WebHow семинар, който НЕ Е за всеки

 ИНТЕРВЮ С ОВАНЕС ОВАНЕСЯН – УПРАВИТЕЛ НА WEB AND EVENTS (WE)

Така се случи, че досега няколко пъти се разминавах със събития, на които Ованес Ованесян присъстваше като лектор. Затова се наложи да се запознаем първо онлайн – най-вече чрез днешното ми задочно интервю с него – но след по-малко от месец (7 юни, Интер Експо Център – София) се надявам и да се запознаем и на живо. Защото този път смятам да присъствам на събитието, за което всъщност става въпрос в целия този текст.

Да си призная, малко се изненадах от лаконичността на моя виртуален събеседник. Обикновено отговорите на моите задочни въпроси са по-пространни и подробни и определено това е най-краткото ми задочно интервю досега.

От друга страна, ценя много когато човек знае какво да каже и казва само най-важното – без излишни думи и ненужни подробности. Така че, ще ми е още по-любопитно някой ден да чуя Ованес и от трибуната на поредното ИТ събитие…

Колкото до въпросния WebHow семинар, ще отида на него – въпреки обяснението на Ованес по-долу, че не е за хора, които вече са „по-навътре“ в нещата около уебдизайна – по няколко основателни причини:

 1. Занимавам се с уебдизайн вече повече от 15 години, но не се считам за „уеб специалист“. Вярвам, че истинските професионалисти са такива, защото не пропускат възможността да научат нещо ново и да си „сверят часовника“ с колегите в бранша;
 2. Убеден съм, че от хора като Методи Дреновски, Любомир Русанов и Ирина Герджикова винаги може да се чуе нещо полезно. Казвам това не защото се познаваме лично – а защото вече съм присъствал на техни лекции и наистина чутото и видяното е разширило кръгозора ми в определен аспект. Останалите лектори познавам само като имена, но визитките им са достатъчна гаранция, че също няма да ме разочароват;
 3. Наскоро прочетох една, малко хейтърска, блог-публикация, в която (под формата на почти риторични въпроси) се прокарваше тезата, че в България има прекалено много семинари, с едни и същи лектори, а ползата от такива събития била, меко казано, съмнителна… Няма как да твърдя, че ВСЯКО събитие от подобен род е на 100% полезно и ВСЕКИ лектор е безгрешен. Но съм абсолютно сигурен, че същото важи и за ВСЯКО друго такова събитие в която и да е друга държава. И добре си спомням времето (не беше чак толкова отдавна) когато такива събития у нас наистина се брояха на пръстите на едната ни ръка. А българската аудитория винаги е била жадна за знания и затова моето мнение е, че човек сам може да си прецени за кой курс или семинар „да си даде парите“ – но няма право да плюе по машинистите! Ако това просто не е неговия влак…

След всички тези обяснения е време и за самото интервю.

Пламен Петров: Кой е Ованес Ованесян и каква част от живота му е дейността като управител на Web and Events?

Ованес Ованесян: Това е много труден въпрос! 🙂 Съвсем обикновен човек съм, който отделя около 80% от времето си на Web and Events. В останалите 20% обичам да пътувам и гледам да се възползвам максимално от всички възможности за това!

Как се роди идеята за семинара WebHow и какви трудности срещнахте в процеса на реализация на тази идея?

Ужасен е фактът, че много хора не са наясно с целите си, когато правят уебсайт. Някои клиенти си мислят, че правят подобрения, а всъщност дори създават по-лош вариант на техния сайт. Малко са уеб агенциите, които имат достатъчно задълбочени познания и могат да консултират клиентите си за всички аспекти, така че е изключително важно клиентите да са запознати с детайлите. По-голяма част от познанията могат да се приложат и на вече съществуващ сайт, което е най-хубавото на семинара.

Ако има трудности при организирането на едно събитие те се случват в последния момент, така че засега нямаме. 🙂

За кого е този семинар – и за кого НЕ Е?

Този семинар е за хора, които искат да си създадат нов или да подобрят съществуващ уебсайт. Определено събитието НЕ Е за уеб специалисти, въпреки че практическата част покрива почти всички аспекти на успешния уебсайт и се съмнявам да има много уеб специалисти, които да имат толкова широки и дълбоки познания във всички области.

Как избрахте лекторите на събитието?

Гледаме няколко много важни неща при избора на лектори. Опитваме се да не повтаряме лектори, които излизат пред една и съща публика. Винаги експериментираме с поне 1 нов лектор, който няма кой знае какъв опит като лектор, но пък има сериозен практически опит. Засега всички са били изключително доволни от „новите лица“. Никога не рискуваме с лектори, които правят калпави и скучни презентации.

С какво този семинар е по-различен от други подобни събития, организирани в България?

Никога не съм виждал събитие, което да изследва уебсайта на 360 градуса и да разглежда всичките му аспекти. Другото важно е, че залагаме на практическата насоченост и реални примери. Теория има навсякъде и няма нужда и ние да наблягаме на нея.

Достатъчен ли е само един такъв семинар, за да създадем сами професионално присъствие в Интернет?

Вярвам, че семинарът е достатъчен, за да знаем какво е важно при създаването на един уебсайт. Със знанията можем да си структурираме идеите и целите и да ги съобразим с най-добрите практики. Основната идея на семинара не е да научи хората как да си направят уебсайт сами, а по-скоро да ги научи на важните аспекти, които е важно да знаят от гледна точка на дизайн, ползваемост, оптимизация, домейн и т.н. Все пак в един от уъркшопите Ники Бачийски ще демонстрира на живо как може да се инсталира лесно WordPress, да се инсталират готови теми, както и да се добавят разширения. Имайки предвид, че WordPress е най-добрата платформа с отворен код (според мен), мисля, че тези знания биха били достатъчни на тези, които искат да си направят нещо сами.

Кои са критериите, по които ще разберете дали семинара е бил успешен или напротив?

Ще питаме хората! 🙂 Това е най-сигурният начин!

Какви други събития да очакваме занапред от WE?

Очаквайте изложение за уеб и дигитални технологии тази есен, както и 2-ра част на семинара „Интернет маркетинг с нулев бюджет“! Подготвяме и други събития, но който има интерес, може да следи нашия WE блог: webandevents.com/blog

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

4 коментара за “WebHow семинар, който НЕ Е за всеки”

 1. Ovanes каза:

  Само да кажа, че не съм лектор и никога не съм бил 🙂

  • Mea culpa! 😉

   Чувал съм реплика от приятели „Беше ли на събитието на Ованес?“ и затова съм останал с погрешно впечатление…

   Но може би е време?! Нищо не е случайно… включително и моята неволна грешка да те обявя като лектор… 😀

   • Ovanes каза:

    Може и да се пробвам някой ден 🙂 Предполагам, че няма да е скоро…

 2. Ovanes каза:

  И аз ще се радвам да се запознаем на живо!

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes