На баба ти (Марта) хвърчилото

 ЧБМ! АМА КАКТО АЗ СИ ЗНАМ…

внучката на Баба МартаБългарите сме уникален народ. По ред причини. И една от малкото положителни е днешния празник – Баба Марта.

Шведите си имат прословутата „шведска тройка“, но при нас няма как – Голям Сечко, Малък Сечко и Баба Марта всъщност са двама братя и една сестра. Не върви някак си…

Как е оцелял един такъв езически празник след няколко столетия официално християнство – не ме питайте!

Но по нашите земи – както вече всеки от вас със сигурност знае – парадоксите са нещо като задължителна закономерност.

Едно нещо обаче знам със сигурност – този празник е развил креативността на българина така, както никой и нищо друго! Щото от някогашните две връвчици бяла и червена вълна няма и помен. Днес могат да се видят мартеници с Батман, Бойко Борисов, Мечо Пух и дори повечето герои от „Междузвездни войни“…

Важното е да върви алъш-вериша!

А много по-лесно е да откриете честен депутат (?!), отколкото сергия за мартеници с касов апарат и изрядни документи. Но това си е съвсем друга тема…

Все пак, да не забравяме същината на днешния празник – да сме здрави!

Здравето е нещо важно, много, много важно. И е някак си гордо да имаме специален ден в годината, посветен на това да си пожелаваме да сме „румени и бели“

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Другото са подробности…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

9 коментара за “На баба ти (Марта) хвърчилото”

 1. Вероника каза:

  Най-шантава не знам коя е, но мога да кажа коя е най-дразнещата която съм получавала….една със надпис ФК Левски :))))))

 2. Raina каза:

  Нее, алъш-веришът е едно, а това да си подарим мартеница (независимо дали е китайска, кичарска, виртуална или направена от нас) и да си пожелаем здраве – съвсем друго (що ги оплете :Р)

  И ако искаш да знаеш, баш Мечо Пух съм си закачила на ревера

 3. Anna каза:

  Като говорим за парадокси, да не забравяме, че вече има мартенци с Мехмед и Инджи…неведоми са пътищата български..
  А иначе, честита Баба Марта, езическа или не, една от малкото жени, които носят само здраве 🙂

 4. вили каза:

  Жив и здрав!

 5. ралица христова каза:

  о,времена ,о,нрави! кич има навсякъде ,децата възприемат света все по-цветно,модата в мартениците е нещо нормално.всичко опира до това ,което предаваме на децата си.те ще оценят това:)

 6. Важното е, че е повод да се усмихнем и да се пожелаем нещо хубаво!
  Бъди здрав! ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! И тя е от лудите баби!

 7. Valeria каза:

  Мисля, че да подариш и да получиш мартеничка е много мило и винаги с искренно пожелание за живот и здраве, за бели и червени бузки. Децата са засмяни, а ние също. Какъвто и безнес да е направата на мартенички,той мисля не носи милиони .Празникът е „пожелателен“ , носи радост и усмивки,нека не го вкарваме в бизнеса и касовите апарати.Бъдете живи и здрави, бели и червени като мартенички!

 8. Ивалина Ташева каза:

  И този празник незнаен 🙂 си загуби очарованието, а може би при онзи обществен строй умишлено са му създавали акцент. Моите баби и дядовци (отдавна покойници) са преживяли социалистическата революция, но не си спомняха времена преди нея, в които да са се окичвали с двуцветните конци. Но както се казва ЗДРАВЕ ДА Е!

 9. Пламене, предполагам, че обичаят за мартениците е оцелял, защото е свързан с хан Аспарук и сестра му Хуба (въпреки че не много хора знаят това), а ние, българите, си обичаме историята. И хубавото, и лошото в нея. Не си обичаме и си псуваме настоящето, но това е друга тема.
  А за мартеницопродавачите (!) без касов апарат не ми се говори. Само ще кажа, че мен много ме дразнят и тези, които редом до мартеничките, са наредили и кутията с цигари. Ми грозно е сега!
  Айде със здраве! Бяло и червено! 🙂

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes