Какво не може една библиотекарка


Ronald Ervin McNair

Годината е 1959. Мястото – градчето Лейк Сити в Южна Калифорния.

Тогава Роналд е само на 9 години (на снимката тук е доста по-възрастен… всъщност, това е и последната снимка преди трагичната му гибел).

В онези години, особено в южните щати, все още по заведенията и обществените сгради има табелки с надпис: „ЗАБРАНЕНО ЗА КУЧЕТА И ЦВЕТНОКОЖИ“. Включително и в градската библиотека, където се развива нашата история.

Сега времената, слава Богу, са доста различни. И сигурно ще ви е доста трудно да си представите каква суматоха е настъпила в тази градска библиотека – когато едно 9-годишно негърче поискало да заеме няколко книги. Библиотекарката едва не припаднала…

Историята не ни казва нейното име, но според разказите на очевидци, въпросната достолепна дама успяла да се овладее и да вземе нещата в свои ръце. С най-строгия си глас тя заповядала на момчето да напусне веднага сградата – или ще извика полиция.

Деветгодишният Рони кротко се настанил на една от масите, все още стискайки в ръцете си книгите, които толкова искал да прочете.

Вбесената библиотекарка позвънила в полицията. Извикали и майката на момчето. Очертавала се поредната ежедневна случка, която да покаже на всички, че всеки трябва да си знае мястото.

Само че, никой още не знаел, че треперещото негърче, чието единствено „престъпление“ било жаждата за знание ще стигне по-далеч – и по-нависоко – от всеки друг жител на този град. И че след малко повече от половин век, същата тази библиотека щяла да носи неговото име…

След броени минути пристигнали двама едри полицаи. Дотичала и паникьосаната му майка, която през целия път от дома до библиотеката шепнела молитви дано да не са пратили детето й в затвора…

Представителите на закона попитали гордо изправената библиотекарка какъв е проблема. Тя обяснила каква е причината за цялата суматоха. Настанала гробна тишина.

След почти цяла минута единият от полицаите свалил фуражката си, почесал се по врата и казал тихо, гледайки библиотекарката право в очите:

„А защо просто не дадете на това дете книгите, които иска и да приключваме с това!“.

Майката на момчето побързала да добави: „Той ще се грижи много добре за тях и ще ги пази!“.

В този момент всички погледи на малкото очевидци на тази странна случка били приковани в нещастната библиотекарка. На челото й било изписано каква тежка вътрешна борба протича в този миг в главата й. От разстоянието на времето, ние сега можем да си дадем сметка колко съдбоносно е било решението й. За съдбата на едно дете, но донякъде и за съдбата на една нация…

Със стиснати устни библиотекарката извадила нов формуляр и записала книгите на името на момчето.

Никой не знае какво е станала по-късно с нея. Но за съдбата на деветгодишното негърче знае целия свят.

Очевидно любовта към науката на малкия Рони не приключила само с тези книги. Роналд Ървин Макнеър завършва първи по успех гимназията в родния си град през 1967 година. (Традицията повелява първия по успех да държи реч по време на церемонията по завършването на випуска).

През 1971-ва завършва – отново с отличие – Държавния Университет на Северна Каролина, а през 1976-та получава и докторска степен по физика от прословутия Масачузетски Технологичен Институт (MIT).

Годината е 1978-ма. Роналд  Макнеър е един от 35-те избранника на НАСА за участие в космическата им програма. Селекцията е направена измежду десет хиляди желащи да станат астронавти…

На 3-ти февруари 1984-та Роналд участва в първата си космическа мисия, на борда на совалката „Челинджър“. Мисията продължава цели 9 дни, а Рони е едва вторият цветнокож астронавт в света.

28-ми януари 1986-та. Совалката „Челинджър“ излита за поредната си мисия. Роналд отново е на борда.

Тази мисия продължава едва 73 секунди

На същата дата, точно 25 години по-късно, библиотеката в Лейк Сити ще бъде преименувана на Dr. Ronald E. McNair Life History Center.

Нито една библиотекарка на света не може да угаси желанието ти да полетиш към звездите…

httpv://www.youtube.com/watch?v=YqDdNWhKtvQ

P.S. Тази история ме намери благодарение на моя скъп приятел Д-р Мел Гил.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.