Блоготворителност: Бети е само на 19…

 

charity_heartsБлаготворителността е понятие, което плаши много хора. Защото им звучи фалшиво – нагледали са се на PR изяви (най-често – предизборни) от страна на фалшиви политици с фалшиви усмивки. Наслушали са се на истории за измами с дарения или дори измислени благотворителни кампании. (По време на активната ми дейност в save-darina.org и аз се наслушах и нагледах на отвратителни прояви, но не за това искам да пиша днес).

Доста често хората просто отбягват всеки „Зов за помощ“ не защото се съмняват в истинността на дадена кампания, а поради една друга, чисто човешка причина. Психиката ни е устроена така (освен ако не сме си я „пренастроили“ съзнателно), че избягваме лошите новини – за болести, катастрофи, смърт… Защото не искаме да ни се случи на нас самите.

Но заравянето на главата в пясъка не прави света около нас по-добър. Само ни превръща в щрауси…

Уикипедия дава едно доста скромно определение на думата благотворителност:

Благотворителност е процес на събиране на средства или други материални блага, за да се помогне на човек или група от хора, изпаднали по една или друга причина в лошо материално състояние.“

Да, хората около нас, които се нуждаят от средства, за да подобрят живота си са много. Включително и тези, чиито живот не само може да бъде подобрен, но буквално спасен – ако се съберат достатъчно пари за съответната медицинска процедура.

Днес ще ви разкажа за един такъв човек. За едно красиво момиче, което е само на 19 години…

Вие сами ще направите избора дали да бъдете щрауси… или просто човеци.

betty

Името й е Бригита, но всички й казват Бети. За да не използвам традиционните клишета – направо ще й дам думата:

Аз съм Бригита Божидарова Момчева на 19 години от град София. На 09.03.2009 г. пострадах при катастрофа като пътничка в град София.

Почти всичките ми ребра са счупени, премазан гръбначен прешлен-тх8. Прекъснат се оказа в по-голямата си част и гръбначният ми мозък. Към настоящия момент, с усилията на екипа медици от МБАЛСМ „Пирогов” съм жива, но неподвижна и безчувствена от гърдите на долу. В пълно съзнание съм и движа свободно двете си ръце, но не мога да прегърна с радост живота, защото инвалидната количка е единствената перспектива за мен, която дават засега лекарите в България.

Аз вярвам, че такъв „живот на колела” в неудобния инвалиден стол за придвижване и в безпомощно състояние, зависим от други хора непрекъснато – 24 часа не би избрал никой от вас и затова продължих напред.

Консултирах се с Университетска болница в Лайпциг, Германия. Направиха ми изследвания и предложиха своята професионална помощ, включваща поредица операции на гръбначния стълб и гръбначния мозък. Желанието ми да ходя е неизмеримо и неописуемо, но то не е достатъчно за да го осъществя. Необходими са много средства за лечението и възстановяването ми, които са непосилни за мен и моето семейство.

Надявам се, че въпреки трудностите, с които се сблъскваме в ежедневието си вие ще намерите време и средства да отделите за мен. Очаквам да ме подкрепите в бедата, за да успея да върна предишния си живот, радостта от него и да имам самостоятелно и без придружител бъдеще!

БЛАГОДАРЯ ВИ!

Толкова…

Аз вече направих, каквото сметнах че е по силите ми. Но реших, че не е достатъчно. Реших, че това младо момиче заслужава поне малко повече.

Затова създадох в блога си нова категория – „Блоготворителност„. Блогъри или не – всеки от вас може да подкрепи идеята. Начини – много.

(Най-малкото, което можете да сторите е да направите дарение за лечението на Бети и да пуснете линк към тази статия – или директно към нейния уебсайт – до всичките си приятели и познати. Не се притеснявайте, че ще ги притесните! Това е по-достойно, отколкото да им пратите по мейла някаква смешна снимка или неприличен виц…)

Никога няма да се уморя да повтарям думите на Лев Толстой, които са най-точните думи и в този конкретен случай:

За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш!

Не е толкова трудно – опитайте! 🙂

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

13 коментара за “Блоготворителност: Бети е само на 19…”

 1. Леко каза:

  Сайта сейв-дарина се използва яко за злоупотреби. Напоследък някой си с подпис Деси Хурмузова взе да парцалосва из интернета и медиите лекари, които са си позволили да не дадат някакъв медикамент на болните, когато няма да се повлияят в определен случай. Сайта няма администратор, модератори. В него се разпореждат хора, които се занимава с хакерство, столкиране н жени в мрежата п качване на снимки на голи деца по руските сайтове. Лигавят се докато пишат подкрепящи болните деца съобщения, а в случаите, когато някоя операция е сполучлива, пишат по сайтовете „Бог да прости (и името на детето)“. На такива лъжци повече нищо не давам.

 2. @Леко
  Леко, баце, леко!

  Коментарът ти – на който повече ще отива метафората „помия“ – можеше и да не бъде публикуван въобще. Но няма да го изтрия, дори с риск това да окуражи и други лупмени. Та да ти кажа и моето мнение по въпроса:

  1. Когато човек е анонимен, автоматично някак си ми се губи доверието в думите му. А когато пише и обвинява – без конкретни факти, да не говорим пък за доказателства – тогава това се нарича лъжа. Или клевета… Или обикновена човешка злоба

  2. Деси Хурмузова не не „някой си“. Подписва се с истинското си име – за разлика от теб. И който трябва – знае какво е направила Деси за децата от „Спаси, дари на“. Ако ти на това му казваш „парцалосване“ – това си е твой проблем. (Но се съмнявам да ти е единственият…)

  3. Сайтът верно няма администратори и модератори. Поддържат го едни малки зелени човечета. Дистанционно – с мисловни вълни, които изпращат чак от далечната планета Шизофрения. Това е четвъртата планета в съзвездие Хахо…и се намира само на 4 километра от центъра на София.

  Хайде сега да си изпиеш хапченцата – и жълтите, но не забравяй и тези червеничките, да, точно тези – и да идеш да си излееш комплексите някъде другаде, става ли?

  Благодаря. Ти май все пак си добро момче… 🙂

 3. Леко каза:

  Помощта не е да изпратиш с лечение някой без време в гробищата, така че трябва и за това да мислите. Опитите да си разчиствате сметки с някой лекар, който не се поддава на натиска на фармацевтичните компании не води до нищо добро.

 4. Леко каза:

  Май ти си си излял комплексите. Не ти ли отговори някой по същество, а те праща да си пиеш хапчетата и да те нарича шизофреник, значи има нещо гнило.А Деси Хурмузова сама ли си пише статиите?

 5. Разкрити сме! А мислехме, че никой никога няма да разбере, че сме в комбина с фармацевтичните компании и точим от там милиони долари, за това че морим дечурлига чрез уебсайтове и други кабалистични практики…

  Знаеш ли, приятелю, вижда ми се, че си натрупал в себе си много негативна енергия. Що не отидеш при Маг Светлин? Ти знаеш ли какви ги може той?! Ето виж:

  „Mаг Светлин, Енергийни корекции,ясновидство,изчистване на негативна енергия.. -Радиестезична проверка на аурата и енергийното състояние на човек. . -Рзачитане на акашеви записки ,/ пътя на живота /и аурата -Отстраняване на негативна енергия, екзорсизъм. – Води курсове по основи на магията , и рейки…“

  Но това не е всичко! Най-любопитното е, че е-мейлът му за контакт е същия като твоя 🙂

  Да считаме тази културна дискусия за приключила, а? 😉

 6. Леко каза:

  Човече, никой не ти пише, че ТИ си в комбина с фармацевтичните компании. На ума ти идвало ли е, че понякога определено лекарство е по-добре да не бъде давано в определен момент. Варненската лекарка ей така от чиста злоба ли е отказала някакъв вид лечение? Дистанционно лечение по форумите ли се практикува вече? Или имаш опит на събствения си гръб?

 7. А кое точно наричаш „дистанционно лечение по форумите“? Целта на сайта, който атакуваш без нито един конкретен аргумент и факт, не е да лекува деца, а да подпомага събирането на средства за лечението на тези деца. Повтарям: лечение. Никой от сайта не определя какво трябва да бъде лечението – за това си има лекари, епикризи, диагнози…

  Не виждам кое от изброеното те дразни?!

  (но това, че си маг и екзорсист ми дава някои идеи…)

 8. ади каза:

  Слушай бе човече , ти какви неща си написал.Аз гледам и не вярвам на очите си !Как може да има такива хора за , които състраданието , добротата са чуждици .Незная , дали Ви известно , че доброто поражда друго добро.Специално аз , когато чета такива молби за помощ се замислям , че ние хората сме благословени с безценния дар – способността да си помагаме един на друг .Ето това ни прави щастливи от факта , че сме хора.Тези хора , за които Вие пишете работят съвсем безвъзмезнно , без нито един лев , отделят от ценното си време за добрата клауза , а не като вас да пишете просто отвратителни глупости .А може и само на това да сте способен .Според мен Вие сте един жалък човек .По скоро ЧОВЕЧЕ !!

  @Леко

 9. ади каза:

  Дано , този Леко си промени мнението и разбере , че понякога е необходимо съвсем мъничко , за да промениш нечий живот към по-добро.

 10. Валентин Бакалов каза:

  Нема да се промени, един парцал колко и да го переш, изстискваш, парфюмираш и сушиш, си остава парцал като душевност. Махайте ги такива, точно на такова място да пуснеш такъв коментар си е кощунство.

 11. Big_N каза:

  Здравейте,стига сте се карали ами пуснете един смс за Бети,аз колкото се може помагам и съм вкарал сайта в подписите в форумите които посещавам и в скайпа ми.
  И знам,че ще успеем да помогнем на това прекрасно момиче да може да танцува отново.

 12. Longanlon каза:

  хахахахаха Леко, поне си разнообрази малко репертоара, недей да пействаш едни и същи глупости за всички, срещу които плюеш 🙂 за мен беше писал буквално буква по буква същите неща…

  явно психическата ти неуравновесеност все пак трябва да има някакво физическо проявление и не можеш да се въздържиш… 🙂

  • Единствената „рецепта“ срещу такива хора е да не им се обръща внимание.

   Иначе те почват да се „хранят“ от енерята, която хабим по техен адрес…

   Аз лично си ценя времето и го посвещавам на друг тип хора. 😉

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes