Авторът на „Четирите споразумения“ ще има семинар у нас 1


„Четирите споразумения“ е книга, която отдавна има свои верни почитатели и в България.

За всички тях – както и за всеки друг, който се интересува от темите за самоусъвършенстване и добър живот – ще е радостно да научат, че съвсем скоро (3 ноември, 2012) авторът на тази книга, Дон Мигел Руис (заедно със своя син Хосе Руис, с когото са и съавтора на „Петото споразумение“) идват в България, като част от тяхното европейско турне.

За самото събитие ще ни разкаже г-н Александър Апостолов, управител на Asita Rakta – фирмата, която организира семинарите на Мигел и Хосе Руис в България.

ПЛАМЕН ПЕТРОВ: По традиция, първият ми въпрос е как се стигна до идеята за това събитие?

АЛЕКСАНДЪР АПОСТОЛОВ: На нас ни харесва да организираме събития, това ни забавлява. Още повече на вълнуващата тема за личностно развитие. При подбора на хората, които да поканим, голяма роля играе личното ни отношение и усещане.

Мигел Руис стои в моя личен списък на лектори от около две години. Самото събитие става възможно, тъй като през тази година Мигел и Хосе Руис провеждат голямо европейско турне.

До момента са потвърдени 9 държави, включително Чехия и България от Източна Европа и се обсъждат още 3 източноевропейски страни. Те не биха дошли от Калифорния само заради нашата покана, тъй като са доста заети със свои проекти.

Още един въпрос, който винаги задавам в такива случаи: какви трудности срещнахте при процеса на превръщането на една идея в действителност?

Най-трудно беше да осъществим първоначалния контакт.

Автори и лектори като дон Мигел Руис постоянно получават множество запитвания, въпроси, искания и т.н. Неговият офис няма възможност да обработи цялата кореспонденция и да осигури навременен отговор на всички.

Ние обаче бяхме по-настоятелни и явно са ни забелязали. Ето защо, когато са решили да организират турне в Европа се свързаха с нас, доста време след първоначалния ни опит за контакт.

Защо да отидем на този семинар?

Според мен, двата семинара (на Мигел и на неговия син Хосе) могат да бъдат подходящи за три групи хора.

Първата група са тези, които са осъзнали нуждата от себепознание и лична свобода, но имат нужда от затвърждаване на концепциите и придобиване на практически техники, които да използват ежедневно за себе си, а защо не и за организациите, в които работят.

Втората група са тези, за които животът и бизнесът/работата като част от него, са пълни с несправедливости, пречки, обективни условия и несигурност. Те може да бъдат провокирани или да проявят любопитство към известните автори и лектори, които твърдят, че тези неща са илюзия. Някои от тях могат дори да посетят семинарите с нагласата да докажат на себе си, че са били прави, а другите са заблудени.

Третата група са хората с голяма лична осъзнатост, които могат да отидат на семинарите по различни причини – например, за да бъдат със свои приятели, да допринесат за подходящата атмосфера или просто за да усетят енергията на лекторите.

За кои типове хора вашето мероприятие няма да е подходящо?

За тези хора, които не са готови да поемат предизвикателството да бъдат създатели на своята реалност.

Отново един „дежурен“ въпрос: по какво ще разберете дали семинара е бил успешен или не съвсем?

Най-вече по това дали на събитието ще се създаде атмосфера на отвореност, възприемане и приемане.

По това дали присъстващите ще усетят автентичност в посланията, разказите и техниките на дон Мигел и дон Хосе Руис.

Оттам нататък, изводите и действията са въпрос на свободната воля на всеки участник.

Във вътрешен план, един от измерителите за успех ще бъде доколко добре ще проработят новите форми на партньорство, които прилагаме за събитието.

Да очакваме ли нови изненади?

Разбира се, макар че за момента не мога да посоча конкретни имена, защото процесът на организация на подобни събития е дълъг.

Едно пожелание към читателите на „Блогатство“?

Смелост.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Една мисъл относно “Авторът на „Четирите споразумения“ ще има семинар у нас

  • Ивалина Ташева

    „Четирите споразумения“ са с мен, дори тук в САЩ, но отдавна не я бях отваряла. Преди седмица попаднах на информацията за визитата на Дон Мигел в България и се зачетох отново в книжката. Този път, обаче не ми въздейства толкова вдъхновяващо, колкото когато я четох за първи път преди години. Това, обаче не променя мнението ми е, че книжката е един от полезните „буквари“ към по-добрия живот.
    А е по-добре да се слушат и четат такива хора, които търсят и прилагат в себе си, отколкото тези, които само четат и поучават.