М-тел ме изненада… 25


Няма смисъл да ви се кълна, че тази публикация НЕ Е платена. Тези, които ме познават, сами знаят, че не съм продажник. А останалите… ами, за тях май е безсмислено дори да опитвам да ги убедя в противното. Те първо стрелят – и после питат „А трябваше ли?“. (Само при първите изстрели на месо – после свикват и престават въобще да се питат).

Може би въобще нямаше да седна да пиша на тази тема. Но бях помолен – от приятел. Молбата му включваше само да изгледам въпросния клип (ако още не сте го гледали – ще го видите накрая). И ако желая – да напиша нещо в блога.

Приех молбата му като предизвикателство. И му казах съвсем ясно, че ще гледам въпросното видео – но ще напиша за него само това, което наистина мисля по темата. Той и не очакваше нещо повече… (С което затвърди впечатленията ми, че е пич… но той си го знае).

А после – седнах и изгледах клипа. Няма да ви занимавам с подробностите за авторите му (който се интересува – тук пише повече за тях). Но ще погледна на темата малко по-отдалече…

Няма да се изненадам от оценката на повечето хора – ако ги попитам директно: „Какво ви е мнението за М-тел?“.

Още по-малко ще ме учуди факта, че въпреки, общо взето, негативната масова оценка, същите тези маси (или поне огромна част от тях) продължават да са клиенти на същата компания.

Аз лично съм се бъзикал с прословутата М-тел криза със софтуера за обслужване на клиенти не веднъж и дваж. И в разговори с приятели и дори публично – в социалните мрежи.

Даже преди време пуснах един туит, който доста хора  ретранслираха с нескрито злорадство: „Животът не се измерва с броя изговорени минути, а със сметките които спират дъха ви!“. Шегата ми беше по-скоро заиграване с онези прословути думи, които масово се приписват на моя любимец Джордж Карлин – въпреки, че той никога не е казвал подобни неща…

Но не е там въпроса…

Истината е, че прекалено много свикнахме да мразиме, да хейтваме, да сме публично и гръмогласно недоволни, да очерняме и сатанизираме, да виждаме само лошото и винаги да търсим под вола теле…

…и прекалено рядко се опитваме – наистина – да бъдем и обективни. Преди да натиснем спусъка на картечниците…

А обективността изисква първо да признаем, че всяка монета си има не една, а две страни.

И всяка компания си има недостатъци. Защото никой и нищо не са съвършени. В това число и ние…

Всеки от нас също допуска грешки в работата си – но едва ли ще му е гот да види собствените си грешки така публично оплюти. И така хорово… Друг е въпросът пък, дали въобще ще има мъжеството да си ги признае – също така публично.

А М-тел сториха точно това. С този кратък клип…

Няма спор – видеото без съмнение е: „рекламно“, „PR-кампания“, закъсняло, след дъжд качулка…

… и всичко останало, което ще прочетете скоро – като коментар на тази и всички останали публикации по темата, в която и да е електронна медия. А когато е за хейт – българинът има мноооого богато въображение. И неизчерпаем запас от злъч, катран, пера и сух кибрит…

Обаче – с цялата ми наивност, но и искреност – на мен, все пак, ми се ще да вярвам, че това извинение е и искрено.

Защото в М-тел работят много обикновени българи. И е глупаво да ги обвиним „ан блок“ за служители на Сатаната… (Същото важи и за много други компании или институции, в които има и хора, които съвестно си вършат работата. Но някой друг държи юздите и камшика…).

Затова, лично аз – като един от милионите клиенти на М-тел – ще приема извинението им.

Ще поема протегната ръка. Защото така са ме учили. И защото предпочитам да съм наивник, отколкото хапещ…

Оставам на всеки от вас сам да реши дали да постъпи като мен – или като масовия хор, който (сигурен съм) вече плющи здраво хейтърски подигравки и коментари с пяна на уста…

Ще ми се повече български компании да имат доблестта да признават така грешките си. Може би и това ще ви прозвучи прекалено наивно… но може и това да е начинът да живеем по-човешки и с по-малко омраза около себе си.

Това е моят глас. И дано той да не е пак глас в пустиня…

httpv://www.youtube.com/watch?v=9UUKUfns2ko

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

25 мисли относно “М-тел ме изненада…

 • yovko

  Прави им чест! Освен това познавам известна част от хората (и в клипчето) и знам какво им струваше в личен план. Щеше да е чудесно и ако някой от мениджмънта бе събрал кураж да каже „Извинявай“! Щеше да е още по-честно! Поздравления и за този пост!

  • Пламен Петров Автор

   Аз не съм толкова вътре „в кухнята“, но съм сигурен, че и на самите служители им е олекнало – ПОНЕ да се извинят.

   А дали това ще остане САМО един ПР-клип – предстои да разберем сами…

   • Eva Shirokova

    Много ме сърбят ръцете тази вечер да попиша в профилите на колеги комуникационни специалисти от М-тел. За това, какво щастие за тях е, че имат този пост от теб. За това, че въпреки качеството на вложените ресурси клипът е с някои слабости. За това, че особено след този пост трябва да бъдат много внимателни как ще действат занапред. И затова, че много хора ще им повярват или просто ще се примирят, след този клип, и затова как с това си слагат главата в торбата.
    Но ще попиша само тук. Ако това е твоето мнение – поздравления за доблестта да го споделиш.

 • Яна

  Евала, че са се извинили, това е просто супер! Но късно… много българи ги зарязаха, за което пък казах евала на тях, защото не стояха като безмозъчни овце и да псуват ужасно големите сметки, които няма как да не платят, а им казаха сбогом като нормални хора:)

  • Пламен Петров Автор

   Ако бях абсолютно сигурен, че някой от конкурентите им може да ми предложи нещо по-добро – и аз щях да го направя… но не съм (което не е добре за никой – но е така… засега).

 • Любомир Любомиров

  Аз съм клиент на МТел… и няма да приема извинението им. Аргументирам се веднага. Имам с тях отношения близо десетина години и през 90 % от времето са протичали коректно и от двете страни. Или с други думи, всичко беше наред преди прословутото забавяне на сметките. Като цяло съм толерантен клиент и мога да разбера затрудненията на всяка компания, с която имам някакви отношения. Но е коректно да видя някакъв знак (колкото и хипотетичен да е) на извинение. Най-малкото защото на МТел съм хвърлил повече пари, отколкото по жени…
  Издънката продължи неприятно дълго, беше достатъчно публична и имаше достатъчно възможности за жест на добра воля. Когато това не се случи, аз лично ги сложих в графата „други”. И ще си останат там. Това извинение е закъсняло, лицемерно и ненужно. И ми звучи режисирано. Особено в навечерието на упоритите слухове за четвъртия оператор… Сори, загубихте ми доверието, емтели… Колкото и малко да ви пука.

 • валери маринов

  не разбрах от какво точно е обиден любомиров на мтел, ама дет’ се вика – който не прави нищо – той не греши!
  аз лично не съм имал проблеми почти никакви, освен две-три забавени сметки! и въпреки кусурите, мтел си остава най-добрия оператор измежду трите!

 • Пени

  Единствения оператор в БГ, на който бих ползвал карта. Наистина. А грешки се случват при всички оператори, на всякъде по света. Но да приемеш грешките си, да научиш от тях, да се извиниш – това наистина е по-трудно, отколкото да ги поправиш. Личи си, че клипа е правен с много любов и професионализъм. Да се надяваме, че за напред нещата ще вървят само към по-добро. М-Тел са лидер, личи си по действията им, по това, че не се държат пораженчески, по това, че с вдигната глава казаха прости. Аз прощавам, макар че лично не съм изпитал проблем, въпреки факта, че имам 10-тина карти към тях.

 • Красимира

  Написаното напълно отразява моите собствени разсъждения по темата. Като абонат на МТел също бях жертва на техническите им проблеми, но въпреки това останах техен клиент. Това, че служителите ан компанията имат доблестта да признаят грешката и да ни благодарят за търпението, ме връща във времената на честта и благородството!

 • Пламен Петров Автор

  Радва ме – казвам го съвсем искрено – че мненията са толкова шарени.

  Още повече ще ме зарадва ако от М-тел си направят необходимите изводи… 🙂

 • Иво Апостолов

  Пламка,
  Нямам какво да кажа, освен че тяхното извинение е като извинение на изнасилвач към жертвата.

  Благодаря ти, извинявай много.
  И след това изнасилвачът продължава да изнасилва…

  • Пламен Петров Автор

   Теб те знам… 😉

   Но и ти знаеш колко именни дни имам в готината – затова ти прощавам! Белким ме канонизират някой ден и адашите ми си имат свой светия и едничък имен ден… 😀

   А по темата – всеки е прав за себе си! Не съм казал никъде, че са идеални или безгрешни. Но ще им дам предпоследен вот на доверие… (или на наивност)

 • Стоян

  Поздравления за статията. Доста обективно описано вълната от хейт която ни е обвзела.
  Факт е, че 7 години през които им бях клиент нямаше проблем и сега точно когато се подмени системата се получиха и неудобствата. Аз лично проблема го свързвам с подмяната на софтуера, а не че мтел са решили да бъдат некоректни. Верно, че можеше да компенсират повече, но и не беше без нищо. В личностен план освен забавени фактури и веднъж дебела сметка, която оправиха в последствие, нямам други проблеми. Акта с клипчето го намерих за положителен, па макар и закъснял. Та, нали по-добре късно…

  • валери маринов

   проблемът наистина е в софтуера, а го отнесоха нещастните души по магазините, които и хабер си нямат какви грешки и къде има! само , че обикновения потребител слабо го интересува това!
   но четейки форумите установих, че голяма част от хората са си пострадали от собствена простотия! много хора говорили два месеца, после се пенявеха, защо превишили минутите, защо им идват накуп по две три сметки….като , че ли не могат сами да се сетят, че трябва да заделят определена сума за телефон тоя месец, нищо , че сметката не е дошла?!
   имаше много тъпаци, които не си прочели договора и не знаят кога свършват удвоените безплатни минути. да се чудиш кой вместо тях требе да им чете договора и кой го е разписал?!

 • Благой

  Не мисля, че клипът на Мтел е закъснял, защото още доста потребители (поне сред моите приятели още не са се издължили напълно). Но като цяло идеята за публично признание и извинение към лоялните клиенти е добра!

  • валери маринов

   пич, всички шибани реклами, които ни досаждат всяка вечер пред телевизора, се правят с парите, които плащаме за същите продукти, които ни рекламират! нищо ново!