Истината за 14-ти февруари

Не е тайна, че романтиката – от почти два века насам – е просто захаросаната обвивка на поредната стока за продаване. Навремето, даже легендата за Санта Клаус е използвана умело от нюйоркските търговци, за да си вдигнат оборота през традиционно слабите зимни месеци. А днешният Свети Валентин също е „ден година храни“ за всички търговци на вино и шоколади, за цветарите и ресторантьорите… и много други продавачи на романтика.

Циниците имат много поводи – и доказателства – за да продължават да твърдят, че любовта и парите винаги са вървели ръка за ръка. Склонен съм да се съглася… донякъде – но с едно важно уточнение. За фалшивата (неистинската) любов винаги парите са били най-важните. А най-убедителното доказателство за това е, че ако парите ви са фалшиви – тази любов бързо ще си събере багажа…

И все пак, дали точно днес не преекспонираме прекалено много (и прекалено комерсиално) значението – и смисъла – на любовта?

За мен лично, наистина е малко абсурдно да има Ден на жената (8-ми март) – тъй като е оправдание всички останали дни да са на мъжа…

По същата логика, всички дни – различни от днешния 14-ти февруари – не би трябвало да са на влюбените. А на тези, които се мразят. Или вече са си безразлични…

Защото любовта не е „стока“ за един ден. Не се измерва с етикетчето на цената и няма нужда от луксозна опаковка…

Смея да твърдя, че за хората, които наистина са обичани – и наистина обичат – днес е просто поредният ден, в който love is all around. Защото любовта им е 24/7 – 365 дни в годината.

Не, че съм против празниците… просто съм ЗА това, да гледаме на нещата без лъжовните розови очила…

Пък и любовта е прекалено сериозно – и важно – нещо. За да я крием под някаква шоколадова глазура или искрящ целофан…

Точно на същия 14-ти февруари – преди цели 13 години – аз направих една от най-важните стъпки в живота си.

Но не това е най-важното…

Най-важното е, че продължих да вървя – в същата посока.

KEEP WALKING!

(И това не е рeклама на Johnnie Walker – а на нещо много по-значимо).

httpv://www.youtube.com/watch?v=9bxc9hbwkkw

СНИМКА: Photobucket

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...


20 коментара

 1. Чудесен пост, Пламски – адмирации за което. 🙂

 2. Maya Ivanova wrote:

  Абсолютно съм съгласна – любовта се показва и доказва ВСЕКИ ден и час, а не на определен ден, в който да изсипеш грамада от сладкиши и шоколад и да очакваш съответен жест, който да „потвърди“, че те обичат…
  Е, малко повечко романтика определено ще се отрази на семейната рутина, ама… :-)))

 3. Марина Илиева wrote:

  Пълни глупости!

 4. Milena wrote:

  Ех Пламка, романтик си ти, но под прикритие 😉 Ако си го пропуснал и легендата за Св. Валентин, надявам се, да ви е интересна.
  https://www.momentofpeace.net/2009/truth_st_valentine

 5. Галя wrote:

  Хубав пост, но се разминавам с любовта. Нека я има и хората не губят вярата в нея. Вниманието е от полза, но от по-голяа полза е наистина да цениш човека до себе си. Приятна вечер.

 6. Галя wrote:

  Разкрит или не, какво от това. Пиши си. Интернет, си е интернет. }}} Пък ние ще четем. Поне това го можем.

 7. Любка Лазарава wrote:

  Все пак е хубаво ,че има ден на любовта.

  • Никога и никъде не съм твърдял, че не е хубаво да има такъв ден – а само, че прекалено се комерсиализира.
   Аз и Баба Марта харесвам като празник – но не и сергиите с китайски мартеници… 😉

 8. Страхотен пост! Напълно съм съгласна! Св. Валентин ми е прекалено изкуствен като празник, за да го свързваме с едно толкова прекрасно чувство като любовта. Самата любов е всекидневен празник, така че мисля че няма нужда от преиначен и комерсиален ден в нейно име. Още един път поздравления за поста! Keep walking!

 9. Защо на всичко да намираме косур? Предлгам дори да има няколко дни наречени на Любовта, не само един. Празнуването на ТОЗИ ден, не е в противовес на това, че обичта наистина се доказва ежечасно, а не еднократно.

 10. Галя wrote:

  Добър вечер. }}}

  След някои от постовете ти има едно изречение „Сподели с някой друг“. Лично аз се възползвам от това разрешение и някои постове, естествено съпроводени с името на автора вече съм ги пускала на някои места. Сигурно е грешка и се извинявам. Когато видя „Всички права запазени“ и пускам само адреса, но в случая поста съпроводен с име и адрес.. Ако имаш нещо против може да ми кажеш. Имаш много интелигентни и умни писания, които съм на мнение, че трябва да се четат от повече хора.

 11. Милена wrote:

  Почти година по-късно пак ти прегледах старията 🙂 Сега изгледах и клипа, който признавам си, ме разплака. Понякога не ни се иска децата да порастват толкова бързо …

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.