Забранени плодове (и зеленчуци)

 ТОЗИ ПЪТ СИ Е БАШ ПЕТЪЧНО

Пуши ми се та ми се реве! Неистово ми се пуши, беееее!

Ама не бива. Не трябва. Забранил съм си. От Нова година досега стискам зъби. И дишам дълбоко…

Сигурно ще живея допълнително най-малко още 5 години отгоре. Но ще се самоизмъчвам поне двойно повече…

То да беше само пушенето! Всичките хубави неща са ми забранени…

Повечето от близо 12 години. Откакто чух Менделсон… (Няма как да не си навлека проблеми с тези самопризнания – блога ми го следят и жената, и тъщата!).

Но не мога да кажа, че ме държат на къса каишка. Повечето хубави неща сам съм си ги забранил. Висша форма на мазохизъм, която наричаме с по-благородни имена – та да не ни е яд на себе си.

И повечето забрани отпадат автоматично. Само че, чак когато достигнем такава възраст – или състояние – при които вече няма значение дали ни е забранено или разрешено. Щото и в двата случая сме пас…

Голяма минавка! И въпреки това – продължаваме да (се) стискаме…

Най-голямата лъжа на света (а и най-тъпата) е, че всички трябва да сме идеални. Представете си само едно море от розовобузести ангелчета – подредени в прави редици и колони. Като хитлеристи на парад…

Затова и мразя религията. Не само, че ти забраняват всичко, заради което си заслужава да си от вида homo sapiens, ами и те карат да чувстваш разяждаща вина – когато все пак сгазиш лука. Или наръфаш някой друг зеленчук…

А пък постоянно стават скандали с божии служители, които нарушават по някоя и друга Божа заповед. А доста често и по няколко наведнъж…

Така беше и при СоциализЪма. Едно ни проповядваха, а си правеха каквото си искат. Затова и ги търпяхме само 45 години, но Църквата се застоя бая повечко…

Но не се оправдавам с външни влияния. Сам съм си виновен. Че им давам зелника. И нож и вилица, на всичкото отгоре…

Не, че това е някаква утеха, ама не съм само аз. Всички сме така! С много малко изключения…

Минаваме покрай лъскавите витрини на Живота и само се облизваме. А после си ръфаме твърдите корички хляб – като братчета на Гаврош. Което си е гавра… но каквото сам си го направиш…

Затова има наркотици, алкохол и порно. Залъгалки за големи. Временно откъсване от действителността. При някои – и завинаги.

Но всичката дрога, пиячка и порнография на света са нищо – в сравнение с невидимата отрова, дето я гълтаме всеки Божи ден!

Дават ни я в конски дози – за всеки случай. Пък и ние сме си като коне с капаци…

Има я във всякакви разновидности: кеф ти реклама по телевизията или в лъскаво списание, кеф ти ново розово романче или пък сапунено сериалче…

После се чудим, че народа се юрнал по чалготеки. Ами то животът им е станал по-тъп и от чалга парче!

А там поне „падат дрехи и задръжки“… (Падат… дръжки!)

Мога да мърморя така още сто часа. Но не помага. Хич!

И още ми се пуши, та ми се реве!

Ама съм мъжко момче. Отивам да изпия един фреш.

От моркови…

(с това заешко сърце…)

Crawling in my skin

These wounds they will not heal

Fear is how I fall

Confusing what is real

httpv://www.youtube.com/watch?v=Gd9OhYroLN0

СНИМКА: jmsetzler

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

16 коментара за “Забранени плодове (и зеленчуци)”

 1. PLAMEN SHOPOV каза:

  според мен. земи та запали, че нещо много си нервен,разконцентриран.

 2. lilia каза:

  Hang on, I’m with you
  and I do not easily
  People are, nothing we had no place.
  Just watch, they keep on hand.
  Хайде да изпушим по една ,заедно, ако може.Решила съм до филтъра да стигна.А ти как мислиш?Довечера ще ходят на рожденници- на гости и ще се пуши пак.Дали не е нездравословно?

 3. lilia каза:

  Сервирано е!

 4. nicofree.bg каза:

  Ще си позволя тук да се изкажа като спец в областта :о)

  Ако не си пушил толкова месеци, това означава че тялото ти е чисто от никотин. Практически, ти не си физически зависим от никотина в момента. Това, че усещаш, че ти се пуши е резуплтат от психическата ти зависимост към никотина.

  Обикновено хората запазват психическта си зависимост, когато възприоемат че цигарите са нещо ценно в живота им, нещо което им е давало усещания, които не са получвали от нищо друго.
  Обикновено хората спират да пушат и имат усещането че едва ли не са жертвали нещо. ТАка те остават психически пристрастени към никотина и след това трябва да разчитат на „волята“ си за да не запалят цигара.

  Всъщност, това което помага най-много е ясното съзнание че цигарите никога нищо не са ни давали, и всичко което усещаме, когато ги пушим, не е нищо повече от облекчаване на симптоми на никотинов глад. А никотинов глад имаме поради самото пушене, а не заради нещо друго.

  Всичко това говоря от опита си на пушач със 17 годишен опит, който успя да спре цигарите така, че никога да не му липсват, лесно и даже забавно :о)

 5. theblackangel каза:

  На мен пък ми хареса ! Много точно и вярно ! 😉

 6. presly каза:

  Имам чувството, че напоследък някой прекалява с гледането на някои канали: http://www.youtube.com/watch?v=xat1GVnl8-k
  😉

 7. Любка Лазарава каза:

  Не знам как е при другите но аз след 32 годишно редовно пушене по кутия на ден,след един грип,ги отказах от РАЗ,миналата година.Нито ми липсваха ,нито чувствах глад за никотин…Само си спомням,колко неприятности ми създаваха.За да се откаже човек от нещо,за което знае,че е вредно приказките не помагат,трябва всеки сам за себе си да прояви характер ли да го нарека.

 8. Всяка забрана или самозабрана, било то в името на здравето, морала или каквато и да е кауза е безполезна, че даже и вредна, ако бунтува душата ти и не дава покой на мисълта ти. Избор!?

 9. Георги Давидков каза:

  Ще ти разкажа подобен случай на твоя: две момчета, като теб решили да се преборят с порока. А техният бил алкохола. И след поредната серия от домашни скандали и тежък махмурлук, двамата седнали и започнали да планират: повече нито капка, след работа в къщи, а когато ни стане скучно- в библиотеката (не знам дали още съществуват) и така продължавали, докато в един момент започнали да си вярват… Тогава единият предложил:“Хайде по едно за волята“…
  Та мисълта ми е, че доброто трябва да се поощрява и награждава от време на време. С други думи, можеш да си позволиш по някоя и друга цигара от време на време- за волята!

 10. Ирина Николова каза:

  Затова харесвам дзен будизма! Хубаво е да се съобразява човек с правила, но да стане роб и да се мъчи – не! Не споделям това! Цигарите спрях от раз преди 10 и повече години! От утре казах, вече не! Беше повече от успешно! Нетърпима съм към пушачите! Това е най- безсмисленото занимание, измислено от човека! Щастлив е онзи който успее да се пребори! Тежка борба със себе си, но си струва! :)))

 11. Hrisi каза:

  Приветствам написаното.Много ми допадна. Но не споделям „уж“ гледната точка на автора.Смятам, че внушението, което прави е точно обратното на това, което твърди. Не подкрепям мазохистите и считам, че малкото удоволствия в живота трябва да се изживеят.
  Е, всеки знае себе си…
  Аз съм пушач. Ако реша мога и да не бъда, както вече ми се е случвало. Но обичам, когато ми се пуши да пуша. И искам да пуша, а не да не пуша. И затова си пуша.
  По-важно е с „порока “ си да не притесняваме околните.Сигурно е, че близките , които ни обичат при всички случаи са притеснени. Особено след като като те самите не пушат.Но винаги им давам за пример Чърчил и така някак си успявам да отклоня голямата загриженост.
  Важен е баланса. Който успее да го постигне-добре. Който пък не- да не пуши!

 12. Около 1% от всичко в текста е за пушенето. Всъщност са повече, но беше само параван – за останалото. А вие като се вторачихте баш в никотина…

  Карай! Аз продължавам да не пуша…

  (но понякога наистина изпушвам…)

 13. Hrisi каза:

  Една трета от коментара ми и то в уводната(тезисната) си част няма нищо общо с пушенето.
  С останалите 2/3 си комуникирам с другите коментиращи за „пороците“. Трябва ли да се притесняваме от тях. Така че…
  Все пак е по-добре „да не изпушвате“. Какво ще стане с Блога Ви.
  Тъкмо го открих за себе си и ми хареса.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes