Тайните на филма „Тайната“ 55


TheSecretLogoВ последно време, няколко документални филма се превърнаха в събитие. Без съмнение, „Тайната“ (The Secret) е точно такъв филм-събитие, който още с появата си предизвика много полемики, дискусии и противоречиви отзиви. Включително и у нас.

Ще се опитам – без да преразказвам самия филм – да споделя някои малко известни факти за филма, неговите автори и предисторията на създаването му. Ако не сте гледали „Тайната“ – надявам се този текст да предизвика интерес у вас, но дори и да сте го гледали, този филм може да бъде гледан много, много пъти. И всеки път ще откривате нещо ново в него. А също и в себе си…
rhonda_byrneАвтор на филма и на едноименната книга (издадена вече и на български език) е 58-годишната австралийка Ронда Бърн (Rhonda Byrne). Тя е сценарист и продуцент на телевизионни предавания.

Вдъхновение за „Тайната“ Ронда Бърн получава от публикуваната за първи път през 1910 година книга „Изкуството да станеш богат“ (The Science of Getting Rich) от Уолъс Д. Уотълс (издадена и у нас).

По нейни собствени думи, в един пролетен ден на 2004 година (когато животът й е на път да се срине вследствие на поредица от лични загуби  и неприятни стечения на обстоятелствата) тя открива Тайната и от този момент нататък животът й се променя. Когато решава да превърне всичко това във филм, тя събира екип от продуценти и им представя идеята си. В подкрепа на проекта, Ронда също им представя и списък от книгите, които е прочела в процеса на предварителната си подготовка за сценария на филма. Реакцията им била доста интересна (пак по думите на самата Ронда Бърн):

„Те ми казаха, че е невъзможно човек да изчете толкова много книги в продължение на само една или две години. Не знаеха, че съм ги прочела само за две седмици и половина. Това също е част от Тайната…“

Всеки един член на екип бива посветен в Тайната и по време на продължителния процес на правенето на филма, всеки един от тях прилага принципите и методите, изложени в самия филм. В определен момент целият екип заминава за Съединените щати, за да заснеме на място хората, които са въплътили Тайната в живота си и са постигнали слава и успех. Имат предварително уговорено само едно-единствено интервю. Но всичко се развива като в приказките – един след друг хората, които наистина познават тази Тайна, сами стигат до екипа на филма и стават участници в него. Списъкът с имена е дълъг, но всеки един от хората, които ще видите в самия филм е живо доказателство, че Тайната съществува и… работи.

Направени са над 55 интервюта с отделни хора, като в окончателния (разширен) вариант на филма влизат 24 от тях. (Много скоро в Blogatstvo.com ще прочетете и отделни материали за някои от най-известните  участници в „Тайната“).

Първоначално, идеята е била да се направи серия от предавания за австралийският телевизионен канал Channel Nine. Впоследствие обаче, от телевизията осигуряват едва 25% от предвидения 3-милионен бюджет и бъдещето на проекта се променя изцяло. Ронда Бърн дори ипотекира собствената си къща, за да осигури финансиране на проекта, а скоро след това намира и външен инвеститор (чикагски бизнесмен с предишни инвестиции в Интернет сектора), който „просто ни бива изпратен като от небето“.

jerry-estherhicks-20071Записите на интервютата започват през юли 2005 година и са завършени до Коледата на същата година. Местата, на които снимат отделните участници включват Чикаго, курорта Аспен, Аляска и дори пътешествие с кораб до Мексиканската Ривиера, по време на което заснемат кадрите с най-голямата поддръжничка на „Законът за привличането“Естер Хикс.

Естер – заедно със своя съпруг Джери – е автор на девет книги с подобна тематика. Тя е и единственият участник във филма „Тайната“,  на който бива платен хонорар за това, а освен това в първоначалния договор (когато все още се говори за ТВ-проект) има обещан и процент от приходите. В крайна сметка, хонорарът й набъбва до половин милион долара, но въпреки това конфликти не липсват.

При преподписването на нов договор – за новия формат на продукцията – възникват неразбирателства между нея  и продуцентския екип на филма и в резултат на това се стига до изрязването на нейното участие в официалната версия на филма. (За наша радост обаче, във версията, която е разпространена по българските колибки участието на Естер Хикс си е запазено).

Когато разпространението на филма набира сили, Естер Хикс заявява:

„Джери и аз не одобряваме съвсем такава агресивна маркетингова кампания. Не казвам, че това е лошо, но просто не е в наш стил. Като им позволихме да махнат имената ни от филма, ние избрахме пътя на най-малката съпротива…“

А кампанията настина си я бива. Филмът бива рекламиран изключително чрез Интернет, с помощта на т.нар. „тийзъри“ (teaser) – кратък клип, в който се показват само най-интересните моменти от филма, чиято цел е да предизвикат любопитство и интерес.What Is The Secret

Използват се и елементи на viral marketing. От уебсайта на продукцията, компании или дори отделни физически лица могат да получат разрешение от продуцентския екип за публично излъчване на филма…но само ако е придружено с продажба на самия филм на DVD.

Авторите на филма често получават обвинения по посока на прекалена комерсализация на първоначалните идеи на „Законът на Привличането“ (The Law of Attraction). В своя защита, те отговарят, че са искали филмът и неговите идеи да достигнат до възможно най-много хора, а темата за парите винаги е била тема номер едно за масите.

Infographic-The-SecretПрез 2007 година биват публикувани и две книги, пряко свързани с „Тайната“. Съвсем естествено, автор и на двете книги е  пак Ронда Бърн. През първите месеци на годината, както книгата, така и самия филм (като DVD заглавие) оглавяват класациите на Amazon (най-големият онлайн разпространител на книги и DVD-та) и Barnes & Noble (най-голямата верига за книгоразпространение). Популярната издателска къща Simon & Schuster пуска допечатка на…2 милиона копия от книгата – нещо непознато до тогава в историята на книгопечатането.

„Тайната“ е представена цели два пъти в изключително гледаното шоу на Опра Уинфри, а малко след като през март 2007 година филмът става най-продаваното заглавие в DVD-листата на Amazon, книгата пък оглавява списъкът с бестселъри на Ню Йорк Таймс.

Дори и най-големите критици на проекта признават, че „Тайната“ се превръща в социален феномен. Е-мейли, форуми, блогове, фен-сайтове… навсякъде в Интернет се коментират идеите на филма или книгата. И не само онлайн – „Тайната“ е любима тема на всеки семинар, трейнинг, курс или някаква друга форма на обучение, както в бизнеса, така и на всичко, свързано с т.нар. движение „Нова Епоха“. Любопитна е историята с една собственичка на кафене, която успява да продаде 1 400 копия от филма в самото заведение – хората просто купували по няколко бройки наведнъж, за подарък. Препоръките и отзивите се носят буквално от уста на уста и като пандемия скоро надхвърлят пределите на САЩ. Феноменът става световен.

Логично, много филми решават да копират „рецептата“ на „Тайната“ с надеждата да постигнат и същия финансов или какъвто и да е друг успех. Така се стига до още 2-3 подобни филма, които  са направени в същия или подобен визуален стил, а и доста от участниците в тях са и участници и в „Тайната“. Въпреки, че реално нямат нищо общо с първоначалния проект (поне като авторство), тези филми скоро се сдобиват с етикет „продължението на Тайната“ и се радват на доста широка популярност. (Очаквайте скоро моят разказ и за всеки един от тях, защото наистина си заслужава да се видят).

What Is The SecretИ накрая – личното ми мнение за този феномен. Филмът задължително трябва да бъде гледан! Но без предубеждения и без предварителни очаквания. И без толкова популярната у нас нагласа „Абе, маани ги тия американски глупости!“. Ако го гледате с отворен ум и с отворено сърце – няма начин да не ви докосне.

Ако не го гледате – ще е голяма грешка. Но не по-малко голяма грешка ще бъде ако го гледате само веднъж. Аз лично досега съм  го изгледал поне 10-12 пъти и наистина всеки път откривам по нещо ново.

Благодарение на един от принципите във филма, преди 7-8 месеца се сдобих и с така жадувания iPhone… но и затова ще разкажа когато му дойде времето. 😉

Надявам се всичко това да ви накара наистина да изгледате „Тайната“ – за първи или за пореден път. Надявам се и всеки да успее да открие и по някоя тайна за себе си. Защото само познанието за самите нас ще ни поведе напред към по-велики дела.

Защото животът може да бъде приключение…

Няколко полезни връзки по темата:

YouTube каналът на „Тайната“ – ще намерите доста интересни клипове там, както и един подарък от създателите на филма;

Официалният сайт на проекта – в него ще намерите още много ценна информация и можете да поръчате и самия филм (даже  на български);

The Secret Letter – официалното обръщение на Естер Хикс във връзка с нейното отпадане от проекта „Тайната“;

Абрахам-Хикс – сайтът на Джери и Естер Хикс

Truden.com – тук ще намерите книгата в електронен формат, който обаче е  само за образователни и изследователски цели.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

55 мисли относно “Тайните на филма „Тайната“

 • Lagarder

  Всеки носи „ТАЙНАТА“ в себе си, просто трябва да я открие. Да благодарим на Админа за чудесната статия и възможноста всеки от нас да се преоткрива.

 • Полина

  Да вярваме в нещо, което още не е доказано, и да се подпишем под него със собствения си живот – това е единствения начин да оставим бъдещето открито за себе си!

 • Галина

  Не знам за другите,но за мен филми като „Тайната“ и „Опусът“ са БЕЗЦЕННИ.До голяма степен на тях дължа промяната,която започнах в моя живот.Хиляди благодарности на хората,които са осъществили този проект, и които са дали шанс на другите да променят съдбата си.

 • Майк Рам

  Филмът е много хубав, защото споделя най-важните неща в живота на прост и достъпен език. Аз започнах своята промяна под влиянието на много книги и филми, но „Тайната“ е наистина разтърсващ!

 • Ивалина Ташева

  @Пламен Петров

  „Животът е нашия шанс да се променим!“

  Бих коментирала тази мъдрост така:

  – Шанс, който е даден на всеки родил се на Земята, но не всеки се възползва от него.
  – Всички се променяме с всеки изживян ден, но не всички го съзнаваме и оценяваме.

 • Иван Пипонков

  Филма е супер! Направен е изключително достъпен за разбиране.Който се интересува от по подробно обяснение,да прочете поредицата на Естер и Джери Хикс:Законът за привличането;Поискай и ще ти бъде дадено;Изумителната сила на осъзнатото намерение;Парите и законът за превличането;Смайващата сила на емоциите;Ново начало и Осъществи желанията си.Бъдете щастливи и ИЗПИТВАЙТЕ РАДОСТ във всеки един миг от живота си.Ако успеете да знаете че сте уцелили точно в ДЕСЕТКАТА!УСПЕХ!

 • Валентина Велкова

  Филма „Тайната“ е наистина впечатляващ и въздействащ. Аз също съм го гледала поне 7-8 пъти и продължавам да си го пускам, когато искам да разреша даден проблем. Той допринесе много за моята промяна в живота ми и за случването на странни на пръв поглед неща. Който не го е гледал до сега – може само да съжалява. Но никога не е късно. А и няма случайни неща. Ако чете тази статия на Пламен, значи сега му е дошло времето…

 • nela mihova

  ЗДравеите чела съм книгата 4пъти и съм гледала филма;наитина са мнго вдъхновяващи;благодарение на книгата аз обърнах живота си в друга посока и видях че животът и чудесен.книгата е невероятна и може да помогне на всеки стига да я чете внимателно и да възприеме това което се казва ;както и за филма трябва да се гледа внимателно и то няколко пъти.Мисля че всеки трябва да гледа филма или да прочете книгата.благодаря на РОНДА БЪРН за тази чудесна книга както и за филма .

