„Моля, напишете ми едно CV!“ 4


С Таня се познаваме от години и винаги ме е впечатлявала с безупречния си външен вид и професионализъм.

Заминаването й за Германия малко поразреди контактите ни, но благодарение най-вече на Facebook, продължихме да поддържаме връзка.

Така наскоро научих и за новото бизнес начинание на Таня – и веднага реших, че си заслужава вие също да прочетете за какво точно става дума.

Няма да ви е скучно – особено ако си търсите нова работа!

Вижте сами защо.

Пламен Петров: Представи се с няколко думи пред читателите на „Блогатство”?

Таня Тодорова: Казвам се Таня Тодорова, психолог по образование и пътешественик по душа.

Аз съм от хората, които обичат да предизвикват статуквото и вярват,че (нека цитирам моя любим поет Ивайло Диманов) „доброто надживява и смъртта”.

В момента живея в Германия, защото семейството ми е тук и работя като консултант в подбора на свободна практика.

Кога и как се роди идеята да започнеш този нов проект?

Преди да напусна България бях част от екипа на Адеко България и позицията ми беше Мениджър подбор.

В моите задължения влизаше привличане на нови клиенти и съответно намиране на подходящите кандидати за тях. Преди да поканя даден кандидат на интервю трябваше да прочета всички автобиографии получени по обявата и да направя селекция на подходящите.

Направи ми впечатления, че много добри специалисти нямат нужните умения, за да напишат атрактивно СВ и да представят себе си в най-добрата светлина.

Преди кризата много често се е случвало да поканим кандидат, който няма добре написано СВ, но се вижда, че има опита и знанията, които търси клиентът.

След настъпването на кризата нещата се промениха коренно. За една позиция се получаваха купища СВ-та и просто се налагаше да се обърне внимание на тези, които са написани по стандартите и отговарят на изискванията.

Много мои познати от България ме молиха да им напиша СВ-то и след това в рамките на месец си намираха работа. Видях,че на българския пазар никой не предлага тази услуга –изготвяне на СВ и мотивационно писмо, а на запад тя е масово разпространена и наложена.

Така се роди сайтът www.make-my-cv.com.

Смяташ ли,че наистина има нужда от подобна услуга и защо?

В Германия правя подбор на ИТ специалисти за различни европейски компании и винаги ги питам, кой е им е написал автобиографията. В 90% от случаите отговорът е: „Използвах услугите на агенция.”

Тази услуга тук върви от 50-60 евро за току-що завършили студенти, които нямат трудов стаж и стига до 390 евро за специалисти с по-голям опит.

СВ-то е визитната картичка на кандидатът и ако наистина прави добро впечатление, шансовете за интервю нарастват главоломно.

В България има много сайтове и статии които обясняват как се пише автобиография. Има и една българска поговорка, че „Кучето не става месар, докато гледа как месарят реже месото.” Мисля, че това дава отговор на въпроса, който ми поставяш.

Коя е най-често срещаната грешка, допускана от кандидатите за работа?

Кандидатите за работа, които не са се подготвили за интервюто предварително, рискуват да допуснат много грешки. Аз конкретно ще се спра на грешките в написването на мотивационно писмо и на СВ.

Много често се написва едно мотивационно писмо с идеята то да пасне на всички позиции за които се кандидатства. Моят съвет е – не го правете!

Получавала съм мотивационни писма, на които дори не е сменено името на предишната компания на която е било изпратено писмото, да не говорим, че няма нужната аргументация за позицията. Кандидатите са наясно какви знания и умения имат, но трябва да са в състояние да ги напишат в СВ-то си, така, че този, който го чете да получи точна представа за тях.

Много често се пропускат важни факти, постижения на кандидата, не се посочва как точно неговите задължения са спомогнали за постигане на целите на организацията или на отделя в който е бил.

Защо вашите услуги биха били полезни?

В моментът конкуренцията за една позиция в България е настина много голяма. По последни данни от индексът на Jobix става ясно,че за едно работно място се получават над 100 автобиографии.

Наистина не може да се очаква, ако човек е добър специалист в собствената си сфера, да бъде и добър в написването на СВ-то си. В случай,че неговото СВ е само изброяване на факти от кариерното му развитие, без да се акцентира как този опит и тези знания биха били полезни точно на този работодател, вероятно никой няма да се свърже с този кандидат.

Наясно съм,че повечето хора са на мнение, че щом са се научили да пишат, това ги прави в състояние да си изготвят сами СВ-то, но за съжаление, това не е така. Аз живея с лекар-ортопед и у нас има всякакви модели на изкуствени стави, гледала съм доста операции и съм чела и слушала за различни ставни проблеми, но това не ми дава право да хвана скалпела и да застана зад операционна маса.

Да можеш да оцениш себе си адекватно е страхотно качество и определено те прави по-успешен, защото си наясно кога трябва да се обърнеш към експерти в дадена област и да се възползваш от техните услуги.

Много добри специалисти могат да спечелят повече точно от нашите услуги, защото ще се получи комбинация от техните умения като професионалисти и представянето на тези им качества по подходящ начин, отговарящ на стандартите за написване на автобиография.

Как виждаш този проект след, да речем 5 години?

Много доволни клиенти, които са получили желаната работа в следствие на нашата намеса. Голям екип от специалисти в подбора с които успешно извършваме тази услуга и добре наложено име на компанията в България.

Бих се радвала да сме в услуга и на българите живеещи зад граница, защото те също имат нужда от добре написано СВ на английски език, а това ние можем да го направим без проблем.

Какво би казала директно на потенциалните си клиенти – тук и сега?

Търсенето на нова работа стартира с изпращане на СВ на бъдещият работодател. Не подхождайте хазартно и не рискувайте шансовете си, като изпратите автобиография, която няма да ви спечели интервю.

Ние сме наясно как да ви представим в подходяща светлина, така, че не се колебайте да се свържете с нас.

Още връзки: Facebook страницата на проекта

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 мисли относно “„Моля, напишете ми едно CV!“

 • weasell

  Интересен материал.
  На една от предишните ми позиции ми се беше наложило да разгледам автобиографиите на някои от моите конкуренти за поста. Трябва да си призная, че много от тях бяха с доста повече опит и знания в областта. Явно моят плюс беше добре написаното ми CV. Не знам дали напълно подкрепям идеята за професионалното му написване, макар тя да е много добра. Считам, че представянето на предишния опит е един от важните критерии за това как се оценява човек, как пише и как успява да е различен на фона на стандартите.

 • Майк Рам

  Начинанието е похвално, макар че не е съвсем вярно, че на българския пазар никой не предлага подобна услуга. Има доста агенции, които го правят, както и свободни консултанти като мен 🙂

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат' Тони

  CV-то или Автобиографията е описанието на твоя опит, образование, интереси и т.н. Кой по-добре знае за тях от самия теб. Да, важно е да е добре написано и добре оформено, за да стигнеш до интервю. Но, на него и най-доброто CV на света да имаш, ако не си подходящ за работата, то няма да ти помогне особено. Ако някой е назначил човек заради вида на този документ, то той или нищо не разбира от подбор или кандидата му е син или племенник 🙂

  Тази услуга може да е много разпространена на Запад, но у нас ми прилича по-скоро на напиши ми тема (есе), с което да кандидатствам в университета или се яви на интервюта за работа, вместо мен.

 • Мартина Иванова

  Чудесна комбина – Пламен и Таня 🙂 Поздравления за успешното начинание и за доброто представяне. Още по-хубаво е, че и Таня, и други бивши колеги от този бизнес разработиха собствени проекти в тази насока и явно правят истинска промяна.