10 начина да направим блога си по-секси

 

sexyЕдва ли има блогър, който да не желае блогът му да не бъде посещаван от повече хора, а написаното от него да не бъде четено. (Макар че, всъщност познавам един такъв човек, но той е изключение не само на това правило…).

Ако искате другите да четат публикациите ви, трябва да ги грабнете от самото начало. И то не от първия параграф, а още преди това – от самото заглавие.

Съветите, които ще прочетете след малко не са измислени от мен. Но наистина работят. Многократно съм се убеждавал в това.

И ще бъдат полезни не само за блогъри и автори на съдържание в Интернет, но и за всеки, който създава каквито и да е текстове, реклами или дори само заглавия…

Защото са универсални, изпитани многократно в практиката, а и най-вече, защото са базирани на човешката психология. А хората, по принцип (не само мъжете) харесват когато нещата са секси. Тъй като обратното на секси не е само грозно – но и скучно и безинтересно.

Без повече предисловия – ето ви

ДЕСЕТ НАЧИНА ДА СЪЗДАВАМЕ ЗАГЛАВИЯ, КОИТО ПРИВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО НА ЧИТАТЕЛЯ

 1. ШОКИРАЙТЕ АУДИТОРИЯТА! Тук, разбира се, не се иска да пускате ток на потенциалните си читатели, а само да създадете такова заглавие, каквото би ги накарало да подскочат от столовете си и с нетърпение да кликнат на линка, чрез който ще прочетат какво всъщност се крие зад такова нестандартно заглавие. Когато преди време реших да напиша текст, с който да обясня защо създадох блога си с WordPress, а не с Joomla, можех да избера скучно заглавие, което да обяснява какво с крие зад него. Вместо това – постъпих точно обратното. Ето какво измислих: „Изневерих… но още я обичам!“.

 2. ПРЕДИЗВИКАЙТЕ ЛЮБОПИТСТВО! Хайде сега си сложете ръката на сърцето. И после ми кажете дали щяхте да прочетете настоящата ми публикация, ако заглавието й беше „Съвети за създаването на по-атрактивни публикации в блог“? Не е много секси, нали?! Ето, затова става дума… 😉 (Примерът от моята скромна практика в това отношение може да бъде и статията със заглавие „Спирам блога си! Така повече не може!“ ).
 3. ОБЕЩАЙТЕ НЕПОСРЕДСТВЕНИ ПОЛЗИ! Нека в самото заглавие да се крие обещание за нещо, което ще бъде от полза на този, който прочете целия текст. „11 съвета за щастлив и успешен брак“ може би отговаря на това условие…
 4. ЕКСЦЕНТРИЧНОТО ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ! Едно заглавие може да бъде направено не само любопитно или шокиращо, а дори толкова странно, ексцентрично или дори извратено… че читателят просто да не може да му устои. Дали имам и такива заглавия! Ама, разбира се! Ето: „Печено прасе броди из махалата“ 😀
 5. ЗАИГРАЙТЕ СЕ С ПОПУЛЯРНИ ФРАЗИ! Ако още не сте се сетили кое от моите заглавия изпълнява това условие, ще ви подскажа веднага: „Преглед на пАчата (не е правописна грешка)“.
 6. КОНТРАСТНИ ЗАГЛАВИЯ. Не мога да го обясня в дълбочина от психологическа гледна точка, но е доказано, че т.нар. „контрастни“ заглавия привличат повече внимание (при равни други условия, разбира се). Кой заглавия са контрастни?! Тези, в които думите са от две различни противоположности (независимо по какъв точно признак). Например: „Life, жизнь и…живуркане„.
 7. ЗАИГРАВКА СЪС ЗАГЛАВИЯ НА ФИЛМИ ИЛИ КНИГИ. Тук май все още нямам конкретен пример на вече написана статия, но пък веднага ми хрумна заглавието на бъдеща такава: „Ако Хари Потър владееше магията на блогирането“. Нямаше ли да ви е интересно?! 😉
 8. ХУМОР, ШЕГА И ЗАБАВЛЕНИЕ! Най-добрите заглавия са тези, в които има някакъв виц. (И едно от най-ценните им качества е, че тъпанарите няма да разберат вица и съответно няма да ви прочетат публикацията. Че кой би искал до го четат хора без чувство за хумор?! Аз поне не ща…). Хуморът в заглавието съвсем не означава, че в самия текст не се говори за нещо сериозно. Както е при „Ако образователната система ви образува нерви…„.
 9. ПРЕДИЗВИКАЙТЕ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ДОГМИ! Бунтарският дух живее даже и в най-дребните душици. Или поне на тях им се иска да вярват, че това е така. И затова винаги ще обърнат внимание на заглавия, които по някакъв начин се противопоставят на някое масово разбиране по който и да е въпрос. „Защо няма да отслабнете с диети“ е христоматиен пример за приложение на този принцип. (Донякъде „SEO без шапка (и без вманиачаване)“ също отговаря на този критерий…).
 10. МИКС, КОМБИНАЦИЯ ИЛИ ТЮРЛЮГЮВЕЧ. Този принцип всъщност е да комбинирате няколко от гореизброените девет принципа. Т.е. заглавието ви може да бъде едновременно и провокативно и да съдържа някакъв виц. Или да предизвиква любопитство и да е версия на някоя популярна фраза или заглавие на филм. Или… вариантите са неизброими, но не трябва да се прекалява.

blogging-101-4Понеже сте ми необяснимо симпатични 😉 – ще ви издам и една 11-та тайна: всичко е относително!

Това ще рече, че не е задължително заглавията ви да са скандални, шокиращи или разсмиващи. (Особено ако поддържате блогът на Светия синод, примерно. Или на друга консервативна институция…).

Всичко трябва да се използва с мярка, както подправките при готвенето) и да не бъде самоцел.

А сега ви предизвиквам – още в следващите 24 часа да се опитате да създадете такова заглавие, което да отговаря поне на един от горните 10 принципа!

И да споделите тук резултатите… 😉

P.S. Всичко това всъщност беше нашият четвърти урок по блогиране. Ще има и още – стига да ви е интересно! 😉

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

10 коментара за “10 начина да направим блога си по-секси”

 1. Роси каза:

  Както винаги, много ценни съвети ни даваш Пламене 🙂 А и реално можеше да видим какъв ефект има заглавието – като твоето на тази публикация – зачудих се какъв ли ще е този блог, дето ще изглежда…секси 🙂
  Наистина, заглавието, както и въобще външният вид имат огромно значение за това как ще ги възприеме читателя и дали въобще ще си направи труда да го прочете 🙂 Както се казва: „По дрехите посрещат, по ума изпращат!“. А външното много често отразява вътрешното… Аз например, много интересно „познавам“ мойте книги в книжарницата или библиотеката. Просто като ги видя, разлистя и усещам, че е „моя“. Понякога е заглавието, но не само то…оформлението, дори щриха, как е подреден текста, илюстрациите… в много случаи не знам какво точно ме грабва, просто я усещам…привлича ме, сякаш има вибрации и се влюбвам от пръв поглед в нея. 🙂 И досега не ми се е случвало да се разочаровам 🙂 Цялата подредба, всеки един детайл ни влияе, макар да не осъзнаваме с какво, но просто отразява личността на автора.Така че – за големите неща са важни детайлите.:) Аз лично обичам да поставям предизвикателни теми, които предизвикват размисъл, дискусии или дори цялостен обрат в мисленето. Като:
  -Хаосът е „оплодителят”, от който се ражда новото.
  -Сигурността е в несигурността
  -Мъдростта на съмнението
  -Как духовните хора правят пари
  и т.н 🙂

 2. Ивалина Ташева каза:

  Разбира се, че е интересно!Чакам уроците ти с нетърпение.
  И за подправките – системната употреба на разнообразни подправки чисти храносмилателната система от гнилости, намалява ферментационните процеси или казано различно – прави ни по-проводими и по-здрави.
  В този ред на мисли, съм убедена, че „консумацията“ на разнообразни текстове със секси заглавия може да очисти мозъчната система и да я направи по-проводима, гъвкава и естествено ще я оздрави:)
  Начинът, по който Роси си избира книги е валиден за всичките ни избори – на партньори и приятели, на жилище, на дреха, на кола, на аксесоар…И това е точният избор, изборът на сърцето, на душата.Изборът с разум, често подвежда.

 3. johndaddy332 каза:

  Доста добри съвети. Браво!!!
  Най ми харесва това, че има практически примери. Не като някой дето казва какво да се прави, а изобщо да не го е правил.
  Чудесна статия!

 4. Пламене, благодаря ти!Твоите уроци са много полезни, кратки и ясни.Опитвам се да ги прилагам. Имаш особената дарба да провокираш в най добрия смисъл на думата, да вдъхновяваш и да променяш хората около себе си.Когато за първи път ни изнасяше уроците за блогирането, аз си мислех това е невъзможно за мен,толкова ми е далечно и непонятно, че даже си излязох от урока.След краткия разговор с тебе, нещата се промениха! Ти ме хвърли в дълбоките води! Може би това е едно от най големите ми предизвикателства в живота ми до сега.До преди две години аз не знаех как да си отварям пощата и не се докосвах до тази кутия наречена компютър. Просто не ми беше необходимо, аз си рисувах картините в ателието и това ми беше достатъчно.Но нещата се променят. И ето само месец по късно след нашия разговор, аз художника имам сайт и блог и даже пиша, нещо което не съм правила никога до сега.Това е благодарение на теб и твоята мотивация и предизвикателство!

  • Вержи, безкрайно се радвам за това, което ти се случва! 🙂

   Щастлив съм, че мога да участвам в чудесата не само в моя живот, но и в животите на приятелите ми…

 5. Пламене, специално за случая един стар пост изплува от небитието. Вярно за малко и не съвсем 😀 , но както добре знаем ти не си блондинка 😉

 6. BullBlogger каза:

  Чудесна статия, видях я докато пусках свежо и ако не беше това грабващо заглавие със сигурност щях да я пропусна.

  Страхотен стил и в същото време синтезирана информация. А, и, както каза johndaddy332 преди мен, практическия урок е впечатляващ.

  Искрени поздрави

 7. Благодаря за оценката! Ще издам една тайна: в предстоящата ни съвместна книга за блоговете съм написал нещо по същата тема – за заглавията в блоговете – но в по-разширен вариант и с повече съвети. 😉

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes