Как (не) се прави семинар с Том Шрайтер

 ГОЛЕМИЯТ АЛ И ГОЛЕМИЯТ ГАФ

Не съм от тази порода хора, които могат да намерят петно по килима и на най-скъпият хотел. Във всеки човек и събитие (по принцип) се стремя да открия хубавото, а ако не е чак толкова хубаво – приемам го за неизбежно. Но понякога някои кусури не трябва да се премълчават – иначе просто няма как да бъдат забелязани и (евентуално) преодоляни.

Цялото това мъгляво въведение (което май заприлича повече на предварително извинение) се отнася за двудневния семинар на легендата Том Шрайтер (Tom Schreiter), който се проведе в София този уикенд.

Първият ден, Големият Ал говори пред почти пълната Зала №1 на НДК. Всеки, който беше избрал да се раздели със скромните (за събитие от такъв ранг) 30 лв, можеше да бъде в тази зала и да попие директно от съветите на човек с близо 40-годишен бизнес-опит в своята област.

Вторият ден обаче, не всеки желаещ можеше да се добере до ВИП-семинара на Том Шрайтер. Не заради цената на билета – 70 лв не е малка сума, но е напълно разумна в случая. А заради шопския принцип „Я че си подпалим къщата – ама да изгори на Вуте плевнико!“.

Големият Ал дойде за втори път в България, благодарение на Българската асоциация за директни продажби. За което можем само да им благодарим – и да им ръкопляскаме.

Това, че са планирали второто събитие (в една от залите на хотел Дедеман Принцес) да бъде само за „специални хора“ също няма нищо лошо. По принцип…

Само че… поне една-трета от местата в залата бяха празни. По моя преценка, в залата имаше около 500-600 места, което прави поне 100-150 непродадени билета. А желаещи имаше – и то поне толкова!

Билетите за това ВИП-събитие можеха да бъдат закупени само чрез офисите на фирмите, които членуват във въпросната асоциация. Моя милост се води независим сътрудник на една от тях и точно по този начин се сдобих и със заветните билети – отидох в офиса и си платих за двете отделни събития.

Взеха ми стоте лева – и ми дадоха двата билета. Толкова.

Чак после разбрах, че за да присъствам на второто събитие трябвало да съм бил „лидер на ниво „Директор“ и нагоре“. Когато ми вземаха парите никой не ме пита директор ли съм или секретарка.

Предполагам, че и в другите компании от БАДП е имало подобен „праг“ за участие. В което пак няма нищо лошо. По принцип.

Само дето е МНОГО ТЪПО да има хора, които да са готови да си дадат парите за да бъдат в тази зала… но да няма кой да им ги вземе. Щото това стана на практика.

Мой приятел – също неща(с)тен сътрудник на същата фирма и също не-директор – ми завидя искрено, че съм успял „да се вмъкна“ в залата и да гледам и слушам Big Al. И той искал… ама му отказали. Даже от сцената на НДК предупредили в края на първия ден, никой да не се и опитва да прави такива номера

Прости им, Господи! Не са виновни те – че са отсъствали когато Ти си раздавал „здрав разум“ и човещина…

Кой щеше да загуби – ако 100-150 „обикновени“ хора бяха си платили билетчетата, за да чуят и видят една легенда, която едва ли ще ни посети скоро пак?!

Толкова ли са излишни едни 7000-10000 лв на организаторите от БАДП?! Най-малкото можеха да ползват част от тях, за да си направят един нов уебсайт. Работещ обаче – щото те и сега имат някакъв уебсайт… ама той повече прилича на остаряла визитка от 2005-та година. Поне от тогава е и последната новина в него…

И още един въпрос: защо ми е на мен да казвам, че Цар Траян има кози уши?!

Напълно наясно съм, че някои хора ще ме намразят още повече… но не ми пука! Аз също не си падам никак по методите на комсомолските секретари от едно време – да отчетем дейност, пък другото както и да е!

И всичката ми критика по-горе не е злобна (повярвайте ми – спестих доста от нещата, които щях да напиша още вчера вечерта… и не напразно изчаках да ми мине), а градивна. С наивната надежда, че следващия път нещо ще се промени…

(И няма да спра да се учудвам на хората, които мълчаливо и безропотно се оставят да бъдат стригани и доени… като дори даже са благодарни, че овчарят им подсигурил сочна зелена тревица – и бистра студена водица…).

Но за да ви убедя напълно, че го казвам с добро, а не с лошо – оставих хвалбите за най-накрая.

Като изключим грозния гаф с полупразната зала (и дребните неща, за които не искам да се заяждам) – организаторите на събитието наистина заслужават похвала. Защото все пак Том Шрайтер дойде отново и отново ни даде ценни съвети как да правим правилните неща, а не просто да правим нещо. (Повече за съветите му ще разкажа може би някой друг път).

А най-голямата ми благодарност е за истинския „виновник“ Големият Ал да ни посети за втори път: доктор Петър Найденов.

Имам честта да познавам Петър от почти десетилетие (той беше и първия ми учител в МЛМ), а за тези, които не го познават мога да кажа само едно: той е българският издател на книгите на Робърт Кийосаки. Мисля, че това казва всичко…

Освен, че именно Петър Найденов покани лично Том Шрайтер (и за двете му гостувания в България), той се нагърби и с нелеката задача да бъде и негов преводач наживо по време и на двата семинара. Като човек, който има известен опит със симултанния превод, мога да кажа, че Пепи се справи блестящо със задачата  – да предаде максимално точно думите на Големия Ал на хората в залата, които не разбираха английски. Защото част от  изкуството на директния превод е и това да разбираш терминологията на материята, за която се говори. И лично аз съм бил свидетел не веднъж и дваж на преводачи, които разбират прекрасно езика, но не и спецификата на темата – в резултат на което превеждат, меко казано, пълни глупости…

В крайна сметка – радвам се, че можах да бъда участник в поредния незабравим уикенд.

И наистина се надявам, че занапред ще ви „рапортувам“ за такива събития само с положителни отзиви!

Стига някои хора да „прогледнат“ и чуят гласа на нас, недиректорите… 😉

P.S. Ако имате мнение по темата – не ми го спестявайте! За мен е важно мълчанието на агнетата все някога да спре…

P.P.S. Заглавната снимка е направена от мен, а фотографията на Том Шрайтер и д-р Петър Найденов е от личния албум на Петър.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

19 коментара за “Как (не) се прави семинар с Том Шрайтер”

 1. Явор каза:

  Дано тази асоциация приеме критиката ти за градивна и си вземе поуката.Като им гледам сайта обаче направо ме напушва смях.Ненормално е в наше време един такъв канал за информация като интернет да се пренебрегва толкова драстично.Незнам дали нямаше да е по-добре ако изобщо нямаха сайто вместо да имат този.

  • Аз уж не съм мнителен, но специално по отношение на уебсайтовете съм. И като видя такъв „готин“ сайт – веднага се питам и колко държат и на бизнеса си…

 2. Опасявам се, че организаторите просто са пропуснали някои лекции – те н са виновни.

  • Не искам да демонизирам никого – не ми е това целта. Но освен пазарната икономика има и чисто човешки принципи, които в случая са погазени – без да има нужда от това. Поне според мен…

 3. Анна каза:

  В същото време, точно тези организатори отчаяно използваха не до там етично получени електронни адреси на нещатни сътрудници в други фирми за директин продажби, за да „промотират“ събитието в последната минута… явно са се усетили, но късно… плюс, че си навлякоха още гняв. Нормално е да не знаят, не е нормално да не питат 😉

 4. Vera Karparova каза:

  Дано не прозвучи грозно, но днес ми разказаха, как изгонили един посетител, след част първа -ден втори, само защото членувал в две млм компании…….и на това събитие се случило така, че това се разбрало…..
  МЛМ е прекрасна система, по правило с качествени продукти…Какво се случва? Човешките отношения я съсипват…..Да …..и дори всеки ден
  да има семинари и школи, с капацитети, като Големият Ал……ако не се научим да прилагаме чутото и наученото в отношенията с хората………..защото ние през целият си живот, градим отношения…..
  и това е основа на човешкото съществувване………….значи нищо не сме научили….

 5. Валентина Велкова каза:

  Напълно съм съгласна с теб, Пламене. И аз бях озадачена как може след повече от 20 години уж промени, някои хора и организации да „си живеят“ все още в соц-времето. За жалост обаче – губим всички ние заедно. Жалко е, че не можахме да изпълним залите и двата дни за такъв ГОЛЯМ ЧОВЕК като ГОЛЕМИЯ АЛ ТОМ ШРАЙТЕР, поради причините, които описа и ти. А желаещи имаше толкова много хора. Само мен ме питаха поне 10-ина човека. От конкуренция ли се страхуват компаниите в тази асоциация или от …
  Защото УМЕНИЯТА, които ни предаде Том са наистина БЕЗЦЕННИ. Но…са и много различни от онова, на което ни учеха до този момент в мрежовите компании. И може би ПЪК точно от това да ги е ….страх. Знам ли?!

 6. Труден каза:

  Не се заяждам, но Директните Продажби не би трябвало да се включват в графа БИЗНЕС.
  По скоро „ЗАНИМАНИЕ“ би отговаряло по-добре на този тип търговия 🙂
  8.9 милиарда евро продажби за европа през 2003 година (!) – това е оборота на един супермаркет бе приятели 🙂

  Сигурно не познавам „големия Ал“ щото не съм в това занимание, ама като му гледам Web блога във Fortune NOW, бих го посъветвал да плати на тебе, Пламене, че наистина да го представиш като ГОЛЯМ.

  И ако приемете един съвет от мен, бих ви казал:
  като ви гледам, все интелигентни мъже и дами сте тук.
  Директните продажби са за хора без сериозна професия или като хоби в свободното време.
  От хора като вас, България очаква не да търчат да продават или да организират продажби на съмнителни продукти, а да създават сериозни продукти, които да бъдат продавани от ГОЛЕМИ Ал-овци.

  Айде със здраве, и като се видим може да купя нещо от вас 😉

  • И аз ще бъда откровен: прав си. Ама само за себе си.

   Аз гледам на същата чаша и я виждам наполовина пълна.

   И много други неща виждам, но не е тук мястото…

   To be continued… 😉

 7. Симеон Кръстев каза:

  Ами ние с жена ми бяхме хората, който ни изгониха втория ден. Е, обещаха, че ще ни върнат парите – това няма значение. Срамното и страшното е, че МЛМ е бизнес система, която е достъпна за всички. Както информацията от легенди в този бизнес… След като може да си го позволим като такса участие, защо да не може да го чуем?!? Оправданието е, че не сме дистрибутори на членуващите в асоциацията компании. Добре, но нашите приятели – независими партньори от нашата нечленуваща компания в асоциацията останаха. Защото имаха имена на хора от другите компании и техните спонсори и останаха. Значи ако бъдем измамници и лъжем – това е добре … ако кажем истината – лошо – моля напуснете залата, защото…..

  Успех на всички – благодаря за признанието…

 8. […] се от това мръснишко подсъзнание!) не само когато имам кого и какво да критикувам. А и в обратните случаи – когато нещата все пак се […]

 9. Здравейте приятели! Честно казано си мисля, че сме присъствали на различни събития!!! Това с присъствието е лично отношение на „управниците“ на вашата компания. При нас нямаше напрежение. Казани бяха изискванията за участие в двата дни и всеки намери себе си – къде да бъде. Нямаше отказвани билети, нямаше „преследване и гонене“ – изключително грозно звучи. Ние бяхме спокойни, с добро настроение и се учехме… Може би трябва да „вдигнете бунт“, да „свалите управата“… а ако това не е по възможностите – сменете компанията :))))) Шегувам се с написаното по-горе, но откровенно, аз и моите колеги не сме усетили някаква преса и ми е странно да чета горните редове. Съжалението ни беше, че залата и първия и втория ден беше празна около 1/3. Но чашата е винаги на половина пълна, така, че всеки го интерпретира положително за себе си и изобщо за мрежовия маркетинг. :)) Успех!

  • Това – че не всяка от компаниите в БАДП е действала по този фелдфебелски начин – може само да ме радва. Аз компанията отдавна съм я „сменил“ – нищо, че те още не знаят… 😉

 10. Станка каза:

  Много ми е интересно как преброихте 500-600 свободни места през втория ден? :))
  И как преценихте, че зала 1 на НДК е била пълна!?!?
  Колкото до допускането на хора втория ден на семинара на Том Шрайтър – абсолютно правилно е решението да е затворен за определено ниво лидери и само за компаниите, участвали в организацията. Който плаща, той определя правилата.
  Защо да се субсидират хора и компании неучастващи и неспазващи устава на асоциацията за директни продажби?
  Иначе семинарът беше изключително ценен и полезен.
  Надявам се да стане традиция организирането на подобни мероприятия!

  • Никъде не съм „преброявал“ 500-600 СВОБОДНИ места – съветвам ви да четете по-внимателно, за да може критиката да е градивна, а не дребнаво заяждане… 🙂

   Колкото до „правилността“ на решението да оставиш залата празна на една трета (или една четвърт – не съм броил свободните места едно по едно) – мисля, че това е обидно и за самия Том Шрайтер. Но това си е само мое лично мнение…в моя личен блог…

   (А относно въпросната асоциация – не ми стана ясна нейната функция и дейност?! Последните новини в сайта й са от 2008 година…)

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes