Все пак ще гласувам! За Бого… 2


Бого Шопов

Бого Шопов

Неотдавна писах, че ми е писнало от предизборни лозунги покрай задаващите се избори за евро (и не чак толкова) депутати. Истината е, че продължава да ми се гади от наглостта на определени политически лица и партиите, които стоят зад тях. (Тези хора наистина ли ни смятат за някакви късопаметни дебили, които вече са забравили какви ги вършеха докато управляваха държавата ни?! Или просто са отчаяни и се хващат и за най-малката „сламка“? Ако мине номера…).

Но днес няма да ви занимавам с това. Днес ще ви разкажа защо промених мнението си да не гласувам за никого. След поредното отчаяние и разочарование от политиката на тези, за които бях гласувал последния път, бях взел твърдото решение повече да не упражнявам електоралното си право. Но буквално броени дни преди самите избори, реших, че не това е най-правилното решение.

Накратко – ще гласувам за „Зелените“ и конкретно за Бого Шопов.

И за да не ви отегчавам с политика, ще ви посоча само няколко прости причини за това:

1.Познавам лично Бого от няколко години. Ще излъжа ако кажа, че сме „първи приятели“ но за първи път се видяхме още по време на едно Open Source събитие (на което и двамата бяхме лектори), а по-късно той спечели уважението ми (и не само моето) с необичайната си подкрепа за каузата на сайта save-darina.org.

2. Бого обяви намерението си да се кандидатира за MEP преди повече от година. (Може и да бъркам точния срок, но със сигурност го направи много преди който и да е от сегашните кандидати…а немалко от партиите до последно не си знаеха листите). Аз считам, че това е доказателство за сериозните му намерения (а защо не и амбиции – няма нищо лошо в това), както и за това, че решението му не е случайно хрумване.

3. Бого е чешит. (Няма да забравя как по-миналата година отпразнувахме рождения му ден като, вместо на кръчма, отидохме – първо – на…театър. Поканата му беше не само доста нестандартна, но се оказа и че пиесата наистина си заслужаваше). А аз харесвам чешитите. Затова и повечето (други) политици са ми скучни…

4. Бого е праволинеен не само в политическите си амбиции. От няколко години той е нещо като лицето и гласът на всяка кампания за свободата в Интернет. И е заслужил тази „титла“ с цялата си дейност в тази посока.

5. „Зелените“ са ми симпатични. Най-вече с това, че знаят какво искат и всеки от тях има солидна „еко“-биография. Което ги прави доста различни от останалите – съставени „свише“ – партийни листи, който обикновено включват огромен процент „баластра“ от некадърни  (но послушни) анонимници.

(Тук няма да скрия, обаче, че щяха да са ми още по-симпатични ако бяха обединили в едно политическо формирование всички екологични движения и партийки. Щото сега гонят по бройка – и „размиване“ на политическата физиономия – явлението „БЗНС„. А там се видя колко е полезно „роенето“ и „цепенето“ поради личностни амбиции и детски сръдни…). „Зелените“ биха могли да са много по-силен политически фактор (каквато е и тенденцията в повечето „бели“ държави напоследък, между другото), стига да не повторят глупостите на „оранжевите“. А дано!

И не на последно място, тази неделя ще дам своя вот за Бого Шопов, защото той си е поставил ясни и конкретни цели в политиката. Най-добре да му дам директно думата:

Здравейте,
Ето една много кратък преглед за това какво ще се случи в следващите няколко години с нашите права в Интернет:

1. Ще се обсъжда „задържането на данни“ или по-известно у нас, като подслушване на Интернет, което беше прието у нас в Закона за електронни съобщения
2. Отново ще се спори торентите престъпление ли са или не, ще се обсъжда и отпадането на понятието за лична употреба, така всеки свален файл, ще се води, че е нарушение за закона
3. Отново ще се говори за удължаване на закона за авторсното право на 70 и повече години
4. Ще се дискутират неща, като филтриране на Интернет, нарушаване на неутралността му, както и възможността му за спиране като наказателна мярка
5. Съвсем скоро ще се вземе решение и дали всеки от нас, ще е длъжен да си сложи троянски кон, сертифициран от държавата за дистанционни претърсвания
6. Пак ще се дискутира и регистрацията на блогърите в единен регистър
7. Пак ….и още много неща, свързани с регулацията на Интернет, ограничаването на правата ни и на бизнеса ни.

Как можем да го променим?

Нашата позиция трябва да се чува. Гражданите трябва да участват във вземането на решения, затова е много важно да гласуваме и то да гласуваме за хора, които разбират горната материя и са готови да ни защитават.

Аз не искам да ми подслушват Интернет, аз не искам да се чувствам престъпник, когато свалям торенти, аз не искам да имам софтуер, който да претърсва компютъра ми без да знам, аз не искам да спират достъпа ми до Интернет, аз искам да ИМАМ ПРАВА И ДА СИ ГИ ПАЗЯ.

Ако все още не сте решили за кого да гласувате,знайте, че именно за горните ни права се кандидатирах за Европарламента. Какво точно съм направил и повече за мен, можете да видите от този сайт:
https://sites.google.com/site/vote4bogo/ или от блога ми тук: https://bogomep.eu

Ще се радвам да ме подкрепите, за да работя за твоите права в мрежата и разпространите тази информация до хората, които искат свободен Интернет.

Богомил Шопов- Бого

Не обичам агитациите. (Още по-малко пък подмазването). И затова ще спря дотук. Но всеки от вас има няколко дни да реши дали пък наистина не си заслужава да дадем още веднъж поредния кредит на доверие на някоя политическа партия…

Аз ще дам гласа си не за партия, а за конкретен политик. Да, независимо дали ще бъде избран или не в неделя (от сърце му пожелавам първото) Богомил Шопов вече Е в политиката. И оставам с надеждата, че няма да бъда разочарован. За пореден път…

Дано! 🙂

P.S. Длъжен съм да отбележа и че най-голяма заслуга за това  да си променя решението относно гласуването имаше този сайт. Признавам, че преди да разбера, че може да се гласува и за индивидуален кандидат, смятах че незавидната шеста позиция не дава на Бого големи шансове. Сега вече знам – благодарение на Петър.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мисли относно “Все пак ще гласувам! За Бого…