Разузнаване с бой: интервю с Анжела Антонова

 

Анжела АнтоноваПродължавам традицията с моите „задочни интервюта“, чрез които ви запознавам с интересни българи и техните идеи, мнението им за състоянието на държавата и обществото ни и вижданията им за богатството и успеха (основните теми в моя блог).

Този път избрах да ви срещна виртуално с една личност, която аз също все още познавам само от виртуалното пространство – антроположката Анжела Антонова.

На пръв поглед, антропологията може да ви се стори доста встрани от темите в Блогатство.com, но първият поглед не винаги дава пълна представа за цялата картина.

Всъщност, това е наука, която изследва човешката природа и поведение. Моят блог до голяма степен се занимава със същото – макар и целите му да не са чак толкова амбициозни, колкото на антропологията като цяло.

Имаме и още една допирна точка с Анжела – тя също е блогър. И също като мен – едва навлиза в дебрите на тази социална джунгла: блогосферата. 😉

Пламен Петров: Вече знам, че не е лесно човек да говори за себе си, но все пак – коя е Анжела Антонова?

Анжела Антонова: Аз съм човек, който спокойно и без страх казва истината.

Според една древна китайска поговорка: „Има три вида истини. Моята истина, твоята истина и … Истината!“. Коя е твоята истина?

Да така е! Аз знам моята истина, опитвам се да науча и „твоята“ истина, като се потапям в твоята социална среда. Съгласувам наученото с всички заинтересовани, по този начин достигам много близо до истината такава, каквато е за всички нас. Това ми е занаята. Аз съм социален изследовател, които работи чрез нестандартни изследователски методи. В блога си давам кратко определение за action research и демонстрирам съвместно с всички какво е това на практика.

Action research… Аз – като мъж – го свързах веднага се един термин от казармата: разузнаване с бой.

Ха, ха, ха! Разузнаване с бой 😀  Аз – като жена – никога не бих се сетила за военни термини, пък и нямам много шансове, ако се стигне до истински бой –  висока съм метър и шейсет и тежа, има-няма, 48 килограма, но в интерес на истината има нещо общо…

Анжела Антонова - снимка 2Вероятно знаеш, че основния изследователски метод, използван от антрополозите е включено наблюдение. „Включеното“ наблюдение се осъществява от изследовател, който участва в живота на изучаваната организация. По такъв начин, след определен период от време той бива „приет“ като равноправен член от останалите и може „отвътре“ да наблюдава и регистрира сложните процеси и явления, които съпътстват съвместната дейност.

Чрез „включеното“ наблюдение особено ефективно могат да бъдат изследвани и установени причините за конфликтите в организацията, характерът на формираните междуличностни отношения, ефективността на контактите между ръководител и ръководени, определянето на лидера или лидерите в социалната организация, равнището на съвместимост и несъвместимост между членовете на организацията и др.

За да мога да се справя с изследователските си задачи, живях в различни младежки общности на територията на София и Великотърновска област и работих като сътрудник в най-активните организации, подкрепящи интеграцията на младите Българи в българското общество. Работих във Фондация за Развитие на Гражданското Общество, Български Червен Кръст, КЕЪР Интернешънъл, Министерство на труда и социалната политика, Български Фонд за Жените, младежко сдружение Progress4smile. Работих и в щабовете на СДС и ПП ГЕРБ в хода на всички политически предизборни кампании след 2003 година.

Защо избра точно този път за професионално развитие?

Не мога да кажа, че винаги съм избирала съзнателно професионалния си път. Много често „случайността” ме е принуждавала да потегля в една или друга посока. Първата ми работа през 1987 година беше по разпределение. Назначиха ме за учителка в дом за деца.

Бях шокирана от мизерията и жестокостта в тази институция. За да открия отговорите на въпросите, които предизвика работата ми с изоставените деца, започнах да уча психология.

После специализирах психотерапия и клинична социална работа. Работих с млади хора с увреждания и техните семейства. Това породи много нови въпроси за взаимовръзката между трудностите на тези хора, тяхното поведение и социалното им обкръжение.

За да открия отговорите, започнах докторат по социална политика. Професионалният ми път е такъв какъвто е, заради безграничното ми любопитство да откривам отговорите на въпросите, които поражда реалната ми практика. Това коства много притеснения и неудобства както на мен, така и на близките ми, но аз продължавам да избирам този път на развитие.

Разкажи за твоя необичаен изследователски проект?

Приложното изследване „Завръщане на младите Българи у дома: Личен опит и прозрения за процесите на социална симбиоза и интеграция ” е поредното усилие да науча отговорите на много въпроси, родени от професионалната ми практика.

В хода на работата си открих, че в България има всякакви програми, подкрепящи етнически малцинства и хора с различни проблеми да се интегрират в българското общество, но няма и помен от ефикасна държавна политика, насърчаваща интеграцията на талантливите „нормални” млади Българи в нашето общество.

Така в момента, в който получих шанс да трансформирам докторската си тема, нямах никакви колебания за смисъла да планирам приложно изследване, което да подкрепи интеграцията на талантливите млади Българи в нашето общество.

Откъде ти дойде идеята да направиш точно такова проучване и трудно ли се стигна от идеята до конкретната реализация?

Идеята се роди в резултат на интензивни обсъждания в класа ни по културна антропология в Амстердамски университет.

Вече съм забравила за трудностите. Спомням си само ентусиазма и безусловната подкрепата, която получих от всички колеги и ръководството на департамента по антропология.

Холандците са изключително прагматични, те имат разработено ноу-хау за практическа реализация на изследователските идеи, знания и умения.

Планирах приложното изследване с холандското ноу-хау и имам ясна организационна рамка, и изследователски план, който да ме води в необятната територия на младежката интеграция.

Как се вижда България отдалече? И кое най-много „бие на очи“?

Красива, уникална, мистериозна. Така изглежда България, видяна през очите на моите колеги от запад и изток.

Най-много бие на очи поразяващата красота и таланта на Българите. На втори поглед с тъга се отбелязват очевидните социални несправедливости, мизерията и бедността.

Няма да те изненадам, че през 2001 година никой от колегите ми антрополози от Америка, Европа, Азия и Африка не беше гостувал в България. С течение на годините всеки от тях се включи в изследователския ми проект и споделяше впечатленията си за младите Българи и нашето общество. Най-често произнасяната дума в тяхната обратна връзка е „красота”.

Анжела Антонова - снимка 3

Вярваш ли наистина, че младите и талантливи българи ще се завърнат в родината?

Не е и необходимо! Но могат да се създадат реални възможности младите и талантливи Българи да допринасят за развитието на общностите, в които са родени.

Как да се случва това? Предлагам практическо решение, изработено в хода на приложното изследване „Завръщане на младите Българи у дома…”.

В момента, младите Българи и тяхната интеграция в обществото ни не са тема от политическия дневен ред. Като че ли тази огромна група хора, остават невидими.

Продължавам да твърдя, както и когато започнах приложното изследване, че младите българи са най-голямата социално изключена група от българското общество. Полагам усилия да убедя управляващите политици да променим това като приложим съвместно резултатите от изследването ми в реалната практика.

С какво лично теб те изненада работата по проекта?

С безусловната подкрепа, която получих от огромен брой хора от цял свят.

Неприятно съм изненадана от отношението на родните политици.

Как гледат младите българи в чужбина на богатството и успеха? Различни ли са представите им от тези на връстниците им у нас?

Болшинството млади Българи в чужбина гледат на богатството и успеха, така като гледат и местните хора. Богатството и успеха са житейски цели, реално постижими със собствени усилия.

В България, дори и за младите хора, е широко разпространено вярването, че за да станеш богат, трябва да „прецакаш” другите с хитрост, измама или далавера.

Как се справяш с ролята на блогър и на какво те научи това ново амплоа?

Справям се с много помощ от нови приятели, които открих в блог пространството.

Това ме научи да споделям открито трудностите си и да моля спокойно за помощ, като вярвам, че ще я получа безусловно.

Кое ще е следващото ти предизвикателство?

Прилагането на резултатите от изследването „Завръщане на младите Българи у дома…” в реалната практика тук и сега – в България и Европа

Имаш ли някакви забележки или пожелания към Блогатство.com?

На автора и всички читатели на Блогатство.com пожелавам – бъдете здрави и щастливи, останалото да можете да си го купите ;-).

Винаги сте добре дошли и вие и вашите приятели и приятелите на вашите приятели в моя блог и страницата ми във Facebook.

Очаквам да ме навестите! 🙂

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

3 коментара за “Разузнаване с бой: интервю с Анжела Антонова”

 1. Райна каза:

  Радвам се,че си „срещнал“ Анжела, Пламене. Познавам я от 15-на години и с интерес научавам за развитието на плановете и проектите и.
  Поздрави и на двамата и много успехи!
  Райна

 2. Angela Antonova каза:

  Пламене, благодаря ти за хубавото представяне! Радвам се, че това интервю ме свързва с колеги, приятели и съмишленици. Райна, не знаех, че си блогърка ;)това е много приятна изненада ;)колко още изненади има да откриваме в дебрите на блог пространството…
  усмихнат ден, Анжела

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes