FML – животът е пълен с (шибани) изненади 5


fmlНе бързайте да се възмущавате на „неприличните“ думички! В този случай даже съм „мек“ – FML всъщност е съкратения вариант на израза „Fuck My Life!“. Който – ако се преведе буквално – звучи още по-скандално…

Когато – преди повече от половин година – си инсталирах едноименното приложение за iPhone, въобще не подозирах какво ме очаква. Бях прочел набързо описанието на продукта и ми прозвуча интересно да чета кратки истории (по-скоро – изповеди) от някакъв си сайт.

Още след първите истории, които прочетох, разбрах че съм попаднал на изключителна находка. А след като не спирах да чета и постоянно натисках бутона за обновяване на приложението с нови и нови разказчета – осъзнах, че съм се пристрастил.

И няма начин да не се пристрастиш към подобни откровения. Почти всяка от историите е написана кратко (има си ограничение за брой знаци – също както в Туитър) и е в стил „разкази с неочакван край“. А някой от откровенията са направо истински шедьоври (специално съм изброил няколко по-долу). Общият знаменател във всяка една от историите е, че това са разкази за нещо гадно, което ви се е случило днес и е провалило деня ви. Сигурно, на много хора им е олекнало, след като са го споделили със света?!

ФРЕНСКАТА ВРЪЗКА

Откъде идват всички тези изповеди на неудачници? Ами от сайтът fmylife.com. Регистрираните потребители на сайта споделят в него своите разкази за преживените неудачи и така генерират самото съдържание на сайта. Нещо повече – всяка от историите може да бъде оценявана от останалите като готина (Top) или гадна (Flop). По този начин читателите проявяват или своето съчувствие към потърпевшия – или пък преценяват, че така му (й) се пада. (По-интересните истории биват оценявани – независимо положително или отрицателно – от десетки хиляди читатели!).

Този сайт, обаче, е само американката версия на оригинала. Сайтът, в който за първи път се заражда и реализира тази идея – хората да споделят нерадостните моменти от живота си – е френски: www.viedemerde.fr. (Моят френски е доста поръждясал, но ако не ме лъже паметта – в това URL също се съдържат определени думички, които „галят“ ухото а всеки блюстител на морала и чистата реч). 😀

FML

Изразът „Fuck My Life!“ не е в устата на англо-говорящите от вчера, но в САЩ става особено популярен след излъчването на тийнейджърският филм Superbad, който е нещо подобно на сагата „Американски пай“. (В края на този текст ще видите и трейлъра на въпросния филм).

Освен текстова версия, в този сайт можете да откриете и илюстрирана версия на историите. Тези от вас, които харесват визуалните изкуства, със сигурност ще се забавляват и в тази секция на FML.

Самите разказчета са разделени в няколко категории: „Любов“, „Пари“, „Деца“, „Работа“, „Здраве“, „Интимност“ и „Разни“. В зависимост от това къде са се случили или за какво  се отнасят. Но можете и да ги четете безразборно (т.е. без оглед на категорията) или по дати.

Можете да избирате разказите и по географски признак. Открих даже цели 3 откровения от България…

Можете да преглеждате и топ-класацията за деня, седмицата или месеца.

БИСЕРИ ОТ САЙТА

Стига толкова обяснения и разяснения! Време е да ви илюстрирам за какво става дума с няколко реални истории от самия сайт (направих си труда да преведа от английски няколко откъса, но истинското удоволствие е да ги четете в оригинал):

Днес видях как един възрастен човек падна на пешеходната пътека и скочих  от велосипеда си, за да му помогна. Докато го вдигах, светофарът светна зелено. Точно в този момент забелязах, че телефонът ми е изпаднал от джоба ми на платното и няколко коли минаха през него. След това видя как от другата страна на улицата някакъв ми открадна колелото…

Мда… Никое добро не остава безнаказано!

Днес мъжът ми ме закара до работа. Десет минути по-късо, получих следният SMS: „Току-що оставих кучката и след 10 минутки ще съм при теб, съкровище!“. Веднага му се обадих да му поискам обяснение, а той ми каза: „Не знам за какво говориш, Меган?!“.

Не се казвам Меган. Името ми даже не е близко по звучене…

Упс! С техниката трябва да се внимава!

Днес момичето, в което съм влюбен през последните две години, най-накрая сподели с мен чувствата си. След кратък миг на прегръдки и целувки тя ме помоли никога повече да не се отделям от нея.

Когато се прибрах вкъщи майка ми ми съобщи, че баща ми има нова работа. След две седмици се местим на другия край на земното кълбо…

Неприятно… Глобалното село не е чак толкова малко!

Днес установих, че са завели съдебно дело против мен заради това, че загубих един комплект сватбени снимки, които сам заснех.  Загубих ги на път за вкъщи веднага след фотосесията – нападнаха ме и ме ограбиха, като ми откраднаха също и фото-оборудване за над 10 хиляди лири…

Дааа… Явно не само у нас Темида е с вързани очи…

Днес споделих с майка си за кошмарите, които ме измъчват всяка нощ. Сънувам, че съм  в някакъв окоп,  стрелят по мен, но аз нямам патрони и не мога да се защитя. Майка ми каза , че трябва да престана да се оплаквам като някакъв лигльо, а да взема най-накрая да порасна и да се държа като мъж.

Аз съм на 20 години и преди 10 месеца се завърнах от Ирак…

Това направо ще го оставя без коментар…

Днес забелязах, че дъщеричката ми издава доста страни звуци, които наподобяват стенанията на жена ми когато сме в леглото. Когато попитах детето какво прави тя ми отговори: „Правя като мама миналата нощ!“.

До тази сутрин аз бях в командировка…

Деца! Никога не знаеш кога ще те издънят…

ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА

Такива са историите в сайта FML – някои от тях са ни смешни (просто защото не са се случили на самите нас) и могат наистина да ви развеселят. Други са наистина тъжни. Но впечатляват със своята откровеност, а понякога и със съпричастността и емпатията на останалите читатели…

Едно нещо е сигурно –  в този сайт няма да скучаете! Това ви го гарантирам. 😉

А ето и обещаното видео с откъси от филма „Суперлош“:

httpv://www.youtube.com/watch?v=MNpoTxeydiY

Полезни връзки:

https://iphone.fmylife.com – оптимизиран вариант на сайта за достъп през iPhone

https://mobile.fmylife.com – също оптимизиран вариант за всички други модели мобилни телефони

FML  във Facebook

FML в Twitter

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 мисли относно “FML – животът е пълен с (шибани) изненади

 • Четящ

  Към автора – развивате неприятен навик да „предполагате“ реакциите на читателите си и след това да ги оспорвате.
  В конкретния пост – първото изречение. Среща се и в предишни постове, например: „Ако очаквате да кажа нещо лошо за събитието – ще ви разочаровам“.
  Това е дразнещ елемент на фона на иначе добия ви стил. Би било по-добре ако не го правите.

  • Пламен Петров Автор

   Имам и по-неприятни навици! 😉
   Ще ги разкривам занапред – един по един.
   Сърце не ми даде да изтрия такава градивна критика. Но пък характерът не ми позволява да се съобразя с други претенции освен неговите…
   Патова ситуация! (Но ще намеря решение, сигурен съм!)

   Предполагам (а и предлагам), че ще погледнете на всичко това с необходимото чувство за хумор… 🙂