Ивелина Атанасова за онлайн маркетинга и… кърменето

 

ivelina3Ако не се сещате веднага за пряка връзка между онлайн маркетинга и… кърменето –  ще ви подскажа: Ивелина Атанасова.

Признавам обаче, че заглавието е изцяло… маркетингово. Въпреки че, едно интервю с интересна личност – а Ивелина определено е точно такава – е интересно само по себе си. Дори и без провокиращо заглавие… 😉

Ивелина Атанасова е от хората, с които се запознах първо онлайн и чак след това на живо. (Запознахме се офлайн съвсем наскоро – на ILG семинара във Варна преди три дни).

Но това не е най-важното. По-ценното е, че Ивелина е от хората, които се радвам, че познавам.

Не само защото винаги е усмихната и е готова да сподели с теб нещо ново и интересно, което току-що е открила в дебрите на Интернет…

И не само защото това, с което тя се занимава ме вълнува и мен.

Знаете, че в този блог една от целите, които съм си поставил е да ви срещам (макар и виртуално) с интересни и стойностни хора. Поредното ми „задочно интервю“ влиза точно в тази категория.

Пламен Петров: Коя е Ивелина Атанасова и с какво се занимава?

Ивелина Атанасова: Много ми е трудно да отговоря еднозначно на този въпрос. Ако трябва да се опиша с няколко думи те ще са: усмихната, амбициозна, организирана, подредена и целеустремена.

Ако трябва да илюстрирам защо и как, то Ивелина Атанасова у дома е съпруга и майка, имам двугодишен син. В свободното си време се занимавам с проблемите на кърменето в България и популяризирането на „привързаното и естественото родителство” като начин на живот. Член и съосновател съм на Ла Лече Лига, България.

Паралелно с това в университета Ивелина Атанасова е х. ас. Работя като хоноруван асистент към катедра Маркетинг – водя упражненията по маркетинг на 2 курс. Радвам, че съм част от екипа на eTimes.bg, където следим тенденциите и новините в електронния бизнес и маркетинг, а в Newmark се занимавам с маркетингови стратегии и комуникации.

През почивните дни се отдавам на моята страст – пиша в блога и снимам детенце в Морската година или покрай морето.

Защо те интересува маркетингът по принцип? И кое ти е най-интересното в него?

Харесвам маркетинга заради хората. Винаги съм се интересувала от психология и от комуникация. За мен маркетингът е комуникация. Ефективният маркетинг за мен в много тясно обвързан с психологията и с това да изучаваш хората, техните реакции и тяхното поведение.

Мисля, че бях в 7-8 клас, когато имахме за домашно да направим (да препишем) класификацията на различните психологически типове хора и техните реакции в дадени ситуации. Аз бях запленена. Впечатлих се неимоверно от това, че все пак поведението ни в социума е подчинено на някакви правила и специфични характеристики, които ние притежаваме и те могат да бъдат анализирани и класифицирани.

С времето започнах да изучавам различните типове, за да бъде комуникацията ни пълноценна, далеч преди да избера маркетинга за своя професия. Сега отчитам всичко, което съм научила за изключително предимство, което ми помага в работата, не само по отношение връзката ми с клиентите, но и в работата ми за тях – когато искаме да наложим дадена концепция сред потребителите на техните услуги. Интересувам се от това защо различните хора реагират по различни начини в идентични ситуации, какво провокира интереса или безразличието им, изобщо какви са причините да бъдем това, което сме и какво се крие зад емоциите и реакциите ни.

Обичам работата си, защото ми предлага възможността да експериментирам. Всеки ден от моето ежедневие е различен, всеки клиент е различен, всеки проект е различен. Това прави живота ми цветен, провокира най-доброто у мен, провокира креативността ми. Различните проекти и различните клиенти не ми позволяват да се отегча от работата и да вляза в рамките на еднообразието – това ме е плашело винаги!

Кое му е по-доброто на онлайн маркетинга?

Кратко, точно и ясно :-), онлайн маркетингът е:

 • измерим
 • икономически по-изгоден и ефективен

По повод упражненията по маркетинг в Икономически университет… Онзи ден си говорехме за различните потребители със студентите и обсъждахме поколенията X, Y и Z, стигайки до заключението, че всъщност „новото поколение” Y и Z, хората които ще представляват 40% от българския пазар още през 2010г., прекарват по-голяма час от ежедневието си в мрежата. Ако искаме да ги достигнем – там е мястото! 🙂

Твоят сайт всъщност е блог. Защо?

Защото търся обратната връзка, търся комуникацията.

Започнах да водя блог и да пиша за маркетинг, защото това са неща, които ме интересуват, това работя и защото всички знаем, че бизнесът в общият случай е в София, аз исках да имам обратна връзка и контакт с другите „колеги” ( хич не я харесвам тази дума, но да речем колеги), защото вярвам в максимата „много сме, силни сме”.

Ако все повече хора започнат да говорят, да пишат и да практикуват професионално онлайн маркетинг и маркетинг изобщо в България това е ползотворно за имиджа и за начина, по който бива възприеман един бранш като цяло.

Не харесвам думата „колеги”, защото смятам, че хората, които работят в една област са съмишленици, те са екип и е добре да бъдат част от едно цяло. „Колеги“ ми звучи твърде чуждо и делово за един екип 🙂

Как се прави онлайн маркетинг по български?

Най-тривиалният отговор е: трудно! 😉

Всъщност основният проблем, пред който съм изправена, когато говоря за електронен маркетинг е че онлайн комуникациите и онлайн маркетинг каналите са все още „terra incognita” за българския бизнес. Все още предимствата, които предлага интернет като комуникационен канал и като средство за реклама остават на заден план.

Едва преди около месец се основа българският IAB – сдружението на българските онлайн медии, което си поставя за цел да създаде силна браншова структура, чрез привличане на заинтересованите медии, технологични компании, рекламни агенции, рекламодатели на българския пазар. Преди броени дни стана факт и WebIT – В2В изложението за онлайн бизнес и комуникации, при това беше прието изключително радушно и премина с успех.

Подобни събития ме правят оптимист. За онлайн маркетинга вече се говори като за инвестиция, като за способ, чрез който бизнесът да се оптимизира и да намали своите разходи, което е изключително важно особено по време на криза, така че мисля, че няма да мине още много време преди онлайн маркетинга да достигне световното равнище. Нали все пак работим в условия на глобална икономика… 😉

Визията ти за бъдещето на маркетинга у нас?

Мисля, че маркетингът в България ще се доближава все повече до световния маркетинг. Ние вече сме част от Европейския съюз, тенденциите са да работим на глобални пазари, което за мен е знак, че ако искаме да успеем и бизнесът ни да работи за нас ние трябва „да настигнем американците”, най-общо казано… 😀

За мен тенденциите са това – с ускорени темпове по посока световните стандарти и световното качество!

Ивелина Атанасова - снимка 2Как и къде виждаш себе си след 10 години?

Пред компютъра, не знам… 🙂

След 10 години ще имам 12 годишен син, който ще е в пред-пубертет, което означава много любовни трепети и тревоги. Искрено се надявам до тогава да имаме още едно детенце и куче – в тази последователност. 🙂

В професионално отношение – иска ми се да се да работя в по-установени икономически условия, да успея да се наложа като професионалист и като име в бранша. Мечтая си да реализирам рекламна и PR кампания, изобщо цялостния маркетинг и изграждането на позитивен имидж на страната ни навън. Защо не?!

Кой е най-интересният сайт, който посети днес?

Reddit.com – мисля, че ще се окаже полезен инструмент за оптимизация. 🙂

Освен, че има версия на български и малко „българско общество”, след две гласувания за статията, която си пуснал тя става с DoFollow линк!

Традиционен въпрос към всеки мой гост: какво е за теб богатството? А успехът?

Свързвам богатството със спокойствие и сигурност. С много пътувания и снимки – обичам света, който виждам през обектива на Канон-а си. 🙂

А успехът свързвам с отговорност. С отговорност към обществото, защото смятам, че всеки успял човек трябва да допринесе с нещо за обществото, в което живее, в противен случай се превръщаме в чиста проба консуматори. Нещо, което аз лично за себе си не толерирам.

Успехът е и отговорност към семейството, към фирмата, към приятелите, към родителите – смятам, че това са хората, благодарение на които една личност може да достигне момента, в който да се нарече успешна.

Най-важното нещо в живота за теб е…?

Не обичам да степенувам нещата на по-по и най. И рядко го правя в живота си, защото смятам, че „колелото се върти” и нещо, което е изключително важно днес, изглежда като смешна прищявка утре.

Ценностите ми се илюстрират с моето семейство – съпругът ми и детенце, родителите (и близките ми) и приятелите ми – за мен, вечните константи са това!

Полезни връзки:

Профил във Facebook

Профил в Twitter

Профил в Svejo.net

Профил в Contacto

Снимки във Flickr

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

9 коментара за “Ивелина Атанасова за онлайн маркетинга и… кърменето”

 1. Много хубаво се е получило интервюто!!!

  Много, много ти благодаря и за комплиментите, и за интервюто, и за линковете 🙂 За всичко!!!

 2. Готино интервю 😉

 3. johndaddy332 каза:

  Любимата ми блогърка! Супер интервю, Браво!

 4. […] не връзка помежду си – независимо дали става дума за онлайн маркетинг и кърмене, „интернет мафията” знае на кои страници, в кои […]

 5. Поздравления за интервюто!И за снимките:)

 6. дон Айс каза:

  много яко интервю,наистина.Блогодаря

 7. […] (супер-пичовете от SUPERHOSTING) и чаровната варненка Ивелина Атанасова (ако съм пропуснал някой – моля за […]

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes