С Милена Дреновска за майчинството, блогирането и онлайн търговията

 

Milena_Drenovska

След двете интервюта с Тодор Христов от NovaVizia имаше доста интерес и коментари. Затова реших да не спирам дотук и да направя още такива „задочни интервюта“ с хора, които са ме впечатлили  това, което правят и искам да разкажа за тях на читателите на блога си.

Днешното интервю е с Милена Дреновска – млада майка, която успешно съчетава грижите си по малката си дъщеричка с това да бъде блогър и да се занимава с онлайн търговия.

Пламен Петров: Коя е Милена Дреновска? Представи се на читателите на Blogatstvo.com

Милена Дреновска: Винаги съм се чудила, какво ще отговоря, когато ми бъде зададен този въпрос. Майка, на прекрасна, лъчезарна и щура принцеса. Съпруга, на мъжа на моите мечти. Жена, вярваща в доброто и търсеща начини, да направи света за нея и близките й по-добър. Не се примирявам с лъжата, лицемерието и
мързела. Инженер химик по образование, човек с изследователски и творчески дух, предпочитащ семейството си, отколкото дискотеките. Интересите ми са толкова разнообразни, че някои биха казали – боза от противоречия.

4_weeks_073Пътуванията из страната и чужбина са нещо, без което не мога да живея (както и без шоколад – смея се). Предпочитам планината, пред морето.

Фотографията – любителка, непрофесионалист, правя по стотици снимки на час, когато успея да се откопча от тълпата. За щастие, има и много добри попадение като за аматьор.

Кулинарията – семейна черта, развила се във времето. Преди да родя, можех всеки ден да правя какви ли не кулинарни шедьоври, да прекарвам часове в кухнята и да видя изражението на съпруга ми след дегустацията. 

Moment Of Peace – това е хобито, без което не мога и което все по-трудно ми става да го поддържам на нужното ниво. Това са малка част от нещата, които да спомена.

Разкажи за блога си „Moment of Peace“. Защо избра точно това име?

Това е въпросът, на който трябваше да отговоря на читателите си преди много време. Той  даде началото на моето местенце. В оригинал, може да го прочетете и в сайта, но тук накратко ще кажа това, което и до ден днешен мисля.

Известният флаш-клип Интервю с Господ, озвучен от песента Moment of Peace на групата Gregorian даде началото на моя блог. Мислите в съчетание с музиката, ми помогнаха да изляза от много труден момент в живота ми. Дадоха ми сили да видя светлината, на дъното на кладенеца и да изляза от него.

Може би поне по 50 пъти на ден слушах тази песен и четях посланията от презентацията. Исках свое място, на мир и покой, място където да се чувствам в свои води, място в което няма лицемери, лъжи, страх и болка. Място, което освен лична свобода, да дам и на хората полезна и интересна информация.

Moment of Peacе (песента) ме вдъхнови да постигна своя мир, а MomentofPeacе.net е отражението.

Защо избра именно блог, а не „обикновен“ уебсайт?

Изхождайки от значението на думата блог и това, че в него изразяваш твоята позиция. От един уеб сайт хората не очакват да чуят твоето мнение или опит, а систематизирана и установена информация на определена тематика.

Ако не беше блог, нямаше как да бъда себе си, а трябваше да се съобразявам само с нуждите и изискванията на читателите.

P1090898В блога ти има секция за онлайн търговия. Какви са предизвикателствата на пазаруването чрез Интернет у нас – на базата на личния ти опит и като клиент, и като доставчик на такава услуга?

Да, макар и нова, тази секция се появи, след като попаднах на френския онлайн магазин – La Redoute. Направих няколко поръчки, и бях очарована от стоките и цената им. Не мога да кажа, че няма значение цената. Мисля че разликата е видима. Вярно е, че имам широки пръсти, но не съм прахосник.

И когато видях, че мога да пазарувам изгодно дрехи за детето, в пъти по-ниски от масовите цени тук (една рокличка или детско панталонче тук струва около 30 лева, а от там може да го купиш за 4-6 лева), реших, че хората, които ме четат, трябва също да знаят за този и други изгодни магазини.

Освен, че в онлайн магазините може да закупите стоки на много по-ниски цени, има и друго нещо, много по-важно за хората – времето. Едно е да отидеш на пазар с детето, или да излезеш от работа за да си набавиш
нужните стоки, или пък вместо да отидеш на излет (пикник) през уикенда, да обикаляш магазини за да намериш това, което те удовлетворява. Това, че можеш да напазаруваш докато си в къщи или на работа, докато детето спи или се е заиграло, е определено голямо предимство в нашия забързан енергичен и отрупан с предизвикателства живот.

Като клиент на онлайн магазини, не само един и два, мога да кажа, че това е бъдещето. Доставчик, както ти ме наричаш, не бих се нарекла. Аз не предлагам стоките, а информацията, как хората да могат да пазаруват онлайн.

gift_percentАко хората, намерят в блога ми всичко, което им е нужно да се регистрират, поръчат, да се възползват от промоционалните предложения и съм помогнала на някой да направи успешна поръчка, значи съм си свършила работата добре.

Ако не съм го описала достатъчно ясно – значи не трябва да е в блога ми. Факт е обаче, че читателите не спират да ме питат, да коментират, да се съветват и да благодарят.

Какво още ни липсва, за да стигнем показателите на „белите държави“ по отношение на Интернет пазаруването?

Тук отговорът не е еднозначен. Трябва култура, желание за развитие, самоусъвършенстване и доверие.

Другото важно нещо е информацията. Хората предпочитат да зададат въпроса си директно, без да си направят труда да прочетат дали преди това някой не е задал техния въпрос. Не говоря конкретно за моя блог, а по принцип.

И точно тук е разликата, между това, което дават другите и това, което давам аз на хората като информация – персоналното внимание.

Това, което те получават, ако отидат да си купят от офлайн магазин – и продавачката им обяснява и разяснява – го правя в моя блог. Така хората могат и да пазаруват, могат и да се чувстват удовлетворени от вниманието, което са получили.

Няма по-хубаво от това, когато получа съобщение, че даден човек се е справил и благодари, че съм му помогнала. Точно това ми дава стимул да продължа да го правя. Защото явно го правя добре.

Нашия народ е много недоверчив. Нивото на предлаганите услуги в България става все по-високо, но има още върху какво да се работи. За съжаление са малко фирмите, които предлагат качествен service (извинявам се за чуждицата).

P1090795Пречка е вкорененото в представите на хората мислене, че ще бъдат излъгани и трудно предприемат крачка към онлайн пазаруването. Как да си купя нещо, което не виждам какво е и ако си го поръчам, а ми изпратят друго?! Недоверие, скептицизъм и липса на информация.

Нужно е култура и информираност и от страна клиентите, които са основна предпоставка за подобряване на онлайн търговията. Но това се променя и трябва да се промени, за да стигнем „белите държави“.

Как виждаш бъдещето на онлайн търговията в България?

Ще се разраства с все по-бурни темпове.

Интернета е заел толкова голяма част от живота на хората, че това е неминуемо. Въпрос на време е.

По-скоро е добре да ме попиташ, какво е бъдещето на офлайн магазините в България? Ще останат Молове, големите вериги магазини (храните трудно, особено бързо-оборотните, трудно ще пробият онлайн) и тук-там някое квартално магазинче.

Хората ще се ориентират към онлайн пазаруването, което им отнема много по-малко време, енергия и средства. Всъщност, моловете ще се превърнат по-скоро в шоурум на конкретни марки и магазини.

Един по-личен въпрос. Как съчетаваш задълженията на млада майка и онлайн маркетинга?

Ето това е най-трудното. Докато отговарям на някой мейл – а Вики ме дърпа с малките си пръстчета и ме кара да стана от компютъра – ми се къса сърцето.

Ясно е кой надделява – тези прекрасни големи очички.

Докато спи, гледам да свърша каквото мога, а когато легне вечер – наваксвам, с цената на късно лягане (2 часа след полунощ поне), наваксвам с информацията.

От време на време идват и бабите, което ми дава малко повече време да наваксвам. Наистина е трудно, но пък ако е лесно, няма да е интересно.

Drenovski_0221Как приемат приятелите ти, роднините и познатите тази твоя дейност?

Напълно ме подкрепят. Особено съпругът ми – това значи много за мен.

Смяташ ли се за успяла жена и защо?

Какво значи успял човек? За всеки това има различна дефиниция и влага различен смисъл.
Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Далеч съм от успяла жена – при мечтите, които имам.

Къде (и как) се виждаш след 10 години?

Десет години са много дълъг период. На въпроса „къде“ – някъде на тишина и спокойствие, с поне още 2 деца. А развитието на блога ми и идеите ми – ще разберете 🙂

laredoute

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

3 коментара за “С Милена Дреновска за майчинството, блогирането и онлайн търговията”

  1. Само да отбележа, че всички снимки в интервюто са от галерията в нейния блог: http://www.momentofpeace.net/gallery/main.php

  2. […] точно така своя блог, ще ви се наложи да изчетете моето интервю с нея. А ако искате да разберете как една млада майка може да […]

  3. […] да си покажат и те мръсното бельо – към Майк Рам, Милена Дреновска и Цветана […]

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes