10 правила за да бъдат празниците ни забавление

 ОТ АВТОРКАТА НА ‘АКО ЖИВОТЪТ Е ИГРА – ТОВА СА ПРАВИЛАТА’

Весели празници!На Митко Божанов вече му стана навик да ми дава (неумишлено) идеи за нови публикации в блога. Така стана и този път – като публикува във Facebook прочутите Ten Rules for Being Human. (Има ги преведени на български на много места в Мрежата – бих ви препоръчал превода на една жена).

Оказа се също, че авторката им – доктор Чери Картър-Скот има издадени вече цели две книги на български език. Бих ви ги препоръчал без да се замислям – личи си, че няма да бъде загубено време!

По този повод се поразрових насам-натам и открих в нейния уебсайт едно много актуално четиво: Ten Rules To Make the Holidays Fun.

А ако езикът на Шекспир все още не е най-силната ви страна – имате късмет! Точно днес имам достатъчно настроение и добра воля, за да преведа на български тези…

Самата доктор Чери Картър-СкотДЕСЕТ ПРАВИЛА КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ ПРАЗНИЦИТЕ В ЗАБАВЛЕНИЕ

Правило №1: Ще получавате покани

Ще бъдете канени на семейни тържества, партита и други подобни сбирки. Може да искате да посетите всичките, част от тях или нито едно. Важното е да задълбаете малко по-навътре и да решите какво в тези събития ви привлича и кое ви отблъсква. Във всяко събитие ще откриете плюсове и минуси, по отношение и на хората, и на местата, както и на потенциалните последващи събития.

Ако предугадите предварително какво би могло да се случи и си съставите стратегия за справяне с евентуалните затруднения, това ще ви даде увереност, че нещата ще преминат гладко и че възможно да им се насладите изцяло и да се забавлявате. Можете да си зададете следните въпроси:

Когато мисля за събитието –––––-, аз се чувствам ––––-.

Причината да се чувствам ––––––- е, че ––––––––.

Загрижен(а) съм, да не се случи –––––––-.

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите ясно защо сте резервирани, какви са опасенията ви, страховете ви и т.н. По този начин можете да си създадете стратегия, която да ви подсигури, че тези опасения няма да се оправдаят.

А сега си отговорете на следните въпроси:

За да се справя с тези опасения, аз трябва да –––––––––––-.

Мога да помоля следните хора за подкрепа: –––––––––––.

Мога да направя ––––– за себе си, за да се справя със стреса.


Правило №2: Ще ви сервират храна

По време на празниците ще ви сервират най-различни ястия. Някои от тях ще консумирате с охота. Други видове храна може и да ви изкушат. Но ще има и такива храни, които ще саботират здравословното ви състояние и диета и ще ви накарат да се самонамразите, заради това, че не сте спазили обещанията към себе си. Преди да приемете поканата, останете насаме със себе си и решете по кои правила ще играете.  Определете на кое ще кажете „Да“, на кое „Може би“, „Само една хапка“ или „Не, благодаря!“. Съставете си писмен договор със самите себе си и го подпишете. И след това го прочитайте – преди да тръгнете за което и да е коледно празненство. Ако се чувствате изложени на сериозен риск, сложете копие от договора си в чантата си или в джоба си – така че в случай на амнезия да си припомните лесно какво сте си обещали. Можете да си „поживеете“, но ако през останалото време на вечерта (или седмицата) се самонаказвате заради похапването – просто не си заслужава да задълбочавате пропастта между себе си и… себе си! Предугаждайте, планирайте, настройте се за успех и в крайна сметка, направете така, че успехът да се случи!

Правило №3: Ще срещнете хора от отминали години

По време на празниците ще срещнете хора, които сте обичали някога и ще съжалите, че вече се виждате толкова рядко. Ще срещнете и такива, за които знаете, че неизбежно ще се видите, но ви се ще да го избегнете. Хората, които не сте предвидили, че би могло да срещнете могат лесно да ви изкарат от равновесие или да ви „гипсират“ с присъствието си. Първата група не са проблем, защото такива хора сгряват сърцето ви и ви карат да се чувствате прекрасно. Можете да планирате предварително присъствието на хора от втората група, защото те винаги се появяват на тези събития поне веднъж в годината. Третата група е с най-висок риск. Тя включва и хората, на които винаги реагирате силно емоционално.  Ето няколко полезни съвета:

 • Направете списък с всеки от хората, които могат да ви накарат да се почуствате некомфортно.
 • Напишете какво бихте им казали, така че да не ви хванат неподготвени.
 • Решете предварително какво бихте направили ако срещнете тези хора – така че да не си развалите празника.
 • Самопрограмирайте се – така че да се държите разумно във всяка една ситуация.

Правило №4: Ще ви се наложи да се справяте с очакванията

Очакване е когато предусещате какво ще се случи, на базата на предишния си опит. Очакването поражда идеи и образи на възможни, евентуални и желани последствия.

Хората ще очакват най-различни неща от вас, а вие – от останалите. Това е напълно нормално и се случва всеки ден. Ако сте свалили 4-5 килограма за последните 6 месеца, някой ваш роднина може да подходи към вас с думите „Изглеждаш направо измършавяла! Трябва да те угоим, преди да си се стопила напълно!“. Трябва да сте подготвени как да му отговорите – без да го цапнете през устата или пък да изгълтате набързо огромно парче торта.

Ако някоя приятелка ви каже: „Чух за развода ти и страшно съжалявам, но всички знаехме, че тази работа ще свърши зле! Не ви е било писано…“ – помислете си какво ще й отговорите, така че да я разкарате. Може да й кажете, че и вие изпитвате същите чувства по отношение на нейния съпруг… но това не би било особено учтиво. Да предвидите какво биха ви казали хората ще ви предпази от това да изгубите ума и дума с парче сладкиш в ръката.

Правило №5: Стресът е опция

Да си подложен на стрес по време на празниците определено не е рядко явление. Ако се пуснете по течението – може да сте сигурни, че стресът няма да ви се размине. Празници идват с предизвикателството да се справиш с множество задачи и да свършиш всичко за вършене – без да чувстваш това като бреме и да изнемогваш. Картички, готвене, купони, украса, подаръци, пазаруване, гримиране и обличане на подходящ тоалет…. всичко това си е част от празничните преживявания. Те могат да са забавни или изнурителни. Ще се справите по-добре ако приемете празнуването на малки порции, хапка по хапка. Планирайте какво ще правите и кога. Запишете в тефтера си ангажиментите си или отбележете в календара задачите за вършене. Не се насилвайте да свършите всичко наведнъж. По време на празници, не е от полза да се чувствате пресирани. Изберете всяко свое действие предварително и го превърнете в забавление!

Край на първа част

неподкупен елфАко първите 5 правила са ви харесали (ще разбера това по броя на коментарите, както и по това колко хора са гласували за публикацията в Svejo.net) – утре току-виж съм превел за вас и останалите! 😉

Превод от английски: Пламен Петров – Пламски

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

4 коментара за “10 правила за да бъдат празниците ни забавление”

 1. дон Айс каза:

  да благодарим на Митко Божанов,а?Ами нека му благодарим.Но и на тебе,че си превел тези неща.Пракрасни са, но за тези,който празнуват тешзи празници.

 2. Стефка Мяка каза:

  Мразим да планирам толкоз много;)Това беше спонтанната ми реакция. Ама всъщност, на второ четене:), никак не е зле, наистина, да се замислиш и обмислиш предварително тези неща.

 3. […] БЪДАТ ПРАЗНИЦИТЕ НИ ЗАБАВЛЕНИЕ Вчера ви представих първите 5 правила за това, как да превърнем почивните дни в истински […]

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes