„Родителството като игра“ – с д-р Лари Коен

 РАЗГОВОР С ВЕСЕЛА АРАВЕНА ОТ

Родителството не е шега работа. На тези от вас, които вече са родители, няма нужда да обяснявам колко е трудно, сложно и отговорно – да бъдеш родител.

Сигурен съм, че всеки от нас – колкото и добре да се справя с тази нелека задача – има нужда и от малко помощ. Особено когато помощта идва от доказан специалист по темата…

Затова и в днешното ми задочно интервю ще ви срещна с една жена, която е постветила голяма част от времето си на темата за родителството. И с едно интересно събитие, което предстои съвсем скоро – и може да е полезно за всеки от нас. Които сме родители…

ПЛАМЕН ПЕТРОВ: Представете се на читателите на „Блогатство“ с по няколко думи?

ВЕСЕЛА АРАВЕНА: Казвам се Весела Аравена и съм главен редактор и един от съоснователите на „Първите седем“, медиата на новото поколение родители – безплатно месечно списание, което се разпространява в София и на срещите на Ла Лече Лига и НАПК в цялата страна и ежедневно обновяван онлайн портал www.purvite7.bg, посветени на темата за родителството.

Също така съм и майка на Константино на 2.5 г., в очакване на второ дете и щастливо омъжена за Поликарпо Аравена, българо-чилиец, арт директор и също съосновател на „Първите седем“.

Как се стигна до идеята да поканите Д-р Лари Коен за лекция в България?

Библиотеката на „Първите седем“ е пълна с книги за родителство, детска психология, педагогика за деца, занимателни игри, книги за йога за бременни, за масаж за бебета, за духовно израстване на семейството и много други.

Като винаги под ръка за препрочитане и вдъхновение са тези, които считаме за задължителни за модерния родител, като: The Baby Book, Sears, The Continuum Concept, Jean Liedloff, Unconditional Parenting, Alfie Kohn, Your Competent Child, Jesper Juul, Всичко е език, Франсоаз Долто, The Absorbent Mind, Maria Montessori и една, която особено много обичаме и препрочитаме често – Playful Parenting на д-р Лари Коен.

Една част от тях вече се преведе и издаде на български, но книгата на д-р Коен все още не е.

Лари Коен е психолог и игрови терапевт, а книгата напомня колко важна роля има играта за развитието на детето и разкрива потенциала й в общуването между малки и големи.

Освен това приложих някои от методите, които д-р Коен описва в книгата върху синът си и те дадоха реален ефект.

Играта е терапия и за родителите, и макар че много от нас са загубили способността да играят, Лорънс Коен дава някои съвети как да я възстановим.

Това ни накара помолим лично д-р Коен да преведем и публикуваме части от книгата в списанието и сайта – превода тук, той се съгласи, хареса медиата и решихме да направим нещо съвместно. Преведохме си заглавието като „Родителството като игра“ и така кръстихме и едноименната лекция, която д-р Коен ще изнесе по темата специално за българските родители на 15 декември тази година.

Трудно ли е да се организира такова събитие у нас и кои са големите пречки пред организаторите на подобни мероприятия?

За първи път организираме мероприятие от подобен мащаб и с външен лектор. За момента не срещаме пречки, а само предизвикателства и сме убедени, че щом правим всичко с много любов и внимание и вярваме в идеята и необходимостта от нейното популяризиране, всичко ще се получи чудесно!

За кого ще е най-полезна тази лекция и защо?

Разбира се, за всички родители в България – бъдещи и настоящи, с бебета, малки деца или тийнейджъри.

На всички педагози, психолози и специалисти, които работят с деца – също.

Бабите и дядовците също са поканени.

Сигурни сме, че всеки би намерил нещо много ценно за себе си в лекцията на д-р Коен, защото по-важната задача към нас като родители не е как да възпитаме децата си, а как да възпитаме родителя в себе си, за да дадем най-доброто на детето си в последствие, а д-р Коен ще сподели някои много ценни съвети в това отношение.

Д-р Коен има богата практика като игрови терапевт, работил е с много семейства, в училища, изнасял е семинари, самият той е баща на две деца и сме убедени, че има какво да почерпи всеки участник в семинара от неговия опит, защото, всички знаем, че родитеството всъщност изобщо не е игра, а е отговорна задача, в която е хубаво понякога да имаме доверен съветник.

Какви изненади ни очакват на сaмото събитие?

Можете да избирате между 2 часа за началото на лекцията – 8:45 и 11:15 ч.

За да се насладите спокойно на лекцията, сме организирали пет тематични ателиета за децата: ателие за правене на шоколад, занималня, куклен театър и творческо ателие, както и група за народни танци Вива Фолклория.

Местата в ателиетата са ограничени, така че, ако сте се ориентирали към тях, побързайте да си резервирате място!

За всички участници са осигурени награди, а отделно ще има и томбола. Ще чуят, разбира се, лично д-р Коен и..

Приготвили сме една много голяма изненада, която ще си позволим да споделим за първи път при вас: един от участниците в лекцията, изтеглен на лотариен принцип, ще получи правото да участва в специално организиран от д-р Коен уъркшоп на 17 декември, заедно с детето си!

Кое според вас е най-важното качество на един добър родител?

Умението да слизаш на нивото на детето, да влезеш в неговия свят и да се опиташ да го разбереш преди да си формираш нереалистични очаквания, за мен е много важно.

Чували сте репликата „Колко пъти трябва да ти кажа, че ..“ нали? Вероятно отговорът е – „Колкото е необходимо!“ и задължително с търпение и любов!

Невероятно е колко много може да се постигне в общуването с детето, ако проявим нужното уважение към неговите възраст, потребности и етап от развитие!

Ако трябва да посоча едно качество, което ми се иска да виждам по-често сред родителите, то би било търпението. Особено с малките деца!

Иначе – разбира се, любов, внимание, нежност, честност, отговорност.. – все качества, необходими за хармонични човешки взаимоотношения по принцип.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

1 коментар за “„Родителството като игра“ – с д-р Лари Коен”

  1. Дограма каза:

    за съжаление няма да мога да пресъствам

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes