Уроци по човечност: Никълъс Уинтън


Мъжът на снимката се казва Никълъс Уинтън, но се съмнявам името му да ви е познато. Момченцето, което държи в ръце е едно от 669-те еврейски деца, които този британски гражданин спасява от почти окупираната вече Чехословакия в навечерието на Втората световна война.

Историята на неговия подвиг вече е описана и разказвана многократно, но въпреки това той си остава почти неизвестен за широката публика. Една от причините за това е пословичната му скромност – Никълъс Уинтън не споделя за спасяването на тези 669 деца дори със собствената си съпруга, за която се жени след войната. И светът разбира за неговия героизъм едва след като през 1988-та година жена му съвсем случайно намира тетрадката, в която той чинно е записвал имената и адресите на всяко едно от спасените 669 деца.

Удивена от мащаба на неговото дело, съпругата му се свързва с телевизионен продуцент от ВВС, за да разкаже на хората за неговия тих героизъм. Никълъс – след много дълго убеждаване – най-накрая се съгласява да участва в предаване наживо, в което за първи път се разказва неговата история пред света.

Без негово знание, продуцентите издирват едно от спасените деца и я настаняват в публиката на предаването – точно до нейния спасител. Той не подозира нищо чак до края на предаването когато водещата обявява публично коя всъщност е жената, вляво от него. Следва разбира се изненада, сълзи и прегръдки… но Никълъс Уинтън още не подозира какво предстои.

След като емоциите от тази среща след близо 50 години поутихват, водещата задава въпрос: „Има ли в залата други хора, чиито живот е бил спасен от Никълъс Уинтън?“.

Почти цялата публика се изправя на крака. (Можете да видите този покъртителен момент в това видео).

Хората от ВВС са успели да проследят дирите на част от децата и тайно са ги поканили да бъдат в залата и да срещнат своя спасител. Следите на 370 от децата обаче остават изгубени завинаги и те така и не узнават дори името на човека, на когото дължат живота си.

През 2002-ра година Никълъс Уинтън е удостоен от Крализа Елизабет Втора с рицарско звание и титлата „сър“. Два пъти е номиниран за Нобелова награда за мир, но така и не я печели.

Сър Никълъс Уинтън умира в съня си, на 106 години – на 1-ви юли 2015-та година.

Седмица след смъртта му, неговия паметник на гарата в Прага все още е отрупан със свежи цветя…

На следващата година, на мемориалната служба в памет на неговото дело присъстват 27 от спасените деца – заедно със семействата си. В залата са и десетки от наследниците на спасените през 1939-та година деца, които вече не са между живите. Техните деца, внуци и правнуци  са разпръснати в целия свят.

Все още живите от тези 669 спасени деца продължават да се събират поне веднъж годишно. Все още ги наричат „децата на Уинтън“

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.