Доброта и чаша мляко

 ОЩЕ ЕДНА ПРИТЧА, В КОЯТО ИМА МНОГО ИСТИНИ

Това е една от историите, които може би вече сте срещали някъде във виртуалното пространство. Или някой ви я изпратил по е-мейл. Но въпреки това – не е поредната „градска легенда“.

Краткото ми проучване показа, че всъщност историята е истинска. Макар и доста поукрасена…

Доктор Науърд Кели наистина е съществувал. Не само, че е бил реална историческа личност, но той е и един от четиримата основатели на една от най-добрите болници в света – Джон Хопкинс.

За разлика от момчето от историята обаче, доктор Кели произлиза от заможно семейство и никога не му се е налагало да се препитава с продажби от врата на врата. Нито пък е бил толкова отчаян…

В действителност, един ден младия Кели просто се е разхождал из поляните на Пенсилвания и ожаднял. Почукал на вратата на първата къща в полето и помолил за чаша вода. Вместо това – получил чаша мляко.

Какво се случило по-нататък – ще разберете от самата приказка. Както повечето притчи, и тук има доста украса и всеки, който е преразказвал историята е добавил по нещичко от себе си…

… но най-важното е, че истинската ценност на този разказ не се е променила.

Поуката е една и съща. Дано да успеете да я откриете!

Едно бедно момче продавало дрехи от врата на врата, за да плати за своето образование. Един ден то видяло, че има само 10 цента в джоба си. То било гладно и решило да помоли за малко храна в следващата къща, до която стигне.

Гладът му обаче изчезнал, щом зърнал красивата млада жена, която му отворила вратата. И вместо за храна, той помолил за чаша вода.

Жената видяла, че момчето било много гладно и вместо вода му донесла огромна чаша с мляко. То я изпило много бавно и после попитало:

– Колко ви дължа?

– Нищо не ми дължите. – отвърнала тя. – Моята майка ни учеше да не приемаме нищо в замяна на проявената доброта.

– Тогава ви благодаря от цялото си сърце! – отговорило момчето.

Когато Хауърд Кели напуснал къщата, той не само се чувствал физически по-добре, но и възвърнал вярата си в Бог, която почти никога не го била напускала.

Години по-късно, същата млада жена се разболяла много тежко. Местните лекари били объркани и изпратили младата жена в голям град, където смятали, че специалистите ще могат да диагностицират това рядко заболяване.

Д-р Хауърд Кели бил повикан за консултант. Когато той чул името на града, в който тя живеела, един спомен изплувал пред очите му.

Той станал и отишъл в нейната стая. Влизайки там, той мигновено я разпознал. Върнал се в стаята за консултации решен да направи всичко по силите си, за да и спаси живота.

От този ден нататък, той обръщал специално внимание на този случай. След дълга битка, войната най-накрая била спечелена.

Д-р Кели бил дал инструкции болничната сметка да му бъде изпратена за одобрение. Когато получил сметката, той я прегледал, написал нещо в полето и я изпратил в нейната стая.

Отваряйки плика, тя си мислела, че вътре ще намери сметка, която ще изплаща до края на дните си.

Когато най-накрая отворила плика, нещо привлякло вниманието и върху полето на сметката.

Тя прочела следните думи:

Платено изцяло с чаша мляко: Д-р Хауърд Кели.

httpv://www.youtube.com/watch?v=qtCxyYBuQYc

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

8 коментара за “Доброта и чаша мляко”

 1. Много хубава история! Толкова е приятно да прочетеш нещо такова 🙂

 2. Цветан каза:

  да, благодарността прави живота пълен. точно като с чашата мляко.

 3. Марина Илиева каза:

  Да, ама едно е сам да си го налееш, друго е някой да ти го даде с усмивка:)
  Като се замисля не са много хората за които бих направила този жест.
  За съжаление!
  А Вие?

 4. Любка Лазарава каза:

  Казва се:,,Дай,без да очакваш нещо в замяна на даденото“А, ако някой ден ,получиш нещо неочаквано, не се очудвай,а го приеми като даденост за нещо,което си направил-някога.Винаги можем да направим добро за някого.Само трябва да отворим очите и сърцата си.

 5. Галя каза:

  Много приятно ми беше да прочета настоящия пост.

 6. Галя каза:

  Eто нещо, което е неизчерпаем източник на мъдрост, добрина и човечност.
  http://sphinx.blog.bg/history/2010/02/26/poklon-pred-edna-svetica.500249

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes