Ако ви предстои важна среща… 6


Предстои ви много важна среща. От нея зависи бъдещето ви, а може би и бъдещето на други хора. Дланите ви се потят. Краката ви треперят. В ума ви се разиграват какви ли не ужасни сцени…

Позната ли ви е тази ситуация? Всеки от нас е изпитвал нещо подобно. И всеки от нас е имал такива важни срещи. Но не е задължително преди всяка важна среща да изпитвате подобни чувства. Или още по-страшни…

Защото общуването, преговорите, комуникацията… всичко това не са дарби, а умения. И като всяко друго умение, могат да бъдат усвоени, подобрени и усъвършенствани.

Разбира се, би било крайно несериозно да вярвате, че можете да станете майстори в преговорите – само като прочетете някаква си публикация в някакъв си блог. Но пък това е добро начало.

Темата е изключително обширна и бих ви посъветвал да я изследвате много по-подробно, внимателно и детайлно. Има десетки, даже стотици добри книги по въпроса, а също и сайтове, системи, DVD-та, аудио-книги и цели курсове. (Аз лично съм използвал почти всички тези източници, за да се правя сега на всезнайко пред вас – и продължавам да ги ползвам!).

Но днес ще се опитам да ви дам няколко бързи съвета, няколко кратки стратегии… така че ако утре, примерно, ви предстои точно такава супер-важна среща – да не се чувствате обречени. И в очите ви да заблести увереността на Рамбо – секунди преди да натисне спусъка.

Не претендирам, че с това изчерпвам темата. Нито че съветите ми са универсални – за всеки човек или всяка ситуация.

Но мога да ви гарантирам, че тези стратегии наистина работят (проверено!) и че приложението им не е само в бизнес-преговорите, но и във всяка друга ситуация, където има общуване между двама или повече индивида от човешката раса.

И така:

БЪРЗИ СЪВЕТИ ЗА УСПЕШНИ ПРЕГОВОРИ

 1. Сценичната треска е лечима! Каквито и притеснения и страхове да имате преди важната среща, те могат само да ви бъдат пречка. Да ви сковат, да ви попречат да се представите по най-добрия начин, да ви лишат от желания резултат. Затова – теглете им една майна! Да се страхуваш е човешко, но да преодоляваш страховете си е белег само на успешните хора. Вие от кои искате да сте?
 2. Не влизай в битка неподготвен! Планирайте внимателно – и до най-малката подробност – всеки етап или компонент от предстоящата среща. Кога и къде ще се проведат преговорите – ако имате контрол над това, подберете добре най-подходящото време и място. Но ако не зависи от вас – все още не сте загубили! Как ще сте облечени – за дамите това означава и доколко ще са разсъблечени (и дали наистина е удачно точно на тази среща да разчитат на традиционните дамски оръжия/прелести). И не на последно място – бъдете на срещата задължително по-рано! Дори и малко закъснение ще ви представи в много лоша светлина и ще изнерви обстановката в самото начало.
 3. Започни с края! Никога, ама никога, никога, никога… не отивайте на среща без да знаете предварително с какъв резултат очаквате да приключи тя! Ако не знаете в какво се целите – със сигурност няма да го улучите. Учудващо (и жалко) е колко много хора участват в преговори без да са наясно какво точно очакват от тези преговори. Дайте си сметка как искате да приключи вашата среща – с наемане на работа, с отпускане на заем, с положителен отговор на вашата оферта, с отсрочка, с покупка, с брак… с каквото и да е… стига да сте наясно какво искате. Звучи лесно, но без тази „дребна“ подробност – успеха ви може да дойде само като случаен шанс (а всички знаем, че случайни неща няма).
 4. Имаш две очи и само една уста! Това също не е случайно. Така е защото трябва да слушаме човека срещу нас два пъти повече, отколкото да говорим. Ако искаме да сме успешни, разбира се. А ако искате да ви възприемат като досадно плямпало – вземете думата от самото начало и за нищо на света не давайте на събеседника си да изкаже и една своя мисъл! Тъкмо ще си избиете нервите… а заедно с тях – и всички шансове срещата ви да е успешна.
 5. Бъди айкидока, а не каратист! Не спорете със събеседника си и не се юрвайте да му докажете, че не е точно така, че не е прав или че е тъпанар (дори и да е). Бъдете гъвкави, хитри и дори леко коварни. Съгласявайте се – това не ви пречи да си кажете противоположната позиция. Но без да ползвате негативни фрази или да търсите пряк  сблъсък. Вместо това, нека от устата ви се леят „мазни“ изрази като „Всички знаят, че…“, „Както сигурно ви е известно…“ и други подобни словосъчетания, които предварително ще обезоръжат „противника“ ви и ще ви помогнат да прокарате тезата си без да нараните неговото достойнство, чест или самолюбие. (Апропо, нека каратистите не ми се сърдят за формулировката на тази стратегия – това е само една метафора!).
 6. Бъди като самурай! В древна Япония самураите са имали един много интересен принцип (някога знаех и конкретната японска дума за това, но в момента ми убягва). При двубой с друг противник, самураят не трябвало да издава и звук – когато мечът на противника го засегне леко или по-сериозно. Това не е никак лесно, но е част от психологическата война. Защото ако врагът ви разбере, че сте ранен – ще ви нападне още по-яростно. Когато водите преговори, също не давайте на човека срещу вас да разбере, че с нещо ви е засегнал или наранил. Останете с каменно лице и „дежурна“ усмивка – от това можете само да спечелите!
 7. Не казвай пръв цената! Ако преговорите ви са свързани с пари (или някаква друга цифра) само ще загубите ако първи назовете очакваната сума. На въпроса колко струва вашата стока (услуга, труд, оферта), отговорете също с въпрос: „А според вас коя е разумната цена за една толкова…“ и тук вече изббрйте – за пореден път! – качествата, ползите и предимствата на вашата оферта. Много пъти ще се изненадани от цифрата, която ще чуете (ако успеете да накарате другия пръв да даде цена). И то приятно!
 8. Не говори за твоята печалба! Никой не го интересува какво ще спечелите вие – ако преговорите ви завършат по начина, по който се надявате. Винаги изтъквайте само какво ще спечели другата страна. И то не като евтин трик (хората винаги надушват лицемерието) – не започвайте каквито и да е преговори и сделки ако ситуацията няма да е изгодна и за двете страни!
 9. Бъди джедай! Във всички преговори печели не само по-подготвения, но и този, който има повече вътрешна сила, повече енергия. Не е нужно да подскаче като пружина, да крещите или да показвате енергията си по друг неподходящ начин. Но когато сте уверени в себе си и знаете какво искате (и как да го постигнете) отсрещната страна ще се подчини на волята ви, дори и несъзнателно. (Затова не е лоша идея преди важна среща да се наспите и да си отпочинете добре – не само физически, но и психически).
 10. Анализирай това! Както и да завърши вашата среща, направете й анализ още същия ден. Отбележете (по-добре писмено, отколкото само наум) какви грешки сте допуснали (всички правим грешки, особено в началото), кои от принципите сте спазили, в коя насока трябва да поработите по-усърдно и т.н. Такъв анализ не само ще ви даде трезва преценка къде се намирате по пътя към съвършенството, но и ще „кали“ уменията ви на майстор в преговорите. И всеки път ще ставате все по-добри и по-добри…

И не забравяйте да ми изпратите процент от успешно сключените сделки!

Или поне едно благодарно намигване… 😉

httpv://www.youtube.com/watch?v=Mv7GHLpkS0M

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 мисли относно “Ако ви предстои важна среща…

 • Марина Илиева

  Изглежда несъзнателно съм се придъжала към тези принципи през целия си живот. Къде с по-голяма самоувереност ,къде не, но при всички слуачаи интуитицията ми е била в правилна посока.
  Отдавна съм наясно ,че в света на бизнеса женският чар е неконвертируем,затова никога несъм си позволявала да демонстрирам поведение което ми е неприсъщо. Може би детайли са ми убягвали (като размера на цената да речем) ,но вече и това научих! Огромно благодаря!
  Определено ми вдъхна много самоувереност ,само дето понякога срещу нас стоят не нормални хора,а закостенели комуняги , които са абсолютно непредсказуеми. Причината е в това ,че не шефа взема решение ,а Ганка секретарката и Кинчето счетоводителката……………
  Ако намериш стратегия при такива рецидиви ,ще те призная!
  Световния бизнес едва ли има представа за съществуването им!!!!:))))

  • Пламен Петров Автор

   Не ми е за „признаването“, обаче не е правилно предварително да мислиш за човека, с който ти предстои среща като за „закостенел комуняга“…

   Опитай се да „преметнеш“ по някакъв начин подсъзнанието си и да мислиш за този човек като за някой, на когото можеш да бъдеш полезна по някакъв начин.

   Въпрос на воля, практика и…вяра – в някои вселенски закони. 🙂

 • Валентина

  Много полезен материал – благодаря! Макар че в живота минавам, общо взето, за дипломатичен човек, всъщност никога не съм била добра в преговорите. След един бърз анализ на току-що прочетеното стигам до извода, че не спазвам нито едно от печелившите условия. И тъй като съм напълно съгласна, че воденето на преговори „не е дарба, а умение“, поемам твърд курс към печелившата стратегия. А на автора – % от реализираните печалби (по договаряне).

 • Божидар

  Добра е статията 🙂 Обаче лично аз смятам, че късметът и усетът играят доста важна роля, да не кажа по-важна от уменията. Има невъзможни срещи, срещи на които постигането на желаното е невъзможно, независимо от това, колкото добре е подготвен човек. И тогава какво прави ? Депресира се и спира да вярва, че има смисъл в упражненията по тази насока… а дали наистина има ? И не е ли по-добре всеки да си намери сам кранчето за топлата вода :Р

 • Цветан

  Всичко супер, но не мога да кажа две думи за каратеките. Бойните изкуства се основават на принципи. И в карате са широко застъпени както гъвкавостта, така и използването на силата на противника. Другото е ПР акция за създаване на „онова, което ни отличава“. Въпреки уточнението, не мога да се сдържа.