Интервю с Инна и Краси от Moreto.net

 ЗАДОЧЕН РАЗГОВОР С АВТОРИТЕ НА НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯ ВАРНЕНСКИ ПОРТАЛ

moreto.netС Инна и Краси от Moreto.net се запознах – виртуално – преди години. И въпреки, че така и не успяваме да се видим наживо вече трета година (и двата пъти по моя вина, за което много съжалявам), аз ги считам за едни от най-стойностните ми приятели.

Защото много добре помня повода на нашето запознанство. Малко след като направих сайта www.save-darina.org, се обърнах за помощ към всеки, който разбира от графичен дизайн – да ни предложи варианти за банери на сайта. Откликнаха доста хора, но нито един от проектите не беше толкова изящен и завладяващо красив – колкото банерите на Инна и Краси.

Благодарение на това, че много водещи български сайтове и портали подкрепиха каузата на сайта „Спаси, дари на…“ – няма начин да не сте виждали някой от тези банери поне веднъж. След време, Инна и Краси направиха и едни прекрасни картички за сайта – отново напълно безвъзмездно и отново с много талант и вдъхновение.

Така разбрах за съществуването на Морето.нет и варненските ми приятели се увеличиха с още двама…

Пламен Петров: Аз ви познавам (макар и все още само виртуално) от години но бихте ли се представили сами с по няколко изречения за читателите на Блогатство.ком?

innaИнна: Аз съм Инна от Moreto 🙂

Ако някой държи на етикета – Инна Георгиева. Нормален, земен човек съм, най-често усмихнат.

В Moreto.net се занимавам със съдържанието и ползваемостта в сайта, а ако решите да рекламирате във варненския портал, ще се видите/чуете най-вероятно пак с мен.

Също така съм човека, който тормози често Краси – даже и в момента с това да отговори на този въпрос.

krassyКраси: Наричат ме с много имена. В случая съм Краси от Морето. Понякога съм инж. Стефанов – за тежест. Рядко се сещам за тази си „титла”, въпреки че практически работя по специалността си.

В нормалния живот обичам работа си, обичам живота, обичам морето, обичам планината, обичам града в който живея, обичам хората.

Инна: Ей Стефанов, това за инженер май го преписа от моето за етикет?!

Пламен: Кога и как се роди идеята за Moreto.net и каква беше личната мотивация на всеки от вас да се захване с това?

Инна: Разказът за раждането на Moreto трябва да разкаже Краси.

Краси: Морето.нет….. идеята се роди преди 7 години. Може би беше юни 2003г, а сайта видя бял свят – на 4 август 2003г. В началото бях само аз, но и сам войнът е войн. Времената бяха такива – романтика, ентусиазъм… сега вече всичко (или почти) в интернет е бизнес. Само с гол ентусиазъм не става.

Всъщност истинската причина да се появи Морето.нет е малко странна. По това време с приятел успешно развивахме друг проект, който вече не съществува. Регионален сайт за автомобилни обяви. Купихме си един от първите цифрови фотоапарати (за онези времена си беше голяма работа, почти екзотика) и се юрнахме по автосалони да снимаме коли и да качваме обявите в нашият си сайт. Нещата потръгнаха добре. Възникна проблема, че няма къде да рекламираме ефективно сайта, да достигнем до интернет потребителите и то само до варненските. Не можехме да си позволим да плащаме за това рекламата ни да се вижда от хора извън Варна. Тогава ми хрумна, че можем да направим варненски портал. И така, къде на шега къде на сериозно идеята бързо видя бял свят.

По онези времена приходите ми идваха от основното ми занимание – дизайн и предпечат. До тук добре, обаче две дини под една мишница не става. Парите идват от едно, а сърцето ми иска друго. За да го бъде Морето, рискувах и наех на работа едно момиче – Елица. И нещата тръгнаха нагоре (не и финансово). Гледахме как расте брояча, хората ни четяха… Започнах и паралелен проект varnapizza.com (днес Amam.bg – най-големият сайт за поръчка на храна онлайн), в който основно вложих време и ресурси. По късно Елица излезе в майчински…

Запознах се Инна, която тогава работеше в интернет клуб тя започна да се грижи дистанционно за съдържанието на сайта.