 • Милена

  Животът наистина може да бъде и е приключение, предизвикателство и преоткриване. Всичко е част от играта.
  Филмът е простичко припомняне на това, което вече знаем. Нещата винаги придобиват различен смисъл и визия, когато се смени ракурса. Трябва да развиваме своята сетивност и възприятия.
  Разговори с Бога също е прекрасна поредица, която препоръчвам!Вълшебна, мирна и цветна година!

 • Просветена

  Христос Воскресе!!!
  На този Великден отново гледах филма“Тайната“… и след като свърши филма се сетих, че преди време бях направила свой списък със желания, който бях практически заравила.
  Отворих го днес… и направо едвам удържах листа в ръцете си…Две от моите желания се бяха осъществили!!! Благодаря на Вселената!!!
  Мили хора, вярвайте, обичайте, очаквайте!!!

 • simeontkd

  Здравеите аз живея вИспания 2 години!Истината е че преживях много и все от лошото загубих жената коиато обичах ….много просто напусна ме …….както и да е загубих семеиството си маика ми почина от рак ……живях сам повече от година и ме болеше и не виждах нещтата да се оправят .Бе обто взето живеех за да работия и да спя без идея без мисъл без нищо.Сам.Трудничко е.В момента в които гледах Таината и след това изпаднах в едно състоияние което ми е трудно да опиша поплаках си поспах и след това седнах и си направих списък от желания много ама наистина много дълъг.В началото не очаквах и не се надявах на нищо.Но наистина лека полека нещата започнаха да се подреждат ,смених работата сега дори работя това което искам парите лека полека взвха да идват. Едно по едно започна да се случва това което искам това за което се боря и желая и то МНОГО ЛЕСНО още нямам приятелка но вярвам в това и мисля че скоро ще се случи.Важното е да вярваш и разбира се да си деен участник в своя собствен живот.Горещто препоръчвам филма на всички НЕ СЕ ЗАМИСЛЯИТЕ няма какво да изгубите .Давам прост пример за 18месеца говоря не само испански а и английски и то на ниво за което на други и коства години . Така че не се замисляите а го гледаите и …….не само един път и след това направете като мен вземете лист и химикал и напишете без страх всичко което желаете от от пари до красива и обична жена …….за жените предполагам мъж…….и не само да го напишете а ида го мислите и да го искате и да се борите и то полека полека ще започне да се случва…………………бе деиствайте …………………….много се извинявам ако има правописни грешки ма не съм писал на български поти 2 години
  Гледайте ,пишете и вярвайте Успех и ОБИЧАЙТЕ там е истината

  • violeta

   Zdravei Simo!Mnogo hubav komentar 🙂 Az sa6to sam v Ispamia-Madrid i na skoro gledah filma,a principno ot godina 4eta podobna literatura (kogato moga v metroto 🙂 )Finalnite ti dumi mn me vpe4atliha „OBI4AITE“ naistina tam e razkovni4eto 🙂 Jelaq na teb i vsi4ki hora uspeh i liubov 🙂

 • Boris

  На мен лично този филм ми допадна , мисля че намира приложение в днешния забързан и напрегнат живот , всеки търси накакво спасения . Може би много хора намират таков в този филм. Но в никакъв случай не трябва да се предавате само на позитивното мислене , успеха няма да ви падне от небето , трябва да се потрудите при всички положения 🙂

  • Пламен Петров Автор

   Съгласен съм напълно с теб – позитивното мислене е важно, но само то не стига! Както печката е важна – за да сготвиш каквато и да е манджа…ама все пак трябва да се сложи и нещо в тенджерата! 😉

 • Петя Иванова

  Отново мога да кажа: „Браво, Страхотна публикация!“. Преди няколко години, когато за първи път се срещнах с този филм, нещо в живота ми тръгна в коренно различна посока. Както ти казваш, изгледах го с отворено сърце и тръгнах по пътеката с вяра. Срещнах невероятни хора, които малко по малко започнаха да отварят нови врати в тази посока. Живота ме срещна и с духовен учител, който винаги е до мен по един странен и различен начин. Звучи налудничево за много хора, но истината е, че мислите ни помагат да имаме това, което искаме. Въпросът е как ще го пожелаем :). Благодарение на техниките в този филм успях да получа мечтаната си работа без никакъв стаж и кой знае какви познание само втори курс студент. В последствие попаднах на още по-страхотно място, на което работя и в момента и се чувствам прекрасно. Това са само малки примери от всичко това, което съм постигнала само заради нагласата ми към нещата. В последните две години всичко около мен се случва така, както искам да бъде и както е добре за мен. Влезнеш ли веднъж в магията, упорстваш ли и даваш ли от себе си, нещатата се случват и нямаш и идея как става така, че да е толкова хубаво. Но както и по-горе казват- „Тайната“ не е панацея, за да получиш, трябва да дадеш! Ще завърша с това: „Поискай и ще ти се даде!“

  • Детелина

   Благодаря ти Петя за хубавия коментар. Това все едно аз съм го писала 🙂

 • Desi Nedelcheva

  За филма не знам, но прочетох книгата и не останах очарована. Много повърхностна и дори на моменти звучи фалшиво. Нищо изключително.

 • Бани

  Аууу, ма щом е толкова популярен и хвален, няма начин да не е нещо истинско и вярно, а? Че и при Опра няколко пъти били. Е, щом са били при Опра, значи няма никакво съмнение. А случайно си спомням едни думи: „Каква е ползата да спечелиш целия свят, ако загубиш душата си?“

  • Пламен Петров Автор

   Аз книгите си ги купувам от книжарниците. Това, принципно, е филм (иначе го има и на книга – и на български). Филмът също го има на български език – в по-големите книжарници. Заслужава си парите!

   • Детелина

    Гледала съм няколко пъти филма, но за мен книгата е по-ценна. Настолна ми е 🙂 За сега съм се сдобивала само с материални неща (някак по-лесно ми се получава), но съм си поставила и по-високи цели 🙂

 • Катя Богданова

  Много интересно се получи, Пламене. Вчера следобяд си мислех за този филм, който макар и направен в популярен и комерсиален вариант, но изигра огромна роля за пробуждането на масовото съзнание, а днес чета поста ти.
  Работя като психоло-консултант и често се опитвам да убедя моите клиенти, че първо трябва да започнат промяната от 8-те сантиметра между ушите, че каквото е там, такова е и навън и т.н. С голяма доза скептицизъм ме слушат – не вярват, че всичко започва от тях. Наистина много по-удобно е да мислиш, че някой друг е виновен – хората, семейството, правителството, съдбата (кармата). Благодарение на този филм вече ми е много по-лесно открито да заявявам идеите си (всъщност това не са мои идеи, но щом съм ги приела като свои – значи вече са и мои). Нека е комерсиален, нека е широко рекламиран – как иначе щеше да стигне до милиони хора и умове? На един семинар за метода хоонопонопоно(май така беше) се цитираха изследвания, направени в Англия, че хората, които са гледали филма повече пъти, са постигнали много по-бързи и сериозни промени в живота си. Т.е. имало някаква правопропорционална зависимост . Не зная дали е така. Аз съм го гледала два пъти, но като чета коментарите, защо да се правя на много навътре в нещата (чела съм повечето книги на Естер и Джери Хикс, а имного други подобни четива), ами да го гледам още веднъж. Предполагам, че погледът ми ще е друг – все ще забележа нещо по-различно.
  Благодаря ти, Пламене, за интелигентното ти присъствие в блог-пространството!

 • Augusta

  След многото иронични и омаловажаващи книгата и филма „Тайната“ мнения се радвам да открия едно такова задълбочено и без предразсъдъци четиво.

  • violeta

   zdr.veselin!Po otno6enie na drogata iskam da ti kaja,4e moqt priqtel (zaklet narkoman) se otkaza blagodarenie na silata v nego,koqto e vav vseki 4ovek.6tom toi e mogal,az vqrvam,4e vseki moje!!!Moje6 da se otkaje6 ot neq samo i edinstveno ako TI GO ISKA6!!!Uspeh-pojelavam ti go ot sarce!!! 🙂

  • Детелина

   А когато ГО ПОСКАШ МНОГО СИЛНО Вселената ще направи така, че то да стане реалност. От теб се иска силно желание (воля) и нищо друго.
   Този филм не дава нищо (за тези, които очакват да им даде НЕЩО 🙂 !
   Трябва да се гледа поне веднъж в седмицата, докато се научим да живеем така.

 • lalena12

  скоро четох в спиралата един популистки анти-тайната материал, в който мноооооого дълбокомъдрено се изтъква да не искаме-образно казано всеки полседен модел телефон, лаптоп, или каквото друго там е…ненужно, защото това са маловажни неща, а да се замислим кои са „важните“…и се замислих аз ли падам от меркурий или просто не съм улучила правилното пространство или вариант…във филма се говори за много повече неща от къщи, пари, коли и материани притежания затова бях изненадана от такова елементаризиране и извъртане и излизане от същността-никъде във филма не казват, че материалните притежания са единствени, докъто от въпросната проповеднческа статия човек би останал с друго впечатление…понеже съм гледала над 10 пъти филма мисля, че идеално балансира между интереса на широка аудитория и все пак задълбочено разкриване на видими неща, които покрай всички помии, които ни заливат от масмедиите отказваме абсолютно съзнателно да видим и да признаем…

 • Галя

  „Защото животът може да бъде приключение…“

  Това си е психологически филм. Що касае „тайната“ човешка, всеки я има. Все пак филма ти дава позитивизъм и тласък да направиш нещо за себе си и преоткриеш волята и ентусиазма, който се случва човек да позагуби. А приключение има и в гледането на някой хубав филм и слушане на приятна музика /може и на свещи/. /мигач/

 • Миро

  Филмът е много хубав не съжелявам изобщо, че съм го гледал и даже ще си го купя.

 • emi

  Мили хора,повярвайте силно в това което желаете.След това се наслаждавайте на всички поискани от Вас желания.Аз изгледах филма,прочетох книгата ТАЙНАТА, след нея прочетох и СИЛАТА,наистина ми се случват,някои невероятни неща в живота,които съм си ги пожелала.

  С много обич Еми

 • bello

  силата на #тайната не е нещо, което може да се измери, бре! не е нужно да преместиш предмет с поглед, достатъчно е някой да ти го донесе! 😉

  • JDeel

   Зависи дали имаш прислужници за тази цел. Ако мен ме накараш да ти го донеса, ще ти кажа да си го донесеш сам 😀 Ама-ха, туй да не е филм подстрекаващ мързела и контролирането на другите с мисловно дистанционно.

 • Валентин

  Здравейте пробвам тайната от 2 месеца.И нищо не се получи но имам надежда още.Но всеки ден си губя надеждата.Моля ако на някой е уверен че това работи и му се е случило да каже.

  • Aleksandra

   Валентин, всичко е в цаката да не губиш надежда , и да вярваш че нещата за които си мислиш вече са се случили , Когато губиш надежда всъщност си мислиш че нищо от това няма да стане . И то не става , за това вярвай 🙂