Ще стане ли NovaVizia.net българският Amazon.com? 4


Преди около година и половина започнах новата рубрика „Задочни интервюта“ именно с Тодор Христов – тогава в ролята му на създател на един от най-четените български блогове.

Днес Тодор Христов застава за трети път пред моя виртуален микрофон – но този път разговорът ни е за една от най-смелите му инициативи: онлайн книжарницата NovaVizia.net.

Познавам Тодор от няколко години и винаги ми е било приятно да прекарвам времето си в неговата компания – когато се засичаме по различни IT форуми и бизнес събития. Признавам, че именно заради приятелството ни направих и първата си покупка от неговата онлайн книжарница – нещо като жест на уважение към него – но имаше и известна доза любопитство.

Принципно не пазарувам много книги онлайн. Предпочитам първо да ги докосна  наживо в някоя реална книжарница, да разтворя кориците, да прочета малко от съдържанието или текста… и чак тогава да реша дали искам тази книга или не…

Правил съм няколко „инцидентни“ покупки от други онлайн книжарници преди, но само на заглавия, които вече са ме „спечелили“ предварително, т.е. не съм харесал конкретното заглавие само от традиционно „постното“ представяне в сайта на издателя или книжарницата…

В NovaVizia.net обаче, нещата са доста по-различни. И това го казвам не защото Тодор ми е приятел – а защото за последните месеци съм закупил повече от дузина заглавия от NovaVizia.net. И всяко от тях ме „прелъсти“ именно с нетрадиционното си представяне в този сайт – включително и с видео! (Нещо, което май го няма даже в Amazon.com).

След последната ми поръчка (която, за пореден път, ме изненада с рекордния срок на доставка – в моя случай беше по-малко от 24 часа след поръчването в сайта) съвсем спонтанно ми хрумна и идеята да помоля Тодор за трети път да отдели малко време от напрегнатото си ежедневие – за поредното ми „задочно интервю“ с него. Защото много хора още не са разбрали, че NovaVizia.net не е просто поредната онлайн книжарница – а истинско явление!

Повече за това явление – директно от неговия създател:

Пламен Петров: Как, кога и защо се роди идеята да създадеш NovaVizia.net?

Тодор Христов: До решението за създаване на интернет книжарница NovaVizia.net се стигна след като вече няколко години в блога ни www.NovaVizia.com правим представяния на книги по мениджмънт, маркетинг, предприемачество, професионално и личностно развитие. След 4 години на подобна практика решихме, че е логично да започнем да доставяме книги на нашите читатели – така или иначе те си ги купуват от някъде, защо не от нас?

Трудно ли се прави онлайн книжарница у нас и кои бяха най-големите пречки?

Самото създаване е по-лесната част, въпреки, че и там има редица предизвикателства.

Най-напред, трябваше да се спрем на качествен софтуер за електронен магазин. Преценихме, че най-добрият вариант е да заложим на платено решение, при това относително скъпо.

На второ място, трябваше да създадем организация за доставките и логистиката за NovaVizia.net. Да правиш електронна търговия без да си създал система за доставки, съхранение и изпращане на продуктите е невъзможно. Някои хора подценяват този момент, а той е изключително важен.

Тези две неща бяха основните проблеми за решаване в началото, но малко или много са решими неща. Истинските трудности и истинските проблеми са свързани с маркетинга, брандинга и продажбите, затова на твоя въпрос дали е трудно да се прави онлайн книжарница у нас отговорът ми е – „Не е никак лесно!“.

От гледна точка на българското законодателство, кое все още пречи на онлайн бизнеса у нас?

Поне за продажбата на книги, не виждам пречки от законодателно естество. Някои продукти са забранени за продажба със закон, но поне засега, книгите не са сред тях. 😉

Как гледаш на конкуренцията в този бранш?

В България има много интернет книжарници, но без да звучи самодоволно (или наивно), това не ни притеснява. Приемаме, че преди NovaVizia.net има много сайтове за продажба на книги (някои от които вече са развити и добре утвърдени), както и че най-вероятно тепърва ще има още много сайтове за продажба на книги. Няма как да променим това.

В NovaVizia.net решаваме въпросите с конкуренцията по един много лесен начин – стремим се да сме по-различни и по-полезни от всички останали – от продуктовото представяне на книгите, през маркетинговите ни дейности и обслужването, та чак до физическото получаване на стоката.

Успеем ли да сме различни в достатъчно силна степен в целия процес на обслужване на клиентите ни, значи нямаме съществена конкуренция. Формално може да има 1000 алтернативни сайта за продажба на бизнес книги, но ако повечето любознателни хора помнят и ползват NovaVizia.net, защото им е по-полезен от останалите, значи се справяме добре.

С какво NovaVizia.net е по-различна от останалите такива сайтове?

Основните предимства на NovaVizia.net сме описали в специална страница в книжарницата ни, по конкретно ето тук – https://goo.gl/MNyII.

Накратко, това са:

 • Няма друга интернет книжарница (а и офлайн такава), в която книгите да са представени толкова внимателно, подробно и аналитично. За разлика от почти всички други книжарници и книжари, ние знаем какво пише в книгите, които продаваме, защото сме ги чели (не всички, тъй като това не е възможно, но голям процент).
 • За разлика от практически 100% от българските книжарници, ние предоставяме 30 дневна гаранция за удовлетвореност и връщане на парите в случай на неудовлетвореност.
 • За разлика от всички големи български книжарници, в NovaVizia.net всеки може да говори по всяко време с Управителя, т.е. с мен – по телефон, в чат, през Facebook, по е-мейл. Отговарям на всеки един въпрос, искам да съм в течение на всеки важен за клиентите ни проблем.
 • За разлика от практически всички останали книжарници (с много редки изключения), ние непрекъснато провеждаме класации, промоции, томболи… Това е нещо, което се цени от редовните ни клиенти.

Как избирате с кои издателства да си сътрудничите и кои заглавия да предлагате?

Най-вече на база на книгите, които издават, но също и на база на степента на отзивчивост и желание за партньорство. Оказа се, че не всички издателства са равни в това отношение…

Иначе, подборът на книги зависи изцяло от нас. Ние имаме голяма библиотека с лични книги (още преди да „отворим“ книжарницата), няколкостотин заглавия, и в началото по естествен път се насочихме към тях. Така стартирахме в началото – в партньорство със 7-8 издателства.

Сега стремежът ни е да разширим постепенно издателствата, с които си партнираме. Радостното е, че вече не се налага само ние да търсим издателства, а те търсят нас.

От какви книги се интересува българският читател?

В NovaVizia.net се предлагат книги в няколко основни области – мениджмънт, предприемачество, маркетинг, продажби, различни професионални умения, личностно развитие, стил на живот. На база на наблюденията ми в тези сегменти мога еднозначно да кажа, че най-много се купува литературата, свързана с личностното развитие. На добър интерес се радват книгите за продажби, финансова грамотност, маркетинг, както и от няколко други сфери.

На другия полюс са книгите за управление, предприемачество и бизнес! Странно или не, те се търсят далеч по-малко, въпреки, че у нас са издадени наистина качествени и полезни заглавия. Това е много симптоматично, нали?

Коя е най-продавана ви книга досега?

Бестселърът за финансова грамотност и управление на парите „Богат татко, беден татко” от Робърт Кийосаки е безспорният лидер в продажбите при нас.

Какво може да се каже за развитието на NovaVizia.net досега и как виждаш бъдещето на този проект?

Това, което мога да кажа на този етап е, че сме доволни от първите стъпки на NovaVizia.net, като особено в началните месеци, както и по Коледните празници, продажбите ни надскочиха предварителните ни прогнози. Удовлетворен съм от колосалното количество труд, който всички положихме (тук причислявам и нашите приятели от Locus Publishing, които са безупречният и надежден логистичен партньор на NovaVizia.net) и гледам с умерен оптимизъм в бъдещето.

В бъдеще ни предстои да разширим предлаганите книги, за да направим избора на нашите клиенти още по-разнообразен. Това означава партниране с допълнителни издателства, още много ревюта на книги, видео ревюта… Надявам се, че до края на 2011г. ще сме успели да удвоим клиентите, които спечелихме за първите 10 месеца на съществуването си.

Какво научи ти самия от това ново начинание?

Много неща научих. Ще започна от техническата част – вече съм технически грамотен да създам електронен магазин за каквато и да е стока, което е сериозен плюс за мен. Освен това, с проекта NovaVizia.net получих възможност да тествам на живо някои от принципите в маркетинга и в продажбите, в които вярвам, и доколкото мога да преценя, те работят и се забелязват и оценяват от хората.

Ще стане ли един ден NovaVizia.net българският Amazon.com?

Ха, интересно! За първи път се замислям за това!

По-вероятното е, че няма да стане, но не само защото сме специализирана книжарница, която (за разлика от Amazon) продава само определен тип книги. По-скоро, защото поне на този етап плановете ни не са такива.

Стремим се да бъдем относително малки, следователно гъвкави, достъпни и независими онлайн книжари, като това не означава, че сме против по-големите продажби (а-ла Amazon), разбира се…

Просто поне на този етап по-реалистичното, а и по-желаното от нас е постепенното развитие, стъпка по стъпка, в един нелек пазар, на който като че ли тепърва му предстои да опознава силата на четенето на качествени бизнес книги (а това е силата на добрите бизнес идеи и практики), ако иска да оцелее и съществува.

Използвам случая да благодаря за поканата за това интервю! Пожелавам на теб персонално, а и на всички фенове и читатели на Blogatstvo.com много успехи и много вяра в собствените си сили! Защото реалността е, че никой няма да ни помогне, ако не си помогнем сами, и в този смисъл четенето на бизнес литература е важна част от този процес.

httpv://www.youtube.com/watch?v=H3XnbKx3bIA

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 мисли относно “Ще стане ли NovaVizia.net българският Amazon.com?

 • Tania Jordanova

  Да,според мен NovaVizia.net не само ще стане българският Amazon.com ,но няма да се изненадам ако един ден се превърне в сериозен конкурент на Amazon.com .Следя редовно сайта ,даже понякога препрочитам стари материали и всеки път откривам нещо ново и полезно за мен. Обикновено си купувам книги от реална книжарница,но съм поръчвала няколко книги от NovaVizia.net ,след впечатляващото им представяне.Пожелавам успех на създателите NovaVizia.net .

 • Галя

  Интересно наистина. Късмета наистина го има, но и аз винаги съм стигала до извода, че мисленето е основния фактор към промяна на „мистиката“ която владее умовете. Мисля си, че мистиката е нещо което не е ясно и хората се заблуждават. Ако тя съществува, погледа е неясен защото има страх и няма перспектива. Каквото и да говориш във връзка с това и да искаш да синхронизираш действителността като ясен поглед и мисъл, то има пречки точно във връзка със заблуждението и тогава късметът се уповава само на чакане, а това е погрешна психология.

 • Tania Jordanova

  Късметът си е късмет или го имаш или го нямаш.Според мен когато работиш и късметът ти работи. При NovaVizia.net не мисля,че разчитат само на късмет ,а основно на много труд и упоритост.Както по горе писах следя редовно сайта им почти от началото и мисля,че е един от най-добрите български сайтове.За да стартира нов проект ,както е с виртуалната книжарница и да се състезава с някои вече утвърдени имена на книжарници като Хеликон и Хермес ,също са необходими доста усилия, това не може да се постигне само с късмет,нали Галя?