Бикини на разсъмване 2


Днес, всъщност, е четвъртък… но това никога не ме е спирало публикацията ми да е леко петъчна. Пък и утре ще съм по-зает и то със сериозни неща.

Не, че поводът и сега не е сериозен – точно днес се навършват цели 66 години, откакто света вижда първите бикини!

(Специални благодарности на Мила Цалова, която ме подсети за това с публикацията си във Facebook тази сутрин).

Не е чудно, че това става на модно ревю. А още по-малко сме изненадани, че въпросното ревю става пък точно в Париж…

Интересното в случая е, че в онези години (1946) „откривателят“ на бикините – някои си Луи Реар – среща големи трудности да накара някоя манекенка да излезе на сцената толкова разголена (как се менят времената, нали?!) и в крайна сметка бива принуден да използва за целта неизвестна танцьорка от нощен клуб. (Дамата, слава Богу, не е имала буржоазни скрупули и пресантиманти… благодарение на което животът на мъжката част от човечеството се променя завинаги).

Още по-любопитен е произходът на името на новия моден аксесоар. Бикини е името на малко известен (дотогава) атол в Тихия океан. Понеже групата острови са почти необитаеми – а и доста отдалечени – американците решават да направят изпитание на първите си ядрени бомби точно там. (В периода 1946 – 1958 там са проведени точно 23 ядрени опити – колкото е и броя на самите острови).

Предполага се, че идеята да се нарече така новият бански костюм „бикини“ е било очакването, че той ще предизвика нещо като ядрен взрив в света на модата.

И тези очаквания биват напълно оправдани.

Дотогава е било общоприето дамите да се къпят само с цял бански. Но след въпросния 5 юли 1946-та – светът вече не е същият…

За кратко време бикините завладяват плажовете на цяла Западна Европа. С изключение на испанските плажове, тъй като – за нещастие на испанките (и испанците) – по това време страната се управлява от диктатора Франко. (Както знаете, диктаторите се славят с много странни разбирания за морал…).

Другият препъни камък в разпространението на новата мода се оказва… САЩ. По неясни причини, тогавашният американски обществен морал не е имал особени проблеми с пускането на ядрени бомби насам-натам… но е бил твърдо против американките да си показват прелестите, облечени само по бикини…

(Този морален запек продължава цели 10 години, за което няколко поколения тийнейджъри ще съжаляват години наред, но Господ донякъде компенсира американската младеж с последвалата малко по-късно сексуална революция).

Налага се пак да се намесят французи. По-точно една французойка.

А тази жена не може да бъде никаква друга – освен французойка! Името й е Бриджит Бардо.

След пускането по кината на нейния филм „… и Бог създаде жената“ (хм… за втори път споменавам името Му) и Америка капитулира. Пред бикините…

Останалото е история. История на женската красота, на мъжката изобретателност и на още по-голямата изобретателност на фирмите за облекло… (По-подходящата дума, в случая, би била „съблекло“).

Нямам информация кога точно са се появили в България първите бикини, но най-вероятно са дошли у нас като дънките – апокрифно, тайно и криминално.

Може би точно затова, до ден-днешен, в милата ни татковина термина „бикини“ се употребява по-често за вид дамски гащи (бельо), отколкото за вид бански костюм…

…но ние винаги сме си били малко по-така.

(Но пък и жените ни винаги са били по-красиви! Със или без бикини…)

httpv://www.youtube.com/watch?v=eopJea-f6rY

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мисли относно “Бикини на разсъмване