Година по-късно станахме равноправни партньори.

Пламен: Струва ли си това, което правите и ако сега трябваше да започнете от нулата – щяхте ли пак да се занимавате със същото нещо?

Инна: Вече знам, че хората имат нужда от Moreto.net и харесват насоката, в която го развиваме. Всеки ден в него информация намират над 13-15 000 души, които разглеждат над 120 000 страници. Когато аз започнах да работя по Морето.нет имаше по 600 посетителя на ден. С годините направихме целенасочени промени и допълнения в сайта. Резултатите: близо 90% от разгледаните ни страници са от варненци и на месечна база, всеки четвърти варненец, интернет потребител, ни чете – това си струва!

И да – със сигурност отново бих се гмурнала в това.

Краси: Твърдо ДА. Тръпката е неповторима.

Пламен: Moreto.net без съмнение е един от доказалите се информационни портали – каква е тайната на този успех?

Инна: Тайната е: 2 шепи морска сол се сипват във вряла вода… оп, не беше тази! 😀

Ами много, много работа е тайната. Също да се събудиш и да си кажеш: „Йее, страхотен ден! Да се хващам за работа!”, а не „Ох, ужас! Днес пак съм на работа…” , т.е. да обичаш това, което правиш наистина .

Краси: Постоянство, търпение, вяра, късмет…

Пламен: Кое ви дава най-голямо удовлетворение от работата ви?

Инна: Това, че мога да се занимавам с неща, които наистина са ми интересни. Работата в Moreto.net има много страни и дори в свободното време, когато се забавляваш можеш да свършиш нещо, което е работа – като фотографиите за секция Албум. Работата създава човека – имам късмет моята да е интересна.

Изпитвам удовлетворение и от това, че мога да покажа чрез страниците и неща, на които не се обръща внимание. За историята на Варна.

Това не го казвам, защото е хубаво някои да прочете нещо морално в думите ми. Харесва ми идеята аз и други варненци да знаят неща за сградите и паметниците, покрай които минават. Да познават Варна, за да я обичат повече. Гостите на града също. Започнах даже нова секция Паметниците в Пътеводител, но все още не е пълен.

Краси: Това, че сайта се чете.

Пламен: Може ли в България вече да се печели от Интернет и специално от портални сайтове като Moreto.net?

Инна: Мисля, че хората, започващи проекти в интернет, имат големи или неправилни очаквания спрямо възвращаемостта на инвестираните средства. Тя не е толкова бърза и голяма – колкото част от тях си представят. Сайтове като Moreto.net се изхранват изцяло от реклама. Има, няма рекламодатели –  работата по поддръжка и разходите не могат да бъдат спрени. И когато трябва да изкарваш нещата на мускули и желание – ами трудно е. Трудът, обаче, винаги се възнаграждава.

На въпроса ти: да, може! Въпроса е, всъщност колко може да се печели и дали печалбата отговаря на желанията ти.

Краси: Може, но се изисква време, търпение и инвестиции. Приходите (да не говорим за печалбата) в един сайт идват доста време след неговото пускане. Много хора си мислят, че да печелиш от сайт е като да печелиш примерно от кръчма. Правиш го – и дотам с вложенията.

При сайтовете истинските инвестиции започват с пускането на сайта. За всички мераклии – ако не са готови да финансират начинанието си в продължение на няколко години, по добре да не се хващат на хорото.

Пламен: Какво се промени във вашия бранш (и в Интернет сектора като цяло) у нас през последните няколко години?

Инна: Броят на потребителите, ползващи глобалната мрежа, а с тях и изискванията им нарастват. Желанието им за бърза, точна, интересна и актуална информация – сега и веднага.

Краси: Ами всъщност всичко не е спряло да се променя. За да оцелееш трябва да си в крак с времето, дори една крачка напред.

Сетих се за „Закона на Мур” измислен преди 45 години, според който, простичко казано, на всеки 18 месеца се удвоява компютърната мощ.

Какво значи това ли? На всеки 15 години компютрите стават 1000 пъти по-мощни. Факт!

Нека се сетим за дискетите, които се използваха до преди няколко години и ги сравним с флаш паметите, които всеки носи в джоба си. Разликата е в хиляди пъти.

Нека всеки се замисли каква беше скоростта на интернет преди години – и каква е сега.

Технологиите се развиват. Неща, които до преди години бяха в сферата на фантастиката сега са реалност.

Едно интернет приложение, в частност и сайт, трябва да е адекватно на технологиите които вече са реалност. Трудно е да се опише всичко което се е променило. Да работиш в интернет, означава да се развиваш, да учиш. Нон-стоп.

Това е още една причина да харесвам работата си.

Пламен: Какво все още пречи на онлайн бизнеса в България и бихте искали да се промени час по-скоро?

Краси: Всички го ползват, но малко му се доверяват.

Големите компании трябва да бъдат малко по-прозорливи и да инвестират повече в онлайн реклама. Може да звучи тривиално, но интернет е мястото което позволява неограничени възможност за един маркетолог.

Трябва да се инвестира в образование. Повечето които практикуват (или им се налага да прилагат) интернет маркетинг в България, са самоуки или необразовани. Това допълнително спира паричните постъпленията в интернет.

Пречат и черните овце. Както във всеки бранш, има ги и в интернет.

Инна: С Краси често сме в консенсус – освен когато не сме 🙂 – и на този въпрос бих отговорила като него.

Пламен: Наскоро научих за един ваш нов проект – Hera.bg. Какви цели си поставяте с този нов портал?

Краси: Тук по-добре Инна ще се справи с отговора

hera.bg

Инна: Hera.bg – Това съм аз! Имаме авторски теми, които са важни за голям кръг жени. Искаме да ги накарат да мислят, да ги провокираме или вдъхновим да бъдат себе си…

Искам, подобно на Морето, да пазим сайта чист от жълтении. Подобни проекти имат морални задължения и ние много добре осъзнаваме това. Доверили сме се за проекта на една изключително чаровна и интелигентна дама – Искра Виденова, за това я помолих тя да ти отговори на този въпрос.

Искра: За мен, а и за всички нас, създаването на Hera.bg беше и остава огромно предизвикателство.

Целта ни е, в този сайт да се обсъждат всички онези теми, които вълнуват съвременната жена – от грижите за здравето, красотата, семейството, до баланса между интимните отношения, работата и личните интереси.

Същевременно сме се опитали да избягаме от всички негативните асоциации, свързани с понятието „женски сайт”, а именно – клюките, нездрави интереси, подмяната на истинския живот с телевизионната програма.

С една дума сайтът – Hera. Bg е насочен към жените, които намират силата, да бъдат самите себе си, въпреки трудностите! И не губят най-ценното, което имат – своята женственост.

Пламен: Какъв е живота ви извън Интернет и кои са най-ценните неща за всеки от вас поотделно?

Инна: Има ли живот извън Интернет?! 😀

Дори като разпускаш в зависимост от интересите ти пак можеш да намериш толкова много неща в тази безкрайна библиотека.

Имам много хобита и често се запалвам по разни неща, свързани с разкрасяването на дома. Но за много хора, които ме познават – дори и виртуално – не е тайна, че аз обожавам да готвя. Така че, когато имам свободно време, обичам да разпускам като приготвя нещо вкусно.

Обичам природата.  Преди време си взех книжката „100-те национални обекта“ и имам огромното желание да имам печати от всички прекрасни места на България. Работя по въпроса.

Щракам с фотоапарат – съвсем любителски.

Най-ценното нещо за мен е семейството ми – всичко друго през годините е относително и може дори несъзнателно да търпи промени като разбиране за ценност.

Краси: Вече споменах, че харесвам работата си, а това означава че и отделям прекалено много време. Все пак, има и живот навън…

Обичам разходките, обичам да откривам нови места, обичам да се връщам на стари.

Лятно време ходим с колегите по морето и правим снимки (използваме ги и за работа, но ще го броим че е за удоволствие).

Печем и пържоли. Пийваме биричка, хапваме цаца (трицона). Обикаляме цялото черноморие от Дуранкулак до Резово.

Трудно ми е да кажа кое ми е любимото местенце. Може би там където има скали – нос Калиакра, Камен бряг, Тюленово, Русалка… А на юг – може би Синеморец. На нос Емине също е неповторимо.

Всяко лято забягвам за по няколко дни и далеч от морето. Влюбен съм района около връх Ботев в Стара планина. Северен и Южен Джандем са едни райски местенца, който е ходил знае…

Пламен: И накрая един традиционен за моя блог въпрос: какво са за вас богатството и успеха и защо?

Инна: Богатство е всичко, което ме кара да се усмихвам и вървя напред. Успех е да си накарал и друг да се усмихва.

Краси: Богатството… Не помня да съм се замислял сериозно над този въпрос.

Лично за себе си, бих приравнил богатството със щастието. Ако човек се чувства щастлив значи е богат.

Богатство е да имаш това, от което имаш нужда – човек до теб, приятели, дреболийки които улесняват ежедневието ти и не на последно място, здраве.

Богатство е да обичаш работата си.

Богатство е да харесваш начина, по който живееш живота си, начина, по който прекарваш всеки един момент от него.

Успехът… За да върви човек напред, винаги трябва да си поставя нови цели и предизвикателства. Успехът е нещо, което ми дава увереност да си поставя нова цел и да вървя към нея.

Между другото, и неуспеха ме кара да върша подобни неща.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

10 коментара за “Интервю с Инна и Краси от Moreto.net”

 1. Валентина Петкова каза:

  Много интересно и полезно за мен.

 2. Елена Петкова каза:

  Интересно и най – вече, много вдъхновяващо! Винаги потръпвам от възторг, когато срещна думите успех и оптимизъм с българско звучене! Хвала на Инна, Краси и екип, и на всички таквизи нашенци!
  Кураж и вдъхновение, колеги!!!

 3. Мили дами, благодарим ви за думите 🙂

 4. Ивалина Ташева каза:

  Обичам Морето! А след това интервю на Пламен ще вляза в морето.нет, после ще амам и ще разпусна с хера 🙂 Надявам се да изпитам удоволствие от всичко 🙂

  Благодаря ти за четивото и УСПЕХ на всички!

 5. „Големите компании трябва да бъдат малко по-прозорливи и да инвестират повече в онлайн реклама. Може да звучи тривиално, но интернет е мястото което позволява неограничени възможност за един маркетолог.
  Трябва да се инвестира в образование. Повечето които практикуват (или им се налага да прилагат) интернет маркетинг в България, са самоуки или необразовани. Това допълнително спира паричните постъпленията в интернет.“

  Ще си го сложа като лайт мотив на блога това!!!!
  Интервюто е станало прекрасно, поздравления и за тримата!

 6. Гергана каза:

  Прекрасно интервю, което е заредено с толкова положителна енергия и оптимизъм! Ина и Краси, радвам се, че и аз имах възможността да се запозная с вас макар и виртуално за сега посредством сайта „Спаси, дари на…“ Картичките и банерите, които направихте наистина бяха невероятни! Ентусиазмът , с който говорите за работата си е направо заразителен. Успех и много творческо вдъхновение ви желая!
  Плам, поздравления за идеята за това чудесно интервю!

 7. Мерцедес каза:

  Чудесни хора! Радвам се да ги познавам, дори и само виртуално. С пожелание за успехи 🙂

 8. […] се едно интересно интервю, в което ви срещнах с едни много интересни хора. И въпреки това, съм ви приготвил нова задочна среща с […]

 9. Благодаря за отзивите 🙂

 10. Iva каза:

  Mili Inna i Krassi,
  Blagodaria vi za vsichko!!!
  -Iva

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes