Забравете за парите!

 …И ТЕ НЯМА ДА ВИ ЗАБРАВЯТ

money-falling

Един от най-странните парадокси на света е, че парите отиват не при тези, които ден и нощ мислят за тях, а при хората, за които парите не са цел, а само средство. (До голяма степен същото важи и за красивите жени, но това си е отделна тема).

Ако вярвате сляпо в поговорката „Пари при пари отиват!“, значи не сте разбрали скритото й значение. И най-вероятно парите бягат от вас или поне не се задържат дълго в компанията ви…

Съвременната история на бизнеса – особено откакто съществува Интернет – е пълна с реални примери за обратното. Хора, които започват от нулата, без цент стартов капитал… и въпреки това успяват. И най-голямата тайна на техните успехи е, че не са го направили за пари. Парите са просто подробност от пейзажа.

Когато нямаш много пари и отчаяно се нуждаеш от повече – е много трудно да приемеш тази теория и да повярваш в истиността й. Но почти няма начин да спечелите не големи суми, а богатство (ако не знаете разликата – предстои ви много четене по дисциплината финансова грамотност) без да пречупите мисленето си именно по този начин: „Ще го направя – но не заради парите!“.

Едва когато се отърсите – и на съзнателно, и на подсъзнателно ниво – от отровната мисъл за печелене на пари, едва тогава имате шанс наистина да успеете. Включително и да спечелите много пари. Между другото…

Не ме разбирайте погрешно – не съм против парите! Единственото, което искам да кажа е, че парите никога не трябва да са на първо място, да ви бъдат приоритет, заветна цел или пътеводна светлина.  Има много по-достойни и благородни цели, а ако най-съкровеното ви желание е да държите в ръцете си купища банкноти – най-вероятно ще стигнете само до това да работите като касиерка на банково гише или нещо подобно.

Правете това, което жадувате да правите! Не просто „искате“ , а „жадувате„. Това, което ви изгаря, не ви дава мира и ви лишава от сън.

Ако още нямате такова изгарящо желание – значи още сте в етап на търсене, в което няма нищо лошо. Просто търсете отговора със сърцето си, а не с портфейла си. За да няма фалшиви цели и разочарования след дългогодишни, но напразни усилия…

Огледайте се около себе си и изберете някой, на когото се възхищавате, заради това, което е постигнал. А после се запитайте дали той или тя са го направили заради парите. Едва ли…

Защо си мислите, че при вас трябва да е по-различно?! Няма как…

Парите, сами по себе си, няма как да ви направят щастливи. (Някой някога ми разказа някаква история за някаква шефка на таксиметрова компания, чието най-голямо удоволствие в живота било всяка вечер да си прави дъжд от пари. Такива истории ме натъжават… Човек е роден за нещо много повече!)

Щастието не е и никога не е било в парите. Парите са фикция, измишльотина, те не са реални… (Всяка нощ между Америка и Япония, например, се осъществяват транзакции на стойност милиарди долари – без реално нито един цент да пропътува разстоянието от Уолстрийт до Токио). Парите са нещо като форма на енергията. Те, без съмнение, са мощна сила и също като ядрената енергия могат да бъдат използвани за добри или за лоши цели.

Но парите не трябва да са нашият идеал. Тогава сме обречени – рано или късно – на много тъга и разочарование. (Особено ако в преследването на парите сме забравили някъде по пътя хората, които някога са ни обичали…).

Когато имаме една мечта и превърнем тази мечта в реалност – парите сами ще ни намерят. Дайте най-доброто от себе си, направете така, че да сте полезни на максимално голям брой от хора и никога няма да ви се наложи да работите отново за пари!

Ако не вярвате – един ден ще разберете, че наистина е така…но ще бъде прекалено късно.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JkhX5W7JoWI

P.S. Прочитайки тези мои мъдри проникновения, вие автоматично се съгласявате да преведете 10% от парите, които ще натрупате, благодарение на безплатните ми съвети, директно по швейцарската ми банкова сметка. Е, ако не ви се занимава с бумащина – хонорарът ми може да бъде и една студена бира! 😉

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

18 коментара за “Забравете за парите!”

 1. radislav каза:

  Ха, ти ме разби! Е, не ти де, ама някой със сигурност 🙂

  Ако щеш вярвай, но почти същата тема подготвям в момента, демек от 2 седмици (трябва да се отчете моткането). Има разлики, оф корс, но идеята е същата.

  И са кво – да мисля нещо друго, а ? 😛

  Поздрави за материала 🙂

 2. Антон Ранчев каза:

  „…Когато имаме една мечта и превърнем тази мечта в реалност…“
  Попадение в десетката. ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА!
  А относно 10% и бирата, нямаш проблем, но ще трябва пак да ни събереш някъде, че тези много бири сам няма да можеш да ги изпиеш 🙂
  Благодаря за заряда който получих от прочетеното.

 3. Emil каза:

  ей така с няколко тага се обобщава един пост: всичко започва с мечти и пощене на мъдри мисли за това как да се спечелят пари без да имаш финансова грамотност а да постигнеш някои цели или дори целокупното щастие. обожавам таговете 🙂

 4. Spartak каза:

  Поздрави,наистина много добра статия

 5. Алиса каза:

  Поздрави и от мен за автора…но само за ентусиазма!

 6. Мислил ли си колко трудно е всъщност да възприемаш парите като фикция, ако детето ти е гладно? Това, което казваш е вярно, споделям идеята, която си разкрил, но напоследък все по-ясно осъзнавам, че позитивното мислене и позитивната нагласа може да се прилага само ако се тръгне от едно задоволително базисно ниво – ако си гладен, жаден, бос и болен е много трудно да станеш позитивен и да промениш живота си с позитивно мислене.

  Интересно ми е да чуя разсъжденията ти!

  • Тази постановка е само привидно правилна, но всъщност съвсем не е така…

   Ако детето ти е гладно – каквото и да сториш няма да е от любов към парите. А към детето ти…

   И драматичните жестове и постъпки повече прилягат за театралните постановки и сапунките – но дори и в такава ситуация, не мисля че положителната нагласа ще е пречка. Напротив… 😉

   Иначе си напълно права, че не става САМО с положително мислене! (Но и аз никога не съм твърдял такова нещо…) 🙂

 7. TaniaJo каза:

  Харесаха ми тези мъдри проникновения.Според мен човек трябва да прави нещата не защото ще получи за тях пари ,а защото му е приятно.
  Да ,има и моменти когато се изправени пред дилемата дали да приемем предложение ,което не ни устройва или детето ни да стои гладно.Ще ви върна тогава към други размисли на г-н Петров ,че в кризисни моменти мозакът ни работи по-добре и тогава можем да измислим вариант ,който да ни устройва.
  Смятам ,че от всеки кризисен момент има поне два възможни изхода.

 8. TaniaJo каза:

  И като продължение на горните ми думи ще ви разкажа за моят коледен подарък или една приказка за десет лв….
  Тази година за коледен подарък си пожелах красиво червено портомоне.Мъжът ми подходи по мъжки като ми заяви избери си подарака и аз ще ти дам парите.
  В град Пловдив има един магазин за кожени изделия и аксесоари ,в който винаги пазарувам с удоволствие.Магазинът се намира на ул.Капитан Райчо.След като ми бяха показани няколко модела от любезната продавачка,избрах един ,платих и си тръгнах….
  В момента ,в който излязох от магазина бях настигната от дамата ,която ме обслужи и ми заяви ,че ми е върнала десет лв.по-малко.Зарадвана ,че намерих точно това ,което търсих бях прибрала рестото без да обърна внимание колко ми връщат.
  Изненадах се..
  За първи път ,някой ми връща пари в такава ситуация.
  На въпросът ми защо го прави получих отговор,че само чрез нашите действия могат да се променят нещата навсякъде около нас!
  Тази година освен подарък красиво червено портомоне получих и подарък Надежда!

  • Вълнуваща история, Таня!

   Светът наоколо е пълен с чудеса и с добрини – стига да имаме очи да ги видим.

   Медиите очевидно имат очи само за друго…

 9. […] и написах онази статия – „Забравете за парите!” – и аз наистина вярвам, че е по-важно да намеря с […]

 10. Макс каза:

  Много истина в тази статия. Когато си качествен, нещата сами се нареждат в повечето случаи.

 11. Marina каза:

  Напълно сам сагласна с теб и от мен имаш студена бира:)

 12. avaart каза:

  Как каза, че ти е сметката? 😉
  В сайта ни http://avaart.net/index.php?option=com_alphacontent&section=2&category=2&Itemid=6 има много интересни статии по въпроса. Горещо ви препоръчвам 200те принципа на успеха от Робин Шарма

 13. Ани каза:

  Като прочетох всичко горе изложено си направих следните изводи:
  1.Много хора мислим еднакво, но малко го прилагаме на практика.
  2.Колко хубаво би било да се отпуснем и да не мислим за проблемите ни, свързани с парите, но лошото е, че ще трябва така или иначе да се събудим от този сън.
  3.Аз съм за това/ както виждам и много други така мислят/ човек да печели пари, но не това да се превръща във фикс-идея.
  4.От опит знам, че когато съм положително настроена, много повече ми върви, отколкото, ако гледам негативно на нещата.
  5.Ако помогнеш на някого в беда, бъди сигурен, че ще ти се върне двойно.
  6.И накрая, бих казала, че богатите хора са не тези, недостижимите със супер луксозния живот, а тези, които имат и правят така, че всички около тях също да имат.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes