Роршахов тест за (не)сексуални маниаци

 ПЕТНОТО СИ Е ПЕТНО – ПОДСЪЗНАНИЕТО НИ ГО ПРАВИ НЕЩО ПОВЕЧЕ

Един съдебен психиатър трябвало да освидетелства някакъв сексуален маниак, който бил подсъдим по множество сексуални престъпления. Психиатърът решил да започне освидетелствуването с прочутия тест на Роршах. Довели окования с белезници престъпник в кабинета му, настанили го на стол срещу бюрото на психиатъра и докторът поднесъл пред очите му първото картонче, върху което имало някакво петно, с въпроса: „Кажете ми, моля, какво виждате тук?“.

Сексуалният маниак хвърлил съвсем бегъл поглед на картата и без колебание отговорил: „Гола жена, която се къпе“.

Докторът прибрал картончето в тестето и извадил от там втора карта: „А тук какво виждате?“.

Престъпникът пак не се колебал и произнесъл с пълна увереност: „Гола жена, която си реше косата след баня“.

И отново докторът прибрал картата в тестето и пак му показал нова карта със същия въпрос. И всеки път необикновеният му пациент виждал някаква гола жена в сластна поза.

Психиатърът извадил и последната карта и – вече с почти отегчен тон – попитал за пореден път: „Какво виждате на тази рисунка?“.

Този път човекът отсреща не бил толкова бърз с отговора. Погледнал картата за миг, после изгледал психиатъра по-продължително, после пак към картата и накрая погледнал мъжа срещу него право в очите, усмихнал се лукаво и му казал с почти съзаклятнически глас: „А бе, докторе, ти да не си сексуален маниак?! Само порно картинки ми показваш…“

Тази история е не само смешна. Тя е и много показателна.

Също както в този стар виц, в живота „картинките“, които виждаме са едни и същи – като Роршаховите карти в тестето на психиатъра.

Само тълкуванието им е винаги различно. И винаги зависи от подсъзнанието на човека, който седи на стола и обяснява какво вижда…

В една и съща държава едни виждат винаги само беззаконие и корупция. Отчаяние и липса на перспектива…

Но има и хора, които виждат съвсем други неща в същата тази картинка. Виждат растеж. Виждат развитие. Виждат толкова много възможности и пътища за успех и просперитет.

Не само глобалните картинки се виждат различно от различните хора. За някои, отделния индивид е само едно малко петънце от роршаховата карта. Но дори и това петънце не е еднакво за всеки от „пациентите“…

В един и същи човек някои ще видят само неудачник, човек който досега винаги се е провалял и не е постигнал нищо значимо…

В същата тази личност други ще видят потенциал за величие. И криле, които всеки миг ще се разтворят. За полет…

Така че… не е важна картинката.

Важно е с какви очи я гледаме.

Пожелавам ви винаги да гледате на живота си с добри очи!

Само от вас зависи…

httpv://www.youtube.com/watch?v=vx2u5uUu3DE

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

9 коментара за “Роршахов тест за (не)сексуални маниаци”

 1. Ива каза:

  много добро… браво, Пламене! 🙂

 2. Какъвто е цветът на мислите, такъв е и цветът на живота ни!

 3. бобо каза:

  напълно съм съгласен с автора! всичко зависи от гледната точка! например: ако си сиромах без работа/ като повечето българи/, виждаш само беззаконие,корупция,кражби в космически размери и никакво бъдеще! ако си богаташ с власт, току що избран за депутат, виждаш много пътища за развитие/забогатяване/ ,просперитет! сякаш са ти пораснали криле и устремно ще полетиш към необятния финансов небосклон!!! и се чувстваш недосегаем! въпрос на гледна точка!

  • spell i'm under каза:

   не мисля, че е толкова елементаризирано посланието…не мисля, че депутатите искат нещо повече освен да са задоволени всичките им физически потребности, а е цинично и грозно личното им благоденствие постигнато с корупция, лицемерие и лъжи да се определя като устрем…не са толкова елементарни нещата, много хора са избрали трудният път и истинските цели..точно те променят света, точно те създават истинските ценности и смисъл на нещата и мисля, че това е имал предвид авторът, Вашето тълкуване ме накара да се почувствам като телепортирана от концерт на прекрасна прогресив рок група като Comedy Of Error или Pendragon на годишните награди на телевизия планета, което не е лошо, защото човек трябва винаги да помни, че има много повече гледни точки, с които е хубаво да е наясно..иначе, отричайки многото разнообразни варианти, така че благодаря за рязкото прекратяване на дълбоката медитация:)

 4. Елена Петкова каза:

  В този ред на мисли (с които съм абсолютно съглана!) ми изникна в съзнанието един от любимите ми цитати от „Хайка за вълци“ на Ивайло Петров, невероятно простичко и адски истинско! Сякаш пиеш изворна вода!
  Да е жив и здрав чичко Гугъл, иначе нямаше да го възпроизведа точно. Специален поздрав за автора на тази статия! 🙂
  „Важното е, че светът си е мой. За един ден или за една нощ, но си е мой. Може и животът ти да не струва, важното е, че отиваш натам, дето не знаеш какво те чака, какво ще видиш там и как ще излезеш от положението. Не било законно еди-какво си. Че то всичко на този свят е законно и нищо не е законно. Зависи от коя страна го гледаш. Ако ти отърва, законно е, ако не ти отърва, не е законно. Животът тъй е направен, че всеки си има свой закон. И всеки ограбва другия. По-силният ограбва по-слабия, по-богатият – по-бедния, по-разумният – по глупавия. И по-красивият ограбва по-грозния, макар и да не го иска. Щото хората не са еднакви. Станат ли еднакви, няма да има живот, няма да има кой да ти опече хляб да ядеш.“

 5. Ariorm каза:

  Помислих и реших, че не искам просто да коментирам. Така че, драснах набързо една статия, която по-скоро поставя въпроси, пък може да се получи дискусия:)) http://deraktiviste.blogspot.com/2010/08/blog-post_6194.html

  • Не мога да кажа, че одобрявам напълно стилистиката (а и не е нужно), но пък правилно си напипал същината на въпроса. Урок №2 е нужен, разбира се – и след него има и №3, №4…№69 – но „уловката“ е, че наистина първо трябва да се усвои Урок №1.

   То е все едно да казваш, че в първи клас не те учат на нищо съществено. Ама без А и Б не се стига до университета…даже и да втори клас не се стига!

   Ще драсна и аз нещо набързо по темата. Тия дни… 😉

   • Ariorm каза:

    Хехе, знам че стила ми е понякога за червена точка, ама това е 🙂 За азбуката е вярно, но не съвсем точно в случая. Ще чакам да драснеш нещо, току виж се получил интересен диалог. 😉

 6. ani каза:

  S tozi komentar shte pomogna po lesno da razberem kolko normalno chovek moje da izpadne v takova sastoianie
  Predi godini gledahme kozi,a razbira se i kozel, kojto normalno si varsheshe prirodnite zadaljenia. Edna godina mnogo barzo prikluchi s zadaljeniata si v svoeto stado….a perioda za zavojdane na jenskite ne beshe prikluchil ………..i toj gorkia iavno v nujda vse se oglejdashe za chujdo stado….videshe li …ujas niama pribirane u doma…,
  Peroda za jenskite prikluchi no ne i za nego…vednaj v hrastitedalevhe vidia biala sianka i hukna natam…beshe razocharovan minavashe leka kola. Posle osi nahapaha edna koza za opashkata i tia pochna da mechi i traska opashka, a toj reshi che e v nujda i pak se priteche….
  Ta i s nas horata e sashtoto..
  Prosteteza latinicata no…taka sam sviknala

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes