Интервю с Христо Стоянов от lifehack.bg

 ПЪРВА ЧАСТ

Не си спомням кога точно се запознах с Христо Стоянов, но вече не се притеснявам да кажа за някого, че го познавам – въпреки, че никога не сме се срещали наживо. Такъв е животът – виртуален – и все по-голяма част от познатите и приятелите ни също са такива…

С Христо се запознахме покрай един негов по-стар проект, свързан с книгите, четенето и донякъде и интернет предприемачеството. Още тогава ми направиха впечатление две неща: Христо е много буден и интелигетен младеж, но проектът му не е съвсем изряден (според писаните и неписаните закони).

Понеже съм откровен и директен, казах му го още тогава. Но той разбра, че съм бил прав чак когато се запозна отблизо с небезизвестното кибер-ченге Явор Колев… (Ще прочетете повече за това в самото интервю).

По-важното беше, че Христо си взе поука и продължи да пише в онлайн пространството. Днешната ми задочна среща с него е точно по този повод – сегашните му проекти и бъдещите му планове.

Продължавам да харесвам Христо и мога да кажа, че съм истински фен на неговите „хакерски“ сайтове.

Продължавам да вярвам и че докато има хора като него – все още има шанс и за „тая държава“. И тези, които още не са я напуснали…

Пламен ПЕТРОВ:  Кой е Христо Стоянов и в каква светлина би искал да те видят читателите на Блогатство?

Христо СТОЯНОВ: Честно казано, трудно ми е да се описвам, тъй като все още не смятам, че съм разбрал съвсем напълно кой е Христо Стоянов.

Иначе, извън интернет съм търговски представител на Русенски регион на една фирма и по цял ден се занимавам с това. Свърша ли работа, бързам да се прибирам и да се хващам на работа с lifehack.bg.

И въпреки, че не мога да се опиша кой знае колко добре, от друга страна, обаче, знам съвсем точно в каква светлина бих искал да ме видят хората, които ще попаднат на този наш разговор.

Бих искал разбира се твоите читатели да ме видят в най-положителната светлина, която е възможна.

Бих искал след като прочетат тази статия, от толкова взиране в мен, твоите читатели да се заслепят и ще бъде лицемерно ако кажа, че искам нещо друго или нещо по-малко от това.

Малко нарцистично, но това е положението 🙂

И аз като повечето хора, освен лудите такива ми се иска да ме харесват.

А що се отнася до твоите читатели, сигурен съм че те са хора с мнение, което в края на нашата беседа ще изразят в полето за коментари без колебание какво мислят за Христо Стоянов и защо толкова много са го харесали.

И все пак, след всички тези мои толкова егоистични искания, ако трябва да бъда малко по сериозен, бих искал там, където се изявявам в онлайн пространството, хората да ме възприемат като човек, на който може да се има доверие, човек, който прави неща, които наистина работят, а не просто вирусни заглавия, зад които стоят единствено празни думи.

Не винаги успявам, но правя всичко възможно хората да ме възприемат по този на начин, въпреки че доста пъти съм се дънил именно в тази посока. 🙂

Разкажи малко и за предишните си проекти?

Това може би ще бъде най-краткият ми отговор. Имам един предишен проект от преди 2-3 години, с който буквално се научих на повечето неща, които сега използвам в сайтовете, които правя.

Освен това, благодарение именно на този проект се запознах лично /буквално/ с Явор Колев, та дори ми беше на гости, представяте ли си каква чест… 🙂

Естествено, не беше никак приятно да се сблъскам с тази личност, но който го е страх от мечки не влиза в гората… нали така беше приказката?!

Но да не се връщаме в миналото, да гледаме напред…

В момента общо взето проектите ми са 3, от които един е в голям застой и вероятно ще го прекратя поради липса на време. Става дума за сайт за фитнес, който между другото има голям потенциал, но пък има несериозни създатели. 🙂

Засега основно наблягам на двата ми проекта lifehack.bg и mindhackerbg.com. Като изключим първият, благодарение на който ми оказва честа да присъствам в твоя сайт и то под такава страхотна форма, вторият, този за психология ми е доста ценен и присърце.

Това е така, тъй като поведението на хората ми е доста интересно още от времето, когато се опитвах (получаваше ми се доста успешно) да продавам финансови услуги.

Защото да убеждаваш човек в нещо, което е чисто и просто една идея, малко страх плюс няколко листа хартия и няколко обещания, не е никак лесна работа, но това ти го знаеш прекрасно!

Общо взето това са проектите над които работи второто ми АЗ, това което се подвизава в интернет.

Да не пропусна да се похваля и с моя рубрика в популярно женско списание и онлайн медия, които също са важна част от портфолиото ми на интернет ентусиаст.

Помислих си, че на този въпрос ще отговоря кратко, но май се скъсах да се хваля, за което моля читателите ти да ми простят 🙂

Как и кога се роди lifehack.bg?

Lifehack.bg се роди преди почти 2 години, след като от още една преди това ми се искаше да направя нещо подобно.

Тъй като от сравнително малък имах компютър и доста харесвах разни програмки, софтуери и всичко, което можех да пробвам и да ми върши някаква работа, постоянно търсех в нета подобни инструменти.

И като любител на тези онлайн джаджи, впоследствие и любител и на всякакви начини за личностно развитие, продажби и информация за поведението на хората, усилено се ровех в интернет за такава подобна информация на български.

Естествено, че имаше тук таме такава в нашето интернет пространство, но не под формата, която на мен ми се искаше и ми харесваше, а именно толкова много полезни неща за развитието и продуктивността на човек събрани на едно единствено място.

Замисълът ми в началото беше не да пиша авторски статии, тъй като нито имам житейския опит, нито мъдростта, нито дар словото, за да правя това.

Идеята ми беше да събирам най-добрите източници в света по теми свързани с подобряването на живота на личността и да ги предоставям на страниците на този сайт.

До този модел най-ми се доближаваше оригиналът на моето творение, а именно австралийският вариант, първоизточника на термина lifehack – lifehacker.com

Четях редовно този сайт и пожелах да направя БГ вариант. Е, не толкова професионален, но поне нещо подобно.

И така се роди lifehack.bg, след злочестото прекратяване на предишния ми проект. Но когато губиш нещо, не знаеш какво печелиш, нали?

Идеята не е нито моя, нито съм я измислил аз и не претендирам за никаква оригиналност, просто се опитах да подобря нещо добро, което вече е измислено – модел и начин на мислене, който адски много ми харесва.

Защо да се бия в гърдите, че съм измислил нещо оригинално, което не върши работа на никой, дори и на мен, вместо да взема нещо работещо и да го направя още по добро?

Мога да говоря и да се изтъквам още доста за създаването на моят малък БГ аналог на този огромен сайт, но и лакомията на моята скромна личност понякога си има граници. 🙂

Имаш ли вече „обратна връзка“ от хора, на които си успял да бъдеш полезен?

Да, за радост този тип обратна връзка е почти ежедневие, но това е от скоро, благодарение на увеличената популярност на сайта в последно време. И особено напоследък, след като си позволих да правя подробни по технически статии, тип ръководства, които се оказа, че помагат на доста хора.

Само едно нещо истински ме вбесява, що се отнася до обратна връзка.

И това е за малоумната обратна връзка от хора, предимно под 20 години, които отварят статия със заглавие например: „Как да премахнем цирей от задника си“, след което ми пишат коментари и писма, с въпроса „Кажете ми по дяволите как да го махна…“

Разбирам, че читателя предимно сканира информацията в интернет, но някои толкова бързо го правят, че отговора им минава пред очите…

Но това са бели кахъри и редки случаи.

Радвам се, че аудиторията на lifehack.bg е предимно от интелигентни хора, хора, които искат да подобрят нещо в себе си или да научат някой полезен трик, който реално да им влезе в употреба.

Хора, които понякога задават изключително резонни въпроси, на които не са редки случаите, в които нито знам как да отговоря, нито какво мнение да изкажа…не е лесно ей хора….:)

Кога би се отказал и как виждаш проекта си след 10 години, примерно?

Краткият ми отговор е: веднага и никога! Отказвал съм се безброй пъти…като с цигарите е…

Почти всеки ден се отказвам. Аз съм импулсивен и първо хвърлям, ругая, чупя, след което започвам да мисля.

Тоест първо се отказвам, след което продължавам напред. 🙂

Истината е, че статиите ми костват доста труд.

Искам да изпъкват, да са добре оформени, да имат подходящи снимки, да е добър текста, да е направено като хората – да е по-добре от всички останали! Просто обичам да се състезавам.

А това ми коства доста свободно време, даже това ми коства цялото свободно време.

Но не се оплаквам, не ме разбирай погрешно, аз искам така, аз съм избрал така.

Прочел съм стотици рецепти за успех, но само ако имаш страст към това което правиш, само ако си мотивиран да завършиш картината в главата си, която постоянно рисуваш с образа си на успял човек, само ако си едно много самовлюбено копеле, което иска всички да го харесват, тогава имаш шанс да направиш нещо…

И все пак това отново съвсем не е гаранция!

Казвам това не от позицията на успял човек, защото в никакъв случай не съм и все още съм доста далеч от това, казвам го от позицията на човек, който се опитва да го направи…

А в този ред на мисли ще отговоря и на втората част от въпроса ти: виждам lifehack.bg след няколко години точно както изглежда голямото му австралийско братче: много пари от реклами, много участия в различни инициативи, много предложения за партньорство и т.н. Ех, мечти… 🙂

(очаквайте утре втората част на интервюто)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

4 коментара за “Интервю с Христо Стоянов от lifehack.bg”

 1. Христо от Лясковец каза:

  Бих искал разбира се твоите читатели да ме видят в най-положителната светлина, която е възможна.

 2. Ема Ми каза:

  Здравей, Христо! По4итателка съм ти и много ти се радвам. Имаш вси4ки ка4ества, за да успееш, с каквото и да се захванеш. Ако се поспънеш тук-там, няма лошо и няма страшно. Дори е полезно. Надявам се да не те губя от „поглед“ и да те срещам редовно във виртуалното пространство. Не губи позитивизма си! Той привли4а като магнит…и тези,които не те разбират или са слу4айно попаднали на твоя „територия“.Дерзай!!!

 3. Благодаря ти за добрите думи Ема 🙂

 4. Павел каза:

  Страхотно ! Много успехи и занапред! Явно наистина си овладял мисленето за голямата картина.
  Нека и аз изкажа малко благодарност – Успяваш да отключиш една част от мен , която принципно бива потъпквана от повечето посредствени хора.
  И ако може един въпрос – на коя фирма си търговски представител ? Ако въпросът не е прекалено личен 🙂

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes