позволявайте!

Слушайте само собственото си сърце и никога не бъдете като стадото!

(Искрено се надявам времето ви тук да не беше загубено!)

httpv://www.youtube.com/watch?v=RNvgXJdZJZY

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

29 мисли относно “Наистина ли я/го обичаш?

 • Maya Ivanova

  Прекрасно начало на деня! Не зная как успяваш, но във всичко, което публикуваш, намирам поне по едно зрънце, което ме кара да се усмихвам през целия ден :-)))))))))))))))

 • Petya Popova

  Това,че всеки ден ,започва с твоя статия,която чета не означава любов,но се радвам да отделя това време защото за мен е полезно удоволствие.Продължавай така.

 • Tania Jordanova

  Обичам да чета смислени неща,които докосват душата ми,ти често го постигаш,както и с тази статия.
  Преди известно време по един тъжен повод си направих равносметка и реших ,че не обичам да губя ,особено времето си и затова се опитвам всеки миг от живота ми да бъде осъзнат и посветен на някой или на занимания ,които обичам.Трудно е,но се постига.

 • Dimitar N. Mitev

  Хм….. доста сложни обстоятелства понякога могат да разколебаят много хора! Как ли би си отговорил един моряк на тези въпроси прекарвайки по 6 месеца на рейс!? 🙂

 • Галя

  Хм, я не се занимавай с любовта, а. Остави хората да обичат както намерят за добре. Дали ще споделят време като теб на любимия човек или нещо друго си е техен проблем. Не е толкова страшно това което си писал. Обичаш да поучаваш, добре. Само, че зависи кой. 😉

 • Mimi

  Почти съм съгласна с гореизложеното, само че ще си позволя да добавя нещо.Според мен не е нужно винаги да си до човека и нещото, което обичаш, за да му доказваш колко много не можеш без него.Направените неща, които не се виждат, но се усещат, понякога са много по-ценни от демонстрациите.Да обичаш някого или нещо, според мен означава да правиш всичко възможно добро за него и в никакъв случай да не искаш той да страда.
  Напоследък мойте наблюдения обаче показват, че все повече материалното взема връх над духовното.Да, времето е такова ,трудно, но ако помислим малко повече за другите, отколкото за нас, дали няма да сме по-щастливи?

  • Пламен Петров Автор

   Почти съм съгласeн с гореизложеното, само че ще си позволя да добавя, че никъде не съм твърдял, че „е нужно винаги да си до човека и нещото, което обичаш, за да му доказваш колко много не можеш без него“… 😉

   • Mimi

    С риск да стана досадна, все пак ще уточня нещо.Замисълът на всичко писано по – горе от Вас, е че малко време отдаваме на любимите хора или неща.По този начин ние не достатъчно им показваме колко ги обичаме.Това според мен е необходимо, но не достатъчно условие да обичаш някого или нещо.Може да ти се случи събитие, един път в живота ,което яко да те разтърси,така че да не можеш вече никога да го забравиш.А иначе за загубеното време съм съгласна – по-добре да живеем по-смислено, отколкото само да живуркаме.

  • Галя

   Е, съжалявам, но обикновено съм винаги опонент и противореча когато чуя,че материалното взима връх над духовното. „Не всичко е пари, приятелю, не всичко е … пари…“ – Лили Иванова.
   https://vbox7.com/play:d9769601

   • Mimi

    Напротив Галя, доколкото виждам, Вие сте на моя страна в случая.Между другото, когато стане въпрос за пари и аз се сещам за тази песен…

 • Ивалина Ташева

  Времето е количествен показател, Плам, но тъй като тече в нас, а не извън нас, то има и качествена характеристика. Не е важно колко време си отделил на любовта си, а как това време е въздействало на тази любов.

 • Ин

  Любовта е това, Любовта е онова, тя има такъв и онакъв критерий, параметър, характер, качества, количества, ала бала 🙂
  В любовта мисля няма ясни граници и критерии, те са размити. Дори и за времето. Останалото е само нашето желание да има такива, защото се живее по-лесно /уж/

 • Таня

  колко време отделих? хм…интересно,дали да отделя десет часа на любимия си син днес,но той е на 15г.Аз бих му ги отделила,дори копнея за това,само че той какво мисли по въпроса?Дали ако аз му отделя това време,защото мога и искам ще му оставя въздух да обичай той и някой друг освен мен – приятели,работа,момиче .Смятам,че не се мери любовта – просто я давай – те разбират и децата,за които не намираме достатъчно време/а колко е достатъчно?/ и хората, които са далеч от нас.

  • Пламен Петров Автор

   Когато човек дава (или прави) любов – не трябва да си гледа часовника. Още по-малко – да включва хронометъра!

   За друго иде реч… 😉