Лейди Гага, Мис Русе и Рубенс

 ВСЪЩНОСТ ИДЕ РЕЧ ЗА ЗЛОБАТА И КРАСОТАТА

Съвсем наскоро се опитах да ви пробутам едно розово хапченце против омраза. И да ви накарам да погледнете на една тема откъм веселата й страна. Ама някои хора май най-обичат да мразят. И това – май – е нелечимо

И днешната ми шътокуа е от тоя тип. Против омразата. (Да помня, че Майка Тереза учеше, че трябва да сме ЗА нещо си, а не АНТИ антипода му… ама някой път просто няма начин).

Формалният повод за настоящото ми графоманство е… Мис Русе 2010. Щото от няколко дни нета бълва новини по тази тема. И повечето от тези новини имат отгоре си мръснозелена пяна – като от муцуната на бясно куче.

Цели 8 756 българи (не съм ги проверявал лично дали наистина са русенци или не) рипнаха във Facebook против избора на новата миска от крайдунавския град. Щото била грозна

И се получи наистина грозна картинка. Стана ми жал за това момиче – тонове злоба и подигравки се изсипаха отгоре й… само щото хорските разбирания за красота се разминават с тази на русенското жури.

Формално, ФБ-акцията успя – девойчето върна короната. И се скри на тъмно. Като пале, което лошите деца са замервали с камъни

Дано естетите да са доволни. Само дето няма никаква гаранция, че следващата дунавска миска ще им е най-после по вкуса. Освен ако журито не наброява поне 8 756 човека – но дори и тогава не е сигурно, че ще има консенсус.

Колкото до мятането на камъни, преди около 2000 години един доста известен евреин беше спрял една друга тълпа, която мятала камъни по една друга дама, с думите:

„Който няма грях – нека първи хвърли камък!“.

Намеквам само, че много малко от въпросните 8 756 злобари са с външност на фотомодели

А красотата – особено женската – е най-относителното понятие на света.

Да вземем, например, прочутите рубенсови грации. Много малко от съвременните мъже биха пожелали да прекарат нощта с точно такъв тип целулитна гърла… обаче по времето на самия Рубенс, това женско телосложение е било най-желаното.

В началото на миналия век пък, на мода са били бледи, изпити същества с къси момчешки прически. И то без да се боцкат или да са фенки на някоя вампирска сапунка за тийнейджъри

Най-одумваната (тия дни) поп-звезда на тема красота, например, е прословутата Lady Gaga. Малцина обаче знаят, че Стефани Джоан Анджелина Германота си е заслужила напълно всеки грам слава.

Освен това аз лично я намирам за симпатична. Щото beauty is in the eye of the beholder

А омразата, злобата и завистта са трите глави на една и съща ламя. Която ръфа душата ни – като оня орел, дето кълвал дроба на Прометей. (Днес ми е ден за  метафори…).

Красотата винаги е до време. Но човещината е за цял живот.

А също и вътрешната красота. Но явно на много хора целия вътрешен живот наистина се изчерпва с това… че имат глисти…

В буквален или преносен смисъл. Всъщност – всеки да ме разбира както си иска!

Виждам вече как нечии ситни шепички стискат камъни. И потропват нетърпеливо…

httpv://www.youtube.com/watch?v=d2smz_1L2_0

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

10 коментара за “Лейди Гага, Мис Русе и Рубенс”

 1. cherventa каза:

  Грозотата не е грях, а недостатък. Физически при това и не такъв, който да е искан или търсен ефект. И никак не е малка цифрата на хората не харесали едно и също явление, натрапено като естески пример за красота. Е в частност би трябвало да притежава и други качества това моме, за да е пример на някого си и радост за окото. Разбира се аз също не толерирам и оправдавам неприличните и грозни думи, с които миската бе „повалена“ от трона, но пък извинявай Пламен, но журито меко казано е било доста недовиждащо!

 2. Desi Nedelcheva каза:

  Ммм, не си прав (това към автора, не към първия коментирал). Красотата не е субективна, напротив. Има изследвания, които показват, че красотата се крие в хармонията на пропорциите. Ханш спрямо талия е един от вариантите. Има субективизъм, но той е много малко и дори в границите на модните ограничения на епохата или културата, сексапилът и чарът у една жена винаги привличат. А девойката е грозна и ако приятелите й казват, че е хубава, то просто я лъжат. Съжалявам за това, което й се случи, но според мен правилно върна короната. Това е все едно аз, която мога да шия, но … правя ужасно криви тигели да се явя на конкурс за шивачки в Диор. Дори не бих си го и помислила. Както се казва, всяка жаба да си знае гъола. Аз вярвам, че всеки от нас има някакъв талант или дарба. Красотата не е нейната.

 3. идиотче каза:

  едва ли някой е хвърлял камъни по въпросната миска. а грубите думи може би сама си ги е заслужила с решението да участва в такъв конкурс, защото е видно с просто око , че най-малкото не е хубава! приказките за относителност на красотата щяха да вървят, ако конкурса се провежда в страната на слепците!
  друг е въпроса, че журито трябва да отнесе по-голямата част от критиките за въздигането на това момиче като миска! тук се връщам пак на относителността на красотата – всяко време си има своите средностатистически изисквания за красота, така , че сравнението на днешните модели с рубенсовите форми не трябва да служи за натриване на носа на тия, които си мислят, че разбират от красота! още повече, че при плавното връщане във времето няма такива резки граници във вкусовете на човечеството! а налагането на грозни момичета за красиви говори за малко насилствена подмяна на вкусовете на хората!

  • Ако трябва да съм съвсем искрен – аз наистина красива миска досега не съм видял. Ама това си е мое лично мнение. И то крайно субективно. Но не, щото не разбирам от жени – а само защото не съм гледал всички миски! 😀

   • идиотче каза:

    нали това казвам- насилствена подмяна на вкусовете! по улиците крачат по хубави момичета! скоро ми метнаха във фейсбук снимки от една сватба-уникална-предлагам да ги видиш -http://www.facebook.com/#!/photo.php?pid=31258450&id=1016023354 ! виж това момиче, сложи до него мис русе ! 🙂 всъщност всичкиснимки са мн интересни!

   • Красива е…

 4. идиотче каза:

  а, забравих лейди гага! това , че на 4 се е научила са свири , а на 13 написала еди кво си съвсем не променя факта, че преди нея се е родила една Мадона, която е построила аутобан за лейди гага! направило 2 албумчета момичето , има 3-4 песнички които се въртят! повечето й песни са бози, ужасно наподобяващи бозите на Мадона!

  интересно е и мнението „Намеквам само, че много малко от въпросните 8 756 злобари са с външност на фотомодели…“
  значи за да се осмелиш да не харесаш нещо трябва да си специалист по въпросното нещо ли?! и трябва да си злобар?!
  по тая логика: как се осмеляват тъпите злобари да подминават книгите на любимия ми тери пратчет и да не си дават парите за тях?! нищо не разбират от фантастика, а от хумор -още по-малко!
  конкурсът е за МИС РУСЕ!
  не за мис „иван,стоян и кака пена“ , така, че част от русенци са изразили несъгласие! сигурно никой не ги е питал и за състава на журито, нали? а къде в същото време бяха пък тия, дето я харесват?!

  • Не си ми схванал съвсем идеята – не съм ЗА въпросната Мис Русе 2010. Само съм против да се изразява друго мнение по която и да е тема (в случая – дали тя е най-заслужилата за тази титла) по толкова нелицеприятен начин.

   Колкото до Мадона – харесвам я, но съм и на достатъчно години, за да помня първите й изяви. За да бъда тактичен, нека да кажем, че на Мадона й трябваха доста години, за да се утвърди като име (пон в сериозните музикални среди). Докато Лейди Гага тръгна почти с летящ старт…

   Но може и да не съм прав. Само си казвам мнението…

 5. iseto каза:

  Критериите за красота са различни при различните племена и народи вразлични времеви периоди. А реакцията на хората, очевидно е чисто субективна и стадна.

  Не бива на злобата да се отвръща със злоба….може би…

 6. Камен каза:

  Адмирации за възгледите ти. „Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш!“

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes