От Червената армия – до Монти Пайтън и Facebook

 SPAM-ът И СОВИТЕ НЕ СА (САМО) ТОВА, КОЕТО СА

spamЩом четете тази статия – значи ползвате Интернет. Което пък означава, че с 99,99%-на увереност може да се твърди, че имате (поне един) е-мейл адрес… което вече на 100% значи, че ви е писнало от т.нар. СПАМ.

Спамът е нещо като чумата и проказата взети заедно – но за щастие само във виртуалното пространство. Не само, че е страшно досадно да получаваш по десетки и даже стотици „непоискани търговски съобщения“ на ден, но и отнема много време да отсееш зърното от плявата – т.е. да преценяваш кое е спам и кое е наистина нещо ценно. (На мен поне ми се е случвало – и то нееднократно – да затрия някое важно съобщение докато трия спамове или пък софтуера да е маркирал нещо, което не е спам за такъв и да забележа грешката чак след няколко дена).

Възможно е да има и мазохисти, които да изчитат прилежно всяко съобщение в електронната си поща, но аз поне не съм от тях. И често покрай сухото, гори и мокрото. Но понякога тези пожари наистина могат да бъдат фатални…

Тази публикация няма за цел да ви даде някакви нови съвети за борба със спама. По този повод вече е писано доста, но не смятам че съществува универсално решение. Освен едно – да се оттеглите от виртуалния живот, да гледате козички и кокошчици в някое затънтено селце – без електричество, Интернет и… спам. 😉

Признавам, че гореописаната идилия на моменти ми звучи много привлекателно, но ако погледнем реалността в очите (или между очите), ще видим, че спамът е просто малка цена за многобройните предимства на съвременните комуникации.

Днес реших да напиша не за това как да минимизираме нежеланите е-мейли (забележете избора на глагол – да минимизираме, а не да премахнем напълно!), а да погледна на темата с един малко по-свеж поглед.

Свикнали сме спама да ни образува нерви и бръчки на челото, но на всяко нещо може да се погледне и с усмивка. Ако не друго – поне е по-освежаващо! 🙂

Какво пък му е толкова свежото на спама ще кажете! Ами, например, това:SPAM

 • Не само любовта на мъжа минава през стомаха. Произходът на понятието СПАМ идва от английската дума SPAM, която първоначално е означавало само едно: вид консервирана шунка, направена от мляно говеждо месо. През Втората световна война, САЩ снабдяват съюзниците си от СССР с хранителни запаси. В една своя реч Никита Хрушчов признава, че заслугата Червената армия да не умре от глад принадлежи до голяма степен именно на въпросните  месни консерви с марка SPAM. В годините след войната, този евтин хранителен продукт – внос от Аржeнтина – е бил доста популярен в цяла Великобритания, заради достъпността си, но е бил и нарицателно за нещо с блудкав вкус и съмнителна хранителна стойност.
 • Твърди се, че spam придобива второ значение (вече не като шунка, а като нещо от което ти е втръснало и ти се повдига) след един телевизионен скеч на британската комедийна трупа Monty Python. В края на този текст ще имате възможност да видите въпросният клип… но той все пак е излъчен в далечната 1970 година (годината на моето раждане), а електронната поща навлезе масово в живота ни доста по-късничко…
 • Спам – в смисъла на досадни рекламни съобщения – е имало наистина почти век преди да има е-мейл. Първото такова безобразие е регистрирано още през май 1864. По това време компанията Western Union предоставя за първи път възможността едно телеграфно съобщение да бъде изпращано едновременно до много повече от един получатели. И хитрите търговци бързо се усещат… (Интересно е, че в Европа този телеграфен спам е почти непознат, тъй като на Стария континент не е имало частни телеграфни компании, а на държавните не им е пукало много-много за новостите… както и до ден-днешен).
 • Първото масово оспамване на невинни потребители е извършено от американско семейство адвокати (Laurence Canter и Martha Siegel), които през април 1994 година решават да рекламират услугите си за прословутата лотария Green Card като изпратят съобщение до всички потребители в определена Usenet група. (Е, поне са влезли в историята! Аз си спомням че преди повече от десетилетие попаднах на тяхната книга How to Make a Fortune on the Information Superhighway и може да се каже, че това беше първата ми книга по Интернет Маркетинг).
 • В наши дни все още се произвеждат месните консерви SPAM – компанията от щата Минесота Hormel Foods Corporation държи правата на търговската марка и дори има заведени няколко дела срещу използването на същата дума от други хранителни компании. На официалният сайт spam.com компанията е разяснила надълго и нашироко несъгласието си а се използва тяхната търговска марка във връзка с негативното явление в Мрежата – явно тези хора никога не са чували нашенската поговорка „Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша?!“.

Надявам се – дори и някои от тези факти да са ви били известни и преди – да сте се забавлявали с днешната ми публикация. Ако още не сте – значи е време е за Монти Пайтън:

httpv://www.youtube.com/watch?v=M_eYSuPKP3Y

Ако се чудите защо пък Facebook присъства във заглавието – поводът да пиша на тази тема дойде точно след един СПАМ в тази социална мрежа.

Всяко зло – за добро! 😉

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

5 коментара за “От Червената армия – до Монти Пайтън и Facebook”

 1. Лита каза:

  хич не съм съгласна, че спамът е като чумата или като проказата, а какво пък остава двете заедно; не знам коя от двете болести е по-страшна, на мен лично от проказата ме е по-страх..
  а спамът е.. досаден – кога повече, кога по-малко

  • Лита, това за проказата и чумата е само една метафора

   Ако за нещо се каже, например, че е „бич Божи“ – това не означава буквално, че Господ ходи с кожени дрехи, шипове и камшици (като герой от садо-мазо порно) или пък, че е каруцар… 😉

 2. Лита каза:

  да, знам какво е метафора, просто ми се стори прекалено силна 😉

 3. Filip Slanchev каза:

  Аз пък мога да издам една публична тайна … защото от повече от година не съм получавал спам с изключение на 1,2 писма на седмица (!!!) и то в съответната папка …

  и така … дами и господа :))) тайната се казва 🙂 -> https://mail.google.com

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes