Най-блогърският празник

 АКО НЯМАШЕ 24 МАЙ – И НАС НЯМАШЕ ДА НИ ИМА!

Уникална държава – като нашата – не може да си няма и уникални празници. А по-уникален от 24 май трудно ще откриете.

Всеки народ празнува свободата си, независимостта, има ден в памет на загиналите и така нататък. Но не знам друг народ да празнува своята писменост?

Повечето понятия свързани с тези празници се преекспонират и „изтъркват“ от употреба – точно заради прекаленото им превръщане в клишета покрай празничните речи и тържества. Същото важи и за „солунските двама братя“, „славянската писменост“ и „науката е слънце“. (Те нашите учени постоянно мрънкат, че държавата ги била оставила само на фотосинтеза… ама това май е друга тема).

Мисля си – точно на днешния празник – че едва ли си даваме сметка, че сме комай единствения народ в Европа, който не пише на латиница. Колкото и това да създава известни неудобства при табелите на улици и населени места. И при чатене…

Едва ли можем да си представим всички плюсове – но и минуси – на това да бъдем просто като другите. Явно сме обречени да сме различни…

Този блог – както и хилядите други блогове на български език – нямаше да съществува… ако преди 12 века, двама братя от Солун бяха избрали да станат търговци и да си гледат живота. Вместо да скитат от една държава в друга и да търсят къде да посеят семето на нещо крехко, но вечно…

Затова – от мен поклон!

Честит празник, българи!

Най-блогърскитят празник!

А и най-българският…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

16 коментара за “Най-блогърският празник”

 1. MadWizard каза:

  Честит празник и на теб!
  Весел и усмихнат ден!

 2. Блага каза:

  Честит празник!

 3. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕБЕ!

 4. Иван каза:

  Честит празник! И дано още дълги години да четем и пишем на кирилица!

 5. Божо каза:

  Мисля си – точно на днешния празник – че едва ли си даваме сметка, че сме комай единствения народ в Европа, който не пише на латиница.

  Да не забравяме гърците 😉
  И те са в Европа 😉

 6. вили каза:

  Честит празник!

 7. 999 каза:

  Комай, сърбите, македонците, руснаци, украинци, белоруси и те са в Европа. Молдовците не ги знам. Допускам да има и други народи от бившия СССР на територията на Европа, които да пишат на кирилица. Да не си искал да кажеш ЕС, щото то е друго. Европа е континент, а ЕС – гражданско-стопанска организация.

 8. Emi каза:

  Много благодаря. Честит празник на всички!

 9. 999 каза:

  Молдовците пишели на кирилица до 89г., а Азербайджан и досега си пише.

 10. Севи каза:

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ

 11. Валентина каза:

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

 12. Vera Karparova каза:

  Защо ли на 24. 05. Винаги вали дъжд????????????

 13. А. Ранчев каза:

  ДА! ЕДИНСТВЕНИ! ДА! И затова аз също съм ЕДИНСТВЕН! УНИКАЛЕН!

 14. rumiana yossifova каза:

  Честит празник! И аз си го харесвам. Преди много години, много преди да ни връхлети демокрацията, голямата ми дъщеря беше писала съчинение (днешното есе) по повод празника. И там някъде беше написала, че сигурно за времето си славянската азбука е изиграла ролята си, но днес ни разделя от другите народи в Европа и надали е толкова добра идея. Е, бяхме викани с баща й в училище (за пореден път, след като беше носила там Декларацията за правата на човека), говорихме й у дома, а тя ни гледаше с широко отворени очи и казваше: „Ама тя ни разделя!“ Сега вече знае, че да си различен, не е непременно лошо!

  • Познато ми е… В пети клас писахме съчинение за Осми март – и аз изтъкнах като един от аргументите за силата на майчината любов, че псуваме на майка, ерго на най-милото… 😀

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes