Завиждам на умните жени

 ВСЕ ПАК, НИЕ СМЕ СИ САМО МЪЖЕ…

Казват, че Бог създал мъжа преди жената просто защото винаги първо се прави чернова – за да се видят грешките и недостатъците. Един от най-големите недостатъци на моя собствен пол е, че първосигнално предпочитаме красивите жени пред умните. А това разделение, само по себе си, е доста глупаво. (И обяснението му е просто – повечето мъже имат по-добре развито зрение… отколкото мислене).

Според една умна – и ослепително красива – жена (актрисата Натали Портман), много повече умни жени харесват умни мъже, отколкото обратното. Т.е. отколкото са умните мъже, които харесват умни жени… а не такива с големи цици. Макар че, обратната пропорционалност между големината на гърдите и мозъка също не е научно доказана…

Аз лично много завиждам (благородно, разбира се – нямам никакво намерение да се подлагам на операция за смяна на пола) на умните жени.

Завиждам им за чисто женското умение да те погалят без какъвто и да е физически контакт – само с думи, поглед или дори въздишка. (Друг умен мъж, много преди мен, е открил, че „една жена може да каже много повече само с една въздишка, отколкото един мъж може да каже с цяла проповед“).

Завиждам им и за чисто физическата дарба да подаряват себе си. Да ти поднесат собствените си женски прелести като скъп подарък… така че да се почустваш като римски пълководец, който току-що е покорил Египет. Примерно. (Мъжете сме по-скоро егоисти. Можем да взимаме, но рядко умеем и да даваме – и то без задни мисли).

Завиждам им за магията на майчинския инстинкт. И за изяществото, с което го прилагат – не само спрямо чедата си, а и за непорасналите момчета… (Не е пряко свързано с темата, но се сетих, че наскоро много се смях на една тениска, на която пишеше: „Едип – първият mother fucker!). 😀

Както и да е… Да се върнем пак на умните жени. Казват, че жените – по принцип – харесвали мълчаливите мъже. Щото минавали за добри слушатели. А аз май доста се разприказвах…

Затова ми хрумна, вместо да се правя (неуспешно) на много умен, да издиря в Мрежата духовити цитати от умни жени и да ви предложа специалната си компилация:

„Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото знам, че аз не съм тъпа… а също и че не съм блондинка“ – Доли Партън („I’m not offended by all the dumb blonde jokes because I know I’m not dumb… and I also know that I’m not blonde“ – Dolly Parton)

„Мисля – следователно съм необвързана!“ („I think – therefore I’m single“. – Lizz Winstead)

„Когато са депресирани жените се тъпчат с храна или отиват на пазар. Мъжете нахлуват в други държави“. („When women are depressed they either eat or go shopping. Men invade another country.“ – Elayne Boosler)

„В политиката, ако искаш нещо да бъде казано – помоли за това някой мъж. Но ако искаш нещо да бъде свършено – помоли за това жена!“ („In politics, If you want anything said, ask a man; If you want anything done, ask a woman.“ – Margaret Thatcher)

„Понякога се чудя дали наистина мъжете и жените са създадени един за друг?! Може би просто трябва да живеем врата до врата и от време на време да си ходим на гости?!“ („Sometimes I wonder if men and women really suit each other. Perhaps they should live next door and just visit now and then.“ – Katharine Hepburn)

„Щом мъжете управляват света, защо не престанат да носят вратовръзки?! Не е ли тъпо да започваш всеки ден като сам си слагаш примка на врата?!“. („If men can run the world, why can’t they stop wearing neckties? How intelligent is it to start the day by tying a little noose around your neck?“ – Linda Ellerbee)

„Мъж гинеколог е като автомонтьор, който никога не е имал собствена кола“. („A male gynecologist is like an auto mechanic who has never owned a car“. – Carrie Snow)

„На жените им се налага да бъдат два пъти по-добри от мъжете във всичко, което правят – ако искат да ги смятат поне наполовина толкова добри. За щастие, това не е особено трудно“. („Whatever women do they must do twice as well as men to be thought half as good. Luckily, this is not difficult“.  – Charlotte Whitton)

„Извивка: най-красивото разстояние между две отделни точки!“. („Curve: The loveliest distance between two points.  – Mae West)

С последното, просто няма как да не се съглася! 😉

Надявам се да съм ви усмихнал. Независимо от пола…

Маестро, музика!

httpv://www.youtube.com/watch?v=OO38rf1m0FU

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

51 коментара за “Завиждам на умните жени”

 1. Усмихна ни ………………..и още как!!!:))
  Представа си нямаш още какви неща умеем 😉

 2. Angela Ivanova каза:

  🙂 Страхотна статия! …Много умна :)))

 3. Ondine каза:

  🙂 Да усмихнах се…особено за вратовръзката! 😉

 4. Gergana Peeva каза:

  Още се смея :))) Оправихте деня ми.

 5. neli hristova каза:

  благодаря! Така не се бях усмихвала наскоро.

 6. luckyN каза:

  EЙ! Това е страхотно! И което е по важно – абсолютно вярно ! Супер !:-)

 7. Не очаквах да прочета такава статия написана от мъж 🙂 Браво, браво, продължавай така 🙂

 8. иван каза:

  ха ха ха , интересно, не прочетох цялата статия /нали съм мъж/ но ми хареса.
  често казвам:
  – аа тая кола не може да я кара някой човек

 9. Милена Байкова каза:

  Супер! :)))
  Това за мисленето и отсъствието на обвързващ елемент важи с пълна сила за мен май …
  както и идеята за живеене врата до врата и от време на време да си ходим на гости 😉
  И всички останали цитати мноооого ми допаднаха!
  Що не взема да пропиша и аз на мъжка тема?! 8)
  Може пък да успея да върна жеста на Пламен.

  • С нас зле – ама без нас още по-зле! 😉

   • Милена Байкова каза:

    Предпочитам „без“ … по-малко ядове коства това 🙂
    А още едно дете за отглеждане определено не ми трябва 😉

   • Децата (ти) не ти ли носят радост? И любов… 🙂

   • Милена Байкова каза:

    Носят … дори когато човек отглежда детето си сам и му е ужасно трудно 🙂
    Но големите бебета правят и големи поразии и по-добре да стоят настрана 8)

 10. zvezdomira каза:

  Наскоро един познат (разведен) ми каза „Не стига, че съм принуден да се ОПРАВЯМ без жена, ами сега и в работата имам проблеми…“ Е, читателю, интересно ми е от гледна точка на пола как би изтълкувал това изречение? Лично аз първо много се възмутих и ядосах, а после се смях от сърце. Нека всеки мъж си зададе въпроса какво значи за него жената и какво значи да се „оправя“ без нея. А колко жени с добри доходи имат реална нужда от мъж? И как ли се „оправят“ без него? Помислете… Аз намерих своя отговр!

  • Човек трябва да може да се оправя и сам…ама не е същото… 😀

   • zvezdomira каза:

    Сам (а)? О не, опазил ме Бог от тази ерес! Не сам, а с пари. Да, сега маса народ ще скокне- не всичко е пари, това са глупости…. Так де! Не всичко е пари, ама жената не е втора майка (разбирай и слугиня), нито пък мъжът- голямо бебе! И колкото повече жени и мъже го разберат, толкова по- малко раздели! Разбира се- лично мение….

   • Ухиленият ми до уши емотикон (в предишния ми коментар) целеше да намекне, че намеквам за друго – по-еротично – значение на глагола „оправям се“… 😉

    Иначе, не съм съгласен и с друго:

    1. Жената Е втора майка! Но не в ролята на слугиня. Майките имат доста други функции. Като почнем още от кърменето…

    2. Мъжете СА големи бебета! Но това не значи само че винаги осираме положението (пардон за живописната реч). Като почнем още от кърменето… 😀

   • Валентина каза:

    Отдавна не бях попадала на подобно четиво! Хиляди благодарности! Ако по-голямата част от нас използваха лошата си енергия, за да се шегуват толкова интелигентно, всичко щеше да ни е наред!

   • zvezdomira каза:

    И такаааа, та като почнем от кърменето и се сетих един сладък виц: „Какво било общото между женските гърди и детските колички? Общото било, че и двете са предназначени за малки деца, но с тях си играели и големите мъже“. ТА! Разбира се че спорът жени-мъже и обратно е always open, но все ми се иска да няма спор! И понеже за сега загубих битката на семейното съжителство (повечето ще се съгласят, че често това си е война на световете) правя равносметка :-). Единственото, което разбрах от цялата си собствена история е, че най- голямата грешка на жената е, че се втурва да ПРОМЕНЯ мъжа- да го превъзпитава, а мъжът ПАНИЧЕСКИ се страхува точно от това и хуква през глава да бяга! В буквалния смисъл! ПУФ и изчезва яко дим! . А най- голямата пък на мъжа е да се оптива да и покаже къде и е мястото! Всъщонст е толкова просто ако решим да даваме! Гоаворя за двата пола! Не да търсим и искаме, а да отдаваме… Често не се замисляме като поставяме изискванията и претенциите си, какво предлагаме от себе си, даже почти винаги… А е редно да го направим!

 11. @zvezdomira: Доказано е, че всеки брак се проваля по едни и същи причини: в деня на сватбата жената се надява, че ще успее да промени мъжа, а той пък – че жена му ще си остане същата. После и двамата се оказват излъгани…

  Аз – като оцеляващ вече 12 години в брачната джунгла – също мога да говоря само от собствен опит. И той е: ако ти не си 100%-ов ангел – не очаквай това и от другия! 🙂

 12. Bia каза:

  Хм, мирише ми на поръчкова статия! 😀
  Шегувам се. Но честно, за прув път прочитам нещо подобно, написано от мъж, ако е искрено – е повод за вяра в големите надежди на женския род 😉

 13. Владо каза:

  Хареса ми публикацията, дори я копирах, повдигна ми самочувствието, че и аз съм мъж на място. Вече няма да се притеснявам, че в повечето случаи се оказва, че съм по-глупав от жените. Не мога да разбера какво ми казват или разбирам с голямо закъснение, т.е. въобразявам си че съм разбрал. Винаги съм искал да ме смятат за мъж и голям, а в същност съм искал да ме глезят като малко дете.
  (това го написах за вас)
  Въпреки всичко аз мисля, че съм умен (не съм глупав). Другите не разгадават недостатъците ми. Хубав съм (жените с които съм бил близък винаги са се възхищавали от мен, понякога съм забелязвал насмешка, но аз великодушно не обръщам внимание).
  Все пак, добре е че съм мъж, не бих се справил ако бях жена- щях просто да бъда ПАТКА.

 14. Владо каза:

  ЗАБРАВИХ ДА КАЖА:
  Ще допълня- Райна Кабаиванска казва:
  „Зад всеки голям мъж стои жена, но за жените това не се отнася.“
  Когато е трябвало да поемам сериозни ангажименти в живота винаги съм се ръководил от горното и много пъти съм се отказвал от отговорна работа, защото съм преценял че тила ми е слаб за такъв ангажимент.

 15. Благодаря за хубавия пост 🙂

 16. Интересни коментари ,на още по-интерсен пост………….
  Всеки е прав в своята истина и не бих си позволила да оспоря нито едно твърдение.
  Единственото което мога да добавя е ,че мъжете не харесват умни жени! Всъщност никой не ги харесва…..:)
  Къде по-лесно е с блондинки! Украшение без собствено мнение. Поглед изпълнен с кучешка преданост. Глупава усмивка с повод и без повод. Затова пък мъжете в тяхно присъствие са богове без комплекси.
  Умните жени чуват за себе си ,че са „хиени“, „лисици“,“ усойници“ ,но понеже са умни пет пари не дават за чуждото мнение. И те някога са били сантиментални ,но битките с живота са ги направили железни.
  Ако мъжете са достаъчно умни,биха намерили ключа към сърцето на такава жена и тогава ,повярвайте ми, ще открият съкровища ,каквито в пещерата на Али Баба не се намират.
  Извода е : Ако имате такава жена ,значи сте в групата на ОТЛИЧНИЦИТЕ!

  • Тези горчиви присъди май не бива да се отнасят за ВСИЧКИ мъже? Претендирам, че има немалко изключения…

   Колкото до съкровищата в пещерата – дано преди нас да не са минали 40-те разбойници!

   По някаква много жестока ирония най-ценните жени са орисани да попадат все на големи боклуци, а при мъжете също понякога се случва те да са ябълката, наръпвана от прасета…

   • Марина Илиева каза:

    Разбира се ,че присъстващите са изключение………
    Колкото до 40-те разбойници ,все едно е дали са 4 или 40. Останали са си с минаването и гледането!
    В края на краищата ,съкровищата са за този кото знае ВЪЛШЕБНИТЕ ДУМИ!
    А иронията на съдбата е жестока ,но справедлива!
    ЖАЛКО ЗА ПРАСЕТАТА и БОКЛУЦИТЕ !

 17. Нека уточним, че някои мъже не харесват умни жени, защото не са се научили да отдават и се страхуват това да се разчуе.

  Няма нищо по-хубаво от умната жена. Обикновено умната жена е и особено красива. Не рядко е блондинка, защото русото отвреме на време е модерно. 🙂

  Не мога да си представя свестен мъж (себе си визирам 😉 – който да се чувства комфортно в компанията на празноглава жена. Съвсем не е нужно да е блондинка.

  • Харесва ми, че „визираш“ себе си като „свестен мъж“.

   Аз пък се визирам като „мъж и половина“…кантарът ми казва същото… 😀

   • zvezdomira каза:

    Като ви събере човек и ще станете „Двама мъже и половина“:-)

 18. Една от "умните" каза:

  Не мога да повярвам, че мъж е написал това…. Завиждам на жената, която те познава лично….

 19. zvezdomira каза:

  Като се замисля аз завиждам на ГЛУПАВИТЕ жени… И то много им завиждам. Глупавата жена е щастлива жена, ами да… Не си мъчи мозъка с разни там словестни бисери, оставени за поколенията, единственото, което трабва да прави е да пази равновесие и да придвижва това, с което я е надарила природата (а то обикновено е в изобилие като форма/и) от точка А към точка Б и т.н… И всъщност повечето глупави жени са красиви, защо ли? Ами защото по- малко са слепите мъже… повечето са по- често глухи, но вярвайте ми не са слепи!!! 🙂

 20. zvezdomira каза:

  Еее, та какво ще е светът без красота и ум сбрани в едно? И
  ма ги разбира се, ама не знам грозни и глупави дали си срещал? 😉

 21. iseto каза:

  Не знам някой при първа среща да прави тест за интелигентност, но си мисля, че ако иска една умна жена може да изиграе ролята и на глупава. Какъв е проблема? Може да бъде перфектно огледало на всичко което искаш…Въпроса е дали си заслужава? Статията не е лоша.

  • qhnalametlata каза:

   Всяка умна жена неволно прави тест за интелигентност на събеседника си при среща … в същото време нищо не й пречи да се прави на глупава до един момент, но при незадоволителен резултат от теста това, естествено, няма да продължи дълго. 🙂

 22. rosa_bg каза:

  Мила статия – благодаря ти Пламене! Намерил си прекрасни думи за да ни накараш да се почувстваме добре.
  И сега нега всички поласкани дами да се замислят – защо се ласкаете? А дали има блондинки дето да се мислят за глупави? От къде да знам дали съм умна – самолюбието ми казва да, но до теста на менса не съм стигнала. А хубава бях – на малко по млади години (сега съм омъжена и сигурно съм се отпуснала). И с различни хора съм била. Моята истината е, че жената има нужда от разбиране, а мъжа не толкова. Жената не се задоволява с красавец до себе си с когото да не може да говори, а мъжа просто няма необходимостта да говори толкова много.

 23. Milena каза:

  Наистина хубаво начало на последният ми работен ден за тази година…..Благодаря!

 24. Антонела каза:

  И аз благодаря!
  И искам да добавя още два цитата от още две умни жени:
  “ Жените могат да симулират оргазъм, но мъжете могат да симулират цяла връзка“.
  Шерън Стоун
  “ Някои жени се оплакват от предменструалния синдром, но аз го обичам- защото само тогава мога да бъда самата себе си“
  Розана
  Усмихнат ден! 😉

 25. Димана каза:

  Хехе, даже аз си завидях, че съм жена, а не рядко (особено в по-ранна възраст ми се е искало да не съм)! Благодаря за всички размисли, в които ме въвлече днес!

 26. Галя каза:

  Хм. Всичко това което е написано важи и за мъжете. Умен/на или глупав/а настъпва момент на сърдечен спазъм

 27. Галя каза:

  Не знам какво стана, но изведнъш ми изчезна това което пишех и сега ще го довърша. Дали от пръв или от втори поглед се случва нещо. Дали любовта ни кара да бъдем по-различни? В такива случаи умния гуми ума и дума, а на глупавия му идва акъл. Съвсем не искам да деля хората на умни и глупави. Не е нормално, а и едва ли има някакво значение. Любовта си е любов. Има стимул за сърцето и слънце грее даже и когато не се е показало. А знам още, че различията се привличат.

 28. XYZ каза:

  Две уточнения.

  Първо: според мен „завиждам“ не е точната дума. Да завиждаш на някого включва и желанието да искаш да бъдеш като него; аз няма как да искам да бъда като някоя жена, дори тя да е най-удивителното същество на света – просто защото и да искам, не бих могъл, тъй като спадам към друг модел изделия 😉 Затова бих използвал „възхищавам се“, но не и „завиждам“. Както и да е, Пламене, ясно ми е какво искаш да кажеш – и съм 100% съгласен. А към цитатите може да се добавят още много (в момента се сещам за Джоан Баез: „Никога не съм изказвала „скромно мнение“. След като имам мнение, защо трябва да скромнича?“).

  И второ: какво значи „умна жена“ (в контекста на горната статия)? Интелигентна (т.е. с високо IQ)? Благоразумна? Съобразителна? Умела в използването на женските си качества, без да дразни? Или нещо друго? Интерпретацията на това словосъчетание може да се окаже доста повлияна от различни стереотипи (мачистки/сексистки или просто патриархални), затова ми се ще да я поразнищя – за да е ясно на какво точно се възхищаваме, все пак…

  Тръгвам от това, че за нас, мъжете, „умен“ е този, който владее логическото мислене – нашето мислене е предимно такова. Женският тип мислене обаче включва, освен логиката, и силна ирационална компонента (интуиция и пр.). За жените владеенето на тази компонента също означава „умен“, докато ние не сме склонни да смятаме така; точно обратното, именно ирационалната компонента в мнозинството случаи е причината да не можем да разберем защо една жена реагира и действа по начин, който според нас е неадекватен.

  Затова бих казал, че от мъжка гледна точка „умна жена“ е тази, която: а) владее достатъчно добре логическото мислене, и б) не само го владее, а и има желание (и навик) да го използва и да действа съобразно формалната логика. Комуникацията и въобще взаимодействието с такива жени е значително по-лесно за един мъж, затова той чистосърдечно и с удоволствие ги нарича „умни“. И именно на тях се възхищава, и именно за тях е готов да признае (било с удоволствие или без :D), че са по-умни от него.

  Мисля, че беше полезно да се поясни 🙂

 29. Иван каза:

  Преди време докато си работех нещо си, слушах радио и вървеше ‘With or without you“на U2 и в един момент се сетих за колегата на един приятел, който каза на жена си ( с която са женени поне от 30г.)в момент на леко алкохолно опиянение (и то по-скоро като констатация слшед толкова години) следното нещо: „Ейййй….нет’ да та имам, нет’ да та нямам!“ :))

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes