Тука всички сме от Перник… 32


Трета поредна моя публикация предизвиква не съвсем културна дискусия по темата лоши ли са богатите и тъпи ли са бедните. И определени „умници“ упорито отказват да забележат, че аз съм дал доста повече опции като отговор…

Затова днес реших да пусна – като извънредна публикация – един импровизиран тест. И всеки сам да провери финансовата си интелигентност.

Надявам се, че ще бъдете достатъчно интелигентни, за да не ми приписвате претенции за изчерпателност на въпросите – или отговорите – в този тест.

Силно ми се ще да вярвам, че ще се намерят и читатели, които ще допуснат – поне за миг – че това не е точно тест. Или поне не само…

Може би дори ще открия и някой, който да приеме всичко това като една шега.

По времето на комунизма най-много истини се казваха чрез вицовете…

Във времената на духовна нищета притчите също са предпочитаното оръжие срещу невежеството.

А сега хващайте химикалките и моливите и смятайте колко точки ще изкарате на този

ТЕСТ ПО ФИНАНСОВА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

1. Вие твърдо вярвате, че:

А. Всички богаташи са престъпници и мястото им е в затвора.

Б. Повечето заможни хора са успели, благодарение на своя ум, воля и упоритост.

В. И между богатите и измежду бедните има добри и лоши, глупави и умни индивиди.

2. Да си беден е тъпо, защото:

А. Можете да си позволите само 54-инчов телевизор, а стената в хола ви е поне три пъти по-голяма.

Б. Продаваш себе си за много по-малка сума, отколкото заслужаваш.

В. Богатството не значи непременно и щастие, но е толкова по-приятно да си нещастен в джакузито на петзвезден хотел с чаша френско шампанско в ръка.

3. Аз съм голяма работа, защото:

А. Шефа ме лъже, че ми плаща, а аз го лъжа, че му върша някаква работа.

Б. Постигнал съм финансова независимост и не ми се налага да губя здравето и нервите си заради парична недостатъчност и финансови проблеми.

В. Имам всичко, от което се нуждая и мога да си позволя всичко, от което имам нужда.

4. Много мразя богатите, щото:

А. Знам, че никога няма да ми стиска да рискувам и да жертвам сигурната си работа, заради някакви измислени мечти и въздушни кули. Освен това не съм достатъчно умен, уверен в себе си, а и… богат – че да се захващам със собствен бизнес.

Б. Не ги мразя, но по-скоро бих бил богат и умен, отколкото умен и беден. И добър…

В. Не мразя никого, но съжалявам хората, които оправдават мързела си с това че някой или нещо им пречи да се осъществят в живота.

5. Искам да съм много богат, за да мога:

А. Да си купя почти ново БМВ с кожен салон и да събера очите на мацките от квартала. А и да заведа гаджето на почивка в Кушадасъ…

Б. Да живея живота си без да се тревожа по финансови въпроси и да дам най-доброто от себе си. За другите…

В. Аз вече съм богат, защото вярвам в собствените си сили и възможности, както и в изконните принципи на Вселената, която е щедра към мен и всички останали.

6. Аз ходя на работа, защото:

А. Ако не ходя – ще ме изритат на улицата и тогава кой ще плаща сметките за тока, парното, водата, асансьора, детската градина на детето, застраховката на колата, новия чифт обувки на тъщата…

Б. От успеха на бизнеса ми зависи съдбата на всичките ми служители и бизнес-партньори, а аз съм загрижен не само за своето, но и тяхното добруване и стандарт на живот.

В. Защото ми носи удоволствие да се занимавам с това, което работя и да съм полезен на хората.

7. Никога няма да стана милионер, понеже:

А. Не искам да се занимавам с нечисти сделки и далавери или да ме застрелят някоя вечер от засада.

Б. Може пък и да стана. Тръгнал съм по правилния път и ми трябва единствено време. И добра компания…

В. Вече съм милиардер. Да си милионер е тъпо…

8. В България човек може да:

А. Забогатее само ако има вуйчо владика, тъст в парламента или дебел врат, златен ланец и Калашников в багажника на Мерцедеса.

Б. Стане богат – ако намери начин да бъде полезен на достатъчно голям брой хора, които да заплатят за неговия труд и ползите от него.

В. В България човек може всичко. Стига да иска, да знае как и… да го прави редовно.

РЕЗУЛТАТИ:

Преобладаващи отговори от тип А: Вие сте от Перник или околните села. Всъщност, няма значение откъде сте, какво работите или колко пари получавате – вашия живот винаги ще си остане същия, защото вие никога няма да повярвате, че заслужавате нещо повече. Сори..

Преобладаващи отговори от тип Б: Вие не сте за тук. Я, марш обратно в Америка! Или откъдето там сте дошли да ни мътите главата с глупостите си… Тука всички сме от Перник. Или околните села…

Преобладаващи отговори от тип В: Ти кого ще лъжеш бе, аланкоолу? Кво ми се прайш на много отворен – нали те виждам, че си същия голтак и непрокопсаник като нас. Дето сме от Перник… и околията.

Преобладаваща липса на всякакви отговори: А бе, ти като не можеш да пишеш, що се пробваш да четеш?! Я бегом обратно! В Перник…

P.S. Нема се пуашиш, копеле! Аз всъщност много обичам и уважавам хората от Пернишко. Всичко е само художествена измислица… 😉

Като тази песен:

httpv://www.youtube.com/watch?v=fIsmjZCcfck

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

32 мисли относно “Тука всички сме от Перник…

 • Мария Василева

  Не съм прочела предните дискусии, но обикновено повечето хора не обичат богатите. Това важи с особено голяма сила по нашите балкански земи….

  Лично аз тези, които са постигнали успеха си с труд, им се възхищавам искрено (да, има и такива). А тези, на които „мястото им е в затвора“, не ги мисля, защото 1) няма смисъл, 2) достатъчно други ги мислят, 3) рано или късно всичко се нарежда както трябва за когото трябва.

 • Силви

  И аз не съм чела предишните …
  Знам че много хора у нас мразят богатите …
  Но тук видях нещо което аз лично мисля:
  „Не мразя никого, но съжалявам хората, които оправдават мързела си с това че някой или нещо им пречи да се осъществят в живота.“
  Не мога да кажа, че печеля много пари, но се радвам на всички дребни радости на живота … дори и това да означава на почивам в Поморие, а не в Канкун 🙂

 • Пламен Петров Автор

  Никога не е късно да станеш за резил! Вместо концептуалната – за точно тази публикация – песньовка на Хиподил, по погрешка бях сложил видеото на Justice for All на Металика… 😀

  Имам нужда от почивка…

 • Александър Александров

  От една страна у нас новобогаташите до такава степен парадират с парите си, че е нормално всички останали да ги мразят.

  От друга обаче е жалко, че повечето хора оправдават своята липса на инициатива и собственото си нежелание да работят здраво с това, че не може забогателите да са забогатели законно. Това е наследство от комунизма, което още много ще носим със себе си.

  Големият проблем в България е, че искаме не ние да оправим живота си, а винаги разчитаме някой друг да ни оправи. Затова и намираме всякакви обяснения за това как са забогатели другите – само не и с това, че са имали инициативата, интелекта за това и са бачкали денонощно, за да го постигнат.

 • Димитър

  Паце, защо се хабиш приятелю! Беше твърде ясно, че ще се получи полемика по предните теми! Полемика с ясно изразена тенденция – 90/10 в полза на много добре знаеш кой. Нали това е идеята – да прескочим чертата (/) и да бъдем в 10-те процента.

 • JDeel

  А къде ли се дяна изведнъж не съвсем културната дискусия от предишните 2 теми? Да не загуби ума и дума??

 • Елза Калоянова

  Е, нЕма начин и нЕкой от Перник да не откликне 🙂 Особено след репликата ти, че обичаш и уважаваш хората от Пернишко 😉
  Ама да ти кажа, че и нЕкои от Перник също те уважаваме :-))))
  Благодаря ти за това, че ме разсмя и деня ми започна с усмивка.
  Прекрасен да е и твоя ден!
  e.

   • Даниела Николова

    Да така е!Не е като да си от Враца,но все пак сме си хубави и умни,даже и президентът не и земляк.А дали във Враца започнаха да кацат гарги?(сещате се за онази неуместна приказка,която казва:Враца,дето игарга не каца)Надявам се ,че сега разбирате колко неприятни са дебелашките шеги с гр.ПЕРНИК!

 • Валентина

  “… съжалявам хората, които оправдават мързела си с това, че някой или нещо им пречи да се осъществят в живота” – мисля, че това е една от причините ние, българите, да сме (в) задния двор на Европа. Наред с прословутата ни завист, разбира се. А за теста – весел е. Радвам се, че съм около Перник, а не в него.

 • Нора Цонева

  Изводът е – отивам да живея в Перник 🙂
  Не съжалявам никого, не мразя никого. Във всяка надпревара има победители и губещи. Всички знаем много добре какво трябва да направим, за да бъдем поне финансово независими. Цената за повечето хора, обаче е прекалено висока и на никой не му се занимава да се променя и да прави неудобни неща.

 • Николай

  Страхотен тест. Отговорите от група В са преобладаващи при мен. Парите като най-елементарен израз на богатството правят следното нещо: магнетизират и разкриват същността на човека. Ако той е добър – ще може да прави повече добри неща. Ако е нещастен, ще бъде още по-нещастен. И обратно…
  Ако някой не харесва богатите хора е много трудно да стане богат (колкото и да го иска) защото това е вътрешен конфликт…

 • Гол Хасан

  Уважаеми Пл.Петров! Не знам чий интерес обслужвате, но докато за богатите в съвременна България се пише и уствърждава, че са преуспели и забогатяли, защото са били творчески изградени , а другите възпитани от комунисти и пр. на нерешителност или са некадърни защото са от Перник или даже от Дивотино / Пернишко/ едва ли ще получите похвални слова от тн „електорат“. След като банда мошеници се обедини като мафия и завзе създаденото даже от времето на Турското управление не може да се иска друго освен презрение. Ще следя писанията Ви и искрено се надявам, че не отговаряте на определението /още от Мидхад Паша/ за произхождащите от Врачанския край като „музевири“, които не бива да се разселват из Вилаета.

 • Dessy

  Всички за Перник – Перник за всички! :-)))

  Уточнение – София е към Перник, или Перник е към София? 😉

 • Любка Лазарава

  Колкото шеговит толкова разбираш някой истини за които не ти се мисли,а трябва.

 • соколино

  само не разбрах връзката с Перник.защото в София са най-големите селяни,парвенюта и комплексари.защото цялата ни държава е еквивалент на пернишкото.защото така наречените забогатяли не са такива заради способностите си,а заради връзките и статута,който са наследили от бащите си комунисти.И тъй,като тези пари не са честни-те или не могат да ги завйртят и ги губят лесно или не доживяват да им се наслаждават,а ги гръмват други,като тях.Смешна държява,със смешен народ…..

 • Даниела Николова

  От край време светът се дели на бедни и богати,а също и на умни и тъпи(към последните се отнасят и хората,които си правят доста просташки шеги с гр.Перник).Родена съм в Перник и в момента живея там,макар,че нямам и грам граовска кръв(корените ми са от с.Калотина,община Драгоман с малко сръбски примеси и от с.Слокощица,намиращо се само на 4 км.от Кюстендил).Завършила съм УНСС,още когато се казваше ВИИ“К.Маркс“ и познавам София като петте си пръста на ръката.През годините Перник се разхубавява и перничани могат да се гордеят с това,докато столицата ни се превърна във „врящо гърне“,пълно с всякакви хора,а кореняците софянци(ако има такива)се изселват в Перник.Спомнете си за Кракра Пернишки и че пернишката крепост е една от последните,която пада под византийско робство(ако не го знаехте,има учебници по история).Спрете вече с неуместните и неприятни шеги с нашия град,защото в Перник живеят нормални и културни хора,а шегаджиите се превръщат в банални и с недостъчно висок интелект хора!Никой от нашия град не е разделил народа ни на перничани и всички останали,затова са и толкова обидни изявления,особено когато излизат от устите на мислещите се за големи шоумени Слави Трифонов и Иван и Андрей .

  • Пламен Петров Автор

   Съжалявам ако сте възприели написаното от мен като неуважение към перничани…въпреки, че изрично съм посочил, че не е така…

   Просто малко четете по-внимателно – и много по-непредубедено! 🙂

   • Даниела Николова

    Г-н Петров,в Перник нито сме непрокопсаници,нито сме голтаци,ако и на тези изрази се казва „художествена измислица“,то не зная кое тогава би могло да обиди човек!София не е далече и можете сам да се убедите в това(ако желаете).Не съм предубедена,а просто ми омръзнаха баналните и изтъркани шеги с града,в който съм родена и живея,защото ако Вие сте чели по-внимателно моя коментар,сте разбрали,че произходът ми не е граовски,а шопски и кюстендилски( 50 на 50).Според мен не е хубаво да се правят каквито и да е дебелашки шеги,с което и да е населено място в нашата малка Родина,защото освен „непрокопсаници и голтаци“,сред българите има и обидчиви хора(а за съжаление българският етнос наброява сигурно едва 6 милиона,без хората имащи друго етническо самосъзнание).Благадаря все пак за незабавния Ви отговор и мисля,че разбрахте,че не съм чела невнимателно и предубедено,а просто ми стана неприятно от прочетеното,затова и коментарът ми беше такъв!Не конфронтацията ще ни помогне да оцелеем като етнос,а малко добрина и взаимно уважение!

   • Пламен Петров Автор

    Ако не ви допада хуморът ми – просто не четете блога ми. Така май ще е най-добре за всички… Омръзна ми да се оправдавам, че нямам сестра…Имам две.

 • Галя

  О, Перник. Имам колеги от Перник, екстра са си. Обаче трябваше да напишеш вместо Перник, Пловдив. Давам ти тон за песен. Аз нямаше да ти се ядосам. Обичам градът ми да е на почетно място в някой блог. И не знам защо трябва да се оправдаваш изобщо. Кой разбрал, разбрал. Жалко е, че поста си е добър, но хората са прекалено сериозни. Има и честни богати, има и нечестно. Има хора, които си изкарват парите с труд на челото, докато други си веят безмозъчната кутия и се чудят по какъв най-лесен начин да изкарат пари за сметка на някой наивник.