Gravatar или как да не сме безлични в Интернет

 

center_gravatar

Ако сте от хората, които само гледат – без да взимат участие – тази статия няма да ви е интересна. Да си само кибик обаче (и в Интернет, но и в живота като цяло) е доста неблагодарно занимание. А е и глупаво… (Пък аз вярвам, че читателите ми не са нито глупави, нито мързеливи).

Ако сте от тези, които все пак се престрашават да вземат отношение по темите в Blogatstvo.com и да напишат по някои и друг коментар към написаното от мен – тогава ще ви е интересно да прочетете целия текст.

Особено ако сте се чудили защо в коментарите на едни хора има красиви снимки на самите коментиращи или други картинки, а на вашите коментари – само едно сиво, анонимно силуетче.

По принцип, използването на каквото и да е изображение в Интернет като символ за определен потребител (не само в коментарите в блоговете, но и във форуми, чатове и на много други виртуални места) се нарича аватар (avatar). А днес ще поговорим за една разновидност на аватара, която се ползва вече от доста време и се нарича Граватар (Gravatar).

Казват, че за много хора може да се разберат много неща само като им погледнеш какво са си избрали за аватар. Едни слагат някакви сладки животинки, други някакви изроди, трети – филмови или спортни звезди, четвърти – хумористични картинки, пети – анимирани порно-анимаци… А най-самовлюбените (като моя млост) си избират за аватар собствената си физиономия. Хора всякакви… Аватари  – също.

(Произходът на понятието „аватар“ е буквално божествен. Но е интересна и появата и кристализацията на днешното му Интернет значение – от компютърните игри, през няколко кибер-пънк романа, та чак до форумите, блоговете и пр.)

Граватарът пък е нещо като ВИП-аватар. Самото име произлиза от израза globally recognized avatar“ (глобално разпознаваем аватар), а идеята е да не се налага всеки път да трябва да си избирате или качвате нов аватар, а да използвате един и същ.

Когато отидете в сайта gravatar.com трябва само да преминете много кратка процедура за (безплатна) регистрация, да си изберете картинка или снимка за вашия глобален аватар и – готово.!

Вече ще имате собствен граватар и всеки път когато пишете коментари в блогове като моя, вашият е-мейл (този, с който сте се регистрирали в сайта на Граватар) ще бъде разпознаван автоматично и вашият граватар ще украси мнението ви.

Ако желаете може да добавите в регистрацията си повече от един е-мейл адрес. Това също е удобство, тъй като Интернет ни направи (поне виртуални) шизофреници и немалко от нас имаме не само по два, но по 3, 4 дори и повече адреси за електронна поща.

Ако сте пък собственик на блог – може да инсталирате такава тема (шаблон) за сайта си, която има вградена поддръжка за граватари и те ще се показват автоматично в коментарите. Ако пък няма такава поддръжка наготово – не се отчайвайте! Има десетки разширения (plugins), които вършат същата работа. (Но с тях определено трябва да се внимава – аз, например, успях вече днес да си съсипя блога точно с такъв плъгин, но за щастие пораженията не бяха невъзвратими).

Накратко – граватарите са полезни и удобни.

И ни помагат присъствието ни в Мрежата да не е толкова сиво и безлично.

Ако все още си нямата собствен граватар – какво чакате?! 😉

P.S. А ако имате или току-що сте си създали – коментирайте тази статия! Тъкмо ще ви го видим…

Полезни връзки:

Какво е Граватар?

Не бъдете безлични, създайте си (Gr)avatar!

Gravatar-related WordPress Plugins

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

27 коментара за “Gravatar или как да не сме безлични в Интернет”

 1. adin каза:

  Аз си имам отдавна. И според твоето определение явно трябва да съм полу-самовлюбена (все пак не е снимка):)

  • Да обичаш себе си не е лошо. Въпреки разпространеното заблуждние, че е точно обратното…

   Ако не можеш да обичаш (поне) себе си – няма и да си способен да даваш и получаваш любов. (Пък и кой би обичал човек, който сам себе си не обича?!)

   А да си самовлюбен (в лошия смисъл) е когато обичаш САМО себе си. И никой друг…

   При мен няма такова нещо. Със сигурност. 😉

 2. Райна каза:

  Е, да де, но аз искам на различните партита да съм с различна премяна 😉
  На места съм със снимка, на места с рисунка, понякога само силует
  Айде на граватараа

 3. Райна каза:

  я, появи се! Наистина става лесно, а и може да се сменя. Днес се чувствам като микс от акула и златна рибка – ей ме.
  Но ще помисля и ще си избера нещо по-трайно и репрезентативно

 4. Интересно на мен ми дава, че вече съществува такъв e-mail, а аз нямам спомен да съм се регистрирала там.
  Я да видим как ще ме докара :))

 5. привет на всички

 6. Nora каза:

  След съвета, че всеки трябва да работи по изграждането на „АЗ“ ЕООД се спрях на граватар с моето 🙂

 7. Мхммм, хубава измишльотина е това, за една камарата блогове, където може да се коментира.
  А гледам тук е променен дизайна 😉

 8. Да видим сега след намесата дали пак ще е сиво 🙂

 9. Filip Slanchev каза:

  I must have a gravatar right now 😉

 10. Ивалина Ташева каза:

  Тези, които се крият зад картинки всъщност са не по-малко разгадаеми от нас с портретите, ти го каза:) Различното е, че те нямат смелост да застанат с образа си зад това, което пишат.Обикновено не се представят и с имената си, а със всякакви странни прозвища, които също са особено показателни за личността им, но въпрос на избор, който аз просто приемам.
  Човек съм и предпочитам да общувам с човеци, а не с техните творчески продукти:)

 11. turkiyan bekirova каза:

  от няколко дена и аэ търсех эад каква картина да се скрия но като прочетох написаното по горе реших да не се крия повече

 12. LaSombra каза:

  Само едно уточнение за феновете ан „Стани богат“ и „Минута е много“. „Аватар“ не означава „божествен“, а „въплъщение“. Думата е индийска и се използва за телесното въплъщение на някой бог на Земята.

 13. Макс каза:

  Не го знаех този трик. Благодаря (макар и късно) много за статията.

 14. Макс каза:

  Една проба 🙂

 15. Svyatoslav Sybchev каза:

  Я да пробвам и аз какво направих ??

 16. Бре, то стана… :))))))) Един голяяяям… поклон, Пламски!!!!!!!! Жив да си!!! Пък съм и хубав бе…

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes