Секс, расизъм и…добра реклама

 СКАНДАЛНОТО СЕ ПОМНИ. А И ПРОДАВА!

Сексът продава – и с това „откритие“ едва ли ще ви изненадам. Неотдавна пак писах тук нещо по въпроса, но то беше по-скоро хумористично. А днес ще си поговорим (почти) сериозно за еротиката в рекламата. И още нещо…

Поводът дойде както обикновено – „случайно“. Докато прелитах като пчеличка от сайт на сайт, попаднах на една доста свежа и запомняща се реклама. Ето я:

httpv://www.youtube.com/watch?v=fiE4iwX9orE

Златно правило в рекламата (а и в бизнеса въобще) е, че ако нещо постигне успех, идеята трябва да се изцеди докрай. Авторите на горната реклама са си научили урока. Ето и продължението на първата част (но за да го разберете истински, трябва наистина първо да сте гледали оригинала):

httpv://www.youtube.com/watch?v=xCIiHEKD1PQ

Между другото, най-любопитното е, че попаднах на тази реклама от линк в един форум. В този форум пък ме завлече Чичко Гугъл, но само след секунда осъзнах, че не ми е там мястото – беше леговище на ония късокосмести (поне в главата) инвалиди (поне в главата), които почитат онова австрийско недоразумение с късия мустак, дето накара целия свят да намрази немците за доста дълго време…

Та въпросните титани на мисълта се възмущаваха от дъното на душичките си на горната реклама. Щото възхвалявала черната раса и намеквала за някакво превъзходство над бялата…

Без коментар.

Но да се върнем на основната тема на днешната ни шътокуа: сексът и рекламата.

За да ви накарам да се замислите дали тези две неща имат някаква взаимна зависимост, ще направим един прост експеримент. Затворете очи (всъщност, може и с отворени – иначе как ще прочетете какво съм написал по-нататък) и си представете, че правителството е гласувало закон, който забранява всякаква еротика или намек за секс в рекламата. (У нас правителствата са се опитвали да прокарват и още по-абсурдни закони).

Сещате ли се какво би станало ако наистина в рекламите нямаше никакъв секс?! Ами… просто никой нямаше да ги гледа. Щото щяха да приличат на кинопрегледите от соц-времената. (Ако сте ги пропуснали – въпросните кинопрегледи или въпросния обществен строй – не сте загубили много!).

При толкова много реклами напоследък (според едно – доста поостаряло вече – изследване, всеки ден ни облъчват с поне 3 000 рекламни послания), борбата е безмилостно жестока.

И целта на всяка реклама е да бъде забелязана, запомнена, да накара хората да си говорят за нея. Интернет рекламата – и особено нейния YouTube вариант – има и една още по-специфична цел: да се превърне във „вирус“.

„Вирусната“ реклама е точно онзи клип, който толкова много ще ви хареса, че ще ви накара да го изпратите като линк на приятелите си, да го споделите във Facebook или някоя друга социална мрежа. Или дори да напишете  за това в блога си (напълно безплатно – както в моя случай сега).

Всеки от вас го е правил поне веднъж. Или най-малкото е получавал препратка към нещо подобно от своите онлайн дружки…

Има „вирусни“ реклами, за които се говори с години. (Ако не сте от асоциалните типове, които само ме четат и не коментират – споделете тук коя такава реклама най-много ви е впечатлила и защо!).

И обикновено тези реклами се правят от най-престижните рекламни агенции, с много труд, средства и талант. Но не е задължително такава реклама да бъде непременно  скъпо удоволствие. Достатъчно е човек да подходи креативно, пък и днешните средства за видео-обработка и ефекти стават все по-достъпни.

Вижте сами:

httpv://www.youtube.com/watch?v=q4SClTFNkes

Надявам се всичко това не само да ви е повишило настроението, но и да ви е накарало да се замислите как можете да направите „вирусна“ реклама на вашия собствен бизнес, услуга или продукт.

Ако не ви стигат щури идеи – аз съм винаги насреща! 😉

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

10 коментара за “Секс, расизъм и…добра реклама”

 1. Виждам, че пак не мога да ви накарам да излезете от ступора (или от храстите), но пък от друга страна – аз никога не съм имал проблем да разговарям и сам със себе си:

  http://www.youtube.com/watch?v=Z8G0jJF7lzQ

 2. Елена Петкова каза:

  🙂
  Слънцето и почивните дни са виновни!
  Сещам се за „кафе на зърна“, за мен беше много сполучлива, тъй като се превърна и в доста използвана фраза, с повод и без повод, със и без подтекст! (в повечето случаи с подтекст 🙂 Асоциативна, с доза еротика и щипка хумор! Без унизителни за женското съсловие намеци, за разлика от онази, родната, за дините, която обаче също продаваше! Се ла ви!

  • А тази с дините що е унизителна?

   • Елена Петкова каза:

    Говоря, конкретно, за безумния краен продукт, на поредица тв реклами на роден винпром – рекламния билборд с „пошлата заигравка с червения тетраедичен отвор в динята“. Но както отбелязах и преди, в рекламата няма харесва ми,не ми харесва, а единствено – продава, не продава. Но много ми се ще повече добър вкус. За съжаление, той не се купува… (в тази посока беше и примера ми – секс, еротика и добър вкус и добър пазар). 🙂

 3. Народопсихология и секса са гарант на 100% Успех 🙂

 4. Петя каза:

  Аз пък се сещам за прословутата фраза „Кажи баба тенк ю“ 😀 и за добре направената (според мен) анимация в рекламите на Domestos, които доста ме забавляваха, за разлика от майка ми, на която и ставаше гадно и отказваше да ги гледа 😀
  Доста запомнящи се, и откровено тъпи според мен са рекламите на Каменица и Загорка, не знам дали им се качиха продажбите но определено се излагат и то здраво. Визирам рекламите за опазването на мъжа и Дзън – изкуството … та по повод последните две вместо коментар ще цитирам Айнщайн – „Вселената и човешката глупост са безкрайни, като за първото не съм сигурен“..

 5. Петя каза:

  ааа, да и разбира се – „то не става само с ядене, трябва и акъл“ – което нещо не само се повтаря доста около мен, но претърпя и множество трансформации и вариации, предимно на първата част от фразата 😀 😀

 6. Бармалей каза:

  Сексът, расизмът или смехът от неочаквания край?

 7. Парфюм каза:

  Секса винаги продава…

 8. сексът винаги е продавал и така ще бъде

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes