ИНСАЙТ семинари – какво да очакваме и защо

 ЕДНО ИНТЕРВЮ НА ПЛАМЕН ПЕТРОВ С…ПЛАМЕН ПЕТРОВ

Инсайт семинари

Insight на английски означава осъзнаване. Семинарите Инсайт са мястото – и пътят – благодарение на които можете да стигнете до много осъзнавания. За себе си, за хората и нещата около вас и за това как да живеете собствения си живот по по-вдъхновяващ начин.

Звучи ви прекалено „сектантски“? Не сте единствени…

Хората имаме тази особеност – да се плашим от нещата, които не познаваме. А българите пък (по съвсем обективни причини) напоследък сме скептични и подозрителни към всичко и всички. Особено към хората и нещата, които са тръгнали да ни „оправят живота“.

Ще ви призная, че и аз бях доста подозрителен. Дочувах оттук-оттам разни неща за тези семинари в продължение на няколко години. Но явно хората от които ги чувах – или самата информация за семинарите Insight – не са били чак толкова качествени, щом така и не привлякоха вниманието ми толкова дълго време.

А може би просто не съм бил „узрял“. Не съм бил готов. Докато един ден просто го направих. (За много важни неща в живота ми съм постъпвал на принципа „Защо пък не?!“, понеже не съм имал осъзнато намерение или ясна цел защо точно ги правя. Впоследствие обаче, винаги се оказваше, че наистина няма нищо случайно…).

Тази сутрин публикувах една информация за предстоящия семинар Инсайт I в своя Facebook профил. Почти светкавично получих няколко запитвания от приятели – на лични съобщения.

Отговорих им. Старателно и изчерпателно. Но после ми хрумна да си кажа всичко – даже и на вас. Дето още не сте се сетили да ме попитате…

И защото обичам когато правя нещо смислено и да се забавлявам – хрумна ми и един интересен формат тази информация да стигне до вас: като направя интервю със… себе си.

(Ще повторя: няма нищо случайно!).

ПЛАМЕН ПЕТРОВ: Кога и как разбра за Инсайт?

Пламен Петров: За пръв път чух за тези семинари преди може би 4-5 години. От хора, които ми споделиха за това с такъв ентусиазъм, че това предизвика у мен обратна реакция. Реших, че това не е за мен. Че аз съм сериозен човек и не ми е мястото на такива семинари. Прекаленият ентусиазъм направо си ме отблъсна…

През есента на 2012-та бях на един друг семинар, където срещнах мои приятели, семейство. Тогава те ми споделиха, че са изкарали първо и второ ниво на семинарите Инсайт и че дори имало детски семинари Инсайт и смятат да запишат дъщеричката си на следващия такъв.

Това вече ме заинтригува. Реших и аз да запиша нашия син – тийнейджър. Оказа се, че буквално дни преди започването на детския семинар щеше да има и Инсайт за възрастни. Първо ниво. Накратко – записахме се и двамата със съпругата ми. Един вид, отидохме на нещо като разузнаване – за да разберем на какво изпращаме детето си.

Какви бяха първите ти впечатления?

Да си призная, от години съм сравнително редовен участник в най-различни семинари и събития, свързани по един или друг начин със саморазвитието, самоусъвършенстването и различни методи и начини за по-добър и по-ефективен живот. И винаги съм постъпвал по един и същи начин: преди да се запиша за дадения курс, ровех в Интернет за информация, събирах впечатления от предишни участници, „пишех си домашното“, както се казва…

Този път постъпих различно. Реших да отида без никаква предварителна нагласа и предразсъдъци. Радвам се, че постъпих точно така. (Е, не можах да издържа да не разгледам поне уебсайта на българската организация, но дори неговия постен вид не можа да ме откаже).

Не познавах почти никого от останалите участници и в първия ден дори не подозирах, че само след 2-3 дни част от тези хора ще ми станат толкова близки и скъпи на сърцето.

Какво точно представлява един Инсайт семинар?

Аз бих отговорил така: „А какво точно представлява Любовта?“, например. За всекиго е различно. За един е едно, за друг – съвсем друго. И така и трябва да бъде…

Същото е и с тези семинари. Като структура те са четири (аз ги наричам „нива“), като не можеш да преминеш в следващото ниво – ако не си завършил някое от предишните.

Така се случи, че аз имах рядката възможност да премина и четирите нива на Инсайт в рамките на само пет последователни месеца. Това ми даде едно невероятно усещане и цял куп осъзнавания. Донесе ми много – и малки, и големи – промени в начина на живот, в мисленето… Спокойно мога да кажа, че решението ми да се запиша на първия семинар беше едно от най-удачните ми избори в живота.

Това не е ли прекалено общо? Не казваш нищо конкретно…

По-горе обясних, че наистина за всеки впечатленията и ползите са различни. Другата причина да не преразказвам същността на методиката или упражненията в един семинар Инсайт е, че ако участниците са запознати предварително с това – ефектът за тях ще намалее с пъти. И това също е лесно обяснимо.

Не на последно място, нека да го има и гъдела от неизвестното. Мога да ви обещая, че няма нищо страшно или болезнено. Че ще се забавлявате в 99% от времето си там. Че ще ви бъдат дадени нови гледни точки – но без да ви бъдат налагани нови възгледи.

Ние сами избираме кой от всичките подаръци на Инсайт да приемем и да отнесем със себе си. И колкото по-широко разтворим ръцете си (и сърцето си), толкова по-ценни дарове ще вземем от този семинар.

Това ми звучи малко като промиване на мозъци?

Имаш право! Точно промиване на мозъци си е…

Наскоро обяснявах на един от любимите ми Инсайт фасилитатори (фасилитаторът е водещия на семинара, „лекторът“) какво точно е значението на този израз в нашия език.

На български глаголът промивам е същия, който използваме и в промиването на златоносен пясък – за да открием между множеството боклуци зрънцата ценен метал.

Друга интересна употреба на същия глагол е в израза „промивам рана“. Раните трябва да бъдат промивани, за да се избегне инфекцията и усложненията.

В светлината на горните два примера – хората трябва редовно да промиват и мозъците си! За да не се инфектират (от купищата заразни мисли и идеи, от които ежедневието ни, за съжаление, бъка), но също и за да открием в тях и онези зрънца „злато“, които ще направят живота ни по-богат. И по-щастлив.

Какво се промени в твоя живот – след Инсайт?

Ще излъжа ако ви кажа, че са станали някакви чудеса. Видимо уж съм същия човек. Но и това не е съвсем вярно…

Промяната не е чудо – а процес. И тези процеси започнаха да се случват в мен – „под повърхността“ – още от първия ден на първия ми семинар Инсайт. И все още продължават.

Благодарен съм за всичко това. Семинарите Инсайт наистина ми дадоха много и затова считам за свой дълг и аз да върна нещо в замяна.

Още от миналата година участвам активно като един от доброволците, които спомагат тези семинари да се случват така успешно тук – в България. Трябва да призная, че това служене ме промени повече дори от това да съм само участник в Инсайт. И пожелавам на всеки да изпита това светло чувство – не може да се сравни с нищо друго! Наистина…

Част от това служене е и това интервю. Дежурния скептицизъм или дори подигравки са малка цена – ако тази публикация допринесе за това поне един от хората, които я прочетат да мине по същия път.

И да отвори сърцето си за чудесата, които сами можем да сътворим. Ако се преборим с предразсъдъците….

Съвсем скоро предстои един такъв първоначален семинар Инсайт, на който се надявам отново да съм част от екипа доброволци (асистенти).

Моята работа е само да ви дам информацията. Вашата работа е да направите сами своя избор.

ТИ решаваш!

ИНСАЙТ I

СОФИЯ, 6 – 9 ЮНИ 2014

Програма:

Петък 6 юни 2014 г.

Регистрация: 08:00 до 09:00
Семинар: 09:00 до 21:30*

Събота 7 юни 2014 г.

Семинар: 10:00 до 21:30*
Неделя 8 юни 2014 г.

Семинар: 09:00 до 20:00
Завършване 20:00 до 21:00

Понеделник 9 юни 2014 г.

Семинар: 19:00 до 21:30*

Осигурен превод на български език.
* Часовете за завършване са приблизителни.

КЪДЕ: х-л Експо бул. Цариградско Шосе 149

Цена:

300 лв при плащане до 12 Май
350 лв при плащане след 12 Май
200 лв/250 лв за студенти и пенсионери до/след 12 Май
200 лв за вече участвали в семинара

Начин на плащане:

– В БРОЙ
– по банков път
PIRAEUS bank, IBAN: BG27PIRB91701602915303, суифт код: PIRBBGSF
Семинари Инсайт България

За записване и допълнителна информация:
0897 201215, 0886 401158
registration@insightseminars-bg.org

 

Insight I

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes