Ползвайте плажно масло! 11


wear sunscreenЗа текста, който ще прочетете след малко се носят какви ли не легенди, но поне две от тях са пълна измислица. Първо, това не е реч, произнесена пред завършващите студенти от Масачузетския Технологичен Институт (mрочутия MIT) през лятото на 1997. И второ – авторът на тези мъдри слова не е Кърт Вонегът, въпреки че тонът доста напомня на неговия неповторим стил.

А сега – истината. Въпросният текст наистина се ражда на 1-ви юни 1997 година. Но не като реч, а като публикация във вестник „Чикаго Трибюн“. Автор на тази публикация е журналистката Мери Шмих (Mary Schmich) и тя заслужава да й бъде признато авторството над тези думи, които ще ни накарат не само да се усмихнем (както го правеше и самия Вонегът).

Наистина, текстът наподобява подобна реч пред завършващите студенти (въпросната година, да произнесе такава реч пред студентите от MIT е имал честта самият новоизбран Генерален секретар на ООН – Кофи Анан), защото самата авторка си е представила какво би казала на младежите ако тя трябваше да произнесе подобна реч.

Дълго време из Мрежата битува легендата (че това е действителна реч и че неин автор е самия Кърт Вонегът), но истината, все пак, е друга. Това обаче е второстепенно. Независимо от автора – речта си я бива!

Убедете се сами:

Ползвайте плажно масло

Дами и господа от випуск ’97, ползвайте плажно масло!

Ако мога да ви дам само един съвет за бъдещето, той ще е за плажното масло. Ползата от него в дългосрочен план е доказана от учените, докато останалата част от моите съвети нямат по-реална основа от собствения ми лъкатушещ опит. Сега аз ще раздам тези съвети.

Наслаждавайте се на силата и красотата на своята младост. О, няма значение. Вие няма да разберете силата и красотата на вашата младост докато не ги изгубите. Но, повярвайте ми, след 20 години, когато погледнете отново снимките си, ще си припомните по начин, който сега не можете да уловите, колко много възможности са лежали пред вас и колко прекрасно всъщност сте изглеждали. Не сте толкова дебели, колкото ви се струва.

Не се безпокойте за бъдещето. Или се безпокойте, но знайте, че безпокойствието е толкова ефективно, колкото и опитът да се реши алгебрично уравнение чрез джвакане на дъвка. Истинските беди в живота ви ще дойдат от неща, които никога не са се появявали в обезпокоената ви глава, а ви заслепяват в 4 часа следобед на някой мързелив вторник.

Всеки ден направете по нещо, което ви плаши.

Пейте!

Не бъдете безотговорни към сърцата на другите хора! Не се свързвайте с хора, които са безотговорни към вашето сърце!

Не си губете времето да завиждате! Някога сте по-напред, друг път изоставате. Състезанието е дълго и накрая вие се състезавате само със самите себе си.

Помнете похвалите, които получавате. Забравете обидите. Ако успеете да го направите, кажете ми как сте го постигнали.

Пазете старите си любовни писма. Изхвърлете старите се банкови извлечения.

Протягайте се.

Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво желаете да направите с живота си. Най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 22 години какво искат да правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни хора, които познавам, още не знаят.

Взимайте калций. Внимавайте за колената си. Ще ви липсват когато няма да са наред.

Може би ще се ожените, може би не. Може би ще имате деца, може би не. Може би ще сте разведени на 40, а може би ще танцувате патешкия танц на 75-та годишнина от брака си. Каквото и да правите, не се възгордявайте много, нито се ругайте. Избраните от вас решения са наполовина резултат от късмета. Което е валидно и за всички останали.

Наслаждавайте се на тялото си. Използвайте го по всевъзможни начини. Не се безпокойте от начина, както и от това, какво другите мислят за него. Тялото ви е най-страхотния инструмент, който някога сте имали.

Танцувайте, даже и ако нямате къде да го правите, освен в дневната.

Четете упътванията, даже и ако не ги спазвате.

Не четете списания за красота. Те само ще ви накарат да се чувствате грозни.

Старайте се да опознаете родителите си. Не знаете кога ще си отидат. Бъдете мили с хората от вашето поколение. Те са най-добрата ви връзка с вашето минало и са вероятно хората, които ще са до вас и за в бъдеще.

Помнете, че приятелите идват и си отиват, но на малко то тях трябва да държите. Работете здраво, за да преодолеете разстоянията в географския смисъл и в начина на живот, защото колкото повече остарявате, толкова повече са ви необходими хората, които са ви познавали, когато сте били млади.

Поживейте в Ню Йорк, но го напуснете преди да ви е направил прекалено твърди. Поживейте в Северна Калифорния, но я напуснете, преди да ви направи твърде меки.

Пътувайте.

Приемете някои вечни истини : цените ще растат, политиците ще флиртуват. Вие също ще остареете. И когато това стане, ще си въобразявате, че когато сте били млади цените са били умерени, политиците честни, а децата са уважавали родителите си.

Уважавайте родителите си.

Не очаквайте друг да ви поддържа. Може би имате попечителски фонд. Или имате заможен съпруг(а). Но никога не знаете кога те могат да изчезнат.

Не цапотете твърде косата си или на 40 тя ще изглежда като на 85.

Внимавайте със съветите, които възприемате, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават.

Съветът е форма на носталгия. Даването му е начин да извадиш миналото от отпадъчните води, да го избършеш внимателно, да пребоядисаш по-грозните му части и да го възстановиш за повече, отколкото струва.

Но,  за плажното масло – не ви лъжа!

През 1998-ма известният кинорежисьор Баз Лурман („Ромео и Жулиета“, „Мулен руж“) прави своя песен по този текст, като ползва мелодията на хита  „Everybody’s Free (To Feel Good)“ на Rozalla.

httpv://www.youtube.com/watch?v=xfq_A8nXMsQ&feature=player_embedded

Главният виновник за днешната ми публикация за пореден път беше Митко Божанов, който публикува същия клип във Фейсбук и така ме провокира за нещо повече… 😉

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

11 мисли относно “Ползвайте плажно масло!