„Престъплението“ да си богат

 МРАЗИМ БОГАТИТЕ ПРОСТО ЗАЩОТО НЕ СМЕ ТАКИВА

Предишната ми публикация по темата за богатите – „Лъжите, които ни правят бедни“ – предизвика бурна полемика и доста крайни мнения. Както очаквах, не липсваха и откровено злобни писания, като анонимната злъч беше насочена не само лично към мен, но и срещу принципите, които изповядвам и проповядвам. А и към богатите хора – по принцип.

Защото българинът така е научен от край време – да мрази богатите. От дъното на дребната си балканска душичка…

Като почнем още от „чорбаджиите изедници“ (не напразно другарят Жан Виденов обичаше да цитира този прословут термин) и минем през класическото окарикатуряване през епохата на социализЪма. Тогава послушната комунистическа преса бълваше всякакви вариации на сатанизирания Чичо Сам или тлъсти и противни капиталисти-кръвопийци – задължително в черни смокинги и с черни цилиндри на главата – преметнали поне една торба жълтици на гръб.

Та стигнем чак до наши дни. Промиването на мозъци продължава с пълна сила. И с цялата литературна мощ на „независимата“ журналистика и „демократичен“ печат.

Случайно да ви е направило впечатление, че 99% от публикациите за богатите българи са негативни? Наистина ли мислите, че ВСЕКИ богат българин е забогатял на чужд гръб, престъпник, мошеник и крадец?!

Ако отговорът е ДА (поне при 99% от българите сигурно е) – няма смисъл да ви убеждавам кой има интерес да мислите точно по този начин

(Стадо овце се управлява лесно. А хората, които умеят да четат и между редовете винаги  носят само проблеми и неприятности. На властта…)

Една от най-гротескните представи за богатите и успели хора, която ни се насажда в главите по доста елементарен начин, е картинката как гаднярът богаташ (също като небезизвестния Чичо Скруч) се затваря в огромния си хол, пуска пердетата и почва да си брои жълтиците с блеснал, сатанински поглед…

И как богатите не могат да спят спокойно – щото мислят как да опазят или да удвоят паричките си.

Аз познавам няколко заможни българи, които наистина нямат много спокоен сън. Но причините са маааалко по-различни.

Това, което не им дава мира е как да опазят бизнеса си – от крадливите и алчни ръце на чиновниците, бюрократите и всички останали лешояди, облечени в държавна власт. Защото ако загубят бизнеса си – десетки, а понякога и стотици семейства ще загубят препитанието си.

Да, държавата създава немалко работни места – за бюрократи и всякакъв друг вид паразити.

Но реалните работни места се създават именно от предприемачите. И всеки успял предприемач буквално „храни“ не само своето семейство а и доста други.

Разбира се, че има и експлоататори, безкрупулни и алчни бизнесмени и богаташи. Но не съм толкова малоумен, че да повярвам на кретена, който се мъчи да ме убеди, че ВСИЧКИ заможни хора са такива. Щото не са…

Уилям Гейтс Трети е не само най-богатия човек на света. От години насам.

Той е и един от най-мразените мъже на планетата. Сетете се сами защо…

Но той е и нещо много повече. Например – най-щедрият филантроп съществувал досега.

Бил Гейтс има милиони критици – за щяло и нещяло. Едва ли и 50% от хората, които злобеят срещу Гейтс са дали през живота си и 100 долара за която и да е благотворителна кауза. Бил Гейтс е дал милиарди. Това е едно число с доста нули. И едва ли някой от нас може да си представи колко човешки живота са променени – и дори спасени – благодарение на неговата щедрост.

Богатите са хора. А човеците биваме два вида – добри и лоши. Нормално е и в редиците на милиардерите и милионерите да има мърша. Но има и прекрасни човешки същества, чиито принос към общочовешкото благо и добруване е неизмерим. Личности, които могат и трябва да ни служат за пример и модел на подражание.

А кучетата – нека си лаят!

httpv://www.youtube.com/watch?v=iWZF7pfl4iU

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

40 коментара за “„Престъплението“ да си богат”

 1. Другари, кой ще даде тон за песен? 😉

 2. Кликатило каза:

  Наистина ли мислите, че ВСЕКИ богат българин е забогатял на чужд гръб, престъпник, мошеник и крадец?! – ДА!!!!

  Имаш ли поне един пример за обратното?

  • Кликатило каза:

   Чакам си примера, само един моля?
   Един единствен, сред толкова много поне според теб?

   • Димитър каза:

    Много богат – Киров
    Средно богат – Митко Пайнера (щото чалгата си е бизнес, или не?)
    Доста богат – собственикът на Дерби в Пловдив, закупи си машината за 2,5 милиона само с кредит от 100000 лв с ипотеки върху собствени имоти, останалото на лизинг.
    Просто богат – собственикът на Мисота, и още поне 10000 бизнеса като неговите.
    Богат – Леля ми, която сама с наети работници гледа 50 декара праскови и ги суши и ги изнася за Италия и Швеция (тук мога да гарантирам лично)

   • Кликатило каза:

    И те са „честни“ незабогатяли на чужд гръб?
    Смях!
    Всяко натрупано богатство е заради мизерията на други!

   • dimitar каза:

    забогатяли са на собствен гръб тапако, когато подписваш трудов договор ти е ясно че си продаваш мизерния труд за пари, виж тва че имаш комплекси явно на тая тема си е твой проблем, обаче много добре знаеш че и двете страни са съгласни при подписване на договор, просто единия е търпял лишения, рискувал е капитала си и е планирал с години, а другия веднага почва да работи дадено нещо за пари. Разбираш ли каква е разликата интелигентен-идиот, интелигентен-идиот, хфащаш ли .

   • Кликатило каза:

    тАпако
    хФащаш
    интелИгентен

    Няма какво повече да коментирам – ясно е за колко ще се продадеш, неграмотнико.
    „Мисленето“ не ти спори – опитай друго!

   • Димитър каза:

    Само искам са се разграни

   • Димитър каза:

    Та само искам да се разгранича от другия dimitar! Не бих обидил инако мислещ човек, само защото спори. Да, тези хора са натрупали пари честно! Особено, леля ми (съвсем съм сериозен!) ! Дефинирай забогатяването на чужд гръб, моля те! Чужд, защото имат служители, които разчитат на техните заплати, за да хранят семействата си? Или на чужд гръб, защото крадат нещо от някого (което до сега не е доказано!?)

   • Кликатило каза:

    Нямам възможност да познавам лелята, но аз няма какво повече да кажа освен, че всичко за начина и цената го е казала Desi Nedelcheva desi.nedelcheva.mxc.in !

   • radislav каза:

    Абе за Киров…ама айде…ако искаш повече инфо – пиши ми 🙂

   • Димитър каза:

    не бе Ради, да скриеш данък, да натиснеш някой си е част от играта. Знам добре историята на Киров – за 10 години стана мулти милионер с някакви смешни пари за начален капитал. Много бачкаха през годините!

   • radislav каза:

    Така е, познавам и Киро и Иван Киров. Ще го обсъдим на бира някой път 🙂

 3. Майк Рам каза:

  Малко са ти разпилени мислите. Богатството не е престъпление и сигурно малко хора смятат така. Всеки иска да е богат. Дори и комунистите, които искат да вземат богатството на другите. Проблемът е в отношението към човека, който е станал богат. Там вече имаме чиста завист и ненавист, но това за нас българите си е въпрос на генетика и едва ли може да се промени.

 4. Майк Рам каза:

  Другият важен въпрос е: как се става богат? Има много начини 🙂 Комунистическият, например, е като ограбиш друг богат човек под предлог, че е изедник. По-интересно е как да го постигнеш със собствени усилия, така че да ти носи удовлетворение. От предишния ти пост останах с впечатление, че за теб това е с любов към парите. Може би затова и така се нахвърлиха някои хора. Според мен пътят е с любов към хората и към себе си. Парите са просто резултат.

  • Къде пък видя у мен ЛЮБОВ към парите?! И ти ли, Вуте?! 😀

   Парите са само средство, инстлумент, енергия…

   А за кокаво ще си ползаш средставата, инструментите и енергията – това вече е друга бира.

   Като рекох „бира“ – кога ще те черпя една, та да видиш, че приятелите ги любя повече от финикийските знаци? 😉

   • Майк Рам каза:

    Знам, че си такъв човек, Нане 🙂 Но думите ти явно не са били достатъчно ясни.

 5. Кликатило каза:

  Още нещо, като ги пишеш тези пропагандни глупости, поне нещо съществено постигнал ли си?
  Или само се облизваш покрай „богатите“ дано да капне нещо и за теб, че си им такъв адвокат.
  Няма богатство, което да не е натрупано на гърба на изтерзаните души, но всеки ще си плаща сметките един ден.
  И ми пусни коментара или поне ми отговори:
  познаваш ли някой честен „БОГАТАШ“?

 6. Виждам, че някой хора май не са разбрали смисъла на последното ми изречение от текста по-горе… но пък се радвам, че поне ме четат редовно. 🙂

  • Кликатило каза:

   Което по същество не е никакъв отговор 🙂 Спокойно, няма да продължи дълго с подобни теми…

 7. Аз бих преформулирал нещата под малко по-различена гледна точка.

  Предприемачите са най-голямото богатство за всяка една държава, независимо колко са големи и богато. Дребният и среден бизнес са гръбнакът на всяка икономика, а милиардерите са просто най-известни и затова са и най-коментирани, със всичките позитиви и негативи от това.

  А иначе си прав, да си богат не е престъпление, а да изградиш фирма, корпорация, бранд от нулата е достойно за уважение.

 8. иван каза:

  интересен пример даваш с хора които притежават милиарди и даряват милиони. може би 1 или 2 % от дохода / временен доход, не състоянието им/ и хората които злобеят и не даряват дори 100$ . нали разбираш, и те биха дарили 100 на всеки спечелени 10 000$ , не е трудно , нали. ама малко ставаш нагъл като очакваш човек взел заплата от 350$ да дари 100$. при доход от 350$ биха дарили 5$ но банката ще им вземе 3 лева за превода . оказва се проблема е и в системата. ако е лесно за работещите хора и след сметките им за ток, вода, наем, данък, учебници за децата , дрехи за децата , лекарства пак само за децата, храна , о да, те ще даряват. не бъди сляп, на повечето хора парите им дори не стигат за изброеното а то е existence minimum . никъде не съм написал почивка на море и планина, и почивка извън БГ. пари за тва няма. и ти се изненадваш , че човек нямащ пари за себе си и семейството си не дарява. и пишеш колко велоки са богаташите и как даряват.
  напиши статия за варианта богаташите да дават двойни надници за сметка на по-малки дарения. рразгледай варианта и ползата от него. ще дарят ли щастие с такова действие. ще помогнат ли на цели семейства. повече хора ли ще са щастливи. анализирай заинтересовани ли си са богатите цената на труда да е ниска.

  • JDeel каза:

   Знаеш ли, по принцип е така, прав си.

   Веднъж се замислих за това, колко пари са необходими за да се подсигурят всички, които имат нужда от дарение. Помислих си за варианта – ако можеше всеки, който има възможност да дава ако щеш и 1 лв на месец за такава кауза, какво щеше да бъде? Като си помислих още малко, реших, че поне аз не бих имал нищо, ама нищо против всеки месец да трябва да плащам такса „Дарение“, осигурена от закона, която да се използва точно за тази цел, и резултатите да ги има. Помислих си, че вероятно никой не би имал против, и дори не би го усетил.. при всички други сметки, които се плащат навсякъде. Какво е 1 лв?
   И като си помисля, че в държавата иманяколко милиона потенциални такива хора… дори 1,000,000 да са, това всеки месец прави по 1,000,000 лв, а за цялата година – 12,000,000. Представяте ли си това колко пари са? Нямаше да има такива тъжни сайтове като save-darina.org, нямаше и да се правят псевдо-дарителски предавания по тв, уж събиращи пари за нещо и какво ли още не.

   Някак си мисля, че не е въпрос на това да трябва ако някой реши – да дарява. Очевидно това не е начина, особено след като са възможни толкова по-лесни решения. Въпрос на правила е, не на пари.

 9. Avatara каза:

  Здравейте,

  Повече от двадесет години имам удоволствие да си сътруднича с компанията Microsoft. За тези години научих доста неща.
  Едно от тях е, че много от това, което се казва и пише не е вярно.
  Нека спомена само за програмите WebSite Spark и Biz Spark, които за разлика от шумно афишираните „европейски субсидии“, подпомагат независимите разработчици да си стъпят на краката и да работят без да се срив достойнството им.
  За разлика от много европейски институции Microsoft никога не е предявявала претенции към нещо, което аз и колегите ми сме създали, а са ни помагали по всякакъв начин.
  Що се отнася за медицина и хуманитарни науки мисля, че фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ са направили много повече реални неща отколкото ц

 10. Димитър каза:

  @иван: Бил Гейтс е дарил над 12 милирда през последните години и това не е само 2% от общото му богатство. Пламен иска, мисля, да ти каже, че като бачкаш за заплата е просто да бачкаш за гъза си и нищо повече. Правейки бизнес и плащайки цената за това можеш да помагаш наистина. Разсъждаваш като „пролетариат“ без да си задаваш въпроса, кой е направил бизнес система, за да ти плаща заплатата, каквато и да и тя, независимо дали смяташ, че заслужаваш повече. Не познавам човек, който е служител, да смята, че му плащат достатъчно. Но познавам много хора, които има всякакви големи и малки фирмички и не се оплакват, че след данъци са им останали само 2000 лв., а са спали в офисите си!
  Ходи си направи фирма – струва в момента 300 лв. за ЕООД – не е много. Назначи си човек, реализирай си идеята, намери си пари от роднини, банки, приятели и се опъни да развиеш този бизнес. После плащай данъци, осигуровки и кредити, плащай на чиновници и институции. Накрая няма да кажеш, че е лесно като имаш много пари да дадеш на другите, макар и 2%!

 11. […] Петров Доктор Смях, Ново, Успехология юли 29, 2010 Трета поредна моя публикация предизвиква не съвсем културна дискусия по темата […]

 12. Desi Nedelcheva каза:

  Истината е, че богатството има висока цена и малко хора са готови да я платят. Освен това, богатството често се надценява от хората, които го приравняват с щастието. Парите са просто инструмент, нищо повече и нищо по-малко. А омразата на българина към богатите си има своите исторически предпоставки, не е необходимо да се споменват, нали?

  Колкото до правилата, които сте изброили в предишната статия, те са безкрайно клиширани. Ако имаше такива, всички щяха да са богати. Богатството, а и други неща в живота се случват не само при положени в необходимата посока усилия, а и при определено стечение на обстоятелствата, както и много други неща в живота. Правилата за богатството са като правила за любовта – всеки може да ти ги даде, но не при всеки действат 🙂

  • Кликатило каза:

   Цената е да загърбиш всичко хуманно!
   Когато „The bottom line is money“ стане твое верую, вече си готов да започнеш да правиш пари!

   • Desi Nedelcheva каза:

    Цената за всеки е различна – хронична умора, липса на внимание към семейството следствие много работа, притеснения за фирмата, притеснения следствие не/полузаконни действия, компромиси с личния морал когато трябва да се вземе важно решение, от което зависят много хора, компромиси по отношение на хора, които не са ти приятни, но трябва да правиш бизнес с тях…. Разбира се, когато работат/професията е страст и хоби, е по-приятно и това до голяма степен компенсира, но… истината е, че ако човек не е материалист, трудно може да стане богат. Просто защото мисленето му пречи. За някои хора парите винаги ще са по-малко ценни от други неща в живота. Всеки преценява сам. Но не мисля, че трябва да наричаме неогатите хора „мързеливи“. Също толкова цинично и тъпо е, колкото да наричаме всички успели хора „лоши“. Моралът за всекиго е различен 😉

   • Кликатило каза:

    Абсолютно вярно!

 13. dimitar каза:

  Господин Петров, аз напълно разбирам и споделям вашия начин на мислене, но според мен е бесмислено да се опитвате да обясните на комунягите какво е капитализъм. Значи това са ограничени мозъчета, контролирани от собствените си емоции – завист, омраза и чуство за малоценност. Той си мисли момчето, че ако го няма частния сектор всичко ще му е 6, еми частния сектор в България почва да се развива стремително след 97 година и който е запознат с икономиката знае какво последва след това – сравнително висок ръст на БВП. Та работата е там, че така масата от българи живеят трудно – същевременно изпитват симпатии кам себеподобните си трудноживеещи сънародници ( оо и той е зле ето не съм само аз, много е трудно много ..) и като видят някой с кола струваща колкото парите искарани от ограничения сирмашец за цял живот и е нормално да се породят тея чуства на завист, малоценност и омраза към иззедника, който чисто и просто генетически е с по-мозък, и другия фактор мисли самостоятелно без да се заблуждава от медиите, които между другото са частни .. хаха. Лично аз не съм показен тип, обаче обичам чуството когато някой дребна душица се изчерви от яд при вида на разни златни атрибути по мен, искренно се забавлявам. Приятен ден и от мен знайте че мислите в най-правилната за собственосто си щастие посока.

  • Кликатило каза:

   С робско-слагаческото си поведение и обща култура от Планета ТВ:
   „когато някой дребна душица се изчерви от яд при вида на разни златни атрибути по мен, искренно се забавлявам“

   + очевАдна неграмостност, си показателен пример за „правилно мислене“!

  • Касанра! каза:

   Му-ха-ха-ха.
   Пич ти ме разби! Не знам какви златни атрибути имаш с тая невероятна грамотност и култура която ни демонстрираш, но определено ми раждаш едно такова впечатление, че да имаш кола колкото дохода за цялата година на две средностатистически български семейства и ланец 5 кила в средата с пълнеж от скрап… Ми или лижеш с извинение задници, или си някакъв от вида „Пълен Галфон“, където накрая ако нещата загрубеят, ще си избършат ръцете с теб! Има и трети вид! Татко и мама са тарикати и ме уреждат яката.

 14. Todor каза:

  Brat ! Utrepyl si se ot hipnoza, brat ! Nali vsi4ko mnogo taka nastyrveno go govori6, trea da si viarva 4ovek za ne6tata koito pi6e i prai. Ama brat ! Kaji 4estno sa !? Bill Gates ? WTF brat !?

  E tova mislene e pagubno, 6tot lapame ideata, 4e 6tom dariava6 pari zna4i si pi4. Brat ! Ne si pi4, a si hrani6 egoto misleiki si 4e re6ava6 problem. A vsy6nost ti ne go re6ava6, a go poddyrja6.
  Eto ti pogovorkata:
  Give a man a fish – you have fed him for a day. Teach a man how to fish, and you have fed him for a life.

  Ta v toa red na misli, da ne ti davam riba, mi da ta nau4a kak sa lovi, brat, eto ti edno film4e s 4i4o Bill i negovite „blagotvoritelni“ idei:
  http://www.youtube.com/watch?v=-0gvDkVcFkI

  Da ti e sladka ribkata .. brat !

 15. Кликатило каза:

  Мъдреците си измислят свои мисли, глупците ги разпространяват.

 16. Гилотина каза:

  Не знам как е по света. Може да има свестни богаташи. Аз например знам един – Бил Гейтс, знам и друг – кралица Рения. Обаче аз знам как са придобили богатството си – единия с труд и интелект, а другата – пак с труд като инженер и пак с интелект, нищо че е принцеса по рождение. А у нас е друго – бащите им – милиционери или от ЦК, забогатели по втория начин. Дядовците – убийци след 9 ти! Бащит им – крадци! Предавали Родината на чужда държава! Пет национални катастрофи, наречени кризи само в последните 20 г – без война! Тук няма богати! Тук има садисти! Тук има престъпници! Тук има само КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМЕТ! НИКОГА НЯМА ДА ГИ ПРИЗНАЕМЕ ЗА БОГАТИ ! НИКОГА НЯМА ДА ГИ ПРИЗНАЕМЕ ЗА КАПИТАЛИСТИ! ДОРИ НЕРОДЕНИТЕ ИМ !

 17. Държавната администрация пръска милиони за продукти на Microsoft, а правителствени електронни системи принуждават потребителите да използват същите тези продукти, защото не разпознават друго освен IE. Затова имам всички основания да мисля, че Бил Гейтс дарява не процент от своите, а процент от НАШИТЕ пари. И хич не се чувствам длъжна да го обичам. 😉

 18. Димитър каза:

  Ако всеки гледаше повече себе си отколкото другите
  светът щеше да бъде по-добро и по-богато място за живеене…

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes