Останалите 5 правила за наистина весели празници 5


Подаръци ще има - включително и "рециклирани"! ;-)Вчера ви представих първите 5 правила за това, как да превърнем почивните дни в истински празник.

Ако сте забравили – тези съвети не са от мен, а от доктор Чери Картър-Скот!. Аз само се потрудих да ги преведа за вас от английски на български… като си позволих и превода да не е съвсем буквален, а да вложа в него и една-две щипки творческа свобода… 😉

Днес публикувам и останалите 5 съвета. Ще прочетете как да избегнем капаните на сравнението с другите, перфекционизма, безпаричието, загубата на любим човек и неблагодарността. За да имаме истински празници. И незабравими спомени…

На някои от вас тези съвети може да им се сторят прекалено „американски“. Или прекалено отвлечени…

Може и да има и такива, които всичко си знаят и не приемат съвети от който и да е.

Но все пак, вярвам, че ще има и такива, за които поне едно от всичките 10 правила ще бъде от полза. И ще превърне празничните им дни в нещо по-добро, по-хубаво и по-сгряващо…

Ако стане така – ще знам, че не съм си загубил времето! 🙂

Правило №6: Да се сравняваш с другите е капан

Джули е по-слаба. Меган има по-бели зъби. Джон се облича по-добре. Колата на Тони е по-яка… Винаги можете да откриете, че някой има нещо по-добро от вас. В играта на сравнения няма предизвикателство. Можете да си загубите цялото време в отбелязване кой е по-добре или по-зле от самите вас. За това не се иска много акъл. По празниците тази тенденция става направо неконтролируема. Винаги ще има по-добри домакини. Винаги ще има някой, който е купил по-скъпи подаръци. Винаги ще има някой, който готви по-вкусна пуйка или приготвя плънката по-добре от вас. Възможността тук е да решите дали искате да оцените другите заради нивото им на съвършенство и да се поучите от тях, вместо да се чувствате неоценен и в нечия чужда сянка. Изборът зависи изцяло от вас самите. Празниците ви  ще са доста по-весели ако блясъка на другите ви вдъхновява, вместо да ви депресира. В този празничен сезон, напишете в дневника си какво ви е впечатлило, а не какви са недостатъците ви. Ако имате склонност да се вторачвате в другите, тогава вижте дали можете да използвате своя талант, за да учите, обучавате и подхранвате тяхното величие.

Правило №7: Перфекционизмът може да ви лиши от радост

Ако сте перфекционисти, това може наистина да ви развали празника. Перфекционизмът означава, че трябва да сте перфектни във всяко едно отношение и че няма място за човешки грешки и пропуски. Натискът да сте съвършен може да ви лиши от много радости и удоволствия. Да правиш всичко перфектно просто е нереално и всеки стремеж към това е прояден от сенките на несигурността. Ако правите всичко перфектно, значи не давате никакви поводи да бъдете критикувани. Означава, че не можете да научите нищо ново, тъй като нищо не стои по-горе от самото съвършенство. А също така значи и че ако не постигате съвършенството, ще се самонаказвате за това, че не сте най-добрите във всичко. За да преодолеете перфекционизма се изисква просто да си разрешите да бъдете човешко същество да допускате грешки и да се учите от грешките си. Ако приемете себе си като несъвършени – празниците ви може и да не бъдат перфектни, но ще бъдат доста по-весели.

Правило №8: Паричните ограничения удрят по самочувствието

Възможно е бюджетът ви да е ограничен. Във време на финансови предизвикателства, откриваме, че трябва да променим доста от предишните си навици по отношение на харченето. Какво от себе си можете да дадете? Какво можете да предложите, така че да покажете своята щедрост и креативност? Какво може да споделите, за да покажете, че ви е грижа, но без това да ви причини финансов стрес? Направете някакъв жест за приятелите и семейството си. Ако ви бива в готвенето – това може да са просто някакви сладки или друг десерт. Ако сте добри в с ръцете – може да направите някакъв сувенир със шарена украса. Ако умеете да пишете – едно стихотворение или разказ мое да донесе много усмивки и топли чувства. Когато давате от сърце, хората оценяват времето, мислите и намеренията, които сте вложили в своя подарък – и то много повече, отколкото ако бяхте им купили нещо от магазина. Помнете, че най-големия подарък, който можете да дадете на друг човек това е любовта ви и тя идва директно от сърцето. Отворете сърцето си и нека то да говори с езика на любовта!

Правило №9: Ако гледате в миналото – ще пропуснете настоящето

В миналото си може да сте били наранени – както и повечето останали хора. Може би точно тези празници ще прекарате без присъствието на някой скъп човек, който винаги е бил до вас досега. Подтискането на чувствата няма да ги накара да изчезнат. Да ги пренебрегвате също не е добро решение. Ако сте преживели загуба – кажете истината за болката, която изпитате! След като споделите мъката си, позволете на творческото ви начало да трансформира в нещо друго болката и празнотата. Може да се съпротивлявате на това, защото спомените ви ще ви теглят назад в миналото. Бъдете упорити и се дръжте! Можете да преодолеете всичко това. Фокусирайте се върху нещата, които ви радват. Често това да се посветим на другите отвлича вниманието ни от самите нас. Да станем доброволци в разнасянето на храна за гладните, да разнасяме подаръци на болните, да посетим сиропиталище или детски дом… всичко това би ни позволило да дадем енергията си на някой, който се чувства доста по-самотен и от нас. Попитайте себе си какво би ви накарало да се почустват чудесно – и просто го направете! Ще останете доволни…

Правило №10: Да приемаш с благодарност е вид изкуство

Нямаше ли да е чудесно ако всеки винаги правеше най-подходящите подаръци?! Да, но светът, в който живеем  не  е съвършен. Хората често подаряват това, което те самите биха желали да получат. Подаряват и неща, които ще отбият номера с цената на най-малко стрес. Понякога подаряват и неща, които са били подарени на самите тях, т.е. един вид „рециклират“ подаръците си. В резултат на всичко това, може да получите нещо, което никак да не ви зарадва. В такива моменти трябва да се насилите да бъдете благодарни, дори  за подаръкът, който казва „Опитах, въпреки че не успях“. В такива моменти гледайте на себе си като на „депо за подаръци“. Когато получавате нещо, което никога няма да облечете или използвате, спомнете си за някой, който ще се зарадва на същото това нещо. През януари се организират много от т.нар. White Elephant Parties, по време на които хората си разменят подаръци, подарени на неправилния човек. Ако не ви поканят на такова събитие – направете си свое собствено парти! Съберете всички „погрешно получени“ подаръци и ги „рециклирайте“, така че в крайна сметка те да достигнат до подходящия получател. Да получаваш с благодарност е дарба, която изисква да погледнете отвъд материалната стойност на подаръка и да видите намеренията на човека, който ви го е подарил. Почувствайте намеренията му и ще почувствате и благодарност.

Празниците могат да бъдат едни или други. Могат да са чудесни или трудни. За да направите така, че празниците ви да бъдат ценни и незабравими моменти, за които ще си спомняте години след това, трябва да се подготвите и да предвидите какво би могло да се случи. Трябва да контролирате себе си и очакванията си. Трябва да се справите и с неочакваното.

Ако направите всичко това – очакват ви наистина чудесни празнични дни, които ще останат в сърцето ви завинаги!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 мисли относно “Останалите 5 правила за наистина весели празници

 • Кремена Джорджева

  За първи път чета толкова задълбочени съвети за, на пръв поглед, толкова приятни събития като празниците. Наистина има много клопки и е добре да сме подготвени предварително.
  Много практичен подарък ни направихте, Пламен!
  Пожелавам Ви приятни, пълни само с положителни емоции, празници! Много подаръци, много обич и усмивки! И успешна 2010 година!

 • Нора Цонева

  Тръгнах да си пиша статия в блога, но реших да пусна текста като коментар тук.
  Дали има хора, които насила празнуват Коледа? „Насила” може да се каже и по друг начин, например принудително, против волята, задължително, неохотно, без желание, от немай къде, по неволя, трудно, мъчно, едва-едва. Кои може да са тези хора, за които Коледата да е толкова страшно нещо? Може би за самотните хора без семейства, бедните, които нямат какво да сложат на масата си. Сещам се за няколко начина да повишите коледното си настроение и да възвърнете коледния дух. Независимо от всичко, децата винаги се радват най-много на празника. Забравете за роднините и приятелите! Не буквално! Но ако има някой, който ще оцени достойно подаръка ни, то това са децата. На лицата им ще грейне голяма искрена усмивка, която да ни стопли и да ни върне коледното щастие.

  • Desislava

   Да ви отговоря. Мразя Коледа….мразя я просто. Не съм бедна, имам семейство, но не мога да съм с човека, койт ообичам, така че майната му на всичко….

 • Надя Стефанова

  Благодаря Пламене за чудесните и много ценни съвети за които си положил труд да достигнат до нас в този момент. Когато мнозина са затънали в емоциците около настъпващите празници – много мъдрост и полезни – практични идеи можем да ползваме от тук! Желая на всички четящи добро настоение и истински Рождественски дух да владее дните им до натъпването на Новата година!