МЛМ и защо толкова го мразим 18


MLM

Сигурно ще има хора, които няма да прочетат и думичка от този текст – само защото заглавието започва с тези три страшни букви: МЛМ.

Разбирам ги напълно.

Много е вероятно да има и такива, които ще прочетат текста, но няма да разберат нито смисъла му, нито врачанския ми хумор.

Такива – с лопата да ги ринеш. (Още по-добре е, с лопатата – по главата! Да не се мъчат повече…).

Anyway. Всеки блогър знае, че няма как да угоди на целия свят – и особено на „българското човечество“ (терминът не е мой – а на една Мис България). Затова, стига съм се обяснявал повече – ами да карам по същество!

За първи път чух за МЛМ в края на миналия век. За дребнавите – през зимата на 2000-та година.

В средата на февруари 2001-ва вече бях регистриран дистрибутор в първата си MLM-компания.

Оттогава – та чак до наши дни – съм преминал през половин дузина (ако не са и малко повече) фирми, които работят на принципа на мулти-левъл маркетинга. (Само футболната ми запалянковщина е нанесла повече психологични травми на крехката ми душевност… но това вече е друга тема).

С изключение на фирмата, с която навремето стартирах, в почти всички други МЛМ-и съм бил на някоя топ-позиция. А понякога и на топа на устата…

Затова не ви говоря наизуст. Бил съм в бърлогата на звяра и познавам добре карантиите му. Отвътре.

Всеки професионален патоанатом ще ви каже, че вътрешната красота на човека е силно преувеличена. Същото важи и за всеки бизнес или фирма – когато ги опознаеш достатъчно по-отблизо. Особено ако иде реч за МЛМ.

Не казвам, че MLM е нещо лошо! То и комунизмът не е… поне на теория.

Практиката обаче е ужасна. У-жас-на!!!

Затова и хората се стряскат – само когато им замирише на МЛМ. По-препатилите даже получават тикове, тремори и дори обриви. Още когато някой начинаещ „мултак“ невинно ги попита в социалната мрежа: „Здравей! Какво ново?“. (Репликата има много варианти, но тази е дословна – точно такова съобщение получих днес в Google+).

Други са една идея по-рафинирани. Ще се присламчат към вас (на каквато и да е социална сбирка) и първо ще изчакат някой в компанията да спомене каквато и да е болест. След което оченцата им блясват и с един особен плам „небрежно“ ще ви споделят как самите те – или най-много чичото на лелята на първия им братовчед – са се излекували точно от тази болест. С помощта на чудотворните таблетки, които, разбира се, се произвеждат само от тяхната фирма. (Вариант е да има подобни и от други производители – но тяхната билка не е толкова добре рафинирана… добре, че сте попаднали на правилния човек!).

Следва пробутване на новия каталог (независимо дали ви интересува или не), намигване, след което ще ви светнат и каква уникална промоция има в момента, а накрая задължително ще ви кажат поне три пъти да не объркате техния дистрибуторски номер при поръчката. Иначе комисионната може да отиде при някой друг (но това няма да ви го кажат… освен ако са съвсем нерафинирани).

Ако сте от мекушавите хора, които трудно казват „не“ – това е само началото.

Рано или късно ще ви поканят и на презентация на бизнеса. Неангажиращо, разбира се… но преди или след презентацията няма как да не ви намекнат, че трябва да сте луд, за да не сграбчите тази невероятна възможност да станете милионер – и то само за 3-4 месеца. (Ако случайно се изпуснат, че те са в бизнеса от поне три пъти по толкова време и още не са мултимилионери – не търсете логика! Такава никога не е имало…).

Ако сте скътали някой и друг лев за мечтаната почивка в Гърция – сега е моментът да постъпите като мъж (независимо от пола ви) и да инвестирате цялата сума в новия супер-дупер-промоционален-уникален дистрибуторски пакет – и да се изстреляте директно до ниво Златен Директор! (Един съвет от мен – пригответе си и специално помещение – или поне един шкаф – за продуктите! Ще ви трябва… и то дълго време.)

Няма да сте първия ако след няколко седмици ентусиазмът ви някак си намалее и започнат да се прокрадват едни съмнения. Точно тогава е времето вашия спонсор да ви обясни, че нямате достатъчно вяра. В компанията, в индустрията, в продуктите, в мрежата над вас, в мрежата под вас… или в мрежата, в която вече сериозно сте се оплели…

Приятелите ви – в зависимост от това какви приятели са ви всъщност – ще започнат да не ви вдигат телефона чак на втората или третата МЛМ-компания, за която ще ги убеждавате, че най-после сте открили истинската. (Някои от моите издържаха чак до четвъртата…).

Де да имах малко повечко амбиция да видя името си изписано с големи букви на корицата на поредния бестселър от млад български автор – щях да напиша цяла книга! За лъжата, наречена МЛМ… за истинската полза от този наистина уникален бизнес-модел… за огромните грешки, които правят 99% от хората, които се забъркват с това…

…и не на последно място – за това как не ни трябва да преоткриваме топлата вода. А само да държим бойлера включен. И сапуна – подръка.

Има ли „читави“ МЛМ компании? Има, разбира се! Но като повечето читави компании в която и да е друга сфера – не са много. И има причина да е така…

Има ли лидери, които правят нещата да се случват по правилния начин? Честно казано – те са още по-малко. За разлика от пълчищата фалшиви „звезди“, които само поддържат една изкуствена фасада, зад която се крие много лъжа, неразбиране на основните закони на живота и бизнеса или обикновена мания за величие…

Срещал съм и от едните, и от другите. Учил съм се и от единия, и от другия тип лидери. И продължавам да се уча…

А хората ще продължават да се стряскат – когато поредния „мрежовик“ се приближи до тях. С блеснал поглед…

Има защо.

(Има и начин как да не бъде точно така… но това наистина вече е друга тема).

httpv://youtu.be/UiGjxxytLy8

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

18 мисли относно “МЛМ и защо толкова го мразим

 • Diana Obretenova

  Ха честито, явно съм първата, която го прочете. Проявих смелост рано сутринта 🙂

 • Таня

  Поздравления и за тази чудесна публикация. Та за книгата….ако решиш все пак да я пишеш веднага бих се присъединила с истории и примери, а те хич не са малко и при мен 🙂

 • Мартина Иванова

  Ааа, Пламски! Много добър текст 🙂 Отначало зачетох с леки резерви „Ох, пак ли поредното убеждаване как МЛМ мега яките възможности са най-доброто нещо евър, а ние другите – колко сме халтави и впрегнати в коловоза, та не оценяваме баси якия шанс да станем (поне) милионери.“

  М-дам. препатено, изпитано на собствен гръб.. и аз мога да се включа с истории 🙂 Може и да има някъде читави схеми. Малко като Лох-Нес са – всички говорят, че ги има, но малко са ги виждали, и пак не е ясно какво са видели. Поживьом – увидем.

 • Теодора Лилова

  Поздравления за статията! Свежа и забавна, но и малко обща – има МЛМ-та, искат да ни зарибят, повечето издишат, има и малко читави. Щеше да ми е интересно да споделиш някоя и друга история от личния си опит.

  • Пламен Петров Автор

   Права си – че е „малко обща“. Темата е доста дълбока (и имам доста какво да кажа още), но форматът на блога ми не позволява толкова дълги текстове…

 • Силвина Фурнаджиева

  Много готина статия, поздравления!
  Да допълня, че за мен нещата зависят и от компанията, и от човека, който работи в нея като дистрибутор, представител или както се нарича позицията в съответната компания. Имам познати от описания от теб вид, но имам и такива, които по никакъв начин не ми се натрапват – MLM за тях е работа и толкова. Както аз не им проглушавам ушите за това колко е добре да рекламират бизнеса си онлайн (като аз им направя сайта и кампанията, естествено :)) или че трябва да се запишат в библиотека (покрай работата ми в момента съм станала половин библиотекарка, та затова ;)), така и те не ми говорят постоянно, само и единствено за своята работа. Тези хора уважавам и точно от тях бих купила, ако техният продукт някой ден ми потрябва.

 • P. Едрева

  Чудесна статия, г-н Петров.

  Може би причината за тези успехи на МЛМ компаниите у нас е факта, че голяма част от българите търсят бързо забогатяване.

  Чувала истории от познати, че тези хора знаят как да манипулират и имат изключително дар слово.

  Дано повече хора прочетат написаното от вас и да се предпазят.

 • И. Антонова

  Започнах да чета статията с мисълта, че ще прочета нещо по-издържано. Но и тук има само брътвежи, да ме извини автора. Ако наистина сте бил на топ-ниво (като е хубаво да се уточни какво се има предвид под топ ниво) и ако имате опит и в по-читави компании, силно се съмнявам че посланието на статия щеше да е това, което е. Защото в читавите компании, хората се учат на нещо и то не е да „пробутват“ каталози. И въобще концепцията на една сериозна компания не е такава. Не необходима докторантска степен или години опит за да го разбере средностатистически гражданин. Което ме навежда на следните мисли – или не сте попаднали на истинска МЛМ компания, или топ – нивото е само на думи…С уважение

  • Пламен Петров Автор

   „Посланието на статията“ май всеки си го разбира по свой начин. Лично на мен ми е странно, че доста хора се почувстваха засегнати или решиха, че оплювам МЛМ въобще. Нищо подобно.
   Че има „читави“ компании – спор няма. Че бизнес-модела е (поне на теория) най-доброто, измислено досега – за мен това също е така.
   Но, че МАСОВО (между другото – не само у нас) МЛМ се практикува от лаици и хора, които нямат елементарни умения в продажбите или дори в общуването – това също не може да се отрече.
   Моята идея е, че това трябва да се промени… но тази промяна няма да стане с отричане на истината и с плюене по „брътвежите“ на всеки, който има смелостта да каже някои (болезнени) истини в очите…
   (От уважение ще споделя и още нещо. Според мен, главната причина нивото да е толкова ниско е, че МАСОВО в тези компании се втълпява на хората, че „Не е нужно да продавате – трябва просто да споделяте!“. Височайша глупост! Причините са доста комплексни, и горещо бих ви препоръчал да проучите мнението на Ann Sieg и някои други автори по въпроса. Човек не трябва да е като кон с капаци, нито МЛМ трябва да е някаква „свещена крава“…)

 • И. Антонова

  Пламен, много сте прав, че всеки си разбира статията както иска. В никакъв случай не го приемам лично обаче. Вие сте дал възможност всеки да искаже мнението, като това не е задължително да ангажира останалите.Е, и аз направих същото.Съгласна съм и с това, че МЛМ не свещена крава, нито е начин да станеш милионер от днес за утре, нито, че човек трябв да е като кон с капаци…и особено, че “ не е нужно да се продава“. В голяма част от компаниите ( аз се ограничавам до БГ пазара) наистина се внушава на хората, че трябва да се продава..факт. Но това не е МЛМ в чистия му вид, това си е директна търговия – почти както е при търговските представители, брокери от всякакъв тип и т.н, което си е доста сериозна разлика. Благодаря за препоръките ти 🙂 Много материали съм изчела докато вникна в същината на тази концепция и не мога да се съглася, че някой дето е чел из форумите има представа за какво всъщност става дума ( не визирам Вас в случая). Да, винаги има и „+“ и „-„…в коя сфера не е така? Но хората имат уникалното качество да класифицират негативно неща, които никак не са им познати…“Гроздето е кисело, когато е високо“. И тези неща не ги пиша, защото съм ги наизустила от някъде..Срещата ми с този род компании и бизнес модел беше по съвсем други причини, но няма да се впускам в детайли. Запознах се с хора, които са се присъединили към различни такива структури, всеки със своите причини, дадох си време да разбера нещата отвътре (доколкото на мен ми беше възможно) за да мога да имам обективна оценка, а не повлияна от други фактори. Да, безспорно е, че има и червиви отвътре хора, които съответно придават сериозен нюанс и допринасят за това останалите да си направят съответните изводи. Но ако се излезе мъничко от рамките на стереотипа, ако човек потърси малко сериозна информация…нещата няма да изглеждат толкова страшни. И това, лично поред мен, би следвало да е валидно за всичко. Емоциите на хората не са добър съветник, комшийките също 🙂 Надявам се да ме разберете правилно. Желанието ми не е да влизам в полемика или да ви убеждавам, че не сте прав…Но зад опита, който аз натрупах сред тези среди не видях нито един на „топ ниво“ каквото и да означава това, който да иска да се върне на старото си работно място и служи смирено на началника си. 🙂 Хубав ден

  • Пламен Петров Автор

   Аз се радвам когато написаното от мен предизвиква някаква дискусия. Все по-рядко давам крайни оценки (или поне се старая да е така), обичам да провокирам и да излизам „извън кутията“…
   Хората, които са свикнали да гледат на света само в черно и бяло рядко се застояват в блога ми (и още по-рядко ме харесват в „реалния“ живот), но това може само да ме радва…
   Моят скромен опит с МЛМ наистина е такъв – какъвто съм го описал. (Въпреки, че определено не съм казал всичко, което мисля по темата – но не беше и това целта). Почти не си позволявам да пиша за неща, до които не съм се докоснал лично… а и като читател не обичам „съчинения по картинка“. Принцип.
   Познавам немалко хора, за които МЛМ е съдба. И бих казал, че те работят по-скоро по правилния начин… (с някои условности, разбира се).
   Като всяко друго нещо, МЛМ си има „тъмна“ и „светла“ страна. Просто такъв е животът.

  • В.Василев

   Определено съм съгласен с всичко казано от теб!Сега може да погледнете концепцията на SCI например,и да разберете разликата от амбулантната търговия. Успехи!

 • И. Антонова

  🙂 и по отношение на лаиците..Ако трябва да си говорим честно, може би лауците са едно от малкото неща които имат положителен прираст в тази държава…но това не се наблюдава само у нас, категорично!

 • И. Антонова

  и за финал – не съм сигурна, че точно дамата, която цитираш е най-подходящият източник на информация предвид нейната дейност.