Момичетата от Dress Angels се нуждаят от повече усмивки и…


dressangels

Почти в навечерието на Коледа, благотворителните акции и каузи стават все повече и в един момент вече  не е толкова лесно да различиш стандартните PR-акции на измисления ни хайлайф от каузите, които наистина заслужават подкрепата на обикновените хора.

Днес ще ви разкажа за една такава кауза, родена от идеята на една млада жена да се пребори с вещоманията. (В конкретния случай – с ненужното пазене на скъпата сватбена рокля).

Като всяка добра идея, която е уцелила времето и мястото си, тази също много бързо намира нови и все повече привърженици.

С мен се свърза точно една такава млада дама, която научава за каузата от социалните мрежи (Facebook, разбира се) и се присъединява към екипа доброволки. (По нейно желание ще я представя тук само с името, което тя е избрала да използва във виртуалното пространство).

След като ме помоли „да ударя едно мъжко рамо“ на благородната им инициатива, аз самия се разрових из Интернет, за да потърся повече информация, но се оказа, че – за разлика от тоновете „жълтини“ в родните онлайн медии – за Dress Angels има само две публикации: едно кратко интервю в bTV и една статия в личен блог.

Надявам се тази трета публикация да не е последна – и все повече хора да разпространяват добрите новини и да се присъединяват към редиците на добрите хора.

А ето и самото „задочно интервю„:

Пламен Петров: Представи се с няколко думи на читателите на „Блогатство“ и разкажи ти лично как попадна на тази инициатива и с какво те привлече тя? 

Hermiona Ramm: Попаднах от споделяне във Фейсбук на първата публикувана рокля – булчинската рокля на основателката на инициативата Мая. Тя решава да пусне роклята от гражданския си брак за продажба във фейсбук с благотворителна цел съвсем скоро след сватбата си, което предизвиква бум от споделяния и активности, които по неведомите пътища на социалните мрежи достигнаха до мен.

dressangels-2Впоследствие решава, че след като има интерес към нещо подобно, може нейното дело да вдъхнови и други – и така се ражда страничката във Фейсбук.

Аз от години исках да направя нещо с булчинската си рокля, но имах нужда да е нещо, което ще я зареди с позитивна енергия, която да се предаде на бъдеща булка. Без да се замислям, само няколко дни след създаването на страницата, изпратих своята рокля към инициативата. Така се запознах с Мая и оттогава помагам с каквото мога.

Откакто инициативата порасна повече, отколкото един човек може да понесе, съм част от екипа – общо сме пет и сме пълни с енергия! Идеята е страхотна, защото всички печелят от нея – дарителите на дрехите имат възможността да освободят гардеробите от тях и да им дадат нов живот, вместо да събират прах забравени. Купувачите имат възможността да получат дреха/бижу/обувки на многократно по-ниска цена от продажната. И от всичко това печелят хора и животни в нужда.

Забелязали сме, че има много хора, които искат да подкрепят дадена благотворителна кауза, но нямат финансова възможност. Да дариш нещо от гардероба си е вариант, който всички могат да си позволят. Чрез Dress Angels всички могат да участват в набирането на средства.

Не е ли малко „дискриминационно“ че тази благотворителност включва само дамски дрехи и аксесоари? Защо не и мъжки?

Радвам се, че ми зададе този въпрос. Защото само дами са изявили желание да дарят дрехи!

Имаме наличен един-единствен мъжки костюм (отново сватбен), чиято риза и вратовръзка изхвърчаха за часове. Панталонът и сакото още си търсят собственик. И това е всичко.

Така че, скъпи господа, очакваме включване от вас с трепетно нетърпение!

В никакъв случай не искаме да се превръщаме зона само за жени, а и сме абсолютно сигурни, че това е някаква случайност – мъжете са съпричастни към нуждаещите се точно толкова, колкото и жените.

Докъде може да стигне проектът Dress Angels и как го виждате след 1, 5 или 10 години?

Не знам дали не виждам нещата прекалено в розово (сигурно заради логото), но смятам, че можем да се изградим като един основен и лесен начин за набиране на средства.

Очаквам да бъдем все по-познати като име и все повече хора да ни търсят с идеи как и на кого може да се помогне. Опитваме се да изградим взаимоотношения с установени фондации и сдружения с благотворителна цел, за да могат и те да разчитат на нас за актуалните си кампании.

Целта ни в краткосрочен план е да започнем да организираме регулярни събития, където всичко да може да се види, пипне и пробва, за да преодолеем пречките на онлайн пазаруването. Предстоящо такова събитие организираме съвместно с организацията Еко ШОПи и каним всички читатели на Блогатство на 22 декември от 17:30 в Бетахаус да се включат – ще имаме еко работилнички и съвместен благотворителен базар!

Приятелите ни от Торта в кутия ще изпекат коледни меденки за всички гости. Подробности могат да се видят тук: https://www.facebook.com/events/1798956320365358/

dressangels-3Към момента имаме близо 2600 харесвания на страницата, а тя самата съществува от по-малко от 4 месеца. За нас това е огромно постижение. Започваме с летящ старт и устременост към бъдещето.

От каква друга подкрепа имате нужда и как нови доброволци могат да се присъединят към идеята?

Най-вече имаме нужда от усмивки. Благотворителната дейност в България не е лесно начинание и ежедневно се сблъскваме с недоброжелатели. Имаме нужда от доброто у хората, за да продължаваме. Усмихвайте се и вярвайте в едно по-добро утре.

Също така от очи и уши навсякъде. Ние следим всякакви форуми и групи за спешни случаи и актуални кампании, но винаги има неща, които ни убягват.

Искаме да помолим всички да ни разказват за инициативи и да ни споделят кампании, за да можем да помагаме там, където ще бъдем най-полезни. Всякакви свежи идеи са добре дошли, ако някой иска да се включи с предложение, нека ни пише на страницата.

И последно, но не на последно място – споделяйте, разказвайте за нас!

До колкото повече хора достигнем, толкова повече добро можем да направим заедно.

Нашето мото е, че красотата може да спаси света. От нас зависи да направим така, че да успее.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.