Теория на констипацията

 ИЗБЕРЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНО В КАКВО ДА ВЯРВАТЕ И В КАКВО – НЕ!

Според доктор Пашкулев, констипацията е доста разпространен здравен проблем у нас. Всеки четвърти българин страда от запек и съпътстващите го проблеми – „газове, хемороиди, затлъстяване, разширени вени и т.н.“.

Днес съм избрал за тема на поредната ми пиперлива шътокуа констипацията – но не в нейното медицинско значение,  а в един по-широк и метафоричен смисъл.

Разбира се, заглавието е намек за прословутата„Теория на конспирацията“.

Хората вярват в какво ли не – и това е тяхно право, разбира се.

Привържениците на теорията за конспирацията – по моето скромно мнение – страдат от нещо като „мозъчен запек“. И неговия ефект също е доста неприятен за мисленето им. Меко казано…

Също както запекът на дебелото черво задържа всички отрови в тялото и и може да доведе до куп неприятни усещания и дори до отравяне на целия организъм, така и „мозъчния запек“ трови тяхното мислене и целия им живот.

Защото, да вярваш, че някой някъде крои планове как човечеството да живее гадно, мизерно и нещастно…  в крайна сметка е доста жалко извинение за това да не си размърдаш задника. За да не живееш чак толкова гадно, мизерно и нещастно…

Да вярваш, че някъде съществува таен кръг от хора, които управляват света е удобно извинение, за да не излезеш никога от кръга на комфорта и да вземеш собствения си живот в собствените си ръце.

За съжаление, „мозъчния запек“ е много, ужасно много разпространено заболяване по нашите географски ширини. И за това си има исторически, географски и гео-политически причини.

Но няма причина да бъдем като всички останали. И да им пригласяме в позната песен „Що да се напрягам като всички са маскари и всеки гледа само как да те прецака?!“.

Истината е, че ние сами избираме в какво да вярваме. И в какво – не.

И този избор определя до голяма степен какъв ще бъде живота ни. Дали ще живеем като пионки, от които нищо никога не зависи и чиито съдбини винаги се определят от някой друг. Или ще бъдем капитани на собствения си живот и ще отплаваме смело в открито море с гордо опънати платна.

В очите на „масовиците“, които са нелечимо болни от традиционните български песимизъм и черногледство, моите вярвания, разбира се, винаги ще са смешни и нереални. „Американски“ глупости, въздух под налягане и прочее умни епитети…

Защото така им изнася. Или защото те просто не могат да проумеят (все пак, „запеченият“ мозък не мисли много свежо), че наистина човек може да вярва и в други неща. И да вижда и живее в друга реалност, в друг – по-светъл и по-достоен – свят.

За тях, моето престъпление е, че отказвам да се потопя до уши в тяхното блато. Да си призная, дълги години съм живял в същото блато – но отказах да се заблуждавам повече, че отровната му смрад е приятна за вдишване. И моят мозък страдаше от същия „запек“, а отпушването му беше бавен и труден процес, който още не е напълно завършен

Но няма как да се завърна отново в блатото. И да повярвам пак в същите „истини“, които отново да ме направят роб. На собственото си невежество…

Знам, че ще чувам крякането им постоянно около себе си. Знам, че за тях няма по-голмо удоволствие от това да те дърпат назад към смрадливия си гьол, а ако не успеят да те натикат обратно в тинята – поне да те замерят с кал. И нечистотии..

Но съм направил своя избор. И съм готов да платя цената.

Знам и друго – не съм сам.

И продължавам наивно да вярвам, че все повече българи ще си прочистят мисленето от шлаката на застоялите идеи и отровни вярвания.

И един ден България няма да е в блатото…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

6 коментара за “Теория на констипацията”

 1. Внимавай! С тези думи може да те чуе някои и да реши, че си заплаха за пъклените му планове! Истината е, че повечето от тези неща се измислят от хора, които изпитват трудности да изразят себе си и да се развиват и затова приписват вината на какво (кои) ли не! А останалата част от теориите идва от хора, на които просто им е скучно!

 2. JDeel каза:

  Тя истината е винаги някъде по средата. Както във всяка лъжа има нещо вярно, така и във всяка истина има нещо невярно 🙂

  Не съм почитател на избора на която и да е крайност в живота. Това е да отричаш, че има друга гледна точка, което е същот това, за което говориш – мозъчен запек.

  Най-голямата конспирация е самата теория на конспирацията. Това е нещо, което замразява за момент човека. Подобно на гледането на филм, след като свърши оставаш за малко вцепенен, наистина вътре във филма (поне при мен е така). Някой може и да не излезе от този филм цял живот, от това категорично вярване, че само шепа хора управляват нещата и него включително. Чувството е леко паническо „Ами сега, какво да правим, обречени сме! Всички ще умрем! Трябва нещо да се направи, бързо…“

  Между другото, харесва ми последната част на „трябва нещо да се направи“.

  Ние носим конспирацията вътре в себе си, така че е напълно и 100% възможна и в по-глобален мащаб. Или ти като блогър никога не си си помислял „Искам да ме четат повече, какво да направя за да ме четат повече… как да привлека още читатели, трябва ми някаква хитринка, за която само аз да знам. Как да ги.. хм.. излъжа.. за да ме четат повече?“

  А и хората сме достатъчно съблазнителни за управляване. Каквото сме стадо тъпи овце. Погледни отгоре. Дори колкото по-тъпо и безполезно е стадото ти, толкова повече ти искаш да го репресираш. Ей така, за наказание.

  Подобно на тази Теория на конспирацията, може да се представи и теорията за забогатяването като една такава крайност. През очите на един обикновен човек – Кога завършва финансовата независимост? Изглежда дори и за богатите не свършва, та колко от тях са се отказали с правенето на повече пари? Милиони, Милиарди.. къде е границата? Този богаташ е извратен. На един човек са му достатъчни и 10 милиона.

  Както и да е. Но никоя теория на конспирацията не е добре да бъде извинение за това да не размърдаш задника. Защо? Защото ние така или иначе го правим, така или иначе нещо се случва, така или иначе нещата се променят. По-хубаво е обаче, да се променят към нещо красиво. Чувството да правиш нещо хубаво е чувството, че живееш. Да правиш нещо значимо и за теб, и за другите. И точно това се корени в успеха на много хора.

 3. Теориите на конспирациите са толкова популярни защото имат същата функция като религиите, не се налага да си задаваш въпроси, да търсиш отговори и да мислиш, каквото и да стане си казваш: не зависи от мене, така е решил някой който има власт (при религиите господ така каза, така е пожелал бог), лесно и удобно за хора които не искат или не могат да мислят.

 4. пешо светулката каза:

  За каква конспирация говориш Пламене ?
  Всичко е така ,както го казват в новините на Канал 1, бТВ, НОВА …
  Да , песента беше хубава …

 5. христо каза:

  Пич ти си много зле. Как може да твърдиш че глобалното затопляне е измислине ти къде живееш в сахара ли.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes