Смехът с човешко лице

 ТРИМА ВЕЛИКИ КЛОУНИ, БЕЗ КОИТО СВЕТЪТ НЯМАШЕ ДА Е СЪЩИЯТ

Твърди се, че колегата Шекспир твърдял, че целият свят бил само една сцена. На която всички сме само едни актьори – някои по талантливи, други… не чак толкова. (Намирам нещо много символично, че тези думи на великия драматург всъщност са от пиесата му „Както ви харесва“).

Ако си позволим малък upgrade на въпросната популярна фраза, бихме могли да го кажем и малко по-другояче:

ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ЕДИН ГОЛЯМ ЦИРК. В КОЙТО ВСИЧКИ СМЕ КЛОУНИ. НО САМО НАЙ-ТАЛАНТЛИВИТЕ МОГАТ ДА НИ РАЗСМЕЯТ И РАЗПЛАЧАТ ИСТИНСКИ…

Аз винаги съм уважавал смеха, хумора, самоиронията…

И едни от най-големите ми учители по човечност са именно великите комици, клоуни, смешници…

Днес реших да ви разкажа за трима от тях. Най-великите…

Реших и да не поставям hyperlink зад името на първия от тях – Чарли Чаплин. Ако не знаете кой е Чаплин и защо без неговия дрипав скитник светът щеше да е едно много по-студено и много по-малко човечно място… значи сте пропуснали едно от най-ценните неща в живота си. Да поплачете с усмивка на лицето…

Искам да ви представя Човекът с главно Ч с една от емблематичните му творби – прочутата му финална реч от неговия шедьовър „Великият Диктатор“ (The Great Dictator). Не знам дали в живота си съм попадал на по-силен текст (ако имате проблем с оригинала – тук можете да прочетете превод на български) и ако зависеше от мен – тази реч щеше да се изучава във всяко едно училище по света. Особено ако съществуваха училища по човечност…

И още нещо. Когато слушате или четете речта на Чаплин, не бива да забравяте, че тези думи са изречени в далечната 1940-та година. Доста преди Хитлер (този филм е пародия на неговите болни амбиции да завладее света) да бъде разкрит като побъркано чудовище.

Всъщност, по това време повече от половината свят се възхищава и ръкопляска на побъркания австриец, начело на Германия. А главно заради този филм, Чарли Чаплин започва да бъде следен от ФБР (по това време там още властва друг ненормалник – Дж. Едгар Хувър) и по-късно дори е обявен за комунист и е депортиран от Съединените Американски Щати…

httpv://www.youtube.com/watch?v=UIjSnaa22oo

Вторият ми tribute е за друг велик комик, чието име може и да не сте чували досега – Лени Брус (Lenny Bruce).

Аз също никога не бях чувал това име. До една гореща августовска вечер преди около четвърт век. Когато – в един претъпкан и задушен видеоклуб в родната Враца – гледах един филм: Lenny.

Няма да е преувеличение ако кажа, че това е един от филмите, който е променил живота ми. Оформил е немалка част от характера ми, усещането ми за света…

… за което съм безкрайно благодарен, както на неговия знаменит режисьор – Боб Фоси (приятел на отишлия си 8 години по-рано Лени Брус), така и на Дъстин Хофман, който (поне според мен) в този филм прави една от най-великите си роли.

Точно заради това избрах откъс от самия филм (оригинални записи на истинския Лени Брус можете да намерите на много места в YouTube):

httpv://www.youtube.com/watch?v=hcJRrbwGdWo

Третият ми кратък разказ (и тримата заслужават много повече) е за един комик, който неведнъж е бил определян за наследник на самия Лени Брус. Сигурно защото и той – като Лени – е определян от хората с квадратни мозъци и картонени душички за: скандален, богохулен, мръсен, долен, отвратителен, циничен… и всичко останало от репертоара на лицемерните пуритани. (А може би точно затова и го харесвам… и не само аз).

Името му може и да сте чували – Джордж Карлин (George Carlin) – но има голяма вероятност да го свързвате с един, доста популярен в Мрежата, текст… който всъщност никога не е бил писан от самия Карлин.

Истинският Джорд Карлин е друг. Но думите му също са силни – въпреки че са остри, понякога жлъчни и определено са скандални:

httpv://www.youtube.com/watch?v=muqVj7omwv4

Ами… това е. Трима клоуни, които вече не са между нас. (Ако Карлин е в Рая – някой сигурно страшно се забавлява… но същото важи и ако вместо това е в Пъклото).

Не знам дали за целокупното Човечество, точно тези тримата са по-ценни от откривателя на силикона, примерно. Но без тях – моят живот никога нямаше да е същият.

Поклон…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

9 коментара за “Смехът с човешко лице”

  1. Нахрани ми душата …Благодаря ти, Плам!

  2. dzhengiz syuleyman каза:

    blagodarya 4e te ima

  3. Таня Борисова каза:

    Благодаря, че има кой да ни отвори очите и да ни покаже как да се живее на този свят!!!!!!!!

  4. Такива личности се раждат май един път на сто години. Сега не виждам техни достойни заместници.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes