Сандра и вълците

 ЗА НЕЗАКОННАТА ОБИЧ КЪМ НАЙ-ОБИЧАНИЯ КУЛИНАРЕН САЙТ

Сандра е момичето с красивите очи и малко тъжната усмивка, което виждате на този колаж. (Силно се надявам тя да не ми се разсърди заради него – просто така реших да илюстрирам идеята си за тази публикация).

За красивите очи няма да коментирам. Но ще стане дума защо усмивката й е малко тъжна. Понякога…

Заради вълците. На колажа ми са само четири, но в действителност са много повече…

Сандра Алексиева – заедно със сестра си Моника и нейния съпруг – създават кулинарния сайт „1001 рецепти“ в памет на своята майка, която пък е автор на едноименното кулинарно списание, излизало преди години.

Благодарение на неуморния талант и на тримата, както и на всекидневните им усилия да дават най-доброто от себе си на своите читатели, „1001 рецепти“ много бързо стана един от най-успешните кулинарни сайтове в българското Интернет пространство.

Много може да се говори защо това е така (по-подробно за историята на сайта можете да прочетете в едно друго интервю на Сандра). Но може да се каже, че между основните причини за неговия успех е и това, че в „1001 рецепти“ всяка рецепта е дело на неговите създатели, всяко ястие е приготвено лично от някой от тях (при дегустацията доста често помагат и приятели) и – не на последно място – всяка от снимките в сайта е авторска.

Разговарял съм неведнъж със Сандра по този повод и ми е разказвала колко много време и средства отнема приготвянето и заснемането на всяка една рецепта, колкото и кратка или лесна да ни се струва тя. Понякога се налага и закупуването на скъпи аксесоари – само и само всяка снимка да е уникална и различна. Защото когато го правиш с любов – смяташ, че хората, за които го правиш заслужават само най-доброто…

„1001 рецепти“ обаче не единственият кулинарен сайт в България. Вече ги има много – някои също са добри, но други предпочитат да карат направо през просото.

В случая това означава само едно – да крадеш чуждия труд. Вместо да се потиш за тоя дето духа (или за почитателите си – ако въобще имаш такива).

Това са вълците. Те не отглеждат, не създават – те идват наготово и хапят. До кръв.

Защо крадат точно Сандра и нейните „1001 рецепти“ ли? Аз имам готов отговор: защото винаги се крадат ценности! Никой не краде посредствени боклуци.

Сандра също има отговори – и беше така добра да отдели от времето си специално за читателите на „Блогатство“.

ПЛАМЕН ПЕТРОВ: Какво е за теб кражба и помниш ли първия път, когато стана жертва на кражба на твой интелектуален продукт?

САНДРА АЛЕКСИЕВА: Кражбата най-често е липса на финансов ресурс в дадена фирма, непрофесионализъм и подценяване на авторското право. Случвало ми се е да откраднат текстове и снимки от сайта ни много пъти. И всеки път, когато установим кражбата, тя става неуспешна. А ние рано или късно намираме материалите си. Все пак говорим за интернет – всичко е на един клик разстояние.

Защо според теб те крадат толкова често и толкова масово?

Случва се, защото сме добри в това, което правим. И защото при търсене на конкретно ястие в Google, ние излизаме на предни позиции. Често първите красиви снимки, които търсачката показва, са част от нашето съдържание и затова сме основен обект на недоброжелатели. Това с времето няма да се промени – колкото повече се развиваме, толкова по-често ще се опитват да си присвоят труда ни.

Каква бе твоята реакция – още при първите кражби – и промени ли се тя с времето?

Първият път бях много изненадана и се усмихнах. Стана ми мило, че от всички други кулинарни сайтове, са си избрали точно наши снимки – на нашия току-що стартирал сайт. С колегите си казахме: „Хей, вижте, тези са си избрали нашите снимки!”. После се свързахме с тях и бързо свалиха материалите. Но беше мило. Трогнахме се.

Днес не се трогваме. И сайтът ни не е новоизгряваща медия. В пазарния си сегмент сме много добре позиционирани и всяка кражба не е нито комплимент, нито шега. Аз често се ядосвам и не мога да го скрия. В общи линии в гнева си си давам сметка, че хората, които са посегнали на авторските права на екипа ни, имат огромното удоволствие да не са пред очите ми точно в секундата, когато съм открила кражбата.

После се успокоявам и започвам да мисля трезво и да преценявам какво да бъде споразумението – сума, срок и евентуални пораженията за нарушителите при невъзможност да се разберем.

Какви са били досегашните реакции на „грабителите“ и попадала ли си досега на ответен жест, който да те е удовлетворил и впечатлил?

Винаги се свързваме с нарушителите, дори в сайта си да не са посочили контакти или фирма.

Онлайн браншът е много малък – няма как да нямаме общи партньори и контакти. Рано или късно се открива кой стои зад проблема и реакцията винаги е една и съща – „Прощавайте, не сме разбрали, ще свалим снимките ви незабавно.”

Истината е, че лъжат. Естествено, че са наясно какво са направили, просто мислят, че няма да им се обадим. Но ние сме общителни…

Най-впечатлващият ми случай е когато един ресторант с прекрасна локация в центъра на София си беше позволил да сложи огромен винил с наша снимка. Побеснях. Очаквах, че ни предстоят скандали, а хората веднага свалиха винила и помолиха за фактура.

Платиха си я в деня, в който им я изпратихме. Мисля, че след като минаха няколко месеца от тази история, дори бих могла да обядвам там (смее се).

Срещаш ли разбиране у другите хора – когато си жертва на такова посегателство – или те разбират само тези, които също могат да създават?

Да, но по-често съчувствието е от хора, които също имат авторски права върху огромен брой материали.

Кражбата на интелектуален труд е като посегателство над детето ти – ако нямаш деца, трудно ще разбереш какво е. Можеш да съчувстваш, но не и да разбереш.

Оптимистка ли си по отношение на тези кражби?

Не съм оптимистка, че ще спрат да ни крадат. Ако спрат, значи не правим достатъчно качествени неща, които да заслужават да бъдат откраднати.

Но съм оптимистка, че ще бъдат превъзпитани и ще се научат, че когато откраднеш, ще получиш и обаждане, и фактура. Безплатен обяд няма. Безплатна снимка и текст – също.

Доколко кражбата може да бъде и ласкателство, т.е. оценка за качеството на това, което създаваш?

Кражбата е най-грозното „Обичам те!”.

Да, крадците безспорно са фенове на сайта и са прекарали много часове в него, докато си избират коя снимка от колекцията ни да си откраднат по-наред, но все пак, тази обич е незаконна.

Какво би казала – директно в очите – на всички досегашни и бъдещи джебчии на авторски труд?

Всяка снимка и текст носят не само съдържание, но и частица от своя автор.

В този смисъл, когато даден интелектуален труд се открадне, той се краде с енергията, която създателят й е имал.

По този начин недоброжелателите си присвояват не само успехите, но и цената, която стои зад тях. „1001 рецепти” е сайт, създаден в памет на починал човек.

Всеки, който открадне материали от него, сам си открадва и съдбата му.

Затова: Не крадете от нашия сайт!

Не за мое – за ваше добро.

Тази снимка също е авторска и ни е любезно предоставена от Сандра – за да „дебютира“ за първи път в „Блогатство“. Ако искате не само да видите – но и да чуете възгледите на Сандра за виното и храната, тази събота ще имате прекрасна възможност за това – Сандра Алексиева е един от лекторите на първия форум за вино и храна WiFo.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

2 коментара за “Сандра и вълците”

  1. Стефан каза:

    Няма как да спреш кражбата на снимки и текст. Просто няма как. Аз също много пъти съм намирал откраднати снимки, текст, цели слогани и т.н. Текста може лесно да се промени и така да се изплъзнат. Щом имате дори ресторанти ползват ваши снимки аз реклама на билбордове, защо не помислите да сложите съобщение, страница, услуга или както решите вие цени за снимките ви. Така няма да се оправдават, че не знаели – ще има инфо, че ползването на всяка ваша снимка става след заплащане.

    На по-фрапантните случаи на кражба трябва да се реагира, но превръщането във пъдар влияя отрицателно на теб. Поне аз стигнах до този извод. Правете си нещата както знаете и винаги бъдете пред другите. Докато ви следват и копират, всичко ще е наред, значи се справяте супер. Ако стане обратното – тогава е лошо.

    • Благодаря ти, Стефан! Винаги поставям на преден план новите си идеи и тяхната реализация и едва ако остане време за това – борба с кражбата на интелектуален труд. Но все пак и второто си струва, особено когато при едни или други условия, нарушителите си плащат фактурата за това 🙂
      Сърдечно благодаря и за думите „Докато ви следват и копират, всичко ще е наред, значи се справяте супер.“ 🙂 Те ме карат да се усмихвам, дори когато не съм особено очарована от ситуациите, в които изпадам 🙂 Усмивки от целия ни екип 🙂

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes