Преглед на пАчата (не е правописна грешка) 1


BabyNewspaperНапоследък е много модерно в сутрешния блок на телевизиите да се прави преглед на печата. И тъй като вчера ви убеждавах, че да имаш блог е като да имаш своя собствена телевизия – почувствах се длъжен и аз да въведа подобна рубрика.

Моята обаче се казва „Преглед на пАчата“. И това не е нито правописна грешка, нито е случайно…

Пачата е едно неописуемо кулинарно извращение. Достатъчно е да спомена, че една от основните съставки на този гастрономичен шедьовър са… свинските уши. (Ако трябва да бъда честен докрай – консумирал съм този продукт само и единствено в казармата – по принуда, разбира се – и не останах чак толкова разочарован… но все пак днешната ми тема не е точно гастрономическа).

Родните медии (доста често) са не по-малко извратени. Ако трябва да перифразирам героят от Лайпцигският процес (за читателите ми под 20 години – не ви и трябва да го търсите в Гугъл, само ще се объркате…) бих добавил: „Но кажете ми, господин председателю – в коя страна журналята не са преследвачи на евтини и жълти сензации?!“.

С две думи – новата ми рубрика ще е посветена на журналистическото скудоумие. Във всяка професия има място за кретения, но при медийните черноработници някак си по се набива на очи…

Като например:

toilet_paper-smallИнформационният портал (в БГ-вариант това означава най-често нещо като отдел „Намерени вещи“ за новини от други медии… но и това е друга тема) VESTI.bg ни информира за мистериозно нападение със сатъри над двама души от Зона Б-5. (Да си призная – нямам идея чия е била гениалната идея този столичен квартал да се именува като модел американски бомбардировач, но преди броени минути разбрах, че офисът на FedEx се намира на една улица с не по-малко култово име: „Източна Тангента“…). Но да се върнем на въпросната статия със сатърите. В нейния край – по логика, която е известна само на автора на компилацията – е добавена новината, че в „Пирогов“ е докарано двумесечно бебенце.. пребито почти до смърт от собствения си баща. Без коментар…

toilet_paper-smallВестник „СТАНДАРТ“ пък обърка тотално представите ми по история със следното заглавие:
„Светеща саксия носи рая в спалнята“. Ако се чудите защо точно по история – ами защото се оказва, че това да си сложите светеща саксия до леглото било изискване на „древното китайско изкуство фън шуй, което ще ви помогне да превърнете жилището си в уютно и приятно място.“ А бе, знаеме ги китайците, че са били голяма работа, че са изобретили хартията, барута, компаса и още един куп цивилизационни благини още преди векове… но чак пък и електрическите лампи?!

Но всъщност, знае ли човек?! Може  пък и аз да не съм сведущ по въпроса… Признавам, че собствените ми познания за Фън Шуй се базират предимно на творчеството на класика Иво Сиромахов.

toilet_paper-smallДруго хитово заглавие от същия медиен извор е признанието, че „Чарлз искал да е тампон на Камила“.

Не ми стига, че докато вечерям ме засипват с какви ли не дебилни реклами на дамски превръзки (а бе, някой да вземе да им каже на тия рекламотворци, че не всички жени са със синя кръв!), ами сега трябва й да си представям британския престолонаследник натикан в детеродните отверствия на една набръчкана… Камила. Добре, че не съм с крехка психика – такива картини действат по-антисексуално и от прословутия бром във войнишкия чай…

toilet_paper-smallНяма как да подмина и едно йезуитско заглавие от новините в DARIK News: „Макдоналдс помага на децата в България“.

Не че има съвсем пряка връзка, но първото, което ми дойде на ума, беше че те и педофилите купуват на дечицата близалки и сладолед. Но не го правят от добро сърце…

Препоръчвам на адвокатите на популярната верига за бързо (но в никакъв случай – здравословно!) хранене, преди да ми пратят призовка – да съберат дечицата на една благотворителна прожекция. На този филм:

Ако го направят – бих могъл да повярвам на написаното във въпросната статия. Но засега то ми звучи – меко казано – иронично:

Благотворителната фондация за деца „Роналд Макдоналд“ следва неотлъчно една мисия – да помага на деца в неравностойно положение и да се грижи за подобряването на здравословното им състояние.

Толкова за днес. Медиите ще се погрижат скоро да има и нови „бисери“ в новата ми рубрика. Сигурен съм в това.

А ако вие попаднете на други прояви на подобен творчески гений – споделете ги с всички нас в коментарите към тази публикация!

P.S. И отново за пачата. Ако все пак си падате по този балкански деликатес – препоръчвам ви тази рецепта за приготвянето му. Освен че има висококулинарни качества, тя е написана и с чувство за хумор. А ако се храните (или готвите) с намусено лице – язвата ви е в кърпа вързана! 😉

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Една мисъл относно “Преглед на пАчата (не е правописна грешка)