ГДБОП пак вика за справка. Нова акция „Читанка“?

 ДОКОГА БЕЗПЛАТНИТЕ БИБЛИОТЕКИ ЩЕ СА ТРЪН В ОЧИТЕ НА ЧЕНГЕТАТА?!

Помните ли „ювелирната“ акция „Читанка“? А нали не си мислите, че нещата са свършили дотук?

Щото не са. ГДБОП пак привиква – „за справка“ – поредния автор на поредната виртуална библиотека.

Важно уточнение: на поредната БЕЗПЛАТНА виртуална библиотека. Но после пак ще има PR-хвалби за „разбита престъпна мрежа“

„Терористката“ в случая е моя много добра приятелка и човек, който безкрайно уважавам. И мога да застана с името и авторитета си, зад твърдението, че нейния сайт – e-bookBG.com – наистина не е направен с цел да печели от чужд ТРУД (главните букви не са случайни, но за това – след малко) и на чужд гръб.

Да, в сайта има платени реклами! Но – по думите на самата Аделина – приходите от рекламите не покриват дори хостинга на сайта, камо ли огромния ТРУД по изграждането и поддържането на такъв един сайт.

Между другото, Аделина Низамова е човекът, който от години се грижи изцяло за поддръжката на други два сайта: инициативата „Спаси, дари на…“ и Коледа365. Работата по двата сайта е огромна, но Аделина не е получила и стотинка за своя ТРУД – прави го абсолютно безвъзмездно и заради добрата кауза! Но дори и това да не беше така, въпросът е принципен

Аделина не се сблъсква за първи път с ГДБОП и тяхното привикване „за справка“. Преди няколко години (нали и тогава МВР беше натикало истинските престъпници в миша дупка и за да не стоят суперченгетата със скръстени ръце – и тогава подгониха виртуалните библиотекари) пак е била викана „на кафе“. Макар че, тя кафе много-много не пие – заради влошеното си здраве. А истинският повод за „справката“ е била жалба от обичаната от цял народ издателска група ТРУД. Да се свети името й! И да не гасне пурата на Вожда й! (Боже, някой хора май наистина не осъзнават колко са смешни отстрани!).

Цялата хронология на скандала е налична в Мрежата. И не само Аделина пази горчив привкус от тази грозна история

Но още по-грозното е, че историята е на път да се повтори. Пак ГДБОП и пак „справка“…

(Дали ТРУД-оваците пак имат нещо общо – за това не смея и да гадая!)

Има и една „дребна“ разлика, господа милиционери! Този път Гражданското общество в милата ни татковина вече не е само виртуално!

То, не че и през май 2006 Мрежата остана безучастна, че един сайт за незрящи беше обвинен в престъпление срещу човечеството. Ама тогава гласецът ни беше малко писклив – като на неоформен тийнейджър.

Сега нещата не са съвсем същите. И ако канонадата от гневни публикации и подигравки, която ви засипа след прословутата ви Акция „Читанка“ ви се стори малка – пробвайте да дръпнете Дявола за опашката докрай!

А после се сърдете на самите себе си…

Това не е заплаха. Нито покана за кафе.

Това, драги мой, е Реалността на Виртуалното ни осъзнаване като граждани, които имат своите права. И няма повече да мълчат и да козируват пред глупостите ви. Дори и когато формално са под прикритието на законни основания и претенции. Защото и самите вие знаете колко буквално се спазват същите тези закони когато под прицела им не са неизвестни виртуални библиотекарчета, а мастити дупетати, примерно (не, не е правописна грешка – а мнение).

С огромно нетърпение ще чакам разказа на Аделина утре – как е минала „справката“ в ГДБОП.

И мисля, че няма да съм единствен…

Всъщност, може да сте сигурни в това!

И един по-здрав (пак не е правописна грешка) – за празника. Само че, песента не е от Веско Маринов. И може да не ви хареса. Но пък си я заслужавате:

httpv://www.youtube.com/watch?v=bI0y3L2Pb5M

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

39 коментара за “ГДБОП пак вика за справка. Нова акция „Читанка“?”

 1. Blogatstvo.com News: ГДБОП пак вика за справка. Нова акция http://is.gd/dfQBg

 2. ГДБОП пак привиква “за справка” поредния автор на поредната виртуална библиотека. http://blogatstvo.com/internet/net-things/chitanka-2/

 3. Не е моя работа да давам правен ъкъл, но според мен сте в на нарушение на закона и във вашият случай не може да се приложи, чл 22а ал5 ЗАПСП, където се урежда липса на възнаграждение при „библиотека“. А обществена библиотека не сте – не отговаряте на изискванията от ЗАКОН ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ, чл.8 и не сте вписани в регистъра и което ще ви даде право да се възползвате от чл. 24 ЗАПСП. Обаче.. ако направите това – постигнете вписване – никой няма да има право да ви закача. Законите са затова за да се спазват

 4. МВР пак се борят с организираната просвета. Аделина да направи цялостен бекъп, преди да са конфискували всичко. Явно скоро пак ще се разпространяват алтернативни адреси за поредната безплатна онлайн библиотека.

 5. evgeni каза:

  ЗАПСП и изобщо цялото международно законодателство по този въпрос е вече, по мое мнение, архаизъм. И ако един закон не отговаря вече на реалностите, които са следствие от техническия прогрес, то той трябва да бъде променен или дори… отменен. Не само у нас. В противен случай ще стигнем до парадокса да не можем да заемем на свой приятел или близък човек закупената съвсем легално книга или диск с музика.
  А за тези акции на ГДБОП ще кажа само: „Всичката Мара втасала…“

 6. Смешко каза:

  Смешници Смешниковски!
  Всички ви се подиграват на безумните безумия! Вземете направете нещо ползу роду, че да ви харесва народът!
  Направете нещо хубаво, нещо, което действително да заслужи възхита у хората и да си кажат: „Брей, че хубави люде работят за България!“
  С добри чувства:
  Смешко.

 7. Екатерина каза:

  Браво! Така трябва да се прави!

 8. Валентина каза:

  Чувствам се ужасно! Като добре образован и средно интелигентен гражданин на България не мога да се справя с песимизма, който ме обхваща, като виждам как народът ни, особено младата му част, се отдалечава все повече от книгите и четенето изобщо. А като избирател, дал доверието си на ГЕРБ, недоумявам как може да се поощряват подобни акции, пък били те само „справка” спрямо автори на виртуална библиотека. Вместо да се поощряват за тяхната всеотдайна, съвсем не лека, работа на духовното поле на младежта (защото в Мрежата читателите са предимно млади), тези хора, ако не преследвани, поне са притеснявани от нашите „правозащитници“. Меките (направо нежни) изрази, които използвам въпреки обхваналия ме силен гняв, се дължат на уважението, което все още изпитвам към Цветан Цветанов. Твърде вероятно е, според мен, той да е подведен или дори да не знае за тези активи на неговите спец-служби. Дано да е така! И дано да се намеси и спре това безобразие! Силно се надявам в победа на разума над борбата с просветата. Тя, просветата, и без това едва крета в бедната ни Родина.

 9. Eva indica каза:

  У нас бюрокрацията няма край. Човек дори да има безкористна идея, не може да я реализира, защото трябва да е „парче юрист“, за да си направи всички сложни регистрации съгласно законодателството или да олекне с няколко стотарки, за адвокатски услуги или пък да чете закони и да се рови месеци наред, за да успее сам.
  Системата е направена така, че да подтиска предприемчивия дух. Е как да се развива тази страна?!

 10. Тази публикация е прочетена досега 957 пъти, 100 души са гласували за нея в Свежо.нет…и само 10 са се „осмелили“ да коментират…

  Изводите от тази статистика оставам на вас.

 11. House M.D. каза:

  Не стреляйте по клоуните в сини униформи! Те просто толкова си могат!

 12. Тихомир Ипотпалиев каза:

  Аз пък се чудя защо като не можем да направим нещо като хората, обвиняваме другите -ГДБОД, „лошите“ автори – писатели, дето искат да се изхранват с писане, изделствата дето им печатат книгите. Същата идея на „читанка“, направена и ситуирана правилно може хем да изпълнява наистина фунциите на обществена библиотека, хем да „носи“ субсидии и то И европейски, хем и печалба и на автори и издателства. Чия е вината, че иначе уважаваната Аделина не е помислила малко преди да се заеме с поредната обществено полезна дейност? Тя може да смята че това и дава право да нарушава законите, но това не я оправдава.

  • ОК – не я оправдава! Но едва ли е и чак такава престъпница…

   Сигурен съм, че има и по-цивилизовани решения на този конфликт. Въпрос на желание. И не само…

 13. Eva indica каза:

  е, има и около 60 шервания във ФБ и туитър, все пак те не са анонимни 🙂

 14. Angel каза:

  Не бих искал да коментирам изводите от преднитете коментарии , просто бих искал да споделя едно мнение , ЧИИ ПО ДЯВОЛИТЕ ИНТЕРИ ТОЛОВА СА ЗАСЕГНАТИ , СПОРЕД МЕНЕ НЕ ГОЛЕМИ , ТОГАВА ЗАКАКВО СЕ ПРАВИ ТОВИ , ПАК СПОРЕД МЕН ЗА РЕКЛАМА , ИЗВИНЯВАМ СЕ НА ГОСПОЖАТА КОЯТО МОЛИ МИНИСТЪРА НА БЪТРЕШНИТЕ БЕЗРЕДИЦИ ДА СЕ НАМЕСИ , НО СПОРЕД МЕН ТОЙ Е ИНИЦИАТОРА ИЛИ ПОНЕ ПОДКРЕПЯ ТАЗИ АКЦИЯ , ДОКАТО НЕ НИ УНИЩОЖАТ КАТО МИСЛЕЩИ ХОРА НЯМА ДА СЕ СПРЯТ , ИСКАТ ДА ВЛАДЕЕ ЧАЛГАТА ПРОСТОТИЯТА ЕДНОКРАТНАТА ДОЗА И ВСЕКИ ДА Е СИВ И СТРАХЛИВ , ТОВА Е МЕЧТАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ .ПОЧТИ Я БЯХА ДОСТИГНАЛИ НО ИМА ДРЕБНИ КАМАЧЕТА КАТО ТИЯ ДОСАДНИ САЙТОВЕ С КНИГИ , ЩЕ НАПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ГИ ЗАКРИЯТ ЦЕНЗУРА ПО СТРАШНА ОТ 80 ТЕ ГОДИНИ

 15. Пламен Петров blogatstvo.com казва: „само 10 са се “осмелили” да коментират… Изводите от тази статистика оставам на вас.“
  Моят извод едва ли ще ти хареса: След първосигналните реакции много хора започнаха да се замислят дали няма нещо вярно в това, че пътят към ада е постлан с добри намерения… А някои „безкористни“ оплаквачи предпочитат да ронят крокодилски сълзи в собствени сайтове, вместо да коментират в чужди – щото се борят за адсенс и рекламки за сметка на скандала… И на мен вече ми се повдига от цялата тази работа! 🙁

 16. Zmee каза:

  За това, че ГДБОП се занимава с незначителни глупости съм съгласен. Идиоти.
  Обаче не съм съгласен с черно-бялото противопоставяне – в края на краищата законни ли са тези сайтове, които предоставят книги безплатно, в същото време тези книги се продават в книжарниците?
  Мисля, че не е законно.
  Затова „избелването“ на потърпевшата страна е неуместно.
  Може деликатно да премълчим факта, че в България цари повсеместно Интернет пиратство, но при такова очебийно представяне на едната страна като невинна се надига една друга (по-малка) вълна от недоволни.
  Европеизация!

  • Съгласен съм с твоето несъгласие. Никога не съм твърдял, че всичко в дейността на виртуалните библиотеки е „снежнобяло“ – поне от гледна точка на действащите закони (колкото и остарели морално да са част от тях).

   Протестирам единствено против методите на викане „за справка“ и завеждане на прокурорски разписки – и всяка друга терминология от недоброто старо време. Не само Аделина, но и другите „престъпници“ сигурно щяха да свалят спорните заглавия дори и само след един учтив е-мейл от страна на засегнатите….

   • Zmee каза:

    Да, така би трябвало да бъде.
    Само дето ГДБОП сигурно се ползват от услугите на учили-недоучили, видели 5-6 пъти Интернет (сайта на Световното по футбол) „специалисти“.

   • Ники каза:

    читанка не само, че не сваля заглавията след оплакване, ами гордо пъчи всички оплаквания, които са дошли, в черен списък на мръсните капиталисти, пречещи на прогреса…

    най-странното е, че 20 години след като комунизма си е заминал има хора, които не разбират, че за да ползват нечий труд, трябва да възнаградят съответния човек, купувайки си продукта му… и всеки сам определя цената на труда си.

    точно „защитниците“ на книгите ги убиват като изяждат хляба с който се хранят пишещите и издаващите.. няма и грам логика, никаква.. има само паразитно мислене…

   • Zmee каза:

    >>читанка не само, че не сваля заглавията след оплакване

    Ми да ги затварят тогава. Уж се в кръга на четящите, пък имат някаква позиция на пещерни хора, които ще изсекат цялата гора само за да се стоплят…

   • flatko каза:

    „купувайки си продукта му“… хора, за които четенето и писането е „продукт“ (точно като доматите и киселото зеле), трудно биха разбрали същността на тази статия…

    Първо – държавата ползва приходите от моите данъци, за да защитава частни и корпоративни интереси, което прави такова управление напълно безполезно и излишно – защо да им плащам данъци тогава?

    Второ – бизнесът си е бизнес, но без свободен достъп до култура държавата става недемократична, както и да го погледнеш.

    Трето – какво ще спечели мъртвия Елин Пелин от свалянето на произведението му от една виртуална библиотека?

    Все повече си мисля, че това управление дойде, само за да успокои гнева на хората след ония предните 4 години. С удоволствие бих ги тикнал в затвора и едните, и другите…

   • Ники каза:

    А иначе акцията на ГДБОП звучи глупаво и неуместно.. само не мога да разбера, защо некадърността на акцията се използва като параван за защита на едно неморално начинание..

 17. Ники каза:

  След като си изсипах излиянията, се отбих и в другите сайтове на Аделина и бях наистина впечатлен и се покланям пред това, което прави. Даже ми стана малко криво за острите думи.. но казаното си е казано и си стоя зад позицията.

  В крайна сметка позицията ми е принципна и по-скоро базирана на оригиналния случай читанка отколкото да цели да раздава оценки на хора които не познавам 🙂

 18. Проблема е съвсем друг.

  Имаме западащ бизнес – издателски, книгоразпространителски. Както изглежда, поради криво направени бизнес сметки – защото същия този бизнес в други държави процъвтява. Дори инвестира отдавна в новите технологии, като електронни книги.

  От друга страна, факт е, че информацията се разпространява свободно. Винаги е било така и винаги ще бъде. Примера със „затварянето“ на Моята Библиотека е добра демонстрация.
  Тези хора не са престъпници за това, че „не са се подчинили“ – всъщност други хора разпространяват информацията, често дори заради самата идея.

  В предвид тези неща, буди недоумение защо репресивния апарат на държавата, едно специализирано звено за борба с особено опасни „врагове“ бива впрегнато да защити нечии частни, бизнес интереси. Още по-лошо, да „направи нещо“, та проваления бизнес модел да заработи.

  Аз лично съм убеден, че вместо да се изхарчат парите и да се събере толкова много негативен политически дивидент за Правителството – тези същите пари щяха да са достатъчни да се покрият „загубите“ на въпросните „ощетени“, при това да ги покрият в особено голям размер.

  На всичкото отгоре, един внимателен и непредубеден прочит на ЗАПСП показва, че нито гражданите които „свалят“ от Интернет едно произведение, нито сайтовете, които позволяват това да се случва нарушават неговите клаузи. Тези случаи са добре описани в закона.
  Рзбира се, при условие, че не правят това с комерсиална/търговска цел.

  А нима някой чете книга с комерсиална цел? Особено творения като тези на Дан Браун….

  • Така е – сложен е проблема. Но не и нерешим.

  • “ репресивния апарат на държавата, едно специализирано звено за борба с особено опасни “врагове” бива впрегнато да защити нечии частни, бизнес интереси. Още по-лошо, да “направи нещо”, та проваления бизнес модел да заработи.“

   – щото е престъпление по НК – „органите“ са длъжни да реагират и без оплакване и иск за щета и т.н. По същият начин не чакат убитият или роднините да убитият да се оплачат и да заведат дело за кръвнина дето има един лаф.

   • Александър Никифоров каза:

    Според мен проблема въобще не е сложен тихомир даде решението да се РЕГИСТРИРА ВИРТУАЛНАТА библиотека според закона за обшествените библиотеки (как да не е обществена като всеки свободно и без заплащане, получава достъп до необходимата ти литература и знания преди всичко), „въпреки че в някои ОБЩЕСТВЕНИ библиотеки плащаш членски внос“, или просто да се регистрира и хоства в чужбина, lib.ru е един много подходящ пример какво може да се постигне.
    И защо трябва да бъде само литература на български какво пречи да се предоставят едни и същи заглавия и на на други езици така може наистина да се вземат субсидии по Европейски програми..
    Току виж се пръкнал конкурент на Виртуалната библиотека на Гугъл един „БГ угъл“ хаха…

    Тихомир е прав, действайки законно може да се постигне много а и няма да ни карат да пием кафе въпреки че обичаме само чай 😀

 19. hinkoff каза:

  Ако приемем че аз съм автор на книга която тези дни е излязла по книжарниците и следд месец я видя качена в сайта на читанка да речем, честно казано няма да ми стане никак приятно, ако печалбата ми е процент от продажбите, това ще означава, че аз като автор ще съм прецакан, издателя също, защото всеки спокойно може да си я принтне книгата и за кво му е след това да си я купува.
  От друга страна присъствието на книгата в такъв сайт е един вид реклама за автора, но все пак с доста неясна полза.
  Също така, в читанка например има автори които сами се качват в сайта, един вид виртуално се самоиздават, след като издатели не се интересуват от произведенията им за да ги издат на книжният пазар, което е едно предимство за тях..
  Не отричам че аз също ползвам читанка/ дори в момента чета там Херодот, на който не вярвам да трябва да му се плаща авторски права, но на преводача може би/ и е голямо удобство и удоволствие да имаш книги на български на един клик разстояние дето се вика, особенно за хора като мен които живеят в чужбина.
  Според мен въпросът, правният статут на тези библиотеки трябва някак да се уреди, може би както казва г-н Ипотпалиев трябва да се направи вписване или нещо подобно, да има регламентирани правила, като да речем нови издания да не могат да се качват в рамките на една година от издаването или нещо такова, все пак да няма ощетени, нито от страна на авторите, издателите и преводачите, нито от страна на виртуалните читатели

  • Със сигурност може да се намери МНОГО по-интелигентно решение от показните акции на ГДБОП, с които направо станаха смешни и жалки.

   Но интелигентните решения се взимат от интелигентни хора…

  • Проблема с „вписването“ е, че това е опит да се разграничи частното, от общественото от държавното. Лоши навици от „социализъма“, бих казал аз. Според Конституцията, тези субекти са с равни права.

   Отвъд Голямата Вода съществува много по-разумна практика. Ще се опитам да я префразирам в контекста на библиотеките:

   Желаете да направите обюодостъпна библиотека. Депозирате в нарочен регистър (може да е държавен, обществен, частен – все едно, стига да се признава от всички, че е такъв) декларация, че извършвате библиотечна дейност. Че (примерно) ще спазвате кодекса на библиотекарите и т.н. Попълвате всичките си данни за контак и как точно ще осъществявате дейността си – за да могат потенциалните ви клиенти да ви открият. И.. това е.
   Имате задължението периодично, веднъж на година примерно, да депозирате актуална информация. Ако ви има в списъка, ползвате се от всички облаги на Закона. Ако ви няма, при поискване трябва да се впишете. Ако не го правите – може да търпите санкции.

   Всякакви други форми на „узаконяване“ в нашата корумпирана държава са нестабилни.

   Колкото до забраната да се „качват“ произведения в Интернет. Аз бих ви предложил друга, работеща схема:

   – когато издадат книгата на хартия, издателсвата я издават и в електронен вид;
   – разпространяват електронния вариант както решат, безплатно или срещу заплащане;
   – възможността да се сдобиете с „качествено“ електронно копие на книгата в голяма степен ще обезсмисли къртовския труд на хората които сканират, редактират, форматират и „качват“ тези текстове по сайтове.
   – ще има правно основание за претенции, че електронната версия на произведението е „качена“ някъде.

   Конкуренцията има много по-голяма власт във всяка държава от полицията. В частност, ако електронните текстове са достъпни на разумна цена за читателите, сайтове като Моята Библиотека ще съществуват само като фен или литературни клубове или в „стриктно“ библиотечен смисъл. Дори убеден съм, издателите на електронни книги сами ще настояват за тяхното създаване и развитие, като инструмент за повече продажби.

 20. Любка Лазарава каза:

  ,,,Интелигентни решения се вземет от интелигентни хора“ – които явно липсват.Само ще добавя и мъдри но с реална мъдрост.

 21. Александър Андров каза:

  Вие ме веселите, г-н Авторе, г-н Пламене Петров.

  Веднага след като прочета Ваши статии или произведения на сайта на Аделина Низамова или при Борислав в читанката, качени там без да сочат към източника и без Вие да знаете за това, че те са достъпни и там и след като прочета следващата Ваша пламенна апологетика на този вид разпространение на „информацията“ (макар че не става дума за информация, а за авторски произведения… Нали правите разликата?), та веднага след като това се случи, ще повярвам, че имате позиция по въпроса. Сега не ми звучи като позиция. По-скоро упражнение по стил.

  • flatko каза:

   „макар че не става дума за информация, а за авторски произведения…“

   Когато им изнася, противниците на свободата наричат книгата „продукт“, а друг път – „произведение“.
   Дълбоко се съмнявам, че на някой алчен издател му пука за приходите на авторите. Издателят може да говори за авторски права, но всички знаем, че става въпрос само за пари. И то за много пари. И то за джоба на мутрите-издатели, а не за творците.
   То е същото като с музикалните продуценти – реват, че музикантите губели пари, а всъщност ги интересува само техния джоб, който и без това е издут от претъпкване.

   Има само една дума, която да опише такова поведение – „лицемерие“!

   П.С. Който прибягва само до услугите на „Читанка“-та, не със справочна цел, а за да прочете цялата книга, си измъчва зрението и мисълта. За да го прави, значи наистина няма пари да си купи книгата. А в този случай, той и без това няма да си я купи. Разликата е само, че ще може да я прочете. Което не бърка в джоба на никого.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes