Секс, расизъм и…добра реклама 10


Сексът продава – и с това „откритие“ едва ли ще ви изненадам. Неотдавна пак писах тук нещо по въпроса, но то беше по-скоро хумористично. А днес ще си поговорим (почти) сериозно за еротиката в рекламата. И още нещо…

Поводът дойде както обикновено – „случайно“. Докато прелитах като пчеличка от сайт на сайт, попаднах на една доста свежа и запомняща се реклама. Ето я:

httpv://www.youtube.com/watch?v=fiE4iwX9orE

Златно правило в рекламата (а и в бизнеса въобще) е, че ако нещо постигне успех, идеята трябва да се изцеди докрай. Авторите на горната реклама са си научили урока. Ето и продължението на първата част (но за да го разберете истински, трябва наистина първо да сте гледали оригинала):

httpv://www.youtube.com/watch?v=xCIiHEKD1PQ

Между другото, най-любопитното е, че попаднах на тази реклама от линк в един форум. В този форум пък ме завлече Чичко Гугъл, но само след секунда осъзнах, че не ми е там мястото – беше леговище на ония късокосмести (поне в главата) инвалиди (поне в главата), които почитат онова австрийско недоразумение с късия мустак, дето накара целия свят да намрази немците за доста дълго време…

Та въпросните титани на мисълта се възмущаваха от дъното на душичките си на горната реклама. Щото възхвалявала черната раса и намеквала за някакво превъзходство над бялата…

Без коментар.

Но да се върнем на основната тема на днешната ни шътокуа: сексът и рекламата.

За да ви накарам да се замислите дали тези две неща имат някаква взаимна зависимост, ще направим един прост експеримент. Затворете очи (всъщност, може и с отворени – иначе как ще прочетете какво съм написал по-нататък) и си представете, че правителството е гласувало закон, който забранява всякаква еротика или намек за секс в рекламата. (У нас правителствата са се опитвали да прокарват и още по-абсурдни закони).

Сещате ли се какво би станало ако наистина в рекламите нямаше никакъв секс?! Ами… просто никой нямаше да ги гледа. Щото щяха да приличат на кинопрегледите от соц-времената. (Ако сте ги пропуснали – въпросните кинопрегледи или въпросния обществен строй – не сте загубили много!).

При толкова много реклами напоследък (според едно – доста поостаряло вече – изследване, всеки ден ни облъчват с поне 3 000 рекламни послания), борбата е безмилостно жестока.

И целта на всяка реклама е да бъде забелязана, запомнена, да накара хората да си говорят за нея. Интернет рекламата – и особено нейния YouTube вариант – има и една още по-специфична цел: да се превърне във „вирус“.

„Вирусната“ реклама е точно онзи клип, който толкова много ще ви хареса, че ще ви накара да го изпратите като линк на приятелите си, да го споделите във Facebook или някоя друга социална мрежа. Или дори да напишете  за това в блога си (напълно безплатно – както в моя случай сега).

Всеки от вас го е правил поне веднъж. Или най-малкото е получавал препратка към нещо подобно от своите онлайн дружки…

Има „вирусни“ реклами, за които се говори с години. (Ако не сте от асоциалните типове, които само ме четат и не коментират – споделете тук коя такава реклама най-много ви е впечатлила и защо!).

И обикновено тези реклами се правят от най-престижните рекламни агенции, с много труд, средства и талант. Но не е задължително такава реклама да бъде непременно  скъпо удоволствие. Достатъчно е човек да подходи креативно, пък и днешните средства за видео-обработка и ефекти стават все по-достъпни.

Вижте сами:

httpv://www.youtube.com/watch?v=q4SClTFNkes

Надявам се всичко това не само да ви е повишило настроението, но и да ви е накарало да се замислите как можете да направите „вирусна“ реклама на вашия собствен бизнес, услуга или продукт.

Ако не ви стигат щури идеи – аз съм винаги насреща! 😉

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 мисли относно “Секс, расизъм и…добра реклама

 • Елена Петкова

  🙂
  Слънцето и почивните дни са виновни!
  Сещам се за „кафе на зърна“, за мен беше много сполучлива, тъй като се превърна и в доста използвана фраза, с повод и без повод, със и без подтекст! (в повечето случаи с подтекст 🙂 Асоциативна, с доза еротика и щипка хумор! Без унизителни за женското съсловие намеци, за разлика от онази, родната, за дините, която обаче също продаваше! Се ла ви!

   • Елена Петкова

    Говоря, конкретно, за безумния краен продукт, на поредица тв реклами на роден винпром – рекламния билборд с „пошлата заигравка с червения тетраедичен отвор в динята“. Но както отбелязах и преди, в рекламата няма харесва ми,не ми харесва, а единствено – продава, не продава. Но много ми се ще повече добър вкус. За съжаление, той не се купува… (в тази посока беше и примера ми – секс, еротика и добър вкус и добър пазар). 🙂

 • Петя

  Аз пък се сещам за прословутата фраза „Кажи баба тенк ю“ 😀 и за добре направената (според мен) анимация в рекламите на Domestos, които доста ме забавляваха, за разлика от майка ми, на която и ставаше гадно и отказваше да ги гледа 😀
  Доста запомнящи се, и откровено тъпи според мен са рекламите на Каменица и Загорка, не знам дали им се качиха продажбите но определено се излагат и то здраво. Визирам рекламите за опазването на мъжа и Дзън – изкуството … та по повод последните две вместо коментар ще цитирам Айнщайн – „Вселената и човешката глупост са безкрайни, като за първото не съм сигурен“..

 • Петя

  ааа, да и разбира се – „то не става само с ядене, трябва и акъл“ – което нещо не само се повтаря доста около мен, но претърпя и множество трансформации и вариации, предимно на първата част от фразата 😀 😀