13 стъпала към успеха 11


По темата за успеха има написани толкова много неща, че на човек в един момент започва да му се струва, че всичките тези приказки са само бабини деветини без голяма практическа стойност. Ако наистина вярвате, че е така – и думите на най-великия мислител или на най-успешния практик… няма да ви свършат никаква работа. Защото вече сте си казали, че гроздето е кисело – преди да сте отхапали и едно зърно от сочния грозд.

Но има и друг вариант. Да съумеете да се възползвате от всеки (или почти всеки) съвет за това как да се приближите поне малко по-близо до онова, което лично вие считате за успех.

Всичко в този живот е избор. Включително и вашата гледна точка по темата за успеха. И съветите по същата тема…

След поредното дразнещо (за някои) предисловие, вече мога да премина към същината. А именно, въпросните 13 стъпала към успеха, за които се намеква в самото заглавие.

Както повечето добри идеи в този блог – и тази не е моя. Взех я назаем от един велик човек – Франк Бетджър. (За какво са великите – ако не, за да ги копираме?!).

Той, на свой ред, също е взаимствал идеята от друг, още по-велик американец – Бенджамин Франклин. (Ако не знаете нищо за него – поне запомнете, че Франклин е единственият американец, чийто образ може да видите на доларова банкнота – БЕЗ да е бил президент на САЩ! Сигурно това не е станало току-така, нали?!).

Идеята на 13-те стъпала към успеха е описана по-подробно в книгата на Бетджър – „От неудачник към преуспяващ търговец“. (Въпреки усилията на преводачката – това все пак е една прекрасна книга).

(Ако ви домързи да си намерите и да прочете тази книга – направо не заслужавате да ви дам съкратения вариант на 13-те стъпки… ама нали пък съм с нежно сърце…)

Накратко, всичко се свежда до съставяне на списък от 13 добродетели (черти на характера), които искате да притежавате (или да доразвиете). И да отделите по една цяла седмица за развиване на тази черта от характера. След това – следващата седмица – втората добродетел. И така – 13 поредни седмици.

След като преминете веднъж през целия списък – продължавате отначало. Още 13 седмици. И след това – още веднъж целия цикъл.

Независимо кога ще започнете, в годината има точно 52 седмици, т.е. нужни са ви поне 3 повторения на целия цикъл, за да има ефект.

Това е накратко…

И все пак – за да остана верен на принципа „Аз тоя виц го знам – ама по друг начин!“ – аз реших да приложа този принцип, но в свой собствен вариант.

Не само че промених до известна степен оригиналните 13 добродетели на Бенджамин Франклин, ами и добавих тяхната противоположност. Техния антипод. За да мога – докато работя по една добродетел – същевременно да се отърва и от нейната сянка. Или поне да я забелязвам навреме, когато се опита да попречи на благородното ми начинание…

Просто реших, че така ще ми е по-полезно. А и по-забавно

Ето и моя „свръхсекретен“ списък от 13 такива „двойки“:

 1. Гняв/Спокойствие
 2. Мързел/Трудолюбие
 3. Колебание/Решителност
 4. Темерутщина/Приветливост
 5. Цинизъм/Вяра
 6. Горделивост/Смирение
 7. Скъперничество/Щедрост
 8. Двуличие/Откровеност
 9. Лакомия/Умереност
 10. Егоизъм/Себераздаване
 11. Самодоволство/ Самокритичност
 12. Неорганизираност/Организираност
 13. Разсеяност/Наблюдателност

Ще го кажа още веднъж- това е моят списък. Вашият може да е съвсем друг. И ако на някои му се стори, че някои от двойките са идентични или близки по значение – за мен има смисъл този списък да е точно в този вид. Точка.

Окуражавам всеки да си направи свой собствен списък – по свой собствен критерий. (Разбира се, това не се отнася за всезнайковците, за които това са пълни глупости).

Дали системата работи? Ако проработи за мен, това не значи непременно, че и за вас ще е така…

Първата седмица вече е зад гърба ми. Не ми беше особено трудно, но е факт, че поне докато шофирах из София, либидото ми и сексуалните ми мераци спрямо роднини от женски пол на част от участниците в пътното движение понамаляха значително. (То и самото движение през август е понамаляло, ама все пак…).

От друга страна, сега съм вече във втората седмица от експеримента. И втори ден борбата ми с мързела е доста неравна… Ама, венсеремос!

Ако някой от вас реши да се хване на хорото – ще се радвам да си споделим резултатите.

След 13 седмици. И след 26, а най-много – след 52…

Трудно е само докато вярваш, че не е точно наопаки! 😉

httpv://www.youtube.com/watch?v=pgZyBi7BRh8

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

11 мисли относно “13 стъпала към успеха