Speed dating?! Да, вече го има и у нас! 8


Запознах се с Райна Цветкова на една от прословутите сбирки на Клуб „Спри и помисли“. След това сме се „засичали“ нееднократно на срещи на клуба или на други интересни събития, на които обикновено винаги срещам „обичайните заподозрени“…

Още първия път Райна ме впечатли не само с чисто женското си излъчване, но и с това, че не беше от гръмогласните участници в дискусиите. (А там повечето сме такива…).

При нея е нещо като „запазена марка“ да обмисля внимателно думите си, да говори спокойно и без излишни емоции, но и да не звучи монотонно и скучно. Този талант не се среща много често…

Затова, когато почти случайно разбрах, че Райна се е впуснала в нещо ново и непознато (поне у нас), не само се зарадвах – но и бях сигурен, че тя ще подходи към всичко с тънък женски усет, с професионализъм и много вдъхновение.

Както винаги, попадна ли на интересни хора и полезни новости – читателите на Блогатство разбират първи за това!

С удоволствие давам думата на самата Райна Цветкова – и съм повече от сигурен, че нейното ново начинание много ще ви допадне:

Пламен Петров: Аз те познавам като блогър, ПР и маркетинг специалист… а сега те виждам и в съвсем нова роля. Коя, всъщност, е Райна Цветкова и за какво би искала да се сещат първо хората когато чуят твоето име?

Райна Цветкова: Пламене, във всяка ситуация те бива да задаваш точните и предизвикателни въпроси. Новата роля, в която ме виждаш, като човек, който се опитва да прокара една нова идея за България, всъщност има доста сходства с нещата, които съм правила до момента. В дългогодишната ми практика като ПР съм имала много случаи, в които нещата са се случвали за първи път и това  винаги е било мотивиращо и вдъхновяващо за мен. Когато човек се заеме с нещо ново винаги има риск то да не тръгне както си го е представял, но пък накрая може да се окаже и по-добре от всякакви първоначални идеи, които е имал. Времето е съдникът, който ще покаже.

Ако не се лъжа, в България Speed Dating-а е познат до момента само от филмите? Как би го обяснила на човек, който никога не е чувал за това дори на филм?

Правят се опити и от други да се въведе Speed Dating и в България, което е добре. Хубаво да има конкуренция, от нея печелят само клиентите, защото така всеки се стреми да предлага по-качествена услуга. За съжаление идеята все още не е никак популярна тук, но се надявам това с времето да се промени. Ако трябва да обясня в „скоростен” стил идеята на Speed Dating-а, то тя се състои в това – в приятна атмосфера за кратко време, необвързани хора да имат възможност да се срещнат на живо с 10 нови човека от противоположния пол и да разговарят с всеки от тях по 5 минути. Тази форма за запознанства е подходяща за хора, които нямат много време за прекарване и търсене на партньор в интернет, пък и на една такава среща все пак се забавляват на живо.

А как ти дойде идеята да се занимаваш професионално с това и защо?

Идеята за тази форма на създаване на нови контакти, тип „ скоростни срещи” ми хрумна по време на една от събитията на клуб „Спри и помисли”. Всъщност един наш общ познат, един истински Мислопровод – г-н Станислав Точев – дори веднъж ме накара да експериментирам с нея. Идеята ми хареса. На мен много ми се иска Speed Dating-а да тръгне наистина в България, защото така, хората, които наистина си търсят половинката, ще имат още една възможност (нов канал) за търсене в тази посока. Ако имаме възможност ефективно и дори забавно да спестим време, не би трябвало да пренебрегваме тази възможност.

Speed Networking-ът пък е съвсем непознато явление за българския пазар като цяло. Вярваш ли, че и у нас има полза от това и защо?

Мен лично за идеята на Speed Networking-а ме вдъхнови една статия на Боряна Пенева от в-к „Капитал” преди години. Давам си сметка, че всяка нова инициатива е трудно осъществима в България. Ползата от нея виждам отново в спестеното време и забавния начин, по който тези срещи се случват. Някои от ползите от скоростния модел за разширяване на мрежата от контакти в сравнение с други форми (клубни срещи, коктейли) са: гарантирани мини срещи с всички присъстващи, целенасочени разговори, няма такси за членство, както е при клубните срещи. Пък и предизвикателството да се представиш в рамките на 5 минути.

Съвсем скоро предстои и първото ти „бойно кръщение“  – първият Speed Dating. Какво очакваш от първата лястовичка?

Очаквам да се съберат достатъчен брой хора, които биха направили възможно провеждането на това събитие. Аз от своя страна, съвместно с галерията – Human Thinks – където ще се организират събитията не преставаме до последно да мислим още и още по какъв начин да разнообразим нещата, така че на хората, които ще се включат да им е забавно и полезно.

Срещаш ли разбиране и подкрепа за идеите си или песимистите са повече?

Мисля, че оптимистите и песимистите са горе долу по равно, което е добре, защото така картината изглежда реалистична.

Какво би те накарало, лично теб, да оцениш начинанието си като успешно?

Бих оценила начинанието си като успешно ако наистина хората, които се решат да използват тези начини за установяване на контакти имат реална полза от тях.

Какво друго предлага Speed8 като услуги и на кого?

Имам намерение да споделя натрупания опит през годините в областта на маркетинговите комуникации, а също така да бъда полезна и в областта на обучение по Бизнес английски – опит и знания, трупани с години.

Как виждаш тази дейност след, примерно, 5-10 години?

Още в началото ти казах, че страшно те бива да задаваш точните и предизвикателни въпроси. В мечтите си виждам идеята реализирана и ползваща се с доверие и популярност.

Вярваш ли, че имаш сили да доведеш нещата докрай и кое би те накарало да се откажеш?

Вярвам в собствените си сили. В процеса смятам да въвличам и приятели, които имат друг, различен от моя опит и са с невероятно предприемачески дух. Например бих се осмелила да направя Speed Networking за работодатели с Майк Рам, защото неговият опит и знания биха били изключително ценни. А пък защо не и с теб и с него. Искам сериозно да помислиш по въпроса. Ако идеята ти се струва интригуваща, следващия път аз ще задавам въпроси към теб за моя блог! 🙂

(край на интервюто)

Е, аз не вярвам в „случайности“! И ако сте стигнали по някакъв начин до това интервю – може би Някой ви подсказва, че ви е време за един Speed Dating? 😉

Още една „случайност“ е, че това интервю вижда бял свят (а то наистина се „роди“ преди броени минути) точно днес – в Деня на авиацията и космонавтиката. Затова мога само да пожелая на Райна и нейната нова „рожба“ – успешен полет!

И за първи път ще завърша едно от своите „задочни интервюта“ и с музикален поздрав. Той няма нужда от обяснение:

httpv://www.youtube.com/watch?v=AzohKci582w

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 мисли относно “Speed dating?! Да, вече го има и у нас!

 • Biser

  Спомням си първият експеримент с нея след една среща на „Спри и помисли“ :). Иначе тази идея се налага постепенно и вече мисля, че има две или три групи в БГ, които организират такива срещи. С едните от тях се запознах на Single Dinner именно в галерията на Human Thinks, които са много готини и винаги има помагам. :)))

  • Rayn@

   Бисере, благодаря за споделеното мнение. Онзи експеримент беше страхотен (поне за мен:-) – благодарение на него се запознах с хора като теб и другите, които не познавах от клуб „Спри и помисли“.

 • Rayn@

  Пламене, сърдечни благодарности за въпросите и за поздрава. Щастлива съм да познавам хора като теб и всички, с които се запознах в Клуб „Спри и помисли“. Именно Вие вдъхновявате другите! Благодаря!

 • Пламен Петров Автор

  Снощи, заедно със съпругата ми, бяхме гости на Райна в галерия Human Thinks – на нещо като официално откриване на инициативата, за която става дума в интервюто.

  Не беше строго официално – както повечето такива мероприятия от типа „коктейл плюс официални речи“, а се получи доста топло, почти приятелско събиране – въпреки, че не всички гости се познавахме един-друг.

  Спонтанно се роди и идеята да направим „демо-версия“ на Speed Networking. И – речено-сторено!

  Много се забавлявахме, но в крайна сметка всеки от участниците се запозна с нови, интересни хора… разбрахме с какво можем евентуално да си бъдем полезни един на друг и се убедихме, че това нещо наистина работи. И може да бъде много полезно…

  А – не на последно място – е и забавно! 🙂

  Така че, този път от собствен опит препоръчвам да участвате!

  (А за най-бързия single, който ми пише през формата за контакт – мога да осигуря и 1 талон за отстъпка – за първия Speed Dating, който стартира на 19-ти април!) 😉

 • Didi

  Здравейте,
  аз ходих на Single Party и Speed Dating тук: http://www.mylove.bg и наистина успях да намеря човека до себе си. Опитайте и няма да съжалявате със сигурност!