Изяж първо тази жаба! 12


eat_that_frogГаааааадно е нали?! Да ядеш живи жаби едва ли е удоволствие дори и за най-големите извратеняци. Но в този материал не става дума за буквално ядене на живи жаби. Все пак, това не е шоуто Fear Factor. 😉

Тук става въпрос за друго. За организация на времето или т.нар. time management.

Ако нямате проблеми с организацията на задачите за деня, ако никога не отлагате и винаги имате строен план какво, кога и как трябва да свършите… тогава тази информация ще ви е излишна.

Но ако сте като мен – и всички останали, на които 24 часа в денонощието все не са достатъчни, за да свършат и половината от набелязаните задачки-закачки – тогава този съвет от нашия стар познат Браян Трейси, може да се окаже много полезен за всеки един от вас.

Всъщност, тази публикация е първата от новата серия „Враговете на успеха“. Вие изпълнихте обещанието си и броят на попълнилите анкетата „Кое ви пречи да бъдете успешни?“ надхвърли 100 души. Затова и аз ще изпълня моята част от сделката – в поредица от нови статии ще се опитам да идентифицирам най-върлите врагове на успеха и да ви дам няколко успешни стратегии за борба с тях.

Днес на фокус е един стар и много хлъзгав враг на успеха – организацията на времето. Ако трябва да съм по-точен, организацията на времето не е враг на нашия успех – а само лошата организация на времето. Или липсата въобще на такава… Темата, сама по себе си, е много дълбока и „плодотворна“. Затова днес ще се спрем само на един малък „сегмент“ от цялата тема – отлагането. На английски това понятие звучи почти като някакво заболяване – procrastination – а и май си е точно така. (За да запазим детската аудитория, няма да преведа дословно текста под тази илюстрация, но който трябва – ще разбере!)

procrastination1

Една друга известна илюстрация на този вреден навик, гласи че:

„Здравата работа често ни се отплаща след време, докато мързелът винаги ни се отплаща на момента!“

И това, за съжаление, е съвсем вярно. Мързелът – а също и неговото любимо чедо, отлагането – са навици. Вредни навици, които сме изградили в себе си, както и всеки друг навик – в продължение на години. И да се преборим с тях не е никак лесно. Но не е и невъзможно!

556Ето какво ни съветва Браян Трейси по този въпрос. Самият той е написал цяла книга по темата, но знам, че едва ли ще се юрнете да я четете и затова реших да ви улесня. Нали сте ми симпатични… 😉

Ще ви представя кратката версия на неговата история с ручането на жабета. Така, както е представена във великолепното (и кратко) филмче от прочутата серия Simple Truths. (Накрая на текста – ако имате търпението да го изчетете до край – ще видите и самия клип).

Ето ви малко храна за размисъл.

Една стара поговорка гласи, че ако първото нещо, което ви се налага а направите рано сутрин е да изядете една жива жаба – нищо по-лошо не може да ви се случи до края на деня.

Не знам как ви се струва на вас това предположение, но аз мисля, че в него има голяма доза истина.

Браян Трейси казва, че вашата „жаба“ трябва да е най-трудната задача от вашия списък за деня.

Тази, която най-вероятно ще отлагате докато е възможно.

Но ако я изядете в самото начало, това ще ви даде енергия и импулс за остатъка от деня.

Ако не го сторите, обаче – тя ще си седи така на поднос, докато ви се занимавате със стотици други маловажни неща.

Това може да изцеди цялата ви енергия, дори и без да усетите.

Уилиям Джеймс, един от основателите на съвременната психология, казва:

„Отлагането е естествения враг на положителното отношение към живота. Няма нищо по-изтощително от недовършената работа!“.

След всичко казано дотук, ето ви и една задача за следващите 30 дни:

Погледнете списъка си със задачи,

оградете „жабата“

и „изяжте“ първо нея!

После ще сте ни благодарни за това.

Надявам се и аз да съм ви бил полезен. Нямам какво друго да добавя, освен може би едно:

ДОБЪР АПЕТИТ! 🙂

httpv://www.youtube.com/watch?v=0W7GB5Fh2XM

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

12 мисли относно “Изяж първо тази жаба!

 • adin

  Хубава статия!
  Аз напоследък редовно си ям първо жабетата и после всичко останало, иначе започвам да буксувам и не мога да свърша нищо.

 • Пламен Петров Автор

  А аз често ги оставям „за десерт“. И за следващия ден, а после и за по-следващия…

  С две думи – трябва по-честичко да ЧЕТА този блог, не само да го списвам! 😉

 • Ekaterina Choneva

  Благодаря ти Пламен, за добрите статии. Още не съм успяла да видя всички, но от тези, които видях, определено съм доволна, т.е. осъществява се идеята ти – да помагаш на другите с каквото можеш. И си признавам, колкото и да ми е неприятно, че и аз съм от тези, които оставят да се разрасне и задълбочи агонията, която съществува от момента, в който рзабереш, че трябва да свършиш нещо неприятно или трудно, до момента, в който го свършиш най-накрая. Наистина е трудничко да се научим обратното, т.е. да изяждаме първо жабата, но с повече опити, вяра и упоритост ще се получи все някой ден. и успех нататък, макар че той неминуемо ще те застигне, защото правиш добре това, с което си се захванал.Благодаря 🙂

 • Мария Христова

  Добре, че се зарових в писанията ти, че да ме накарат да се замисля отново… Колко „жаби“ имам да ям…

 • Lazarina Kozarova

  Благодаря ти, Пламене, за препратката тук. Ти, както винаги, си го споделил перфектно. Тук може да се научи повече. Важното е да се научим да си изяждаме жабата сутрин. И аз най-често си я оставям за по-нататък и ми пречи гадината.

 • Ивалина Ташева

  Отлагането както на трудната задачка за деня, така и на вземането на решения, отлагане стартирането на нещо, което хем искаме, хем не се осмеляваме, отлагането дори на удоволствията, които искаме да преживеем е отлагане на ЖИВЕЕНЕТО.А то ЖИВЕЕНЕТО е тук и сега, не вчера и не в утре.
  Да не отлагаме живота си за утре, да го преживеем сега, дори с жаби в устата:)

 • Майк Рам

  Кога ще напишеш и някакъв текст към презентацията си за враговете на успеха, та да я публикуваме на сайта на Клуба? 🙂

 • Ирина Николова

  Наскоро прочетох тази книга и останах очарована! Прости неща, които може с лекота да правим всеки ден, а резултатите да идват със стопроцентова сигурност! Блгодаря за статията!